Hiperrealitate și mici euforii

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Zizi și neantul jpeg

A trecut cam o lună de cînd a început toată nebunia asta și aproape că nu-mi mai aduc aminte de viața de dinainte. Mă simt ca-n Terminator: The Sarah Connor Chronicles, mai puțin partea eroică. Nu-mi vine să cred că sînt tot eu, aceeași persoană de dinainte și de după.

Pentru că simțeam tot mai acut că trăiesc într-o hiperrealitate, am făcut tot soiul de lucruri ciudate și hilare ca să mă conving că mi se-ntîmplă chiar mie (ca și cum m-aș fi ciupit tare de mînă). De pildă, m-am uitat la o serie de filme cu sfîrșitul lumii, nici unele niște capodopere (desigur, aici e loc pentru gusturile fiecăruia). La celebrul I am Legend (Francis Lawrence, 2007), care figura pe unul dintre primele locuri la cele mai văzute filme ale momentului pe Netflix.

Cel mai mult m-a marcat scena în care Will Smith, aparent unicul supraviețuitor, se uită într-o seară la televizor, împreună cu cîinele său. Te bucuri, pentru moment, cînd vezi că știrile se derulează. Crezi că viața merge înainte. Ca să constați, în scurt timp, că știrile sînt înregistrate.

Nu că știrile ar fi vreo luminiță de la capătul tunelului în viața de fiecare zi. Dar au fost, în toată perioada asta, un moment așteptat. Porția de horror a zilei. Deschideam televizorul ca să vedem cîți au mai murit, pe scurt. Cum a postat cineva pe Facebook, în tăvălugul de glume din zilele astea, după știri simți nevoia să-ți pui un film de groază ca să te destinzi.

Cum spuneam, oricît de sinistre ar fi, sînt, totuși, necesare. Vrei să te informezi, trebuie să te informezi într-o Brave New World. Trebuie să te informezi dacă vrei să supraviețuiești, pînă la urmă. Dar informarea vine la pachet, în vremurile astea, cu patetisme și binemeritate revolte. Trebuie să te informezi și să iei, pe cît posibil, atitudine. Pentru că, deodată, ce se-ntîmplă la televizor nu mai e doar un spectacol de undeva din lumea largă, pe care-l savurezi din fotoliu.

E fix ce ți se-ntîmplă ție. Tu ești acolo, în ecran, ai trecut dincolo ca-n Trandafirul roșu din Cairo ori ca-n desenele cu cretă ale lui Mary Poppins. Tu ești posibilul pacient cu nr…, femeie, de… ani etc. Tu poți fi acolo dacă nu iei aminte la ce trebuie să respecți și dacă nu acționezi unde mai poți acționa, chiar în ceasul al paișpelea, în cazul sistemului medical românesc. Fără panică, dar cu determinare, ca să mai schimbăm – măcar să ajustăm – ce mai putem schimba. Sau măcar să contribuim cu ce putem contribui fiecare.

În tot acest context, în tot acest cazan de Halloween, partea bună e că ajungi să te poți bucura mai mult de micile momente. Cînd ieși pe stradă, după zile întregi, și vezi o floare sau un pom, poți fi de-a dreptul fericit. Cînd vezi un om – desigur, la distanța reglementară – poate fi, iarăși, o nebănuită bucurie. 

Cînd am ieșit, prima dată după ceva timp, am trăit fix senzațiile de mai sus. Le-am pus într-un soi de jurnal și le reiau aici: 

„În cartierul nostru, care, deși e în inima orașului, arată ca o mahala (și nu spun asta peiorativ, am ajuns să-l iubesc, cu toate ruinele lui, periculoase, dar romantice), autobuzul, unul singur care ne onorează, e un eveniment. Cînd trece și eu mă plimb pe alături, văd că a ajuns să aibă doar  un singur pasager. Îmi vine să-i fac cu mîna, și lui, și șoferului, precum celor din minicarele de la mare de altădată. Odată chiar am schițat un salut. Doamna de pe locul din spate s-a uitat sever la mine. Am fost mulțumită și cu atît. Era, totuși, viață.” (20 martie)

„Drumurile de seară la Mega Image sînt o adevărată aventură. Iubesc literalmente, fără să exagerez, oricît aș părea de patetică, fiecare individ pe care-l întîlnesc în aceste fulminante expediții. În seara asta, un șofer de taxi și prietenul lui vorbeau, pasionat, despre Fantomas. La Mega Image se repeta anunțul cu dezinfectarea produselor și păstrarea distanței, în timp ce vînzătorii nu aveau mască. În cuplul care plimba cățelul negru-lucios cu priviri ucigașe, ea avea mască și el nu. Un alt cuplu se săruta amarnic la ieșirea din mașină, cu toate scîrbavnicele de interdicții. Vreo trei băieți de vreo 25 de ani jucau fotbal cu o sticlă de plastic plină cu ceva spumos în mijlocul străzii. Cu cîte un șut meseriaș, sticla era ridicată pînă la o aspirație de cer.” (19 martie)

Ultima dată cînd am ieșit, mai recent, se puseseră în aplicare mai multe reguli. La farmacie intra doar cîte o persoană, iar la Mega Image cîte trei. Cînd am pășit, după vreo șapte zile de stat în casă, în magazinașul din colt, am avut o reacție isterică: cumpăram compulsiv, cu o bucurie pe care, altădată, o aveam doar cînd luam cadourile de Crăciun. Nici nu știu ce am pus în coșul jegos: eram ca în transă. Cînd am ajuns la casierie, băiatul de acolo, fără mască, dar, totuși, în spatele tejghelei și la o oarecare distanță, mi-a zîmbit larg. Nu știu ce picături au zburat din zîmbetul lui spre masca mea (eu aveam mască), dar știu că, în momentul acela, transmițător au ba, l-am considerat cel mai bun prieten al meu.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Cu ce se ocupă românii când stau la rând să ia Lumină. „Un părinte m-a șocat. Mi-am făcut cruce când am auzit ce spunea”
O fostă profesoară de religie din Craiova spune că a rămas cu un gust amar după ce a participat la slujba de Înviere. A ales să meargă la Catedrala Sfântu Dumitru din centrul orașului unde erau adunați mii de oameni. Discret, femeia a ascultat ce discutau creștinii în timp ce așteptau să ia Lumină.
image
Putin a scos inima unei căprioare și i-a dăruit-o lui Berlusconi: „Vladimir mi-a arătat o natură violentă pe care nu mi-am imaginat-o”
În anul 2013, președintele Rusiei și fostul prim-ministru italian au fost împreună într-o vacanță. Vladimir Putin ar fi făcut atunci un gest de neimaginat în fața lui Silvio Berlusconi, pe care un fost senator din partidul său și-l amintește și acum.
image
Cum arată satul fantomă Curpenii Silvașului, părăsit de cinci decenii. Pădurea crescută în voie l-a înghițit complet VIDEO
Doar ruinele unei biserici mai sunt vizibile în imagini aeriene din satul Curpenii Silvașului din Hunedoara, părăsit în anii ’70. Așezarea izolată a fost înghițită de pădure

HIstoria.ro

image
În 1942, Armata Română a prăznuit Paștele pe Frontul de Est
Paştele din 1942 a căzut pe 5 aprilie 1942. Armata Română se afla în plină Campanie din Est. Mai erau șapte luni pînă la Dezastrul de la Stalingrad, moment de răsturnare strategică în cel de-al doilea Război mondial.
image
Atacul japonez de la Pearl Harbor, o surpriză strategică pentru SUA
Personalului SIGINT din cadrul US Navy urmărea acțiunile și deplasările flotei japoneze prin analiza traficului radio.
image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.