Hai să-ți dau o veste bună!

Publicat în Dilema Veche nr. 1033 din 25 ianuarie – 31 ianuarie 2024
Cea mai bună parte din noi jpeg

Am o prietenă apropiată, pe care am cunoscut-o în prima zi de liceu (zi de la care am aniversat deja trei decenii), stabilită în New York. Vorbim la telefon destul de des – fusul orar face ca la ora la care ea termină serviciul și merge spre casă eu să mă pregătesc de culcare – și cred că reușim să fim prezente una în viața celeilalte atît cît se poate, în astfel de condiții. E dificil și, oricum, inutil să încerci să fii altcineva în fața unei persoane care a fost acolo cînd ți-ai cumpărat prima rochie de bal sau cînd apa ți-a luat cortul, pe munte.

De o vreme, am constatat ceva ce nu cred că mi se întîmplă doar mie și mi-a dat de gîndit: felul în care abia aștept să îi împărtășesc veștile negative, cu lux de amănunte, dorindu-mi să-mi spună și ce vreau să aud ca să mă simt mai bine, dar și ce mi-ar fi necesar ca să depășesc situația. Dacă apare vreo încurcătură personală sau profesională, o problemă de sănătate, ceva ce m-a supărat sau mă macină, putem vorbi cu orele. Peste lucrurile bune trec repede, iar reușitele abia dacă le pomenesc, nicidecum nu stăm să le sărbătorim. De cîte ori s-a petrecut ceva cu adevărat remarcabil sau de-a dreptul miraculos – un serviciu nou, pe care mi-l doream mult, o carte pe care am publicat-o sau faptul că am cunoscut pe cineva potrivit – nu am zis nimic despre asta, o vreme. Ca și cînd m-aș fi temut că manifestarea bucuriei, verbalizarea veștilor bune ar fi fost de rău augur. Le-ar fi luat din strălucire. Ar fi transformat perlele în mărgele de sticlă.

De multe ori, ne e frică să spunem lucrurile minunate pentru că nu ne vine să credem că ni se întîmplă nouă. Undeva stă ascunsă îndoiala de sine, care ne șoptește la ureche că nu le merităm. Și, dacă nu le merităm, ne vor fi luate înapoi. Ce rost mai are să povestești despre ceva ce, oricum, nu va dura? Ne temem să nu părem că ne lăudăm. Să nu fim invidiați, urîți pentru succesul nostru, indiferent cîte am fi sacrificat pentru el. Să nu dăm impresia că-i privim pe restul de sus. Poate că am reușit într-un domeniu în care ceilalți încă încearcă din greu și i-am răni cu exaltarea noastră. În cazul prietenilor, e un test bun. Dacă celălalt nu e capabil să se bucure alături de tine, dar cu sinceritate, fără să simtă că i-ai luat ceva (fiecare are drumul lui în această lume și, din cîte spun statisticile, chiar e spațiu pentru toți), nu își merită locul în preajma ta.

Nu știm să sărbătorim că am realizat o parte dintr-o sarcină mai dificilă, mai degrabă ne uităm înspre ce e în continuare nefăcut. Sau că am bifat 75% din lista de treburi pentru ziua respectivă – sfertul rămas atîrnă mai greu. Nu mergem o dată la alergat, sau la bazin, nici nu mai contează că am fost de două ori în acea săptămînă. Ce nu am făcut ne preocupă, ne descurajează. Cu asta începem propoziția cînd vorbim despre noi.

© Icare Girard / flickr
© Icare Girard / flickr

În domeniul afacerilor, mulți dintre cei care primesc o promovare, bărbați și femei deopotrivă, se confruntă cu o perioadă de anxietate, pentru că succesul profesional are două fețe – pe de o parte, o dorită schimbare de statut social și financiar, pe de altă parte, așteptări și sarcini noi, un alt stil de viață, mai aglomerat, de regulă. Așa că ceea ce ar fi unanim catalogată drept „veste bună” ajunge să nu fie primită cu un zîmbet prea larg.

Teama de a primi o veste bună are și un nume: eufobie („eu” însemnînd, în greacă, „bun”, „adevărat”, iar phobia”, „frică”). O fobie identificată mai recent, pentru care nu există încă statistici, și care se referă la veștile pozitive în general, nu doar la cele care privesc persoana în cauză. Cercetările sugerează că suferinzii de eufobie au trecut, de-a lungul vieții, cel puțin printr-o experiență traumatică, în care ceva ce părea a fi o veste bună s-a transformat într-un lucru rău, cu consecințe nefericite. Prin urmare, orice anunț de acest fel le reamintește de suferința lor, dă la o parte straturile sub care a fost ascunsă și îi ascute din nou colții. Nu se crede că ar fi o afecțiune moștenită, ci mai degabă una învățată, copiată de la cei resposabili cu creșterea respectivei persoane, care erau la fel de temători.

Între modalitățile de a vindeca „teama de veștile bune” sînt recomandate diverse tipuri de terapie, dar nu e uitată nici reducerea consumului de cafea, care este suportul anxietăților de orice fel. O altă idee ar fi exersarea, alături de cineva apropiat, a expunerii la vești bune. Altfel spus, e chiar de dorit schimbul de informații pozitive între prieteni, cît de des se poate. Sau, măcar, începerea conversației cu acestea.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.