Frigul

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Frigul jpeg

Dacă m-ar fi întrebat cineva acum cîțiva ani dacă-mi place frigul, aș fi spus cu siguranță că da. Aș fi avut și o teorie de doi bani imediat la îndemînă în sprijinul răspunsului prompt: cînd e oricît de frig, tot mai poți pune ceva pe tine, pe cînd la căldură te topești pur și simplu, leșini etc.

Anii, repet, trecînd, îmi dau seama că acest gen de preferințe sînt fără rost. Ideea, în general, de top, de ierarhie a intereselor și plăcerilor cuiva, și încă o ierarhie bine stabilită și argumentată, în orice domeniu, mi se pare tot mai relativă și mai futilă. Dar era o vreme cînd totul trebuia să fie foarte exact, orice fleac era pe viață și pe moarte.

Frigul, pe atunci, îl asociam strict cu cel datorat vremii de afară. Era iarnă, deci era frig. Dar mai era și zăpadă, mai veneau și Moș Nicolae, și Moș Crăciun, se aprindeau luminițe, făceam fapte bune, împodobeam bradul, ne dădeam cu săniuța și mîncam pînă nu mai puteam. Deci frigul, care părea să fie totuna cu iarna, cel puțin în compunerile de la limba română, în care totul se acoperea cu o pătură de omăt în timp ce fulgi mari de nea ca niște fluturi erau cernuți de undeva din înalt, nu avea cum să fie decît ceva plăcut.

Nu conta că în interioarele de bloc, pe vremea lui Ceaușescu, în siniștrii ani ’80, nu aveam căldură și că ne-ncălzeam cu ce dădea Dumnezeu, de la focul aragazului la plită electrică, reșou, rezistență improvizată și tot soiul de alte device-uri care mai de care mai creative, dar și mai nesigure. Că stăteam în casă ca și cum am fi plecat într-o excursie noaptea undeva printr-o tundră, cu pantaloni de trening, șosete flaușate, o helancă și o vestă tricotată sau din blană pe deasupra. Nu e de mirare că noțiunile generației noastre despre sex erau inexistente sau eronate: părinții noștri, cînd se duceau la culcare, se-mbrăcau cam la fel ca atunci cînd o porneau să se așeze la coadă.

Nu conta pentru că eram foarte tineri, chiar copii (unii dintre noi) și bucuria exteriorului era mai mare decît stresul și tevatura din interior. Nu conta nici că nu eram îmbrăcați cine știe cum, chiar mari fiind, de liceu, pentru că era o problemă să găsești haine mai de Doamne-ajută pe vremea aia, trebuia să ai pile pe la magazine. Și dacă găseai, oricum erau cam unul, maximum două modele care circulau și pe care le avea toată lumea. Asta dacă reușeai să nimerești și mărimea care-ți trebuia. Așa că mai bine reciclai din familie, oricum moda se repetă. Hainele care fuseseră ale mamei își aveau demnitatea lor: mi-e drag și acum paltonul negru, simplu, din stofă, poate cam prea lung, care fusese al mamei, care se-ncheia cu niște nasturi ciudați și imperfecți. Pe care l-am întinat cu diverse matricole, căci asta era o altă boală a sistemului: să te transforme într-un număr. Noroc că, în ultimii ani de liceu, controalele nu mai erau chiar serioase, doar ocazionale, așa că țineam matricola în buzunar și, cînd ajungeam în dreptul ușii de intrare, o puneam pur și simplu pe mînecă, neprinsă cu nimic, pînă treceam.

Paltonul venea la pachet cu niște șaluri uriașe din alte vremi și cu cele mai caraghioase căciuli, unele tricotate, gen pălării, pe care, în general, le scoteam și le puneam în ghiozdan dacă nu erau minus 10 grade. Și cu cizmele era o întreagă poveste: pe scurt, se găseau foarte greu unele normale, și țin minte că eram încălțată mereu cu tot soiul de ghete butucănoase ce azi ar putea părea de coșmar, dar care atunci mi se păreau supreme.

Dar toate astea nu erau o problemă. Nu le simțeam ca pe o o povară. Echiparea cu întregul harnașament și hălăduirea prin noroaiele orașului, prin atmosfera lui cenușie cu oameni așijderea, nu mă deprima deloc, mi se părea chiar o bucurie. Nici astăzi nu mă deprimă, sînt inițiată în cenușiu, am istoria mea cu el și mi se va părea mereu culoarea la modă. Azi doar constat că mi-e mai lehamite cu toate hainele de iarnă, mi-e mai lehamite să mi le pun pe mine ca pe o armură cînd mă pregătesc de turnir, cînd de fapt mă duc doar pînă la magazinul din colț să cumpăr două iaurturi, o pungă de pîine feliată și o o sîrmă de vase.

Constat că sînt mai dependentă de ritmurile naturii, precum oamenii de la țară, că simt cumva în mine mai adînc fiecare anotimp: căldura care mă dogorăște vara de parc-ar vrea să mă extermine și frigul care mi se cuibărește perfid în oase iarna și care nu mai iese de acolo cu orele. Că e un frig care uneori se leagă cu stările mele și cu modul în care percep lumea în acea zi, că vine în mare măsură și din interior, asta știu. E senzația aia de rece ca gheața cînd nu te simți în largul tău într-un loc sau cu cineva, cînd nu te simți acasă. Inadecvarea se manifestă ca debutul unei viroze. Totul e să nu te simți nelalocul tău în toate locurile și cu toate persoanele posibile.

Dacă azi m-ar întreba cineva care-i anotimpul meu preferat, cu siguranță că n-aș mai spune iarna. M-aș opri la toamnă și primăvară, la alegerile moderate și căile de mijloc. Ceea ce nu-nseamnă că nu mă bucur, totuși, de iarnă și de zăpadă, brad, Moș și toate cele.

Foto: wikimedia commons

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Cum poate băga statul frica în urși ANALIZĂ
În fața creșterii alarmante a incidentelor cu urși în România, cum ar fi recenta tragedie de la Bușteni, autoritățile sunt tot mai presate să revizuiască politica de gestionare a populației de urși. Experții atrag atenția asupra riscurilor generate de interzicerea vânătorii acestora.
image
EXCLUSIV Interviu cu tânărul de 10 la Bac, închis într-un centru de detenție: A fost o luptă cu sistemul FOTO
Tânărul aflat după gratii în Centrul de la Tichilești, județul Brăila, care a obținut media 9,38 la Bacalaureat cu 10 la Matematică, vrea să dea la Drept și să devină avocat. Ne-a spus-o chiar el într-un interviu pe care ni l-a acordat din detenție.
image
Schimbările climatice își spun cuvântul: unul dintre cele mai aride deșerturi din lume este acoperit cu flori
Deșertul Atacama din nordul Chile este unul dintre cele mai secetoase locuri de pe Pământ, însă porțiuni din nisipul său, de obicei sterp, sunt acoperite în prezent cu o floare colorată de flori albe și violet.

HIstoria.ro

image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.
image
Nicolae Ceaușescu a făcut de gardă la catafalcul lui Tudor Arghezi / FOTO
De un asemenea privilegiu nu s-a bucurat nici un scriitor în Istoria României.