Frigul

Publicat în Dilema Veche nr. 869 din 3 - 9 decembrie 2020
Frigul jpeg

Dacă m-ar fi întrebat cineva acum cîțiva ani dacă-mi place frigul, aș fi spus cu siguranță că da. Aș fi avut și o teorie de doi bani imediat la îndemînă în sprijinul răspunsului prompt: cînd e oricît de frig, tot mai poți pune ceva pe tine, pe cînd la căldură te topești pur și simplu, leșini etc.

Anii, repet, trecînd, îmi dau seama că acest gen de preferințe sînt fără rost. Ideea, în general, de top, de ierarhie a intereselor și plăcerilor cuiva, și încă o ierarhie bine stabilită și argumentată, în orice domeniu, mi se pare tot mai relativă și mai futilă. Dar era o vreme cînd totul trebuia să fie foarte exact, orice fleac era pe viață și pe moarte.

Frigul, pe atunci, îl asociam strict cu cel datorat vremii de afară. Era iarnă, deci era frig. Dar mai era și zăpadă, mai veneau și Moș Nicolae, și Moș Crăciun, se aprindeau luminițe, făceam fapte bune, împodobeam bradul, ne dădeam cu săniuța și mîncam pînă nu mai puteam. Deci frigul, care părea să fie totuna cu iarna, cel puțin în compunerile de la limba română, în care totul se acoperea cu o pătură de omăt în timp ce fulgi mari de nea ca niște fluturi erau cernuți de undeva din înalt, nu avea cum să fie decît ceva plăcut.

Nu conta că în interioarele de bloc, pe vremea lui Ceaușescu, în siniștrii ani ’80, nu aveam căldură și că ne-ncălzeam cu ce dădea Dumnezeu, de la focul aragazului la plită electrică, reșou, rezistență improvizată și tot soiul de alte device-uri care mai de care mai creative, dar și mai nesigure. Că stăteam în casă ca și cum am fi plecat într-o excursie noaptea undeva printr-o tundră, cu pantaloni de trening, șosete flaușate, o helancă și o vestă tricotată sau din blană pe deasupra. Nu e de mirare că noțiunile generației noastre despre sex erau inexistente sau eronate: părinții noștri, cînd se duceau la culcare, se-mbrăcau cam la fel ca atunci cînd o porneau să se așeze la coadă.

Nu conta pentru că eram foarte tineri, chiar copii (unii dintre noi) și bucuria exteriorului era mai mare decît stresul și tevatura din interior. Nu conta nici că nu eram îmbrăcați cine știe cum, chiar mari fiind, de liceu, pentru că era o problemă să găsești haine mai de Doamne-ajută pe vremea aia, trebuia să ai pile pe la magazine. Și dacă găseai, oricum erau cam unul, maximum două modele care circulau și pe care le avea toată lumea. Asta dacă reușeai să nimerești și mărimea care-ți trebuia. Așa că mai bine reciclai din familie, oricum moda se repetă. Hainele care fuseseră ale mamei își aveau demnitatea lor: mi-e drag și acum paltonul negru, simplu, din stofă, poate cam prea lung, care fusese al mamei, care se-ncheia cu niște nasturi ciudați și imperfecți. Pe care l-am întinat cu diverse matricole, căci asta era o altă boală a sistemului: să te transforme într-un număr. Noroc că, în ultimii ani de liceu, controalele nu mai erau chiar serioase, doar ocazionale, așa că țineam matricola în buzunar și, cînd ajungeam în dreptul ușii de intrare, o puneam pur și simplu pe mînecă, neprinsă cu nimic, pînă treceam.

Paltonul venea la pachet cu niște șaluri uriașe din alte vremi și cu cele mai caraghioase căciuli, unele tricotate, gen pălării, pe care, în general, le scoteam și le puneam în ghiozdan dacă nu erau minus 10 grade. Și cu cizmele era o întreagă poveste: pe scurt, se găseau foarte greu unele normale, și țin minte că eram încălțată mereu cu tot soiul de ghete butucănoase ce azi ar putea părea de coșmar, dar care atunci mi se păreau supreme.

Dar toate astea nu erau o problemă. Nu le simțeam ca pe o o povară. Echiparea cu întregul harnașament și hălăduirea prin noroaiele orașului, prin atmosfera lui cenușie cu oameni așijderea, nu mă deprima deloc, mi se părea chiar o bucurie. Nici astăzi nu mă deprimă, sînt inițiată în cenușiu, am istoria mea cu el și mi se va părea mereu culoarea la modă. Azi doar constat că mi-e mai lehamite cu toate hainele de iarnă, mi-e mai lehamite să mi le pun pe mine ca pe o armură cînd mă pregătesc de turnir, cînd de fapt mă duc doar pînă la magazinul din colț să cumpăr două iaurturi, o pungă de pîine feliată și o o sîrmă de vase.

Constat că sînt mai dependentă de ritmurile naturii, precum oamenii de la țară, că simt cumva în mine mai adînc fiecare anotimp: căldura care mă dogorăște vara de parc-ar vrea să mă extermine și frigul care mi se cuibărește perfid în oase iarna și care nu mai iese de acolo cu orele. Că e un frig care uneori se leagă cu stările mele și cu modul în care percep lumea în acea zi, că vine în mare măsură și din interior, asta știu. E senzația aia de rece ca gheața cînd nu te simți în largul tău într-un loc sau cu cineva, cînd nu te simți acasă. Inadecvarea se manifestă ca debutul unei viroze. Totul e să nu te simți nelalocul tău în toate locurile și cu toate persoanele posibile.

Dacă azi m-ar întreba cineva care-i anotimpul meu preferat, cu siguranță că n-aș mai spune iarna. M-aș opri la toamnă și primăvară, la alegerile moderate și căile de mijloc. Ceea ce nu-nseamnă că nu mă bucur, totuși, de iarnă și de zăpadă, brad, Moș și toate cele.

Foto: wikimedia commons

Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.

Parteneri

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Ce poate face România ca Republica Moldova să nu cadă în plasa Rusiei lui Putin. Expert: „Nu mai e timp, trebuie acțiune”
Expertul în securitate Marius Ghincea avertizează că forțele pro-ruse pot în continuare pune sub semnul întrebării viitorul european al Chișinăului. România poate, totuși, să ia unele măsuri măcar pentru a evita intrarea totală a Republicii Moldova în sfera de influență a Rusiei.
leonardo da vinci jpeg
Testamentul secret al lui Da Vinci. Pe banii cui a trăit în ultimii ani de viață și de ce a vrut ca sicriul lui să fie urmat de 60 de cerșetori
Leonardo da Vinci este recunoscut drept unul dintre cei mai inteligenți și talentați oameni din istorie. Cu o minte excepțională, el a excelat într-o gamă impresionantă de domenii, de la pictură și sculptură, la inginerie, arhitectură, astronomie și chiar muzică.
Statiunea montana Parang Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (32) JPG
Cât costă sejururile în stațiunile din Parâng. Locurile de vis ale Transalpinei, unde turiștii pot petrece la 2.000 de metri
Mai puțin populare decât Valea Prahovei, cele mai „înalte” stațiuni montane din România, aflate în Munții Parâng, și-au dezvoltat în ultimii ani infrastructura și serviciile oferite turiștilor și au devenit mai accesibile, odată cu modernizarea șoselelor.
Ceasurile inteligente utile în depistarea infecțiilor respiratorii și chiar a afecțiunilor cardiace Colaj
Ceasurile inteligente ar putea ajuta la detectarea COVID-19 și a bolilor cardiace, conform unui studiu
Un studiu recent arată că gadgeturile purtabile pot detecta semnele timpurii ale COVID-19 și ale afecțiunilor cardiace înainte de apariția simptomelor. Cercetătorii au descoperit că datele colectate de aceste dispozitive inteligente ar putea ajuta la identificarea modificărilor subtile din organism.
shutterstock 181679426 jpg
Uleiuri esenţiale pentru răceală. Te vor ajuta să te relaxezi și să ai o energie pozitivă
Uleiuri esenţiale pentru răceală. Uleiuri esenţiale pentru răceală. Te vor ajuta să te relaxezi și să ai o energie pozitivă.
alegeri locale 2024 slatina   foto alina mitran (5) jpg
Indemnizația președintelui de secție la alegerile prezidențiale 2024
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a început recrutarea pentru experți electorali în perspectiva alegerilor prezidențiale și parlamentare din acest an. Cei selectați pentru funcția de președinte sau locțiitor al biroului electoral dintr-o secție de votare vor primi o indemnizație de 4.270 lei
Suplimente cu Coenzima Q10 Foto Arhiva Adevărul jpg
Adevărul despre Coenzima Q10. Mitul „suplimentului pentru aproape orice”. Efecte și surse naturale
Suplimentele cu CoQ10 (Coenzima Q10) sunt promovate pentru o varietate de scopuri, de la reducerea oboselii la prevenirea bolii Alzheimer. Deși sunt promovate cu mare pompă, specialiștii atrag atenția că nu există pilule miraculoase în domeniul sănătății.
anonymous hacking group has broken into a russian space website and leaked files belonging to its space agency roscosmos webp
Firmele investesc în gestionarea riscurilor AI. Cele mai mari temeri sunt legate de cloud și hacking
Primele patru atacuri cibernetice considerate cele mai îngrijorătoare sunt amenințările legate de cloud, hacking și scurgere de informații, breșele terților și atacuri asupra dispozitivelor conectate.
Nicușor Dan jpg
De ce vrea PSD să fie jucător la referendumul lui Nicușor Dan: Vor să țină sub control ce se întâmplă la București
PSD vrea să participe activ la referendumul lui Nicușor Dan, propunând o întrebare despre combaterea consumului de droguri în școli. Asta pentru că vrea să țină sub control ce se întâmplă la București și nimic mai mult, este de părere analistul Valriu Turcan.