For the first time in Romania

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

În urmă cu niște ani, am făcut pe ghizii pentru un grup de americance (și scriitoare pe deasupra), for the first time in Romania. Cam așa a fost atunci. Mă întreb care mai sînt astăzi reacțiile celor care ajung pentru prima oară în țara noastră. 

Sosirea. Sînt şase, destul de vesele după douăsprezece ore de zbor, destul de tinere, îşi cară după ele bagajele cadrilate cu roți, scriu, în timpul liber şi nu numai, poezie, proză, scenarii de film şi au venit în România la o invitaţie prin mail a unei fundaţii pentru un cultural meeting, dar şi din curiozitate, au citit despre ţara noastră pe Internet că e beautiful, înainte de călătorie. Vizita lor e short, mai puţin de o săptămînă, dar li se pare destul de exotic aici, mai ales că a fost şi comunism etc.

În parcarea de la Otopeni, ne aşteaptă domnu’ Virgil, un fel de „tătucă” al taximetriştilor de pretutindeni. L-am descoperit la Gara de Nord, „Tată, îţi zic tată, că ai putea să-mi fii fiică... două sute de mii în cap, nici unu’ nu lasă sub preţu’ ăsta... Aieroportu’ e aieroport, ce mama mă-sii...” (în mod normal o astfel de cursă „pe ceas” e sub o sută de mii). Dom’ Virgil nu s-a enervat că a trebuit să suporte întîrzierea avionului, a cerut doar o sută de mii în plus pentru timpul său irosit, apoi, desigur, taxa de parcare. A mai solicitat, prin staţie, un alt taxi al companiei pe care îl conducea un băiat lungan care mesteca gumă şi n-o rupea pe nici o limbă, nici măcar pe româneşte.

Nea Virgil avea chef de vorbă şi m-a rugat să le traduc fetelor povestea lui americană. „Am fost la Las Vegas, la un prieten, n-aveam un ban pe mine, am fost aşa, să casc gura, tradu-le!... El, bancher de meserie, mi-a dat o mie de parai, adică dolari pentru dom’şoare: «Ei, Virgile, îi joci?»... Cum era să-i joc, că doar erau banii lui?!... Da’ el a insistat şi m-am dus acolo, la cazino, numa’ lumini peste tot... Le traduci?... Ce era să fac?... Am jucat la ruletă... vreau să vă zic, dom’şoarelor americance, îmi pare rău că nu vă zic io direct, da’ nu ştiu engleză... ce să fac?!... nu mi-a plăcut engleza.... i-am jucat şi am cîştigat în seara aia treizeci de mii de parai, adică dolari, adică o casă aicea la noi. I-am cîştigat şi dup-aia i-am dat tovarăşului meu, că el era cu sponsorizarea, i-am dat numa’ să scap de ei... i-a luat şi i-a jucat din nou, a pierdut tot, da’ nu mi-a părut rău! Erau banii lui, în fond, dup-aia mi-a zis să mergem să mîncăm nu ştiu ce homar, să bem şampanie... Ce să mai zic?... Io am un noroc chior, numa’ să-mi dea cineva bani pă mînă şi... Le-ai tradus?” Dom’şoarele americance rîdeau cu lacrimi, aşa că nu au mai fost atente cînd le-am prezentat măreţul edificiu al Casei Presei Libere, fostă a Scînteii, cu istoricul ei cu tot.

În celălalt taxi n-a fost aşa o veselie, căci băietanul care mesteca gumă n-avea nici un fel de amintire din SUA şi singura lui ocupaţie era să înjure traficul.

Prînzul. Cele şase americance urmau să plece în aceeaşi seară spre nordul Moldovei, la mînăstiri, cu un tren accelerat. Programul lor era dinainte stabilit în „aventura românească”, însă aveau nevoie de un loc tradiţional şi liniştit unde să-şi petreacă cele cîteva ore pînă la plecarea trenului. Cu ocazia asta urma să ne cunoaştem mai bine. Am ales Hanul lui Manuc.

Urmaţi îndeaproape de o cohortă de chelneri neîndemînatici şi plini de emoţii căci, în sfîrșit, au prins un grup de străini, am comandat mîncarea, tradusă şi în engleză, în meniu. Comenzile au fost variate şi stranii: două dintre americance erau vegetariene, aşa că au comandat numai salată de roşii, o alta a fost atrasă de mititei, cu o garnitură de mămăligă (i se şoptise la ureche de către chelner că-i tradiţională!), iar ultima a vrut o omletă, dar i s-a comunicat că a trecut de mult micul dejun, iar, la noi, ouăle se mănîncă numai dimineaţa. A insistat şi şi-a primit omleta. În rest, apă minerală.

La masă, într-adevăr, ne-am cunoscut mai bine: Christina era din L.A. şi tocmai scria un scenariu despre doi emigranţi lituanieni în Statele Unite (după vizita în România, i-a transformat în emigranţi români, i s-a părut mai interesant, mai ales că învăţase cîteva cuvinte în limba română), Andreea era soţia unui pastor şi scria constant despre biserică şi despre impactul lui Iisus asupra comunităţii sale, din Florida. Monica, coreeancă, la a treia generaţie în SUA, scria poeme tip haiku. Kitty coordona un proiect de „implantare” a poeziei în rîndul tinerei generaţii. Susan era un fel de hippioată simpatică a mapamondului şi spera ca după România să-şi petreacă cîteva săptămîni în Grecia, apoi la Roma, cu rucsacul în spate, liberă de orice constrîngere. Greta, de origine germană, scria cărţi pentru copii şi venise special în România ca să scrie o carte ilustrată despre Brâncuşi. Ea a fost singura care a aterizat pe Otopeni cu cîteva zile mai devreme şi a plecat în necunoscut, adică spre Tîrgu Jiu, ca să cunoască originile sculptorului. 

Prin Centrul Vechi. Greta voia să cumpere sticlărie, a văzut o copie a „Coloanei infinitului”, dar n-a luat-o pentru că i s-a părut kitsch. Susan a întrebat care e cel mai important poet al României şi i s-a răspuns Mihai Eminescu. A vrut să ştie şi de unul mai modern şi i s-a răspuns Nichita Stănescu. Şi-a notat conştiincioasă numele pe un carneţel. 

Au vrut să bea o bere şi am poposit la o terasă destul de dubioasă pentru turiştii străini, o cîrciumă proletară. M-au întrebat despre toaletă, cum arată? Le-am zis că nu prea e OK şi le-am văzut destul de speriate. Pînă la urmă au fost de acord să bea o bere acolo, deşi buda nu era tocmai ceea ce-şi doreau ele. Le-am explicat care este situaţia „tînărului artist român” în România, „Nu sînt bani, nu sînt perspective!”, apoi, la mişto: „Vrem să emigrăm cu toţii în US”. Christina s-a întunecat la faţă: „Şi ce-o să se întîmple cu ţara asta dacă toţi artiştii vor emigra în US? Sînteţi pe drumul cel bun, voi veţi ridica o întreagă naţie”.  

Pînă la urmă, Andreea s-a dus la buda cîrciumii şi a zis că e OK, chicotind, îi plăcea conotaţia cuvîntului „buda”, au rîs cu toatele, iar Kitty, ceva mai melancolică, s-a apucat să scrie, pe carneţelul ei de călătorie, un poem care se intitula „Blonda & Bruna” (deja băuse o bere blondă şi una brună).

Prin țară. În seara aceea, cele şase au plecat spre nordul Moldovei, cu acceleratul de Vatra Dornei. Le-am părăsit în gară după a lot of kisses de parcă ne-am fi cunoscut de zece ani şi good bye, good bye! Ne-am revăzut după cinci zile, cînd ele deja se acomodaseră cu mediul. Vizitaseră Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa şi îşi achiziţionaseră cîteva icoane, covoare, cojoace. Erau cazate la o cabană din Cîmpulung.

Am ajuns dimineaţa, ele tocmai îşi beau cafeaua în faţa cabanei. „Buda din tren a fost îngrozitoare”, mi-a comunicat imediat Monica. „Am fost o singură dată şi după aia a trebuit să mă ţin toată noaptea.” Oricum, erau vesele. Le-am întrebat despre excursiile pe care le făcuseră. Susan a tras concluzia: „Mînăstirile sînt atît de frumoase, da’ toate-s la fel...”. Celelalte au început să rîdă, deja mă obişnuisem cu rîsul lor dezinvolt, so natural, care izbucnea, ca într-un cor, la fiecare cinci minute. 

În gara din Cîmpulung era cît p-aci să-şi piardă bagajele, pentru că le-a luat prea mult timp să le urce în trenul care staţiona un minut. La Iaşi, au fost înconjurate de şuţi care vizau aparatele foto şi camerele video, au coborît în grota unde se cinsteau Eminescu şi Creangă, s-a întrerupt curentul, din motive administrative, şi li s-a spus că e un special moment for you, au cumpărat cărţi, orice fel de cărţi, în limba română. „ca amintire”, cum ar fi Proverbe româneşti sau Cei treigrăsani a lui Iuri Oleşa (o carte comunistă sovietică, ilustrată), la dinner s-au întîlnit cu scriitori locali, în trenul spre Bucureşti le-au făcut cu mîna de la geam muncitorilor de la căile ferate şi le-au strigat rîzînd: „Hello Romania!“.

Ultima seară. Restaurantul Nicoreşti, în cramă. Se comandă zacuscă, fasole bătută, icre de crap... aperitive pe un platou mare. Christina îl cheamă pe lăutar la masă. Îl întreabă dacă ştie Yesterday. Lăutarul nu ştie, dar ce nu face pentru nişte americance drăguţe? Yesterday-ul lui are acelaşi sound cu „Aş da zile de la mine...”, dar nu mai contează, fetele cîntă şi rîd.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

banner mihai gainusa  png
Ceremonie 100 de ani - Armistiţiu - Primul Război Mondial - Paris - Donald Trump - Angela Merkel / FOTO EPA - EFE / 11 nov 2018
Angela Merkel, dezvăluiri din timpul primului mandat al lui Trump. „Era evident foarte fascinat de președintele rus”
Angela Merkel, fostul cancelar al Germaniei, a descris în noua sa carte relația complicată cu fostul președinte american Donald Trump.
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.