For the first time in Romania

Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

În urmă cu niște ani, am făcut pe ghizii pentru un grup de americance (și scriitoare pe deasupra), for the first time in Romania. Cam așa a fost atunci. Mă întreb care mai sînt astăzi reacțiile celor care ajung pentru prima oară în țara noastră. 

Sosirea. Sînt şase, destul de vesele după douăsprezece ore de zbor, destul de tinere, îşi cară după ele bagajele cadrilate cu roți, scriu, în timpul liber şi nu numai, poezie, proză, scenarii de film şi au venit în România la o invitaţie prin mail a unei fundaţii pentru un cultural meeting, dar şi din curiozitate, au citit despre ţara noastră pe Internet că e beautiful, înainte de călătorie. Vizita lor e short, mai puţin de o săptămînă, dar li se pare destul de exotic aici, mai ales că a fost şi comunism etc.

În parcarea de la Otopeni, ne aşteaptă domnu’ Virgil, un fel de „tătucă” al taximetriştilor de pretutindeni. L-am descoperit la Gara de Nord, „Tată, îţi zic tată, că ai putea să-mi fii fiică... două sute de mii în cap, nici unu’ nu lasă sub preţu’ ăsta... Aieroportu’ e aieroport, ce mama mă-sii...” (în mod normal o astfel de cursă „pe ceas” e sub o sută de mii). Dom’ Virgil nu s-a enervat că a trebuit să suporte întîrzierea avionului, a cerut doar o sută de mii în plus pentru timpul său irosit, apoi, desigur, taxa de parcare. A mai solicitat, prin staţie, un alt taxi al companiei pe care îl conducea un băiat lungan care mesteca gumă şi n-o rupea pe nici o limbă, nici măcar pe româneşte.

Nea Virgil avea chef de vorbă şi m-a rugat să le traduc fetelor povestea lui americană. „Am fost la Las Vegas, la un prieten, n-aveam un ban pe mine, am fost aşa, să casc gura, tradu-le!... El, bancher de meserie, mi-a dat o mie de parai, adică dolari pentru dom’şoare: «Ei, Virgile, îi joci?»... Cum era să-i joc, că doar erau banii lui?!... Da’ el a insistat şi m-am dus acolo, la cazino, numa’ lumini peste tot... Le traduci?... Ce era să fac?... Am jucat la ruletă... vreau să vă zic, dom’şoarelor americance, îmi pare rău că nu vă zic io direct, da’ nu ştiu engleză... ce să fac?!... nu mi-a plăcut engleza.... i-am jucat şi am cîştigat în seara aia treizeci de mii de parai, adică dolari, adică o casă aicea la noi. I-am cîştigat şi dup-aia i-am dat tovarăşului meu, că el era cu sponsorizarea, i-am dat numa’ să scap de ei... i-a luat şi i-a jucat din nou, a pierdut tot, da’ nu mi-a părut rău! Erau banii lui, în fond, dup-aia mi-a zis să mergem să mîncăm nu ştiu ce homar, să bem şampanie... Ce să mai zic?... Io am un noroc chior, numa’ să-mi dea cineva bani pă mînă şi... Le-ai tradus?” Dom’şoarele americance rîdeau cu lacrimi, aşa că nu au mai fost atente cînd le-am prezentat măreţul edificiu al Casei Presei Libere, fostă a Scînteii, cu istoricul ei cu tot.

În celălalt taxi n-a fost aşa o veselie, căci băietanul care mesteca gumă n-avea nici un fel de amintire din SUA şi singura lui ocupaţie era să înjure traficul.

Prînzul. Cele şase americance urmau să plece în aceeaşi seară spre nordul Moldovei, la mînăstiri, cu un tren accelerat. Programul lor era dinainte stabilit în „aventura românească”, însă aveau nevoie de un loc tradiţional şi liniştit unde să-şi petreacă cele cîteva ore pînă la plecarea trenului. Cu ocazia asta urma să ne cunoaştem mai bine. Am ales Hanul lui Manuc.

Urmaţi îndeaproape de o cohortă de chelneri neîndemînatici şi plini de emoţii căci, în sfîrșit, au prins un grup de străini, am comandat mîncarea, tradusă şi în engleză, în meniu. Comenzile au fost variate şi stranii: două dintre americance erau vegetariene, aşa că au comandat numai salată de roşii, o alta a fost atrasă de mititei, cu o garnitură de mămăligă (i se şoptise la ureche de către chelner că-i tradiţională!), iar ultima a vrut o omletă, dar i s-a comunicat că a trecut de mult micul dejun, iar, la noi, ouăle se mănîncă numai dimineaţa. A insistat şi şi-a primit omleta. În rest, apă minerală.

La masă, într-adevăr, ne-am cunoscut mai bine: Christina era din L.A. şi tocmai scria un scenariu despre doi emigranţi lituanieni în Statele Unite (după vizita în România, i-a transformat în emigranţi români, i s-a părut mai interesant, mai ales că învăţase cîteva cuvinte în limba română), Andreea era soţia unui pastor şi scria constant despre biserică şi despre impactul lui Iisus asupra comunităţii sale, din Florida. Monica, coreeancă, la a treia generaţie în SUA, scria poeme tip haiku. Kitty coordona un proiect de „implantare” a poeziei în rîndul tinerei generaţii. Susan era un fel de hippioată simpatică a mapamondului şi spera ca după România să-şi petreacă cîteva săptămîni în Grecia, apoi la Roma, cu rucsacul în spate, liberă de orice constrîngere. Greta, de origine germană, scria cărţi pentru copii şi venise special în România ca să scrie o carte ilustrată despre Brâncuşi. Ea a fost singura care a aterizat pe Otopeni cu cîteva zile mai devreme şi a plecat în necunoscut, adică spre Tîrgu Jiu, ca să cunoască originile sculptorului. 

Prin Centrul Vechi. Greta voia să cumpere sticlărie, a văzut o copie a „Coloanei infinitului”, dar n-a luat-o pentru că i s-a părut kitsch. Susan a întrebat care e cel mai important poet al României şi i s-a răspuns Mihai Eminescu. A vrut să ştie şi de unul mai modern şi i s-a răspuns Nichita Stănescu. Şi-a notat conştiincioasă numele pe un carneţel. 

Au vrut să bea o bere şi am poposit la o terasă destul de dubioasă pentru turiştii străini, o cîrciumă proletară. M-au întrebat despre toaletă, cum arată? Le-am zis că nu prea e OK şi le-am văzut destul de speriate. Pînă la urmă au fost de acord să bea o bere acolo, deşi buda nu era tocmai ceea ce-şi doreau ele. Le-am explicat care este situaţia „tînărului artist român” în România, „Nu sînt bani, nu sînt perspective!”, apoi, la mişto: „Vrem să emigrăm cu toţii în US”. Christina s-a întunecat la faţă: „Şi ce-o să se întîmple cu ţara asta dacă toţi artiştii vor emigra în US? Sînteţi pe drumul cel bun, voi veţi ridica o întreagă naţie”.  

Pînă la urmă, Andreea s-a dus la buda cîrciumii şi a zis că e OK, chicotind, îi plăcea conotaţia cuvîntului „buda”, au rîs cu toatele, iar Kitty, ceva mai melancolică, s-a apucat să scrie, pe carneţelul ei de călătorie, un poem care se intitula „Blonda & Bruna” (deja băuse o bere blondă şi una brună).

Prin țară. În seara aceea, cele şase au plecat spre nordul Moldovei, cu acceleratul de Vatra Dornei. Le-am părăsit în gară după a lot of kisses de parcă ne-am fi cunoscut de zece ani şi good bye, good bye! Ne-am revăzut după cinci zile, cînd ele deja se acomodaseră cu mediul. Vizitaseră Voroneţ, Suceviţa, Moldoviţa şi îşi achiziţionaseră cîteva icoane, covoare, cojoace. Erau cazate la o cabană din Cîmpulung.

Am ajuns dimineaţa, ele tocmai îşi beau cafeaua în faţa cabanei. „Buda din tren a fost îngrozitoare”, mi-a comunicat imediat Monica. „Am fost o singură dată şi după aia a trebuit să mă ţin toată noaptea.” Oricum, erau vesele. Le-am întrebat despre excursiile pe care le făcuseră. Susan a tras concluzia: „Mînăstirile sînt atît de frumoase, da’ toate-s la fel...”. Celelalte au început să rîdă, deja mă obişnuisem cu rîsul lor dezinvolt, so natural, care izbucnea, ca într-un cor, la fiecare cinci minute. 

În gara din Cîmpulung era cît p-aci să-şi piardă bagajele, pentru că le-a luat prea mult timp să le urce în trenul care staţiona un minut. La Iaşi, au fost înconjurate de şuţi care vizau aparatele foto şi camerele video, au coborît în grota unde se cinsteau Eminescu şi Creangă, s-a întrerupt curentul, din motive administrative, şi li s-a spus că e un special moment for you, au cumpărat cărţi, orice fel de cărţi, în limba română. „ca amintire”, cum ar fi Proverbe româneşti sau Cei treigrăsani a lui Iuri Oleşa (o carte comunistă sovietică, ilustrată), la dinner s-au întîlnit cu scriitori locali, în trenul spre Bucureşti le-au făcut cu mîna de la geam muncitorilor de la căile ferate şi le-au strigat rîzînd: „Hello Romania!“.

Ultima seară. Restaurantul Nicoreşti, în cramă. Se comandă zacuscă, fasole bătută, icre de crap... aperitive pe un platou mare. Christina îl cheamă pe lăutar la masă. Îl întreabă dacă ştie Yesterday. Lăutarul nu ştie, dar ce nu face pentru nişte americance drăguţe? Yesterday-ul lui are acelaşi sound cu „Aş da zile de la mine...”, dar nu mai contează, fetele cîntă şi rîd.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Fabrica auto FOTO Shutterstock jpg
Concedieri masive în Germania: jumătate din companii cer pensionarea anticipată a angajaților
Mai mult de două treimi dintre producătorii și furnizorii din industria auto din Germania intenționează să facă disponibilizări masive în 2025, potrivit unui studiu de specialitate care arată că deosebit de afectate vor fi fabricile din sudul țării.
soso big brother 1 61507941 jpeg
Ce s-a ales de Soso, primul câștigător „Big Brother”. Cum arată și ce face acum, la mai bine de 20 de ani după show
Au trecut mai bine de două decenii de când Sorin Fișteag, Soso, devenea primul câștigător al emisiunii Big Brother, difuzată în 2003 la Prima TV. Atunci, show-ul era o noutate absolută pentru publicul românesc, izolând 12 concurenți într-o casă fără acces la informații din exterior, fără televizoare
test jpg
Testul care dă bătăi de cap multora! Numai cei cu un IQ ridicat pot găsi girafa diferită în doar 9 secunde
La prima vedere, acest test de inteligență pare a fi absolut banal. La urma urmei, tot ce trebuie să facem este să găsim girafa diferită în imaginea de mai jos. Cu toate acestea, în ciuda faptului că provocarea pare atât de simplă, în realitate, ea este mult mai dificilă decât am crede.
BYD jpg
China bate SUA la capitolul auto: profitul BYD s-a dublat, în timp ce al Tesla a scăzut dramatic
Peisajul vehiculelor electrice se schimbă, iar compania chineză BYD se impune ca principalul concurent al Tesla. În același timp, viitorul anunță o competiție și mai acerbă pe piața mondială a vehiculelor cu energie curată, dar tarifele lui Trump sporesc incertitudinea.
Luis Antonio Tagle jpg
Ce șanse are „cardinalul Chito”, pasionat de karaoke, să devină Papă
Luis Antonio Tagle, cunoscut în Filipine drept „Cardinalul Chito”, combină naturalețea apropiată de oameni cu o teologie solidă și un profil internațional în creștere. Ar putea fi următorul lider al Bisericii Catolice.
george ivascu horatiu malaele podu jpg jpeg
Actorul român ce s-a însurat de două ori cu aceeași femeie: „Jumătatea mea”
Actorul George Ivașcu, cunoscut pentru talentul său remarcabil pe scenă și pentru implicarea sa în viața publică și culturală a României, a vorbit cu sinceritate despre una dintre cele mai importante povești din viața sa – iubirea care l-a legat, și îl leagă în continuare, de regizoarea Alice Barb.
Un dezvoltator imobiliar mobilează apartamente noi pe care le pune la dispoziţia refugiaţilor FOTO Kasper Development
Cum va evolua piața imobiliară din România în a doua parte a anului și cât de mult va fi influențată de alegeri
Sectorul imobiliar din România trece printr-o perioadă de transformare puternică, influențată de un mix de factori interni și externi. A doua parte a anului 2025 promite să fie una plină de provocări, în funcție de felul în care vor evolua contextul politic, economic și geopolitic.
ziua muncii
1 Mai: Adevărata istorie a Zilei Muncii: proteste, bombe și sânge în Piața Haymarket
Ziua Internațională a Muncii sărbătorește lupta muncitorilor pentru reducerea normei orare zilnice de lucru la 8 ore.
DEZBATERE INSTANT ANTENA3 092 POOL INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Elena Lasconi, dezvăluiri în ultima dezbatere prezidențială: „Mi s-a cerut să pun un anumit șef la SRI și am refuzat”
Elena Lasconi a afirmat la finalul ultimei dezbateri prezidențiale, organizată de Antena 3 CNN, miercuri, 30 aprilie, că membri coaliției i-au cerut să pună un anumit șef la SRI și a refuzat.