Fobii cu orar fix

Publicat în Dilema Veche nr. 394 din 1-7 septembrie 2011
Prostănaci de fiecare zi jpeg

Femeia era călare pe un soi de girafă minimalistă albă, metalică; un singur ochi imens şi orbitor îi strălucea în frunte. Femeii sau girafei, nu mi-era clar. Animalul cu încheieturi cromate se deplasa spre mine alunecînd cumva. Bănuiesc că amazoana din cîrca-i îl ajuta într-un fel pentru că apăsa cu nişte picioare zvelte tot felul de pedale aşezate undeva lîngă coastele animalului. O Meduză. Acum vedeam mai bine dincolo de lumina orbitoare. Femeia era o Meduză în capul căreia foşgăiau şerpi din inox şi şerpi din plastic, care cu capete mai ţuguiate, care cu capete mai turtite, unii aplatizaţi, alţii agresiv-conici. Şuierau, ţiuiau şi fîsîiau şerpii ăia. Meduza hohotea şi se apropia de mine cu o oglindă. Apoi mi-am dat seama. Era doctoriţa M. Stomatolog.

Telefonul mobil bipăie isteric lîngă ureche. E şase dimineaţa şi la opt fix am programare la dentist. Ca de obicei îmi vine să plîng. Aş face orice altceva. Orice. Săpat şanţuri în arşiţă, spălat vase pe viaţă, m-aş băga să fac chiar şi cele mai înfricoşătoare două chestii la care mă pot gîndi: stand up comedy şi karaoke.

Dar nu mai merge. De cîteva luni i-am inventat bunei doctoriţe tot felul de motive. Am făcut gripă şi otită succesiv, am avut şedinţe interminabile la serviciu la ore neverosimile, am plecat din oraş mai des decît un agent de vînzări.

Am pornit spre cabinet în starea care mă cuprinde invariabil înainte de vizite de genul ăsta. Palidă şi încercănată, cu viziunile coşmareşti încă vuindu-mi în cap, cu o puternică dorinţă de a o suna pe mama întru alinare şi suport. Sigur că toate miorlăielile astea le împărtăşesc numai cu dumneavoastră, acolo sînt Gigi duru, oricare dintre roboţii din Transformers, Bruce Willis în maieu alb. Aş fi în stare să suport o extracţie de măsea fără anestezie, mă ajută de altfel starea de semicatatonie care mă cuprinde fix cînd păşesc pragul cabinetului.

Nici ceilalţi pacienţi nu sînt mai breji. Din cabinetul alăturat, la cealaltă doctoriţă, se aude o voce bărbătească. Uşa între cele două încăperi e semideschisă, aşa că aud foarte bine. Bărbatul de alături vorbeşte încontinuu. Vocea pare veselă şi pare a gîlgîi de un rîs reţinut, dar, credeţi-mă, e doar o aparenţă. Povesteşte în avalanşă unde a fost în concediu, ce a făcut, cum şi cu ce a schimbat nu ştiu ce acoperiş, povesteşte numai ca să mai amîne momentul în care în dinţii lui dureroşi va ţiui o monstruoasă freză. Ah, cum îl înţeleg!

Victimă neajutorată într-un scaun înclinat destul de nedemn, cu gura căscată spre ceruri. Nimic nu ajută. Nici blîndeţea doctoriţei care probabil că mai are puţin şi-mi vorbeşte peltic, precum copiilor, nici infinita grijă cu care face orice, nici îndemnul optimist „Nici nu trebuie să clăteşti anestezicul ăsta, are gust bun, nu?“. Aprob mormăind, cu gura strîmbă. „Daaaa, ci’eşe...“ Cireşe, pe naiba. Probabil că saliva îmi curge valuri pe bărbie. Sau, în orice caz, îmi va curge afară, după ce ies. O să mă ajute lumea să traversez strada. În gură ai două mîini omeneşti care scotocesc, un aspirator mititel de salivă, o freză cu ultrasunete care împroaşcă, la rîndul ei, un jet micuţ de apă. O lampă nemiloasă îţi răneşte pleoapele. Eşti ridicat, înclinat şi întors, fără voia ta, în scaun. Între timp auzi eterna întrebare: „La fel de mult fumezi?“. Oh, dacă n-aş fuma, ne-am face doar vizite de curtoazie? Nefumătorii nu fac detartraj niciodată? Dacă da, bine, mă las.

La final ies demnă şi paralizată. Pe fotolii, lume îngrozită, ca mine, îşi aşteaptă rîndul în infern. Geaba rîd şi vorbesc, îi simt, îi ştiu, sînt de-ai mei. Numai un copil adus de mamă-sa, probabil pentru prima oară la stomatolog, zburdă fericit prin încăpere. Normal, ăsta nu fumează. Pe stradă îmi aprind, desigur, o ţigară. În taxi visez cu jind la dinţii bunică-mii care pluteau seară de seară într-un pahar cu apă.  

Selma Iusuf este jurnalistă, redactor-şef la ştiri, radio Kiss Fm şi Magic FM.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Grecul care i-a scăpat pe români de iobăgie. A fost de șase ori domn al Țării Românești și de patru ori domn al Moldovei
Constantin Mavrocordat este unul dintre cei mai reformatori domnitori fanarioți din Țările Române. A desființat „rumânia” în Țara Românească și „vecinia” în Moldova și a reunit Oltenia cu Țara Românească în 1739.
image
Cele mai răzbunătoare trei zodii. Nu uită, nu iartă și îți vor plăti pentru tot ce le-ai greșit
Se spune că răzbunarea e cea mai dulce consolare, dar și că iertarea este un cadou pe care ni-l oferim nouă înşine. Nu toată lumea e însă capabilă să ierte și, cel puțin pentru trei zodii, răzbunarea va fi, cel mai adesea, prima opțiune.
image
Garsonieră minusculă cu toaleta în dulap, la Cluj. Prețul este exorbitant: 53.000 de euro FOTO
Piața imobiliară clujeană nu încetează să uimească: după garsoniera de 11 metri pătrați pentru care se cereau 37.000 de euro, a urmat garsoniera cu toaleta „în dulap”, de 16 metri pătrați, pentru care se cer 53.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.