Exerciții de respirație

Publicat în Dilema Veche nr. 966 din 13 octombrie – 19 octombrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Cînd părinții mei mi-au așezat în spate primul rucsac pregătit pentru munte, m-am rostogolit ca o țestoasă pe carapace. Era dintre cele cu cadru metalic și avea jumătate din greutatea mea de atunci, la cei 15 ani neîmpliniți. Urma să petrec zece zile cu cortul, undeva în mijlocul pustietății din Vadu Crișului, Bihor, împreună cu colegii de liceu. În primii ani de după Revoluție te descurcai cu echipamentul de munte cum puteai, împrumutînd sau chiar confecționînd lucruri care să te ferească de ploaie. Nu apăruseră încă tricourile tehnice sau pantalonii cu uscare rapidă, nici izoprenul sau sacii de dormit pentru trei sezoane. Nici recipientele de plastic sau pungile sigilabile. Cărai în spate saltele gonflabile grele, pături, pulovere, conserve metalice și celebrele borcane de sticlă cu carne în untură. Cu timpul, în cîteva decenii, toate au devenit din ce în ce mai ușoare, iar eu, paradoxal, tot mai apăsată.

Primele excursii în străinătate le-am făcut mult mai tîrziu. Dacă mă compar cu generațiile mai tinere, cred că am văzut foarte puține locuri din lumea asta. La aniversarea de 30 de ani am plecat singură la Londra, pe urmele lui James Bond. Pînă atunci n-am avut nici măcar un card internațional cu care să pot rezerva o cameră la hotel, rugam mereu pe cineva. Persoana care m-a sfătuit cum să procedez a omis să îmi spună că ar trebui să am și ceva bani pe el, măcar pentru prima noapte. Eu am depus suma în ultima zi și m-am trezit în mijlocul uneia dintre cele mai scumpe metropole din Europa fără cazare. A trebuit să mă descurc găsind altceva cu aproape toate lirele pe care le aveam la mine. Atunci nu era o tragedie, ci mai degrabă o aventură. Ceva despre care să pot povesti ulterior, amuzîndu-mă. La vîrsta de acum, nu m-ar mai distra atît de tare. Nici n-aș mai pleca undeva cu atît de puțini bani la mine, dar la momentul respectiv erau toți. Aș verifica de nenumărate ori greutatea bagajului și conținutul lui, pentru care am liste deja pregătite în funcție de anotimpul în care călătoresc. Aș avea fotografii după toate actele, biletele și rezervările salvate pe toate mail-urile și un plan pe zile cu principalele obiective de vizitat, găsite după ce aș consulta îndelung ghiduri și site-uri de călătorie. Eliminînd posibilitatea oricărei tragedii, nu aș mai vedea totul ca pe o aventură, cu cazare în locuri despre care se spune că sînt dubioase și cu trăit din cornete cu cartofi prăjiți și cele mai ieftine vafe. Nu m-ar mai suna nimeni să afle dacă eu chiar am plecat singură, dacă nu mi-e teamă sau urît.

Mă întreb dacă nu cumva, cu vîrsta, am pierdut capacitatea de a ne bucura de cele mai simple lucruri. Dacă nu facem decît să așteptăm fără încetare, căutînd pretexte de îngrijorare, ca ceva cu adevărat extraordinar să se întîmple, pentru a ne da voie să respirăm, în sfîrșit. Pînă atunci, ne blocăm în construcții de tipul „da, dar...”. Ca și cînd a ne bucura e un drept care trebuie cîștigat, după ce ne-am străduit îndelung. Nu cumva să spună cei din jur că sîntem prea mulțumiți de noi înșine sau că avem o viață revoltător de ușoară. Dar cînd apare ceva rău, o încurcătură cît de mică, un necaz, folosim din plin momentul pentru a ne văita și a poza în cei mai mari ghinioniști din lume.

© A. Docea
© A. Docea

La începutul lunii octombrie, am făcut o excursie la Napoli. A ieșit mai lungă decît planificasem, din cauza anulării zborului pînă acolo. Dar, mai exact, cred că ar trebui să spun datorită acestui fapt. N-am vrut să renunț la un vis mai vechi, așa că am transformat ghinionul pierderii unor bani în ocazia de a pleca mai repede cu cîteva zile. A doua încurcătură a fost dispariția cazării dorite, găsită după comparații repetate și vizionarea obsesivă a hărților cu obiective turistice. Cineva cred că a luat camera chiar înainte să definitivez eu plata. Dar așa a fost să fie, pînă la urmă am stat într-un cartier ca un decor de film (al lui Sorrentino), cu versuri de cîntece scrise cu lumini pe străzi, să se vadă și noaptea, cu piață în care începe forfota dimineața devreme, cu casa natală a lui Totò în apropiere și Sophia Loren desenată pe un perete, cu cîteva palate vechi, cu o arhitectură spectaculoasă, la care ajungeai intrînd întîmplător prin curți interioare, și cu cea mai bună pasticceria, unde să savurezi un disaronno, să respiri și să te uiți la oameni.

În Italia, lucrurile se mișcă în cadența lor, negrăbite. Mi s-a întîmplat de cîteva ori să nu iau restul pentru că nu bănuiam că există un sertar de monede pe care vînzătorul să-l deschidă, tacticos, după ce ți-a dat într-o primă etapă ce ai cumpărat, apoi banii mai mari. În România, primești totul grămadă, produsul, bonul, bancnotele, monedele, paharul de cafea, capacul, zahărul, lingurița, exclus să mai ai timp să verifici sau să aranjezi ceva, ești prea ocupat să te transformi într-o caracatiță cu tentacule prelungi, driblînd omul din spatele tău, care deja face comanda.

În timp ce urcam pe jos spre locul de belvedere Sant’Antonio a Posillipo, pe străduțe întortocheate, printre scutere și pe sub multe balcoane cu rufe întinse, în dreptul unui geam larg deschis am zărit un domn în vîrstă, pe un scaun, care privea orașul de sus și asculta muzică de operă, netulburat, fără să mă observe. Venind pe faleză, de la Mergellina către Castel dell’Ovo, de la cei de pe mal se auzea Ti amo“ al lui Umberto Tozzi. Și poate că nu mi-aș fi dat seama atît de repede ce melodie este dacă cuplul din spatele meu n-ar fi început să fredoneze, cu toată inima. Iar sus, la Castel Sant’Elmo, de unde se vede Napoli în toată splendoarea lui inconfundabilă, la una dintre terase se cînta live Napule è“ – imnul orașului, care era scris și pe strada mea și cu care Paolo Sorrrentino își încheie filmul autobiografic È stata la mano di Dio / Mîna lui Dumnezeu, declarația lui de dragoste pentru locul natal.

Să respiri poate fi cel mai ușor sau cel mai dificil fapt din lume, fără legătură cu greutatea rucsacului cu cadru metalic sau cu rezervările pierdute. Cînd cineva mi-a scris, cu referire la fotografiile pe care le-am postat pe Facebook în Italia, că admiră la mine capacitatea de a mă entuziasma de lucruri comune, mi-am dat seama că, pentru cîteva momente cel puțin, chiar am reușit s-o fac.

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

donald trump/ FOTO:X
Trump șantajează Europa: Dacă nu cumpărați de la noi, vă punem taxe mai mari
Președintele Donald Trump a lansat un avertisment cu privire la produsele importate de Europa în SUA, atât pentru vânzători, cât și pentru consumatorii din Statele Unite. Președintele american a mai afirmat că va cere Arabiei Saudite să scadă prețul petrolului.
Banner Cătălin Botezatu
mae news.ro
MAE vine cu explicații, după ce un român a fost expulzat din Serbia din motive de „securitate naţională”
Ministerul Afacerilor Externe a transmis joi, 23 ianuarie, explicații despre incidentul din Serbia, în care mai mulți tineri, prin care și un român, au fost legitimați şi conduși la sediul unei secţii de poliţie. Ulterior, au fost expulzați.
gogosi cu dulceata jpg
Gogoși cu dulceață
Gogoșile cu dulceață sunt un desert clasic, iubit de toată lumea, cu un interior moale și pufos.
rulouri cu spanac si feta jpg
Rulouri cu spanac și feta
Încearcă acestă rețetă și nu vei da greș atunci când dorești să surprinzi de la prima înghițitură!
Victor Ponta/ Facebook
Ce avere are Victor Ponta și ce a făcut înainte de cariera politică
Victor Ponta, fost premier al României, stârnește atenție nu doar prin cariera politică, ci și prin averea sa impunătoare și viața dinainte de politică, marcată de investiții imobiliare internaționale și activitate juridică.
oua cu spanac jpg
Ouă cu spanac
Ouăle cu spanac sunt o alegere delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru prânz sau o cină ușoară.
tigaie mic deun jpg
Tigaie mic-dejun
Tigaia mic-dejun, perfectă pentru a-ți începe ziua cu energie!
politist poza 1 jpg
Povestea fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat, pensionat din arest
Cazul comisarului şef Marian Iordache, şeful Poliţiei Câmpulung Muscel, a făcut vâlvă săptămâna trecută.