Exerciții de bunătate

Publicat în Dilema Veche nr. 993 din 20 aprilie – 26 aprilie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Avem, pe tot parcursul vieții noastre, cel puțin un „Everest” – sau măcar un „optmiar” – pe care, dacă am reuși să îl urcăm, credem din toate puterile că, în vîrf, ne-ar aștepta o fericire năucitoare și de durată. Dacă am avea acel serviciu, dacă am fi în relație cu o anumită persoană, dacă am slăbi n kilograme, dacă am publica o carte sau am juca într-un film, dacă am putea sta o lună pe plaja cu cel mai fin nisip din lume. Apoi, cumva, dacă nu sînt de domeniul fantasticului sau chiar și atunci, unele visuri devin realitate. Ne bucurăm, ne considerăm norocoși, ne anunțăm apropiații, postăm veștile pe toate rețelele sociale, ca și cînd asta ar fi un pașaport pentru eternitate. Dar trec zilele, săptămînile, lunile și bucuria adevărată și deplină nu mai are aceeași intensitate. Ne simțim ca un copil care vrea în fiecare zi o jucărie nouă și seară de seară altă poveste, deși credeam că sîntem mai maturi de atît. Undeva, am greșit. Poate nu ne-am dorit ceva potrivit pentru noi sau poate n-am fost destul de buni în a face ca lucrul obținut să dureze.

„Anhedonia” definește incapacitatea de a găsi plăcere în activități care înainte o aduceau, în hobby-uri, pasiuni, lucruri pe care cineva le făcea din drag, fără să simtă cum trece timpul. Nu mai savurăm o mîncare delicioasă sau o conversație cu prietenii, o plimbare în pădure sau un proiect finalizat cu succes. Este un simptom asociat unei afecțiuni, cum ar fi depresia, anxietatea sau stresul posttraumatic, iar lipsa somnului suficient sau munca în exces trag și ele balanța în jos. Cei care o resimt se pare că au un nivel scăzut de dopamină, substanța chimică pe care creierul uman o eliberează cînd simțim bucurie, motivație făcînd ceva sau cînd ducem un lucru la bun sfîrșit, cînd cineva ne apreciază munca. Este „neurotransmițătorul stării de bine” și ne afectează comportamentul de zi cu zi, modul în care ne mișcăm sau ne alimentăm. De multe ori, anhedonia e trecută cu vederea pentru că nu e o tulburare propriu-zisă. Îi ajunge din urmă mai des pe cei conștiincioși, care iau asupra lor și problemele celor din jur, considerîndu-se responsabili pentru starea lor de spirit, și încearcă să le rezolve pe toate de unii singuri, pe cei perfecționiști, mereu nemulțumiți de rezultat, cu gîndul la următorul obiectiv. Treptat, ei se uzează ca bateria unui telefon încărcat de prea multe ori, care acum ajunge să se închidă singur, deși aparent mai are 33%. 

Fac parte dintr-o generație care nu a fost învățată nici să se oprească, nici să se bucure de ce a obținut. Mereu e un munte mai înalt de urcat, iar pauzele nu fac decît să încetinească și să ia din concentrare, așa ni s-a spus. Că viața este grea, pe alocuri nedreaptă. Că ceea ce realizăm, nu ceea ce sîntem ne va aduce un loc în societate, bunăstarea financiară și, la momentul potrivit, chiar iubirea. Așa că, după 40 de ani, cînd am început să privim mai atent viața, iar călătoria s-a abătut serios de la ruta inițială și a sfîrșit în fundături de cîteva ori, e posibil să simțim epuizare. Chiar anhedonie, dacă se merge mai departe.

image

Despre multe lucruri am crezut că, dacă reușesc să le obțin, mă vor face să mă simt ca într-o zi de Crăciun care nu se termină nicicînd. Cît timp am urmat o altă facultate mi se părea că ideal este să fii „student la Jurnalism”, apoi să lucrezi în televiziune și să apari pe sticlă, apoi să scrii în reviste și să vezi lumea citindu-le, să existe în librării cărți cu numele tău pe copertă, să petreci ziua ta neapărat cu cineva anume, să fii liber exact atunci cînd alegi, să te trezești la ce oră vrei și multe altele. Dar marile bucurii au ceva în comun cu marile necazuri – sînt trecătoare. Și asta face viața să fie nu nedreaptă, ci mereu în echilibru. N-ar strica, poate, pentru ca cele bune să dureze mai mult, să reînvățăm să ne bucurăm. Să avem undeva speranța, sau chiar credința, că mereu va mai fi un munte mai mare sau mai mic de urcat și că vom fi în stare să ajungem în vîrf. Iar cînd se întîmplă, să sărbătorim acest moment de parcă ar fi Everestul.

Căutînd să aflu, pentru acest articol, metode la îndemîna oricui de a crește nivelul de dopamină, ce mi-a rămas în minte, înainte de toate, a fost o recomandare simplă: „gesturi care denotă bunătate”. Putem începe cu noi înșine.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.