Enervări

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Există o linie fină, de multe ori imperceptibilă, între ce este acceptabil din punct de vedere social, ce se trece cu vederea între prieteni, ce nu putem ierta nimănui, ce ține de educația și de valorile fiecăruia și ce ne enervează, pur și simplu. De fapt, e un test pentru relațiile pe care merită să le mai păstrăm în viața noastră – dacă, per ansamblu, părțile bune atîrnă greu vom putea închide ochii la multe, dar dacă enervarea crește exponențial de la o interacțiune la alta, probabil că undeva, mai adînc, sînt alte nepotriviri la mijloc.

Înșir aici o listă (deschisă, încă în lucru) de posibile personaje „iritante”:

1) Oamenii care întîrzie mereu și nu se scuză niciodată. Ba mai mult, apar la locul de întîlnire, cînd ora stabilită a trecut, surîzători, lălăind o melodie, începînd să-ți povestească cu totul altceva: cum au făcut un ocol pe acasă să mănînce, cu cine s-au întîlnit pe drum, ce s-a mai întîmplat la serviciu. În cel mai bun caz, te sună să-ți spună că tocmai au luat un taxi, cam după 15-20 de minute de la momentul în care ar fi trebuit să vă vedeți. Tuturor ni se întîmplă să nu ne meargă planul ceas, mai ales dacă avem copii mici, depindem de alții la muncă sau plouă în București. Unii, însă, fac asta de fiecare dată, indiferent de anotimp, oră din zi sau loc al evenimentului.

2) Oamenii care nu au niciodată bani cash. Și nici cea mai mică intenție să schimbe situația asta sau să ușureze lucrurile pentru cei din jur ori pentru locul unde se face consumația. Sigur, într-o lume ideală, normal ar fi să te poți descurca așa (acum, că bacșișul s-a introdus în nota de plată, e ceva mai bine). „Eu am doar card” se aude, uneori de mai multe ori de la aceeași masă. Între prieteni care ies împreună des, lucrurile mereu se vor echilibra, dar cînd te vezi cu cineva în interes de serviciu sau poate pentru prima și ultima dată, în afară de cazul în care vrei să faci cinste întregului grup (cu bacșiș cu tot), poate nu strică să te gîndești, din cînd în cînd, și la asta. Aici aș adăuga un subpunct cu cei care nu au niciodată bani schimbați (prestatori de servicii uneori) și cărora nici nu le trece prin cap că de la un bancomat se pot scoate și sume mai puțin rotunde.

3) Oamenii care vorbesc despre planuri ce nu se mai întîmplă niciodată sau care anulează ceva fără să-ți comunice. Afli tu așa, întîmplător, cînd ceri mai multe detalii, după ce ți-ai eliberat ziua și te-ai gîndit și cu ce să te îmbraci, că respectiva chestiune nici nu se mai face. Am întîlnit destule persoane, pînă la vîrsta asta, din păcate, care apăreau și dispăreau după bunul plac, dar mereu aveau un plan, o idee, o propunere, ceva de făcut. Entuziasmul lor era contagios pînă nu mai era deloc. A durat mult să-mi dau seama că cel mai sigur criteriu în a aprecia caracterul cuiva sînt faptele, ce se întîmplă concret. Cît despre evenimentele care dispar în neant, de multe ori persoanele cu familii cred (eronat) că dacă ești singur nu ai altă treabă decît să îți ajustezi programul după al lor. Viețile tuturor, indiferent de starea civilă și de numărul de copii, sînt în egală măsură importante, iar timpul liber, pentru toți, demn de respect.

© flickr
© flickr

4) Oamenii care se bazează pe tine că vei organiza plecarea în străinătate, excursia, ieșirea în oraș. Dacă le faci un serviciu și au ceva de luat de la tine se așteaptă să te duci tu pînă la ei, în celălalt capăt al orașului; dacă vă întîlniți în centru, trebuie să te gîndești tu la un loc de mîncat, băut, parcat, sosit, plecat; dacă mergeți la teatru, concert, expoziție, clar tu te vei ocupa de bilete și de indicații precise în incinta evenimentului. În toate cazurile de mai sus, persoana fie nu va avea bani cash (caz în care trebuie să îi găsești un bancomat neapărat cu o siglă anume), fie va avea doar hîrtii de 100 de lei – dar ce noroc că tu ai mereu mărunt, nu-i așa?!

5) Oamenii care se supără pe tine dacă nu te duci la nuntă, la botezul copiilor sau dacă nu le zici „La mulți ani!” de ziua lor. Uneori devii mort pentru ei, nu vor să-ți mai vorbească niciodată. Nu zic că trebuie tratate cu neglijență momentele importante din viețile celor apropiați. Dar dacă, în ceea ce se presupune că ar fi cele mai fericite clipe din existența ta, în loc să te bucuri de ce ți se întîmplă stai să numeri invitații sau urările, atunci zău că nu am nimic împotrivă să mă elimini din toate listele tale.

Mi-am petrecut prima treime (optimist vorbind) din viața de adult, adică vreo două decenii, trecînd peste tot ce am enumerat pînă aici cu mare ușurință. Am așteptat zeci de minute, am făcut cinste fără să doresc nimic în schimb, am ascultat cu răbdare planuri care n-au mai ajuns nici pe hîrtie, am organizat în detaliu ieșiri și mi-am făcut îngrozitoare procese de conștiință cînd absența mea a lezat atît de mult orgoliul cuiva încît mi-a bătut obrazul în public. Dorința mea de a avea companie cu orice preț (sau, mai exact, teama uriașă de singurătate) m-a făcut să mă pun rapid pe locul doi sau chiar să-mi dau un brînci jos de pe podium, în genunchi. Ignoram încordarea din corpul meu cînd făceam ceva nepotrivit mie și starea de extenuare pe care mi-o dădeau aceste întîlniri. Astăzi am puțini oameni în jur și, dintre cei pe care am reușit să îi păstrez, nu mă enervează nici unul aproape niciodată. Altfel, trăiesc într-un oraș mare, încap în el singurătăți multe.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.