Eficienţă şi empatie

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Cînd am fost pentru prima dată în Italia, în Toscana, am simţit că acolo e „locul“ pentru mine. Locul în care mi-ar plăcea să trăiesc, locul în care nimic nu mi se părea urît, obişnuit, lipsit de farmec sau valoare. Vorbind cu unii şi cu alţii, am constatat că nu sînt, nici pe departe, singura care gîndeşte şi simte aşa: ci doar unul dintre numeroşii pămînteni care-şi doresc să se retragă, măcar la bătrîneţe, în Toscana, pe care o consideră Paradisul...

De atunci au trecut vreo şase ani şi nu am mai apucat să ajung în Italia. M-am mulţumit doar să cochetez cu învăţatul limbii, împreună cu o prietenă, cu care citesc, de luni bune, Pinocchio în italiană, şi Divina Comedie în română (!). Acum, dintr-o întîmplare, să zicem, am ajuns din nou la Milano.  

E adevărat, nu era locul cel mai dorit din Italia, cel în care aş fi ţinut cu orice preţ să mă reîntorc. Dar era, totuşi, Italia. Şi, ajungînd acolo, s-a dovedit că „spiritul“ aşteptat l-am regăsit şi acolo. Senzaţia că, dacă mergi pur şi simplu aproape oriunde şi te uiţi, într-o doară, prin jur, aproape nimic nu-i banal ori lipsit de istorie. Da, există, evident şi din plin dezvoltată, partea comercială, şi cît se poate de turistică: aşa cum e, de pildă, cafeneaua Armani, cu mese roşii strălucitoare (dar nu orice roşu!) şi scaune verzi (idem), situată în clădirea Armani, alături de librăria Armani, specializată, desigur, în cărţi de modă. Şi alături de magazinul Armani propriu-zis, decorat cu uriaşe inimi de Sf. Valentin. Cafenea în care chelneriţa blondă – de fapt, probabil rusoaică, ori est-europeană – te ignoră deliberat dacă nu faci parte ori din clienţii fideli, ori din categoria de clienţi pe care o ştie demnă de stabilimentele Armani....

Alte chelneriţe, la fel de blonde şi de rusoaice (dacă eşti atent, poţi detecta accentul), din locuri la fel de centrale şi de... fiţe – cum ar fi Galeria comercială „Vittorio Emanuele II“, în care se află magazinele multor firme celebre –, pot fi mai umane. Umane dacă aud că eşti din România. România – Rusia, e evident, se consideră surori de suferinţă... Solidaritatea est-europeană încă funcţionează. Chelneriţa la fel de blondă şi top model, dintr-unul din restaurantele aparent de lux, dar, de fapt, destul de proaste, din respectiva galerie comericală, s-a oprit din servit şi a stat, lung, de vorbă cu noi pentru că veneam din România. Ca şi vînzătoarea de la Escada, din magazinul-muzeu La Rinascente, pentru care, brusc, am devenit cliente, spre nedumerirea colegei ei, italiancă sadea.

Solidaritatea umană e ceva ce mi s-a părut, cel puţin la o primă vedere, că funcţionează în Italia. Am avut de-a face cu diverse servicii birocratice. A trebuit să umblu după nesuferite hîrtii pe la diverse ghişee, unde am aşteptat, cuminte, conform numărului de ordine, să-mi vină rîndul. Dar, spre deosebire de experienţele sinistre din Paris, cele de aici s-ar putea numi chiar plăcute. Am reuşit să trăiesc, pentru scurt timp, ceea ce mi se pare ideal în rezolvarea chestiunilor utilitare: îmbinarea utilului, de cele mai multe ori nesuferit, cu plăcutul. Cu cît se poate din plăcut, cu plăcutul permis în anumite situaţii. 

Şi asta pentru că persoanele din spatele ghişeelor, în general tinere şi de sex feminin, nu erau deloc acre, ci chiar dornice să ajute clientul, şi empatice. Dacă-ţi lipsea un act sau nu completaseşi ceva corect, nu te trimiteau acasă, ca-n Franţa, şi nici nu se răsteau la tine, ca-n România. Se sfătuiau cu cîte o colegă şi găseau soluţii. Te admiteau şi fără actul respectiv, dacă nu comiteai o ilegalitate. Găseau o breşă, repet, tot legală, în care să te integrezi şi tu. Era o birocraţie fericită, aş putea spune: creativă şi afectivă. Ieşeai tot stors de la respectivele ghişee, dar încrezător în specia umană.

Pe scurt, în puţina Italie cunoscută de mine am întrezărit, chiar dacă pe fugă şi oarecum de la distanţă, ceea ce eu, una, consider a fi soluţia funcţionării unora dintre lucruri: armonioasa combinaţie dintre eficienţă şi afectivitate în relaţiile umane, chiar cele utilitare.  

Desigur, generalizările nu sînt bune. Şi nici euforiile naive. Doar că, măcar pe termen scurt, am avut revelaţia că... se poate.   

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Ucraina „fierbe“: înfrângerea teribilă cu România, descrisă într-un cuvânt de presa de la Kiev
Prezentă cu vedetele ei în SUA, echipa Ucrainei a suferit un rezultat de neconceput.
image
Mii de iranieni au ieșit în stradă în semn de susținere a atacului asupra Israelului
Mii de iranieni au ieșit duminică dimineața devreme pe străzile din Iran, în semn de susținere pentru atacul fără precedent cu drone și rachete în curs de desfășurare împotriva dușmanului înrăit Israel.
image
De ce a primit un jandarm din București în contul personal peste 1,6 milioane lei. „Ce de bani!”
Un subofiţer de la Direcția de Jandarmerie a Municipiului București, care îşi aştepta zilele acestea salariul, s-a trezit că i-au intrat în cont peste 1,6 milioane lei, adică peste 300.000 de euro.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.