Eco-terorismul

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
E cool să postești jpeg

Cea mai recentă lovitură a grupului de militanți ecologiști Just Stop Oil a avut loc la Teatrul Crucible, din Sheffield, în timpul Campionatului Mondial de Snooker. În seara de 17 aprilie, doi activiști, un bărbat și o femeie, s-au năpustit asupra meselor de joc, întrerupînd două partide. Bărbatul a sărit cu bocancii pe una dintre mese, la care se desfășura partida dintre Robert Milkins și Joe Perry, urlînd și împrăștiind o vopsea pulbere peste postav. La cealaltă masă, unde jucau Mark Allen și Fan Zhengyi, femeia a încercat să se lipească de mantă, însă a fost oprită, după intervenția în forță a arbitrului și a unuia dintre cameramani.

„Avem un protestatar care aruncă o pulbere pe masă – n-am mai văzut niciodată așa ceva”, a exclamat comentatorul Eurosport, în timp ce se desfășurau evenimentele, adăugînd: „Nu știu de ce protestează și, sincer, nu-mi pasă – din fericire, nimeni nu a fost rănit”. Fostul campion mondial Stephen Hendry, care comenta partidele pentru BBC, a declarat, la rîndul său, siderat: „Nu am mai văzut așa ceva pînă acum la un eveniment de snooker. Este o premieră”.

La scurt timp după atacuri, Just Stop Oil a emis o declarație: „În jurul orei 19,20, doi susținători Just Stop Oil au perturbat Campionatul Mondial de Snooker de la Teatrul Crucible din Sheffield, întrerupînd jocul. Un activist a acoperit masa cu vopsea pulbere portocalie înainte de a fi îndepărtat de agenții de pază și arestat. Ei cer ca Guvernul să oprească imediat toate proiectele noi de combustibili fosili din Regatul Unit și cer instituțiilor sportive din Regatul Unit să intre în rezistență civilă împotriva politicilor de genocid ale Guvernului”.

Gîndirea în clișee

Pentru unii, acțiunile agresive ale activiștilor ecologiști sînt îndreptățite și chiar de lăudat. „Poate lumea ar fi un loc mai bun dacă ne-ar păsa mai mult de mediu, și mai puțin de snooker”, comenta cineva episodul. „Și soluția e inacțiunea?”, comenta altcineva. 

Bineînțeles, avînd în vedere scopul nobil pe care acești activiști îl tot trîmbițează, trebuie să fii musai de partea lor, orice ar face, căci altfel înseamnă că nu vrei să salvezi planeta, iar cine nu vrea să „salveze planeta” este un om de nimic.

Nimic nu e mai ușor decît să vorbești folosind clișee. Un soi de vorbire fără dileme, excitată de înflăcărarea scopurilor declarate, musai nobile, care însă elimină orice formă de rațiune. Un om al clișeului este orbit, cu mintea blocată în idei prefabricate. Iar aceștia sînt parte a armatei de susținători necondiționați ai activiștilor ecologiști, care deși distrug și seamănă teroare, o fac în numele binelui suprem.

Nobili activiști sau huligani plătiți?

„Imaginea cu protestatarul Just Stop Oil care a sărit pe o masă la Campionatul Mondial de Snooker de la Sheffield Crucible, împrăștiind pulbere portocalie, este una extrem de dăunătoare. Însă nu pentru masa de snooker, ci pentru cauza în sine. Esența ecologiei este viciată. În loc de a oferi un argument rațional, aceste acțiuni, care nu fac decît să cerșească atenție și care n-au alt rezultat decît iritarea, par mai degrabă motivate de o ură de clasă. Activiștii Just Stop Oil nu sînt decît niște țînci răsfățați care n-au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă viața reală”, comenta The Telegraph.

„Zelotul Just Stop Oil care a perturbat jocul de snooker și cere bani pentru a-și finanța campania de haos provine dintr-o familie înstărită și a crescut într-o casă de 600.000 de lire sterline în suburbia înfrunzită din Cambridge”, scria Daily Mail.

Banii nu sînt ceva care să le lipsească activiștilor ecologiști. Just Stop Oil este o organizație aflată sub umbrela Letzte Generation, din Germania, care potrivit raportului de transparență, publicat pe site-ul lor în ianuarie, a primit anul trecut donații de aproape un milion de euro. Iar aceștia sînt doar banii declarați, căci, în fapt, fondurile de care dispune Letzte Generation par a fi mult mai mari. 

Înființînd asociații, precum  „Educația pentru climă și mediu pentru conservarea ecosistemelor care salvează vieți”, cu sediul în Hamburg, și colaborînd cu altele, precum „Wandelbündnis” (Alianța pentru schimbare), în Berlin, potrivit investigațiilor WELT, membrii primesc chiar salarii lunare, de peste o mie de euro. 

Letzte Generation a fost înființată în 2021, dar are deja ramificații în întreaga lume, Australia, Italia, Suedia, Austria, Noua Zeelandă, Elveția, Marea Britanie, Franța, Norvegia și Statele Unite și, potrivit investigației jurnaliștilor germani de la WELT, are țeluri mărețe: plănuiesc să înființeze un partid. Iar căile prin care vor s-o facă nu sînt tocmai ortodoxe. În primul rînd, activiștii vor să înființeze partidul pentru că „partidele sînt foarte bine plasate în conformitate cu legislația germană” și, în plus, vor primi mai multe donații. Însă numele viitorului partid nu trebuie „în nici un caz să coincidă cu cel al organizației”, după cum a declarat Caris Connell, contabila Letzte Generation (cea care s-a lipit de un schelet de dinozaur de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin), la întîlnirea privată cu membri ai organizațiilor partenere din întreaga lume. 

Jurnaliștii germani, care a făcut rost de filmările acestei întîlniri, au expus și schemele financiare propuse pentru consolidarea întregii organizații: înființarea a cît mai multe asociații non-profit, care să aibă alte denumiri decît organizațiile locale, pentru a nu fi asociate cu activitățile de activism, multe conturi bancare, multe site-uri și diferite sisteme de facturare, totul menit să îngreuneze orice cercetare juridică și orice tentativă de a li se bloca conturile bancare, în cazul unor acuze.  

Precauțiuni deloc inutile, de vreme ce membrii Letzte Generation sînt în prezent investigați pentru „constituirea unei organizații criminale”, existînd, doar în Berlin, peste 2.000 de acuzații penale împotriva activiștilor.

Berlinul se pregătește de asediu

În Berlin, activiștii pentru climă sînt omniprezenți, organizînd frecvent atacuri deghizate sub sloganul de „acțiuni”. Recent au anunțat că vor să provoace haos, „paralizînd” capitala Germaniei, închizînd Berlinul pe termen nelimitat, postînd pe străzi sute de activiști pentru a le fi acceptate cererile pentru „O schimbare radicală a climei”.

Pe de altă parte, ministrul federal al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că activiștii n-au nici cea mai mică dorință de a discuta problemele. „Acest grup nu a dorit niciodată să poarte un dialog cu mine. (...) Cred că ar trebui să ne tratăm unul pe altul cu respect și să considerăm că și cealaltă parte ar putea avea dreptate.” Wissing a mai afirmat că ar dori să se întîlnească cu membrii organizației pentru a găsi împreună niște soluții, însă nu a găsit nici un fel de deschidere. 

Documentele aflate la dispoziția WELT, împărtășite cu poliția din Berlin, arată că blocarea anunțată a Berlinului implică riscuri majore pentru cetățenii Capitalei, în special în ceea ce privește serviciile de urgență. Marc Schreiner, directorul general al companiei spitalicești din Berlin, a declarat că activiștii trebuie să se asigure „că pompierii și ambulanțele se pot deplasa rapid prin oraș, dacă este necesar pe benzi de urgență”. Trebuie „excluse” orice întîrzieri în îngrijirea răniților și bolnavilor, adăugînd că activiștii ar trebui să aibă grijă ca această blocadă a Berlinului să nu dezafecteze serviciile de urgență. „Activismul pentru climă nu trebuie să fie în detrimentul sănătății. Chiar și cea mai mică întîrziere a operațiunilor de salvare poate avea consecințe fatale.” 

În așteptarea blocadei, și aeroportul Berlin-Brandenburg este, de asemenea, supravegheat mai atent, avînd în vedere că, în luna noiembrie a anului trecut, membrii Letzte Generation au tăiat gardul aeroportului și au fugit pe pistă, perturbînd traficul aerian. 

Atacurile vehemente, atît din partea Letzte Generation, cît și a acoliților (precum Just Stop Oil), departe de a servi unei pretinse cauze nobile, au iz de pragmatism. Dovezile demonstrează gustul lor pentru bani și putere, pe care și-o cîștigă prin acte de terorism, semănînd frica și un continuu sentiment de nesiguranță. Astăzi, în ciuda faptului că se declară niște pacifiști, aruncă cu piure și supă peste operele de artă, împroașcă cu vopsea mesele de snooker. 

Cine poate garanta că se vor opri aici?

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.