Eco-terorismul

Publicat în Dilema Veche nr. 994 din 27 aprilie – 3 mai 2023
E cool să postești jpeg

Cea mai recentă lovitură a grupului de militanți ecologiști Just Stop Oil a avut loc la Teatrul Crucible, din Sheffield, în timpul Campionatului Mondial de Snooker. În seara de 17 aprilie, doi activiști, un bărbat și o femeie, s-au năpustit asupra meselor de joc, întrerupînd două partide. Bărbatul a sărit cu bocancii pe una dintre mese, la care se desfășura partida dintre Robert Milkins și Joe Perry, urlînd și împrăștiind o vopsea pulbere peste postav. La cealaltă masă, unde jucau Mark Allen și Fan Zhengyi, femeia a încercat să se lipească de mantă, însă a fost oprită, după intervenția în forță a arbitrului și a unuia dintre cameramani.

„Avem un protestatar care aruncă o pulbere pe masă – n-am mai văzut niciodată așa ceva”, a exclamat comentatorul Eurosport, în timp ce se desfășurau evenimentele, adăugînd: „Nu știu de ce protestează și, sincer, nu-mi pasă – din fericire, nimeni nu a fost rănit”. Fostul campion mondial Stephen Hendry, care comenta partidele pentru BBC, a declarat, la rîndul său, siderat: „Nu am mai văzut așa ceva pînă acum la un eveniment de snooker. Este o premieră”.

La scurt timp după atacuri, Just Stop Oil a emis o declarație: „În jurul orei 19,20, doi susținători Just Stop Oil au perturbat Campionatul Mondial de Snooker de la Teatrul Crucible din Sheffield, întrerupînd jocul. Un activist a acoperit masa cu vopsea pulbere portocalie înainte de a fi îndepărtat de agenții de pază și arestat. Ei cer ca Guvernul să oprească imediat toate proiectele noi de combustibili fosili din Regatul Unit și cer instituțiilor sportive din Regatul Unit să intre în rezistență civilă împotriva politicilor de genocid ale Guvernului”.

Gîndirea în clișee

Pentru unii, acțiunile agresive ale activiștilor ecologiști sînt îndreptățite și chiar de lăudat. „Poate lumea ar fi un loc mai bun dacă ne-ar păsa mai mult de mediu, și mai puțin de snooker”, comenta cineva episodul. „Și soluția e inacțiunea?”, comenta altcineva. 

Bineînțeles, avînd în vedere scopul nobil pe care acești activiști îl tot trîmbițează, trebuie să fii musai de partea lor, orice ar face, căci altfel înseamnă că nu vrei să salvezi planeta, iar cine nu vrea să „salveze planeta” este un om de nimic.

Nimic nu e mai ușor decît să vorbești folosind clișee. Un soi de vorbire fără dileme, excitată de înflăcărarea scopurilor declarate, musai nobile, care însă elimină orice formă de rațiune. Un om al clișeului este orbit, cu mintea blocată în idei prefabricate. Iar aceștia sînt parte a armatei de susținători necondiționați ai activiștilor ecologiști, care deși distrug și seamănă teroare, o fac în numele binelui suprem.

Nobili activiști sau huligani plătiți?

„Imaginea cu protestatarul Just Stop Oil care a sărit pe o masă la Campionatul Mondial de Snooker de la Sheffield Crucible, împrăștiind pulbere portocalie, este una extrem de dăunătoare. Însă nu pentru masa de snooker, ci pentru cauza în sine. Esența ecologiei este viciată. În loc de a oferi un argument rațional, aceste acțiuni, care nu fac decît să cerșească atenție și care n-au alt rezultat decît iritarea, par mai degrabă motivate de o ură de clasă. Activiștii Just Stop Oil nu sînt decît niște țînci răsfățați care n-au nici cea mai vagă idee despre ce înseamnă viața reală”, comenta The Telegraph.

„Zelotul Just Stop Oil care a perturbat jocul de snooker și cere bani pentru a-și finanța campania de haos provine dintr-o familie înstărită și a crescut într-o casă de 600.000 de lire sterline în suburbia înfrunzită din Cambridge”, scria Daily Mail.

Banii nu sînt ceva care să le lipsească activiștilor ecologiști. Just Stop Oil este o organizație aflată sub umbrela Letzte Generation, din Germania, care potrivit raportului de transparență, publicat pe site-ul lor în ianuarie, a primit anul trecut donații de aproape un milion de euro. Iar aceștia sînt doar banii declarați, căci, în fapt, fondurile de care dispune Letzte Generation par a fi mult mai mari. 

Înființînd asociații, precum  „Educația pentru climă și mediu pentru conservarea ecosistemelor care salvează vieți”, cu sediul în Hamburg, și colaborînd cu altele, precum „Wandelbündnis” (Alianța pentru schimbare), în Berlin, potrivit investigațiilor WELT, membrii primesc chiar salarii lunare, de peste o mie de euro. 

Letzte Generation a fost înființată în 2021, dar are deja ramificații în întreaga lume, Australia, Italia, Suedia, Austria, Noua Zeelandă, Elveția, Marea Britanie, Franța, Norvegia și Statele Unite și, potrivit investigației jurnaliștilor germani de la WELT, are țeluri mărețe: plănuiesc să înființeze un partid. Iar căile prin care vor s-o facă nu sînt tocmai ortodoxe. În primul rînd, activiștii vor să înființeze partidul pentru că „partidele sînt foarte bine plasate în conformitate cu legislația germană” și, în plus, vor primi mai multe donații. Însă numele viitorului partid nu trebuie „în nici un caz să coincidă cu cel al organizației”, după cum a declarat Caris Connell, contabila Letzte Generation (cea care s-a lipit de un schelet de dinozaur de la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin), la întîlnirea privată cu membri ai organizațiilor partenere din întreaga lume. 

Jurnaliștii germani, care a făcut rost de filmările acestei întîlniri, au expus și schemele financiare propuse pentru consolidarea întregii organizații: înființarea a cît mai multe asociații non-profit, care să aibă alte denumiri decît organizațiile locale, pentru a nu fi asociate cu activitățile de activism, multe conturi bancare, multe site-uri și diferite sisteme de facturare, totul menit să îngreuneze orice cercetare juridică și orice tentativă de a li se bloca conturile bancare, în cazul unor acuze.  

Precauțiuni deloc inutile, de vreme ce membrii Letzte Generation sînt în prezent investigați pentru „constituirea unei organizații criminale”, existînd, doar în Berlin, peste 2.000 de acuzații penale împotriva activiștilor.

Berlinul se pregătește de asediu

În Berlin, activiștii pentru climă sînt omniprezenți, organizînd frecvent atacuri deghizate sub sloganul de „acțiuni”. Recent au anunțat că vor să provoace haos, „paralizînd” capitala Germaniei, închizînd Berlinul pe termen nelimitat, postînd pe străzi sute de activiști pentru a le fi acceptate cererile pentru „O schimbare radicală a climei”.

Pe de altă parte, ministrul federal al Transporturilor, Volker Wissing, a declarat că activiștii n-au nici cea mai mică dorință de a discuta problemele. „Acest grup nu a dorit niciodată să poarte un dialog cu mine. (...) Cred că ar trebui să ne tratăm unul pe altul cu respect și să considerăm că și cealaltă parte ar putea avea dreptate.” Wissing a mai afirmat că ar dori să se întîlnească cu membrii organizației pentru a găsi împreună niște soluții, însă nu a găsit nici un fel de deschidere. 

Documentele aflate la dispoziția WELT, împărtășite cu poliția din Berlin, arată că blocarea anunțată a Berlinului implică riscuri majore pentru cetățenii Capitalei, în special în ceea ce privește serviciile de urgență. Marc Schreiner, directorul general al companiei spitalicești din Berlin, a declarat că activiștii trebuie să se asigure „că pompierii și ambulanțele se pot deplasa rapid prin oraș, dacă este necesar pe benzi de urgență”. Trebuie „excluse” orice întîrzieri în îngrijirea răniților și bolnavilor, adăugînd că activiștii ar trebui să aibă grijă ca această blocadă a Berlinului să nu dezafecteze serviciile de urgență. „Activismul pentru climă nu trebuie să fie în detrimentul sănătății. Chiar și cea mai mică întîrziere a operațiunilor de salvare poate avea consecințe fatale.” 

În așteptarea blocadei, și aeroportul Berlin-Brandenburg este, de asemenea, supravegheat mai atent, avînd în vedere că, în luna noiembrie a anului trecut, membrii Letzte Generation au tăiat gardul aeroportului și au fugit pe pistă, perturbînd traficul aerian. 

Atacurile vehemente, atît din partea Letzte Generation, cît și a acoliților (precum Just Stop Oil), departe de a servi unei pretinse cauze nobile, au iz de pragmatism. Dovezile demonstrează gustul lor pentru bani și putere, pe care și-o cîștigă prin acte de terorism, semănînd frica și un continuu sentiment de nesiguranță. Astăzi, în ciuda faptului că se declară niște pacifiști, aruncă cu piure și supă peste operele de artă, împroașcă cu vopsea mesele de snooker. 

Cine poate garanta că se vor opri aici?

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cel mai crud torționar, Nicolae Moromete: „Porc mincinos. În Republica noastră populară, pentru «nimic» nu se capătă mai mult de zece ani!“
Pe unde a trecut, torționarul Nicolae Moromete a semănat teroare, fie că a fost la Aiud, Jilava sau Vacăreşti. Neavând niciun fel de studii, el a fost subiectul unor situații de-a dreptul hilare.
image
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
În ultimii ani, în marile orașe ale României au fost amenajate foarte multe locații dedicate practicării sportului în aer liber. De cele mai multe ori este vorba despre terenuri de fotbal.
image
Admis cu 10 la Automatică. Ionuț Mihăilescu din Caracal a fost singurul decar din 3.500 candidați. A lucrat cot la cot cu bunica exerciții și probleme
Un elev de clasa a XII-a din județul Olt este deja admis la Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Politehnicii București, cu media 10. Bunica sa a jucat un rol determinant.

HIstoria.ro

image
Olimpia, cel mai tânăr muzeu al ţării
Primul muzeu din România dedicat istoriei sportului și turismului montan a fost deschis la Brașov, în an olimpic, la „Olimpia”, în fostul sediu al Reuniunii de patinaj, clădire construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, restaurată de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.