Dragostea este un proces

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
image

Cînd sîntem tineri, căutăm un partener care să ne semene, să ne oglindească. Sărim în sus de bucurie cînd celălalt ne termină fraza sau cînd are aceeași melodie preferată, ca și cînd aceste coincidențe sînt un semn infailibil că sîntem meniți să rămînem împreună toată viața. Vrem să fim cu cineva exact ca noi. Pe măsură ce ne apropiem de vîrsta de mijloc, a găsi un the one care să bifeze toate căsuțele ce ne compartimentează idealul devine o utopie. Renunțăm, pe rînd și fără plăcere, la ce contează mai puțin pentru noi, ba chiar ajustăm restul, cu gîndul că nu le putem avea pe toate.

A te baza exclusiv pe cineva este perdant, pe termen lung. Orice „salvator” obosește pînă la urmă și orice „salvat” ajunge să se simtă trădat. Ambii vor fi de părere că celălalt s-a schimbat, nu mai e ca la început și, în loc să accepte că o creștere a fiecăruia este inevitabilă și să renegocieze limitele și standardele raportului dintre ei, vor trage de capetele relației ca s-o aducă la forma inițială. Se pare că rămînem cu toții în relațiile nepotrivite, fie ele amoroase sau profesionale, ceva mai mult decît ar fi necesar. Încă șase luni sau un an, în care nimic nu se schimbă, blocați, neacceptînd că nu mai merge. 

Pentru a nu ne trezi fără nimic cînd cineva dispare din viața noastră sau pentru a nu ne agăța nesănătos de cei prezenți, n-ar strica să avem niște piloni diferiți, stabili, fiecare cu un scop bine determinat. Este o idee posibil cîștigătoare pe care am auzit-o în podcast-ul On Purpose with Jay Shetty, unde erau enumerate patru tipologii de oameni de avut prin preajmă: persoana care să ne arate necondiționat grijă și compasiune, poate un membru al familiei; persoana de încredere, un sprijin constant, prezentă cînd ai nevoie de ea; persoana competentă, organizată, pricepută în multe domenii; persoana de caracter, cu conduită morală, la care să apelezi pentru îndrumare spirituală. Grijă, încredere, competență, caracter. Și e posibil ca nici una dintre ele să nu fie partenerul din viața ta.

Oamenii de știință pot descompune dragostea într-un cocktail de substanțe chimice eliberate de creier. În prima fază, aceea a „orbirii”, sînt activate anumite zone din creier responsabile cu starea noastră bună. Devenim euforici, avem mai multă energie, sîntem motivați în „vînarea” persoanei dorite. În același timp, alte părți din creier își reduc activitatea, așa încît nu mai judecăm chiar clar și trecem cu vederea orice fisuri ar putea avea portretul celuilalt, pe care ni l-am conturat perfect. În aceeași perioadă de început apar și gîndurile obsesive, stresul legat de viitorul relației, un oarecare sentiment de insecuritate.

După cîteva luni, această etapă romantică trece, cresc intimitatea, atașamentul, angajarea în relația respectivă, iar pasiunea de la început se transformă într-o stare de siguranță și liniște. Sau așa ar trebui, dacă cei doi ar reuși, în ciuda pulsului ridicat și a fluturilor din stomac, să fie atenți la prioritățile celuilalt. De regulă, oamenii îți arată din start cine sînt. Pentru unii, este foarte importantă familia, alții sînt extrem de ambițioși la muncă și vor să înceapă afacerea lor proprie, unii vor să aibă cît mai repede copii sau să călătorească cît mai mult, alții vor să investească într-o casă. Prioritățile lor determină alegerile pe care le vor face, în viață, tocmai de aceea regulile și parametrii unei relații se stabilesc de la început, iar limitele nu prea mai pot fi forțate ulterior.

Nu cred că spun o noutate, dar oamenii se schimbă nu cînd le-o cere altcineva, ci doar dacă vor, pentru că ei decid așa. Cu toate acestea, foarte mulți pornim într-o relație cu gîndul că-l vom transforma pe celălalt în ce am dori să fie și așa putem pierde niște ani. Să găsim pe cineva care să ne cunoască atît de bine încît să ne termine frazele și să ne știe melodiile preferate nu este dificil – trebuie doar să i le comunicăm, nu să așteptăm să ne citească gîndurile. Oricît de puțin romantică ar fi ideea unui creier care funcționează după legi clare cînd ne îndrăgostim, aceleași pentru toată lumea, vestea bună este că ni-l putem folosi înțelept pentru a ne croi relațiile potrivite. 

Psihoterapeutul Esther Perel, cunoscută pentru teoriile și activitatea ei de decenii în terapia de cuplu, povestea într-un interviu cum dialogase la un moment dat cu doi soți, împreună de ceva timp, a căror relație pierduse din scînteie. Jumătatea masculină, activă și extrovertită, se plîngea că soția este prea potolită și că nu a fost niciodată o aventurieră. „A fost suficient de aventurieră încît să aleagă un partener ca tine, ce altă dovadă mai vrei?”, i-a replicat Esther Perel. Menirea celorlalți este să ne completeze, nu să devină oglinzi ale noastre pentru că așa credem că ne-ar fi mai ușor, în viață.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.