Dorinţe

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Dorinţe jpeg

În tot mai multe povești, în special în cele cu Peștișorul de Aur, ni se atrage atenția (nouă, cititorilor) ce dorințe să ne punem ca să obținem ce ne e cu adevărat de folos. Se pare că cele mai la îndemînă, de tipul bani, succes, putere etc. (simplificînd, desigur), nu sînt cele indicate. Așa că m-am gîndit, cu ocazia Anului Nou (și a unui Peștișor de Aur imaginar) să încerc să-mi aduc aminte cam ce dorințe mi-am pus eu de-a lungul anilor. Și ce mi-aș mai dori de acum încolo.

De fapt, nu ce dorințe exact, ci ce tip de dorințe. Cum mi-au evoluat categoriile de dorințe. M am hotărît să fac acest lucru spre început de nou an, pentru că o prietenă dragă de familie, cu care ne serbam mereu revelionul, pe cînd eram mică, spunea că anul care vine trebuie să te prindă făcînd ceea ce-ți dorești să faci în decursul lui. Ea era plasticiană, chiar o pictoriță de excepție (Clarette Wachtel), care, din păcate, nu mai e printre noi, și-și dorea mereu ca noul nou s-o prindă cu creionul sau penița în mînă. Pe vremea aceea (de mijloc și sfîrșit de ani ’70), și eu, preșcolara de atunci, îmi propuneam același lucru. Cum mai toată ziua desenam, voiam s-o fac și mai bine în anul următor, așa că și pe mine acesta mă prindea cu o cariocă în mînă. Cu tatăl meu alături, nemișcat și gînditor, dar și mereu cu umor, din locul lui de la interminabila masă cu de toate. Cu mama mea pe acolo, mereu impecabilă. Și cu Stela Popescu la televizor, invariabil.

Încă de pe atunci, odată cu desenatul scriam și texte adiacente. Concepeam niște cărticele pe care, apoi, cineva mi le cosea. Erau adevărate cărți, ce mai. Așa că dorința de an nou a devenit scrisul. Încet-încet, de la cărticele am trecut la jurnalele chinezești, cu coperți din mătase (cel puțin mie așa-mi păreau). Acolo, poveștile despre familiile lupilor, pisicilor sau rațelor au fost înlocuite cu romane „pasionale“, gen Pe aripile vîntului. Războaie, furtuni și amoruri dureroase aproape fizic de atîtea oftaturi, reale sau imaginare. Zîna Aldhina (personaj inspirat din Țara celor 1001 de mendre de André Maurois) se transformă, treptat, în înflăcărata Lia, o „tînără“ care se dădea de ceasul morții pentru iubirile ei. Iar portretul scriitoarei de succes tinde să se identifice cu cel al lui ­Jacqueline Bisset dintr-un film văzut, cred, pe la Ambasada Americană prin anii ’80, Rich and Famous (George Cukor, 1981).

Evident că scrisul se asocia și cu iubirea, împărtășită ori ba. Jurnalele de pe la 13-14 ani erau pline de asemenea situații ambigue, în care nu puteai ști exact dacă respectivul băiat „te plăcea sau nu“. Se așeza sau nu lîngă tine la nu știu ce joc, îți dădea mîna sau nu la urcat sau coborît la munte. Te privea, te atingea, se uita în ochii tăi. Sau te ignora. Dorințele mele la schimbarea de an se învîrteau în jurul iubirii absolute. Care mi-aș fi dorit, mai mare crescînd, să fie întîi asemenea celei din Sleepless in Seattle (Nora Ephron, 1993) sau din Serendipity (Peter Chelsom, 2001): predestinată. Apoi ca-n Wild at Heart (David Lynch, 1990) , pasiunea nebună și eternă dintre Lula și Sailor. Sau măcar ca-n The Bridges of Madison County (Clint Eastwood, 1995): îți cunoști iubirea vieții, nu poți să rămîi cu ea în realitate, dar măcar în suflet și după moarte.

Timpul a trecut și dorințele de an nou au alunecat oarecum în concret: odată cu anii ’90 au apărut cele consumiste, fie că era vorba de o Coca-Cola, un Big Mac, un pui cu urechi de lemn sau o excursie la Paris. Sau nu? De fapt, poate era mai mult vorba de a încerca chestii noi, inaccesibile pe vremea comunismului. De a degusta, dar și a descoperi o altfel de lume. De a putea evada din cea în care te afli, fie că o făceai doar într-unul din mall-urile nou construite, prin anii 2000. Evaziune, dacă nu chiar ca-n Thelma și Louise (Ridley Scott, 1991), măcar ca-n Pulp ­Fiction (Quentin Tarantino, 1994) sau Falling Down (Joel Schumacher,1993).

Pentru ca, mai apoi, să devină mai comunitare. Și altruiste. Dorințe de a schimba lumea și de a o face mai bună, după puteri. Lume care să-i cuprindă pe cît mai mulți, indiferent de toate cele. Nimeni să nu fie lăsat în urmă, ca-n Little Miss Sunshine (Jonathan Dayton, Valerie Faris, 2006). Sau, în varianta mai de Șoseaua Giurgiului, pe unde trecea 175-ul – un autobuz plin cu prieteni, în care să dormi, să mănînci, care să călătorească non-stop și din care nimeni să nu coboare permanent niciodată.

Toate astea au fost, și din toate a mai rămas cîte ceva, desigur, prelucrat. Cîte ceva sau, dintr-unele, poate chiar totul. Cu timpul, printre ultimii ani noi, s-a mai prefigurat o dorință: una de pace. Nu neapărat a lumii (dar și asta, desigur), ci personală. De liniște și armonie cu tine însuți/însăți. Fără atîtea determinări din exterior. Nu chiar mereu de tăcere, dar, pentru ceva timp, și de tăcere. Tăcere și privire în jur. Cu interes și amuzament uneori, alteori cu gravitate. Cu bucurie reală, uneori, cu evlavie și nesaț. În ciuda faptului că, aparent, stai pe un bolovan pe margine și doar contempli.

eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.

Adevarul.ro

image
Cum este terorizată de vecini o familie din Timișoara: „Coșmarul durează durează de 20 de ani, defilează cu topoare și cu un pistol prin curte” VIDEO
Imagini șocante surprinse de o cameră de supraveghere, în ele se observă cum mai mulţi cetăţeni de etnie romă terorizează o familie din Timişoara. Primarul Dominic Fritz a publicat imaginile și a făcut apel la instituţiile statului pentru a stopa acest fenomen.
image
Medicamentele care vor fi retrase din farmaciile din România, de săptămâna viitoare
Șapte medicamente de pe piață vor fi retrase pentru că nu respectă standardele de conformitate.
image
Perla Coroanei industriei auto din România. Cum a ajuns Uzina Aro în vizorul negustorilor de automobile din întreaga lume
Automobilul Românesc Original, ARO, supranumită „Florea de colţ” a munţilor, a cunoscut gloria în anii ’70 şi ’80. În Italia, în 1972, presa vremii vorbea elogios despre un câştigător al unui mare raliu automobilistic internaţional, cel de la Prato.

HIstoria.ro

image
Cine au fost „indezirabilii”?
Fondul „Bruxelles” al Arhivei Ministerului Afacerilor Externe păstrează în dosarele secțiunii consulare a Legației României la Bruxelles câteva istorii ale unor personaje de rang secund, aventurieri, delincvenți, propagandiști – așa-numiții „indezirabili”.
image
Atacul lui Cuza asupra masoneriei bucureștene
Modernizarea țării, pe care toți românii o doreau, dar care avea reprezentări diferite de la un grup social la altul, a generat tensiuni în tânărul stat. Programul de reforme al lui Cuza a început să fie contestat.
image
Răpirea lui Mussolini
În vara anului 1943, dictatorul italian Benito Mussolini (mai cunoscut și sub apelativul  pe care acesta și l-a ales – „Il Duce” – „Conducătorul”), aflat la putere de peste 20 de ani, se confrunta cu serioase probleme.