Domesticirea anxietății

Publicat în Dilema Veche nr. 976 din 22 decembrie – 28 decembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Într-unul dintre discursurile sale, scriitorul american Simon Sinek încearcă să facă o paralelă între anxietate și nerăbdare. Povestește cum, la Jocurile Olimpice de la Londra, a observat că reporterii îi întreabă pe sportivii de performanță același lucru, înainte de start: „Sînteți tensionat?”, iar răspunsul e neschimbat: „Nu, sînt nerăbdător”. Se pare că acești competitori învățaseră să schimbe semnificația semnalelor pe care le dădea corpul, să le interpreteze ca pe ceva diferit. Dacă stăm să ne gîndim, atît anxietatea, cît și nerăbdarea au aceleași manifestări fiziologice: crește pulsul, se accelerează respirația, palmele transpiră, te gîndești insistent la ce ar putea urma. Pentru atleți era util să se raporteze la toate ca fiind dovezi ale nerăbdării, ale exaltării, nu ale agitației sau nervozității. Chiar dacă nu sîntem cu toții atleți antrenați pentru Olimpiadă, Sinek e de părere că putem exersa un mod diferit de a ne raporta la probleme, pentru a mai reduce din anxietate. Dacă schimbăm felul în care spunem povestea, ne-am putea transforma, măcar ocazional, și starea de spirit.

Într-un interviu realizat de Andreea Roșca pentru podcast-ul The Vast & The Curious, profesorul și psihologul Andrei Miu, de la Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca, vorbește despre felul în care anxietatea poate fi interpretată fie ca fiind un semnal de amenințare, fie ca unul de mobilizare. Dacă alegem să credem că această emoție ne arată că ne-am pregătit pentru o anumită încercare, nu că ne așteaptă ceva înspăimîntător, vom avea performanțe mai bune. Emoțiile, pozitive sau negative, sînt un rezultat al felului în care interpretăm o situație. Le putem amplifica pe cele care servesc scopurilor noastre.

Comunismul ne-a determinat să trăim într-o cultură a negării și a ascunderii emoțiilor. Să fii tare este ceva ce ți se impunea de mic, indiferent de sex. Nu facem crize de furie, mai ales în public, e semn de proastă creștere. Nu ne declarăm sentimentele cuiva care ar putea să nu răspundă la fel, e semn de slăbiciune. Nu cerem și nu așteptăm nimic de la ceilalți, e semn că nu sîntem capabili să ne descurcăm. În orice situație doborîtoare ți se spunea: „Mobilizează-te și ieși din asta!”. Generațiile vechi sînt imposibil de schimbat, în continuare consideră că au procedat corect. Și-au „pregătit” copiii pentru vremuri care nu mai există. De fapt, care nu au venit niciodată.

Emoțiile rămîn acolo, băgate în seamă sau ignorate. Unele ne bucură, ne dau o stare agreabilă, altele ne fac atenți, prudenți. Ne ajută sau ne încurcă. În situații de incertitudine, e de părere Andrei Miu, ele sînt cele care ne dau o direcție. Să vrei să separi emoția de rațiune este un lucru imposibil de obținut, pentru că emoțiile se bazează și ele pe gîndire, pe felul în care ne raportăm la o situație. Tocmai de aceea, între strategiile de reglare emoțională pe care le propune este și aceea de reinterpretare a problemei respective printr-un proces de evaluare cognitivă. Schimbînd interpretarea, schimbăm și emoția. 

© flickr
© flickr

Reducerea la tăcere a emoțiilor se întîmplă, de cele mai multe ori, pentru că ne temem de ele. Nu facem față tristeții cauzate de o despărțire și atunci găsim rapid o relație înlocuitoare. Nu suportăm să fim prea mult singuri, cu noi înșine, și atunci ne umplem orarul de activități și casa de prieteni. Aprecierea altora ne vindecă temporar de „sindromul impostorului” și atunci ne sacrificăm timpul, energia și resursele doar pentru a o obține și păstra.

Emoțiile există pentru a ne arăta ceva. Ne dau un semn despre cît de importantă a fost sau este o situație, o persoană, o activitate pentru noi. Oamenii tind să fie pragmatici și să spună că suferința din amor ține de o epocă a romantismului ajunsă de multă vreme la amurg, dar poate fi privită și ca o expresie a intensității unor sentimente care au existat, iar asta cumva o normalizează. Cît despre sfatul dat de Simon Sinek, nu cred că noi, cei care nu sîntem atleți de performanță, vom putea exclama prea curînd, într-un avion care trece prin turbulențe: „Ce palpitant! Sînt nerăbdător să văd ce urmează!”. Dar putem interpreta toate semnalele corpului care încearcă să ne spună „abort mission” la orice e nou ca pe o tentativă de a ne proteja, de a ne face vigilenți. Și, uneori, nu tupeul nemăsurat, ci atenția la detalii a salvat lumea. Sau, dacă nu lumea, măcar ceva.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.