Doar moartea...

Publicat în Dilema Veche nr. 520 din 30 ianuarie - 5 februarie 2014
Oameni, locuri şi şocuri jpeg

În ultima vreme, s-au întîmplat cel puţin două tragedii care ar fi putut fi prevenite: moartea lui Ionuţ Anghel, copilul de 4 ani sfîşiat de maidanezi, şi moartea Aurei Ion şi a lui Adrian Iovan. Amîndouă ne-au zguduit, la propriu, pe noi, cei care, altădată, poate, am fi stat cuminţi şi pasivi în fotoliile noastre de spectatori TV.

De ce ne-au zguduit? Desigur, pentru că au fost îngrozitoare şi absurde, aşa cum chiar reporterii care prezentau dezastrele au tot spus: cum, în secolul XXI, să mori sfîşiat de cîini, într-o metropolă, în plină zi, sau îngheţat în pădure, în epoca tehnologiei avansate? Dar şi pentru că, în locul oricăruia dintre ei putea fi, pînă  la urmă, oricare dintre noi. Nu au mai fost morţi îndepărtate, cu care să ne identificăm doar în anumite circumstanţe, cu oameni din Asia ori Africa, ba chiar din America, cu care – ne amăgim unii dintre noi – nu avem destule în comun.

Nu. E o moarte în care victimele au fost „ai noştri“. Oameni ca noi. Sau, şi mai grav, precum copiii noştri. Copilul oricui s-ar fi putut afla într-un parc cu bunica, s-ar fi putut duce mai departe şi ar fi putut da de o haită de maidanezi agresivi. Fiica oricăruia dintre noi ar fi putut fi o studentă care s-a dus voluntar în orice fel de misiune şi ar fi putut muri nu doar prăbuşindu-se cu avionul, ci uitată în vreun cătun din România, în care Salvarea nu a ajuns la timp; ori în vreun spital de provincie, în urma unei suprainfectări cu bacilul nu ştiu care, sălăşluitor de ani între pereţii acestuia.

Morţile respective, de asemenea, au fost şi ale unor oameni tineri. Cei în vîrstă, aşa cum îmi povestea o prietenă de curînd despre mama ei şi modul în care a fost tratată la Spitalul de Urgenţă, au, din start, şanse infime. Nu că aşa ar fi în realitate, ci că societatea îi cataloghează aşa: pentru că o societate sălbatică şi săracă nu are destul timp şi destui ochi pentru bătrîni, handicapaţi sau alte persoane defavorizate, înzestrate cu asemenea „slăbiciuni“. E o societate a celor puternici, o junglă în care cu toţii ne luptăm să fim măcar precum Bianca Drăguşanu ori Adrian Cristea.

Cînd, însă, se întîmplă cîte o nenorocire cu cei din mainstream, cei ca noi, ni se cască, brusc, ochii. Paralizăm de spaimă. Realizăm, în ceasul al treisprezecelea, că oricare dintre noi ar putea muri, îngrozitor, practic în orice clipă. De ce? Pentru că autorităţile băltesc în aceeaşi mlaştină precum majoritatea dintre noi: una a inconştienţei şi a clipei trăite, intens, fără consecinţe.

Mă plîngeam, într-un articol precedent, de răceala şi birocraţia absurdă a unor segmente ale societăţii franceze. Mă enervau regulile lor. M-am şi certat cu un prieten intens pe tema asta: pe tema libertăţii noastre, a celor din România, unde nu prea avem reguli, totul se negociază.

Mi-am dat pînă şi eu seama că, da, e aşa, există o latură pitorească şi poetică a libertăţii noastre, cu puţine margini şi fără cine ştie ce responsabilitate. Libertate bună şi frumoasă, în vreme de... pace. Cînd zburdăm cu toţii veseli prin supermarket-uri şi staţiuni, precum de sărbători şi cînd nu e criză.

Am realizat că societatea mi-e asemănătoare: nici eu, nici reprezentanţii acesteia nu ne gîndim destul la consecinţe, sîntem egoişti şi sălbatici. Povestea cu „Carpe diem!“ nu merge decît la bine, iar răul, precum se vede, poate veni oricînd. Amînarea e o altă problemă: în general, amînăm – atît societatea, cît şi indivizii – tot ce-i neplăcut. „Şi mîine e o altă zi“ a lui Scarlett O’Hara, în contextul neaoş, capătă un înţeles negativ.

Principiul plăcerii cu orice preţ şi al datoriei cînd avem timp şi considerăm că e cazul, după care ne-am cam ghidat o viaţă, nu-şi prea are rostul. Datoria, din păcate, trebuie să primeze... Iar egoismul, cel care ne-a asigurat măcar aparent supravieţuirea în vremea ceauşistă, e cazul să ne fie diminuat.

E timpul, îmi repet atît mie cît şi lumii poetico-haotice, să depăşim faza de copilărie. Şi pe cea de adolescenţă. Şi să intrăm în cea, mai neplăcută, de maturitate. Neplăcută, dar mai sigură. Măcar ne va asigura (sperăm...) supravieţuirea. 

creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.

Parteneri

Paleti banane cu cocaina Twitter jpg
Zeci de kilograme de cocaină au fost găsite sub cutiile cu banane: descoperirea angajaților unui lanţ de supermarketuri din Franța
Peste 40 de kilograme de cocaină au fost găsite în livrările de banane către patru dintre magazinele unui lanţ de supermarketuri din Franța. Poliția a deschis un dosar penal în cauză, relatează The Guardian.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
meteo  frig foto pixabay
Vremea se răcește considerabil peste tot în țară. Minimele ajung la 5 grade, iar la munte va ninge
Temperaturile vor scădea drastic în majoritatea zonelor țării, iar valorile termice se vor situa sub mediile multianuale pentru această perioadă a anului.
Ivan Pavlov foto wikipedia jpg
14 septembrie: S-a născut Ivan Pavlov, autorul teoriei privind reflexul condiţionat
La 14 septembrie 1849 se năştea Ivan Pavlov, cunoscut drept autorul teoriei privind reflexul condiţionat. Tot într-o zi de 14 septembrie, în 1895, a fost inaugurat podul de la Cernavodă, construit de Anghel Saligny, cel mai lung pod din Europa, la acea vreme și al treilea din lume.
Neagu jpg
Weekend-ul handbalului: CSM, Rapid și Bistrița joacă în Liga Campionilor. Televizarea meciurilor
Cele trei echipe care ne reprezintă în competiție vor evolua în a doua etapă din faza grupelor.
apa termala jpg
Boli care pot fi tratate cu apă termală
Utilizarea apelor termale atât în uz extern, cât și intern este un adevărat remediu pentru multe patologii și pentru frumusețea pielii și este cunoscută din cele mai vechi timpuri.
Doland Trump imediat dupa tentativa de asasinat FOTO AFP (2) jpg
„Nu ar trebui să te omoare?” Cum a revenit Trump la suspiciunile aliniate teoriilor conspirației după tentativa de asasinat
În noaptea de după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump în timpul unui miting în Butler, Pennsylvania au existat susținători și aliați, între care și membri ai staff-ului de campanie, care au aruncat vina asupra președintelui Joe Biden și democraților.
gica hagi facebook jpeg
 lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune de către Iran foto news
Războiul va ajunge adânc în teritoriul Rusiei. Vor ataca ucrainenii ținte civile rusești cu rachete occidentale?
Decizia de a permite Ucrainei să atace cu rachete cu rază lungă de acțiune a fost deja luată, spun surse din presa occidentală. Războiul va pătrunde adânc în teritoriul Rusiei. Vor ataca ucrainenii orașe și ținte civile rusești, așa cum face Putin? Răspunde la întrebare experta Iulia Joja.