Diverse, stradale…

Publicat în Dilema Veche nr. 972 din 24 noiembrie – 30 noiembrie 2022
Zizi și neantul jpeg

Pe vremuri, consideram că strada era biroul meu. Și pentru că făceam multe reportaje, și eram mereu on the run, cu ochii cît cepele în jur. Consideram, pe atunci, ca și acum, de altfel, că „oamenii mici” erau cei interesanți. Cei care viermuiau în jurul meu, în jurul nostru pe stradă. Cei care erau asemenea nouă. Cei care eram, de fapt, noi. 

Strada, în sine, era cel mai grozav subiect. Cel mai abordabil, dar și cel mai palpitant. Nu doar pentru că, în anii ’90 și la începutul anilor 2000, totul era nou, totul era la început. Totul se făcea și se desfăcea cît ai clipi din ochi. Ci și pentru că mereu am avut o fascinație pentru strada în sine. Fluxul de oameni, diverși și neașteptați, de acolo mi s-a părut mereu o metaforă a societății în general. De cîte ori înaintam în mulțimea de pe Magheru, pe la trecerea de pietoni dinspre Lahovari, mereu trăiam senzația asta. Și pe cea a primei scene din Closer (2004, Mike Nichols), în care personajele se pierd sau se găsesc (depinde cum pui accentul) în același gen de mulțime. 

Chiar și în anii ’80, cînd strada nu era atît de palpitantă și era puțin probabil să apară ceva nou (cu excepția „trenului galben fără cai”, a Centrului Civic și a Casei Poporului, care se construiau), tot era interesant să mergi pe jos. De atunci, din anii liceului, îmi plăcea să mă plimb, aproximativ fără țintă. Erau, întotdeauna, clădirile. Casele din centru, din zona Ana Ipătescu (Lascăr Catargiu) – Tineretului, pe străduțele din spatele bulevardelor, au fost prima descoperire. În liceu, cu o prietenă și doi prieteni, făceam, serile, un fel de tur care presupunea și un joc: ne uitam pe ferestrele luminate, în casele oamenilor, și ne imaginam lucruri despre locuitorii lor. Cam nelalocul lui, jocul. Și nu chiar atît de neobișnuit. Dar nouă ne plăcea să-l jucăm și pentru că era un exercițiu de imaginație, dar și pentru că așa puteam avea de-a face, indirect, și cu locuitorii orașului. Pentru că pe stradă nu mișunau, la anumite ore, chiar atît de mulți. 

La orele înserării, sigur, era lume care se plimba, dar mai toate, cu excepția restaurantelor și barurilor, se închideau pe ora 16. Nu se putea vorbi de vreo frenezie consumistă, în nici un caz (și așa, bietele magazine erau subaprovizionate). Iar ziua, pînă-n ora 16, lumea era la locul de muncă. Erai obligat să lucrezi, să te duci la serviciu, chiar dacă acolo, uneori, chiar de multe ori, trăgeai mîța de coadă. Îți bifai locul și rolul de cetățean responsabil al Republicii Socialiste România.  

Ți-l bifai, însă, de formă, în parte. Era o societate în care, da, erai încartiruit. Dar se dezvoltaseră nenumărate modalități de eludare la negru, underground, a sistemului. Așa că, de destule ori, erai încartiruit de formă. Între formă și fond se căsca o prăpastie care devenise uzuală. Sigur că și forma în sine era suficient de sinistră și de nocivă. De dragul acestei forme, și nu numai, între orele 8 și 16 oamenii se aflau la serviciu, aveau, n-aveau treabă. Societatea de atunci nu permitea existența șomerilor. Toată lumea avea un loc de muncă și contribuia la bunăstarea generală. A oamenilor muncii de la orașe și sate. 

De fapt, nici asta nu era chiar așa. Tatăl meu vitreg, Lucian, fusese inginer la „Semănătoarea“. După un timp, pur și simplu nu se mai dusese. Nu știu cum rezolvase problema, dacă trecuse în șomaj, știu însă că era toată ziua acasă. Și el ar fi fost unul dintre oamenii cu care te-ai fi putut întîlni pe stradă la orele interzise: ducîndu-se la alimentara din colț să vîndă sticlele și borcanele reglementar adunate.

Nu era, nici pe departe, singurul. Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice. Pe atunci le spuneam, fără milă și nuanțe, „nebuni”. Unii dintre ei te făceau pur și simplu să plîngi, precum doamna în vîrstă, fostă dansatoare, care venea, cu arme și bagaje, pe la catedrala Sf. Iosif. Și pentru că îți împărtășeau, ca la comandă, cînd te apropiai, povestea lor. Era suficientă o privire și se declanșa.

Interacțiunle cu ei și ascultarea poveștilor lor ar putea fi primele mele încercări, neșitute nici chiar de mine, de reportaje. Dar despre asta în următorul articol.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici
În această primăvară, se aniversează 120 de ani de la inaugurarea Muzeului de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, acum parte din structura Muzeului Municipiului București, un reper cultural deosebit pentru patrimoniul românesc.
Conflict SUA-China FOTO Shutterstock
China anunţă taxe de 34% asupra bunurilor americane. „Este o practică tipică de intimidare unilaterală”
Comisia tarifară a Consiliului de Stat a declarat că decizia SUA nu este în conformitate cu normele comerciale internaţionale.
„Greu de priceput de către șarlatanii politicii mondiale”. Un sociolog român explică de ce taxele lui Trump sunt periculoase pentru economia SUA
Sociologul Alin Teodorescu explică de ce nu pricep politicienii republicani că economia americană s-a modificat extrem de mult în ultimele decenii.
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin se adresează românilor pe TikTok. Propagandă masivă pro-Rusia pe conturi care îl susțineau pe Călin Georgescu
În ultimele zile, conturile de propagandă pro-Rusia și pro-Putin, cu postări în limba română au luat cu asalt platforma TikTok. Miile de postări sunt adresate de Vladimir Putin: „Oare câți dintre voi mă vreți ca președinte al României?” sau „Dacă Rusia atacă Europa, voi lupta pentru Rusia”, ori „Duș
Infanteriști români în poziție de tragere (© Getty Images)
Prima bătălie pentru Târgu Frumos (9-12 aprilie 1944)
Luptele preliminare, în care trupele sovietice au obținut unele succese tactice, au condus la prima bătălie pentru cucerirea orașului Târgu Frumos, pe care Armeegruppe Wöhler era hotărât să nu-l piardă.
MAE rus
Kremlinul răspunde cu aceeași monedă Chișinăului după expulzarea a trei diplomați ruși
Ambasadorul Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darii, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei, fiind anunțat că trei angajați ai misiunii diplomatice sunt declarați persona non grata și obligați să părăsească Moscova. Aceasta reprezintă răspunsul Moscovei la decizia Chiș
Elon Musk și tatăl său Errol Musk foto X jpg
Tatăl lui Elon Musk dezvăluie admirația familiei sale pentru Putin: „Așa gândește și fiul meu”
Errol Musk, tatăl celebrului antreprenor Elon Musk, a declarat recent că familia sa îl admiră pe Vladimir Putin, pe care îl consideră un exemplu de lider puternic și echilibrat.
salata oua jpeg
Cea mai simplă și delicioasă rețetă de salată de ouă. E gustoasă, sățioasă și ideală pentru Paște
Cea mai simplă rețetă de salată de ouă pentru paste necesită doar câteva ingrediente de bază și se prepară rapid.
centru vechi bucuresti jpeg
Ce a pățit un bărbat care a fost abordat de „Vanesa”, pentru a întreține relații sexuale. S-a întâmplat în Centru Vechi al Capitalei
Un bărbat a fost agresat și amenințat de trei persoane, care l-au forțat scoată din bancomat o sumă de bani. El se afla în Centrul Vechi și a fost abordat, inițal, de o femeie care s-a prezentat a fi „Vanesa”.