Dispariții

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

A găsi compania potrivită pentru călătorii, mai ales la vîrsta de mijloc, e unul dintre cele mai dificile lucruri cu putință. Pînă și cei mai apropiați prieteni, cei cărora le împărtășești frămîntările și bucuriile tale, alături de care nu ai nici o problemă să îți petreci aniversările și sărbătorile, pot deveni, dacă interacționezi cu ei non-stop cîteva zile, mai greu de suportat. Și tu, pentru ei, la fel. 

Am avut, multă vreme, o prietenă cu care mergeam în fiecare an în Vama Veche. Prima dată în iunie, cînd zilele lungi și apa rece ale începutului de vară te fac să simți că este suficient timp pentru toate, și a doua oară în septembrie, cînd nostalgia apusului de sezon miroase a sare și alge și are gustul specific de „ultima clătită”. Ne potriveam atît de bine, noi două, pentru că respectam, fiecare, dreptul celeilalte de a alege așa cum crede de cuviință. Fără „ți-am zis eu”, cînd excursia nu se mai desfășura conform planului. Fără program comun impus, întrebări nepotrivite sau tăceri cu subînțeles. Pentru mine, era ca și cînd aș fi călătorit singură fără să fiu, totuși, așa. Iar asta făcea ca fiecare ieșire împreună să fie ideală. Acum mai mulți ani, am vrut să prindem răsăritul la mare chiar de ziua mea. A fost singura dată cînd am pornit la drum noaptea. Am calculat greșit însă, iar zorii de un roșu combinat cu un portocaliu ireal ne-au găsit undeva la o benzinărie. Am rămas pe loc cîteva minute, am respirat și mi-am dorit să mă simt atît de ușoară de ziua mea întotdeauna. N-am mai avut o aniversare în Vamă, de atunci, niciodată. După ce prietena mea n-a mai fost, am ajuns acolo într-o singură vară și mi s-a părut că o zăresc des. La coadă la fresh-ul cu extrem de mult ghimbir. La cafeaua matinală de la Stuf. Pe ringul de dans improvizat la Acolo. În celălalt capăt, la rulote, unde am nimerit odată întîmplător într-un decor de nuntă pregătit pentru a doua zi și i-am făcut o fotografie pe care a avut-o la profil pînă la sfîrșit.

Vreme lungă am fost, egoist, furioasă pe ea. Furioasă că a plecat și m-a lăsat singură. Pentru că așteptările mele erau să rămînem așa etern, cazîndu-ne în același loc din Vamă și inaugurîndu-ne sosirea anuală cu niște hamsii cu cola, la Bibi la etaj, de unde se vede marea năucitor de turcoaz. Iar cînd viața, așa cum se întîmplă mai mereu, nu se conformează așteptărilor noastre ne încearcă tot felul de stări, negative și consumatoare toate. Apoi m-am simțit vinovată. Iar vina ne dă, cumva, iluzia că mai puteam face ceva, repara, potrivi lucrurile. Dacă aș fi încercat să aflu mai multe despre ea în acea convorbire telefonică lungă de cîteva ore, cînd era la volan și se întorcea spre casă, iar eu n-am făcut decît să-i repet aceleași detalii despre o poveste de dragoste în care celălalt nu era, de fapt, acolo. Dacă n-aș fi plecat mai repede într-o toamnă, ultima noastră toamnă, pentru că aceeași istorie imaginară necesita prezența mea în București. Dacă n-aș fi lăsat-o să danseze singură la răsărit, de atîtea ori, cu promisiunea că rămîn în noaptea următoare. Dacă aș fi insistat cu întrebările legate de cum se simte cu adevărat.

Apoi, așa cum se petrece, de regulă, după pierderile în care nu avem nici un cuvînt de spus, a venit tristețea. Cu verbele la timpul trecut înnodate în capetele unui pareo vișiniu, cu elefanți, pe care l-am primit cadou de la ea, de ziua mea. Cu conturi care nu mai există pe rețelele sociale și cu fotografii din Vamă care dispar de la profil. Și cu tăcere. 

© Anda Docea
© Anda Docea

Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată. Dar, să fim serioși, nimeni nu-și amintește să facă asta. Apoi ne dăm seama că, dacă am fi avut cum să știm că e cea din urmă dată, am fi tras de fiecare moment, așa cum procedează copiii care amînă ora de culcare, ca să se joace mai mult, încă un pic. Apoi uităm și mergem mai departe, relativ în același mod, pînă cînd ceva ne deraiază din nou, brutal, de pe traseul familiar. Poate, dincolo de furie, vină și tristețe, ce contează cu adevărat este efectul oamenilor, felul în care ne-au atins viețile, gîndul la ei, speranța cu care ne-au lăsat că, în destinul nostru, se poate întîmpla și ceva minunat. 

Avea vîrsta mea cînd a dispărut, doar că ea nu va mai îmbătrîni nici o secundă. Va rămîne o fată în galben care poza toate florile de la terase, le zîmbea străinilor fără motiv și credea că lucrurile nu trebuie forțate. Vara asta ajung în Vama Veche, trag direct la Bibi la etaj, apoi la cafeaua de la Stuf și, mai departe, văd eu. Ea o să mă aștepte peste tot și ar fi straniu să nu fie așa.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.