Versete problematice

Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
Salman Rushdie © wikimedia commons
Salman Rushdie © wikimedia commons

Istoricul Peter Brown spunea undeva, în Cultul sfinţilor din Antichitatea tîrzie, că o societate are ereziile care i se potrivesc. Dacă luăm sensul iniţial, grec, al „ereziei” (alegere, tendinţă deosebită faţă de poziţia comună, eventual extremă), diagnosticul se confirmă şi azi în ce priveşte manifestările religiosului. Anii ’60-’70 ai secolului trecut au fost dominaţi de explozia libertăţilor, succesul societăţii de consum, atracţia Orientului, individualism accentuat. A apărut atunci fenomenul „religiei à la carte” (Françoise Champion), au fost la modă eclectismul în reţeta religioasă personală, improvizaţiile sincretice pe care individul sau grupul restrîns şi le pregăteau după gustul şi căutarea proprii. De la sfîrşitul secolului trecut încoace, izbitoare sînt extremismele religioase. Ele însoţesc, cu tivul lor de violenţă, globalizarea, întîlnirea nemijlocită între mentalităţi premoderne şi cea a modernităţii tîrzii, identităţile confuze, dezorientate care conduc, mai nou, la succesul teoriilor conspiraţioniste, la creşterea antiliberalismului.

De o parte, religiozitate difuză, moale, privată. De cealaltă parte, religiozitate crispată, contondentă, brutal normativă, urmărind să se impună ansamblului social. Mişcări extremiste de sorginte musulmană se întrec în acte barbare, înrobesc societăţi sub o lege islamică interpretată în stil penitenciar. Recentul atentat asupra scriitorului Salman Rushdie readuce în atenţia publică fundamentalismul iranian. Fenomen cu atît mai îngrijorător cu cît regimul din Iran – totalitarism impus pe bază religioasă – e foarte colegial faţă de regimul Putin – totalitarism naţionalist, care îşi anexează limbajul religios.

Ameninţarea sub care se află de mai bine de treizeci de ani Salman Rushdie, autorul anglo-indian al romanului Versetele satanice, e cunoscută. În 1989, ayatollah-ul Khomeini, aflat în uşoară scădere de autoritate, face, compensator, un gest extremist spectaculos: pronunţă o fatwa care incită la execuţia autorului cărţii, socotită blasfemiatoare pentru islam. Responsabilii politici din ţările arabe sunnite se semidistanţează de gest, pe care îl percep drept încercare a regimului iranian de a cîştiga hegemonia în lumea musulmană. Ei declară că autorul şi cartea sînt condamnabile, dar nu la moarte, ci la judecată şi nepublicare. În schimb, mase fanatizate demonstrează incendiar, din Pakistan pînă în Anglia, împotriva autorului şi a cărţii. Traducători ai volumului sînt atacaţi, asasinaţi. Atunci, ca şi acum, scriitori şi oameni de cultură din Occident, inclusiv de origine  musulmană, alături de cîţiva imami, îşi declară sprijinul faţă de autor, exponent – cu riscul vieţii – al libertăţii de expresie. 

De unde porneşte acuza de blasfemie, incitarea la execuţie, oribila fatwa? De la tratarea neconvenţională, parodică a Profetului şi de la titlul cărţii. „Versetele satanice” – aşa numite de orientalistul William Muir – sînt menţionate în tradiţia musulmană de persoane cu autoritate, printre care Tabarî (839-973), comentator foarte respectat ai Coranului. Cînd, la Mecca, i-a fost revelată sura Stelele, Profetul se afla în faţa unor adepţi ai politeismului pre-islamic. În cursul recitării revelaţiei, el a pomenit trei divinităţi feminine, cinstite în acel spaţiu religios. Înainte de versetul care le elimină calitatea în raport cu unicitatea lui Dumnezeu, Iblis (Diavolul) i-a strecurat versetele în care ele sînt totuşi declarate „zeităţi ilustre”. Mesagerul revelaţiei, arhanghelul Gabriel, îi cere Profetului să recite din nou sura, îi indică inserţia condamnabilă, iar Muhammad suprimă cu evlavie înfricoşată versetele în cauză. 

Episodul sugerează faptul că între receptorul uman al revelaţiei şi majestatea ei transcendentă se pot insinua fisuri, că pot exista lucruri de limpezit în formularea revelaţiei la nivel uman. Că înţelegerea umană a mesajului cere efort, cercetare orientată spre Sursa care l-a oferit. Ceea ce consemnează Tabarî, alături de alţi comentatori, sugerează posibilitatea de a greşi, dar şi de a te rectifica în raport cu mesajul divin. De aici decurge îndreptăţirea omului de a sonda Textul, chiar cu riscuri spirituale şi hermeneutice. În fond, versetele politeiste – recunoscute de Profet drept eronate – sînt un fundal de contrast pentru afirmarea şi mai apăsată a unicităţii divine. Sînt un element de „negativitate”, care incită la judecată, strădanie cognitivă.

Pentru conservatori şi extremişti, însă, orice abordare nonconformistă a mesajului, orice reflecţie abătută de la doctrina oficială înseamnă ofensă, atac, blasfemie la adresa credinţei. Ba, pentru combatanţii anti-Rushdie, cazul lui e parte dintr-un complot mondial împotriva islamului, condus bineînţeles de SUA, e o campanie menită să stîrnească islamofobie. Asta da inventivitate interpretativă! 

Pentru fundamentalişti, Profetul nu poate fi suspus greşelii. E recitator al unui Text perfect, iniţiator al unei Tradiţii sacralizate. Text şi Tradiţie de interpretat şi de impus la nivel literal. Fără întrebări, sub ameninţarea unor ucigaşe fatawa. Relatările din presă privind recentul atentat au menţionat faptul că autorităţile religioase, cu excepţia celor iraniene, nu s-au pronunţat asupra titlului cărţii. Au tăcut stingherite, aflate într-un impas. Un grup egiptean intitulat „Oamenii Coranului”, combătut de oficialii religioşi, explica dilema în care se află responsabilii musulmani: dacă recunosc existenţa versetelor în cauză, pot fi condamnaţi pentru apostazie; dacă o resping, sînt în primejdie de moarte fiindcă nu respectă tradiţia care le consemnează (cf. Dominique Avon, Le Monde, 20.08.2022).

Cît despre cartea în sine, ea recurge într-adevăr la tonuri care contrariază, care rănesc  sensibilitatea religioasă. De altfel, în 1989, Rushdie şi-a cerut iertare pentru „suferinţa pricinuită unui foarte mare număr de practicanţi sinceri”. Dar romanul dă roată condiţiei unui om în care identitatea adîncă s-a tulburat, pusă în criză între un mediu religios tradiţional devenit inexpresiv şi modurile mentale proprii modernităţii tîrzii. E o dibuire trudnică, în care credinţa nu e respinsă, ci aşteaptă/speră să fie revitalizată. „E povestea”, spune Rushdie, „unui eu în mod dureros divizat... eroul şi-a pierdut credinţa, fiind sfîşiat între o imensă nevoie de a crede şi noua lui incapacitate de a o face. Romanul vorbeşte despre căutarea completitudinii” („De bonne foi”, Libération, 8.02.1990). Altundeva, el îşi cere iertare pentru „ideea fantastă de a participa la lupta pentru modernizarea gîndirii musulmane”, dar refuză „să se lase pradă disperării”.

Aşa stînd lucrurile, cartea pune, într-un stil care poate stîrni reticenţe şi critici, o problemă efectivă, aspru existenţială. Şi trimite implicit la o problemă actuală a islamului: anume a nu se lăsa timorat de regula penitenciară a fundamentalismului extremist, a-şi dovedi creativitatea, puterea de a-şi înnoi reflecţia asupra mesajului divin care i s-a încredinţat, trecînd adevărul lui în noi forme de gîndire, într-un nou context socio-cultural.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.
pepe te cunosc de undeva despre andreea balan jpeg
Motivul pentru care Pepe a fost la un pas să părăsească „Te cunosc de undeva”. Artistul a făcut mărturisiri neștiute: „De vreo două ori”
Se știe deja faptul că Pepe și Alina Pușcaș sunt gazdele emisiunii „Te cunosc de undeva”. După retragerea lui Cosmin Seleși, cântărețul a devenit din concurent, prezentator, însă a recunoscut că a avut intenția de a rupe de două ori contractul, la început.
camera de hotel jpg
Motivul pentru care un cuplu locuiește în hoteluri de trei ani: „Nu ne mai preocupă înlocuirea becurilor, plata facturilor sau curățenia generală”
Daniel George și partenera sa au renunțat la viața convențională, caracterizată de o locuință permanentă și cheltuieli fixe, și au adoptat un stil de viață neconvențional: locuind exclusiv în hoteluri.
dennis man fb jpeg
Maia Sandu FOTO Facebook jpg
Maia Sandu și-a lansat propriul podcast, în care va răspunde la întrebările și îngrijorările oamenilor
Președinta Republicii Moldova, a anunțat că și-a lansat propriul podcast, care va fi moderat de Natan Garștea, directorul Direcției de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei (BNM)
Trump a grațiat mai multe persoane acuzate de atacarea Capitoliului Foto Captură video jpg
Donald Trump a grațiat persoanele acuzate de atacarea Capitoliului. „Aceştia sunt ostatici”
Donald Trump a grațiat aproximativ 1.500 de persoane care au luat parte la atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului, la doar câteva ore după ce a fost învestit ca președințe.
image png
Cum a ajuns un român plecat din Drumul Taberei în străinătate să devină unul dintre oamenii-cheie ai lui Donald Trump. Cine este Gabriel Constantin?
Constantin este unul dintre cei mai apreciați manageri ai „imperiului” financiar al viitorului președinte al SUA, Donald Trump și conduce Trump International Hotel & Tower Chicago.