Un reacționar impenitent

Publicat în Dilema Veche nr. 708 din 14-20 septembrie 2017
Un reacționar impenitent jpeg

Am recitit pasaje din Pe culmile disperării, manifestul existențialist al generației lui Cioran. Întregul Cioran de maturitate se găsește în sămînța ușor teribilistă a acestui text exasperat de provincialismul „valah“, de complacerea unei mici culturi periferice în mediocritatea unor convenții „modernizatoare“. Cînd Cioran se instalează la Paris, în „capitala secolului XIX“, el a-doptă, odată cu franceza, postura unui profet al declinului occidental: o instanță oraculară, din verdictele căreia se poate refonda nihilismul (interpretat nu atît sub semnul negației, cît al trezviei inconoclaste). Cioran se așază în descendența lui  Nietzsche, practicînd o filozofie a dezvrăjirii, angoasei și autenticității ofensatoare. Se distanțează de vulgaritatea optimismului, refuză utopia, războindu-se deopotrivă cu platonismul, raționalismul și spiritul „revoluției“. El este un nou Joseph de Maistre, un anti-paulin obsedat de mistica feminină a Barocului spaniol, de alcătuirea sofisticat opresivă a unui catolicism îmbătrînit în subtilități inutile, fascinat de muzica divină a protestantului Bach, reinven-tînd lupta nocturnă dintre Iacob și înger. Eticheta curentă – „cel mai de seamă stilist al limbii franceze în secolul 20“ – riscă să acopere sub un omagiu steril tocmai vibrația unei despuieri necruțătoare. Filozoful chiar suferă de insomnie, de luciditatea unui căutător apofatic, separat de lume asemenea unui monah, disprețuind laolaltă marketingul propriei persoane, banii și politica.

O întrebare legitimă țintește impactul lui Cioran asupra culturii sale de baștină. În mod curios, deși a fost tradus integral după 1989, influența ideilor sale asupra scriitorilor români „lăsați în urmă“, pe malurile Dîmboviței (sau chiar în legendara lui Transilvanie, în care exalta singurul paradis terestru vreodată accesibil), s-a dovedit minimală, meschin epigonică. Da, Cioran s-a integrat într-un mare filon al gnosticismului occidental, fără să contribuie la emanciparea culturii românești de sub tutela unui virtuos maiorescianism academic, de registru minor. Nu a reușit să coboare de pe culmile disperării induse de spectacolul unei culturi din care a dorit să evadeze, după ce își permisese luxul ridicol al unor juvenile înflăcărări legionare. Dar tocmai constanta lui disperare de misionar al dubiului radical l-a ținut în priza originii. La Paris, în faimoasa lui mansardă, a rămas la fel de reacționar ca și țara lui: o țară a conservatorismului anistoric, a complexelor atavice și a bășcăliei metafizice drapate în costum neobizantin. Chiar dacă nu a impulsionat nemijlocit gîndirea românească, el a continuat să o reprezinte, pe o spirală mai înaltă. Gînditorul exilat a denunțat, dacă vreți, fadoarea mimetică și superficialitatea vîrstei maioresciene a „formelor fără fond“. Prin fiecare frază cioraniană, România e trezită, de la Paris, din iluzia visărilor sale arcadice, apolinice, pretins geometrice. Doar cadrul referențial se schimbă: Cioran depășește claviatura „gîndiristă“ și gesticulația histrionică a unui Nae Ionescu, reconectîndu-se la adevăratele surse ale luciferismului antimodern. Pesimismul lui Cioran trădează un cod genetic slavo-bizantin, un substrat bogomilic, legat de refuzul căderii în timp, inspirat de oroarea față de „instituții“ (începînd cu acelea creștine), purtat pe aripile sumbre ale păcatului dostoievskian. Îmi place să detectez în fragmentarismul gîndirii sale dramatizarea conflictului dintre teologie – ca sistematizare paradoxală a Revelației – și întunericul supraluminos al experienței mistice. Mi-e greu să nu-i dau dreptate, amintindu-mi că Marx (și tot ce a urmat) reprezintă un avatar sinistru al hegelianismului, cu ale cărui catedrale conceptuale se răfuise și danezul Johannes Climacus. Opera lui Cioran reprezintă, aș spune, o glosă spasmodică (și totuși pe deplin elegantă) la marile titluri kierkegaardiene: conceptul de angoasă, frică și cutremur, boala de moarte, fărîme filozofice, stadii pe drumul vieții, sau-sau…

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

George Simion, președintele AUR și candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale o însoțește pe soția sa Ilinca în timp ce aceasta votează în turul I al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Simion a ajuns la spital, în mijlocul campaniei prezidențiale: „O mică reglare de ritm”
Șeful AUR, George Simion, a transmis un mesaj pentru susținătorii săi, pentru a da asigurări că este bine, deși este reținut la pat, cu perfuzii.
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
Ce teste, analize și măsuri medicale accesibile îți pot salva viața?
Pe măsură ce înaintăm în vârstă, importanța monitorizării sănătății devine din ce în ce mai mare. Unele afecțiuni, cum ar fi anevrismele sau hipertensiunea arterială, pot să nu prezinte simptome până când devin critice.
banner Vladuta Lupau png
Vlăduţa Lupău, „regina” Clujului! Artista a lăsat oamenii în lacrimi la ultimul concert, iar emoțiile au atins cote maxime
Vlăduţa Lupău a făcut istorie pe 6 aprilie, la BT Arena din Cluj! Peste 10.000 de oameni au asistat la un concert de poveste, cu lacrimi, har, emoţie şi muzică ce a mers direct la sufletele spectatorilor. A fost o seară unică, în care artista a încântat publicul şi a fost răsplătită cu o mare de apl
MONICA DOROFTEI 00 02 01 285 png
shutterstock picioare mirositoare jpg
8 remedii pentru mirosul neplăcut al picioarelor
Mirosul neplăcut al picioarelor, cunoscut sub numele de bromodoză, poate fi o problemă jenantă. Dacă ți se întâmplă să-ți scoți pantofii și să simți un miros deranjant, este timpul să iei măsuri.
skdun2025 jpg
România se impune la Campionatul și Cupa Europeană de Karate Shotokan SKDUN - 2025
În perioada 04 – 06 aprilie 2025 în Lignano Sabbiadoro, Italia, a avut loc cea de-a 14-a ediție a Campionatului European de Karate Shotokan SKDUN, competiție destinată sportivilor de top (centuri maro și negre).
paine prajita jpg
Pâinea prăjită va fi mai gustoasă și „perfect rumenită”, dacă adaugați un singur ingredient
O pâine prăjită perfect crocantă și aurie se poate obține folosind un aliment de bază obișnuit din cămară.
Elena Lasconi, președintele USR, face declarații de presă la încheierea primului tur al alegerilor pentru președinția României, la sediul partidului în București. FOTO Inquam Photos / Bogdan Buda
Cine sunt cei cinci lideri USR care vor debarcarea Elenei Lasconi. „Colegii noștri fricoși își declară susținerea pentru un salvator din exterior”
La ora 11:00, după o ședință a Biroului Național al USR, conducerea partidului va susține o conferință de presă în care i se va cere Elenei Lasconi să se retragă din cursa pentru alegerile prezidențiale, potrivit unor surse citate de „Adevărul”.
funky Buddha jpg
Un nou retailer de modă intră în România
Un nou retailer de modă intră în România, brandul adresându-se persoanelor care duc un stil de viață activ și împărtășesc o pasiune pentru muzică, artă, sport și călătorii.