Un portret filocalic

Publicat în Dilema Veche nr. 770 din 22-28 noiembrie 2018
ÔÇ×Voi cine spune┼úi c─â s├«nt?ÔÇť O┬ápledoarie jpeg

Pentru mul╚Ťi, chiar ╚Öi pentru cei care nu l-au citit, p─ârintele St─âniloae (1903-1993) ├«nsemn─â Filocalia ├«n limba rom├ón─â. De╚Öi exist─â o istorie a traducerii textelor filocalice ├«n mediul monahal rom├ónesc, sub autoritatea spiritual─â a Sf├«ntului Paisie de la Neam╚Ť, chipul prin care Filocalia dob├«nde╚Öte la noi o audien╚Ť─â mai larg─â, ├«n pofida mersului istoriei, este oferit de acribia, perseveren╚Ťa neverosimil─â ╚Öi respira╚Ťia teologic─â a p─ârintelui St─âniloae. E un semn al destinului sau, mai bine spus, al voca╚Ťiei ├«nalte s─â la╚Öi urme u╚Öor recognoscibile pentru cei care ├«╚Ťi urmeaz─â. A╚Öa s-a ├«nt├«mplat ╚Öi cu p─ârintele St─âniloae: a publicat primul volum ├«n 1947, dar instalarea comunismului a oprit seria la cel de-al patrulea; au urmat prigoana ╚Öi ├«nchisoarea, dup─â care treptata reintegrare ├«n lumea academic─â ╚Öi, odat─â cu aceasta, efortul de a convinge cenzura c─â Filocalia merit─â reluat─â. Nepotul p─ârintelui, Dumitru Horia Ionescu, editor ╚Öi teolog, a povestit la un moment dat cum, ├«ntr-o sear─â de decembrie a anului 1975, bunicul s─âu a primit ╚Öpaltul celui de-al cincilea volum, care urma s─â fie publicat de Editura Institutului Biblic, dup─â nenum─ârate negocieri cu cenzorii. Filocalia ├«╚Öi urma calea saÔÇŽ Era ca o trecere a spiritului, camuflat─â pentru unii, ├«ns─â de o transparen╚Ť─â orbitoare pentru al╚Ťii, prin viscerele cele mai ├«ntunecate ale timpului. Publicarea celorlalte volume va ├«nso╚Ťi receptarea deplinei maturit─â╚Ťi teologice a p─ârintelui, ├«n ╚Ťar─â ╚Öi ├«n str─âin─âtate, ├«ncheindu-se cu ultimul, cel de-al doisprezecelea, ├«n libertatea reg─âsit─â dup─â 1989.

Nu a fost doar o traducere. Convins c─â teologia trebuie reconectat─â la sursele sale pline de experien╚Ťa Duhului, p─ârintele St─âniloae ╚Öi-a compus ├«ntreaga oper─â ÔÇô recunoscut─â acum ca reprezentativ─â pentru curentul neo-patristic ÔÇô ├«n dialog l─âuntric cu marii autori filocalici. Reu╚Öea ├«n felul acesta, vizibil mai ales ├«n notele ├«nso╚Ťitoare, asupra semnifica╚Ťiei c─ârora a atras aten╚Ťia cu maxim─â acuitate Horia-Roman Patapievici, s─â ├«nnoiasc─â discursul teologic, s─â l modeleze dinspre via╚Ťa ├«n Dumnezeu, conferindu-i un chip filocalic. Dar misiunea nu ar fi fost ├«mplinit─â dac─â ar fi r─âmas la nivelul marii teologii, aproape inevitabil accesibil─â celor pu╚Ťini. Filocalia, inspira╚Ťie ╚Öi ├«ndreptar pentru teolog, avea, ├«n ochii p─ârintelui St─âniloae, o voca╚Ťie mai larg─â, aceea de a deveni ÔÇ×c─âl─âuz─â ├«n plan spiritualÔÇť, o ÔÇ×carte familiar─âÔÇť, ÔÇ×un model de via╚Ť─âÔÇť.

Fidel─â acestui sens originar, Cartea Filocaliilor. Cele mai frumoase pagini, pe care Editura Humanitas a publicat-o ├«n 2018, sub ├«ngrijirea doamnei Georgeta-Anca Ionescu, se adreseaz─â deopotriv─â celor care au traversat ÔÇ×p─âdurea de sensuriÔÇť a ├«ntregii serii ╚Öi celor care nu au ├«ndr─âznit prea mult. Cu o grij─â benedictin─â ╚Öi o admirabil─â cuprindere a ansamblului, editoarea ofer─â o sintez─â tematic─â ├«n 34 de capitole ╚Öi 464 de pagini, orient├«nd cititorul cu titluri-rezumative ╚Öi ├«mbiindu-l s─â se ad├«nceasc─â ├«n dulcea╚Ťa unui pasaj sau ├«n rigoarea altuia, ├«n rafinate analize sau ├«n ├«ndemnuri concrete pentru schimbarea vie╚Ťii. Cartea Filocaliilor nu este o antologie obi╚Önuit─â, de╚Öi se prezint─â cu impecabil─â modestie ca adun├«nd ├«ntre coper╚Ťile sale ÔÇ×cele mai frumoase paginiÔÇť. Iese din zona florilegiului subiectiv, f─âr─â ├«ndoial─â nelipsit de delicii, pentru a ne conduce c─âtre descoperirea treptat─â a unei arhitecturi interioare.

Sigur c─â textele filocalice pot constitui materia abundent─â a nenum─ârate selec╚Ťii tematice. ├Äns─â aici, ├«n acest volum, avem rodul unei lecturi care vrea s─â dea seama de sensul ├«ntregului. E ca ╚Öi cum, dup─â vechea metafor─â ini╚Ťiatic─â a muntelui, cunosc─âtorul tuturor potecilor ├«ntocme╚Öte o hart─â pe care se afl─â indicate toate punctele de acces. R─âm├«ne la latitudinea noastr─â dac─â vrem s─â intr─âm ├«n lumea Filocaliilor ca atle╚Ťi ├«nso╚Ťi╚Ťi de ÔÇ×c─âl─âuzele virtu╚ŤiiÔÇť sau ca exege╚Ťi ai Scripturii, sau ca suflete care aspir─â la ÔÇ×lini╚Ötea luminoas─âÔÇť. ├Än cele din urm─â, cititorul-c─âut─âtor ├«╚Öi va da seama c─â trebuie s─â parcurg─â toate c─âile pentru a ajunge ├«n v├«rf, la ÔÇ×vistieriile ascunse ale DuhuluiÔÇť. Dac─â a fost un pariu, atunci aceast─â carte e unul c├«╚Ötigat: red─â cu fidelitate chipul Filocaliilor ╚Öi face p─ârintelui St─âniloae, ne├«ntrecutul lor t─âlm─âcitor, un portret filocalic.

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de produc╚Ťie a noilor cartiere, Jacobs ├«i opune observa╚Ťia direct─â ╚Öi studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vie╚Ťii urbane.
Zizi și neantul jpeg
Ro╚Ťi ╚Öi vremuri
Trebuia s─â m─ân├«nci nu ╚Ötiu c├«╚Ťi ani numai iaurt ╚Öi s─â economise╚Öti, s─â pui bani la CEC ca s─â-╚Ťi po╚Ťi cump─âra o Dacie.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
├Än Aix zilele de var─â se mi╚Öc─â ├«n ritm de melc, par nesf├«r╚Öite, exact ca acelea din vacan╚Ťele copil─âriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informa╚Ťiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al modera╚Ťiei
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
Dup─â ce, cu o s─âpt─âm├«n─â ├«n urm─â, doi lei au ├«ncercat zadarnic s─â evadeze din gr─âdina zoologic─â din R─âd─âu╚Ťi, un ╚Öarpe mai norocos a p─âtruns ├«n Spitalul Or─â╚Öenesc din Bal╚Ö.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ─âsta era hazul vacan╚Ťei: ├«mpletirea ciudat─â de pofte concrete ╚Öi vis─âri abstracte. Figurau, cu toatele, ├«ntr-un meniu pestri╚Ť ╚Öi cu preten╚Ťii.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Vacan╚Ťe de alt─âdat─â
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi sup─ârat pe mine?
Ca s─â nu ÔÇ×supereÔÇŁ aceast─â societate, foarte multe femei ajung s─â fie prizoniere ale unor prejudec─â╚Ťi pe care ╚Öi le autoinduc, perpetu├«ndu-le, uit├«nd de cele mai multe ori de ele ├«nsele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci c├«nd am ├«ntrev─âzut c├«teva adev─âruri esen╚Ťiale este dureros s─â sim╚Ťim c─â, ├«n m─âsura ├«n care vrem s─â le comunic─âm oamenilor, ele cap─ât─â limitele noastre, impurit─â╚Ťile noastre, degrad├«ndu-se ├«n func╚Ťie de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din Bucure╚Öti a fost pus─â sub control judiciar, fiind b─ânuit─â de s─âv├«r╚Öirea infrac╚Ťiunii de ├«n╚Öel─âciune prin vr─âjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emo╚Ťionante descrieri de arhitectur─â din literatura universal─â este tabloul creionat de Edgar Allan Poe ├«n debutul nuvelei ÔÇ×Pr─âbu╚Öirea casei UsherÔÇŁ.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Cum e s─â pleci ├«n vacan╚Ť─â bolnav ╚Öi complet epuizat
N-am mai fost ├«ntr-o vacan╚Ť─â par╚Ťial din cauza pandemiei, ├«ns─â mai mult din cauza faptului c─â nu mi-am mai permis o vacan╚Ť─â.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De cur├«nd, la Ierusalim au izbucnit din nou ÔÇô dar c├«nd au ├«ncetat? ÔÇô tensiunile pe esplanada Cupolei St├«ncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de c─âr╚Ťi din c─âr╚Ťile altor autori: circula╚Ťia bibliografic─â prin notele de subsol asigur─â ventila╚Ťia academic─â din care se compune tradi╚Ťia intelectual─â a oric─ârei societ─â╚Ťi moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senza╚Ťia pe care o am c─âl─âtorind cu trenul nu poate fi ├«nlocuit─â cu nici o alta: poate ╚Öi pentru c─â e╚Öti cu at├«╚Ťia oameni ├«n preajm─â, ├«ntr-o lume mobil─â, o lume care o reface, ├«n mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtun─â ale RO-Alert de s─âpt─âm├«na trecut─â, unul emis chiar ├«n timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Na╚Ťional─â din Bucure╚Öti, c├«nd pe scen─â se auzea replica ÔÇ×Furtuna e aproapeÔÇŁ, au provocat un val de glume ╚Öi ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei ├«n care erai ÔÇ×servitÔÇŁ fix cu a╚Öa ceva: dulcea╚Ť─â ├«ntr-un mic castron transparent, una-dou─â linguri╚Ťe, cel mai des de cire╚Öe amare, ╚Öi ap─â ├«ntr-un pahar trainic.
ÔÇ×Am avut coviduÔÇÖ!ÔÇŁ, iar ÔÇ×de murit, murea oricum   ÔÇŁ jpeg
Un ├«nger p─âzitor pentru fiecare ÔÇô cum recuper─âm anii ÔÇÖ90?
Pe vremea c├«nd lucram la o revist─â cu pronun╚Ťate tente erotice care se vindea ca p├«inea cald─â, am cunoscut mai ├«nt├«i un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am ├«nt├«lnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile na╚Ťionale?
Exist─â ├«n Rom├ónia o serie de simboluri na╚Ťionale care s├«nt mai mult sau mai pu╚Ťin cunoscute, ├«ns─â cu siguran╚Ť─â extrem de pu╚Ťin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi ├«n╚Ťeleas─â nu at├«t ca limit─â, c├«t ca o condi╚Ťie de posibilitate a cunoa╚Öterii.

Adevarul.ro

image
├Änchisoare pe via┼ú─â ├«n┬áMarea Britanie pentru ┼čoferii care produc accidente mortale. ├Än ce condi┼úii se aplic─â pedeapsa maxim─â
Marea Britanie introduce pedeapsa cu ├«nchisoarea pe via┼ú─â pentru ┼čoferii care ucid, ├«n cadrul unei ample reforme a justi┼úiei care a intrat duminic─â ├«n vigoare, potrivit informa┼úiilor publicate de BBC.
image
O t├ón─âr─â ┼či-a dorit o noapte de vis ├«n compania unui ÔÇ×Don JuanÔÇŁ. Idila s-a transformat ├«n co┼čmar
O t├ón─âr─â care credea c─â va tr─âi o noapte de vis al─âturi de un a┼ča-zis ÔÇ×Don JuanÔÇŁ s-a trezit a doua zi ca dintr-un co┼čmar. B─ârbatul a fost condamnat pentru faptele sale.
image
Imagini din patiseria Paul din mall Promenada ├«nchis─â de ANPC din cauza mizeriei ┼či a alimentelor expirate VIDEO
O echipa din Comisariatul pentru Protec┼úia Consumatorilor din Municipiul Bucure┼čti a constatat un mod defectuos ├«n desf─â┼čurarea activit─â┼úii Patiseriei/cofet─âriei Paul, care oferea spre consum produse care pot pune ├«n pericol via┼úa ┼či s─ân─âtatea consumatorilor.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
├Än prim─âvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a c─ârui gazd─â era Betty Crocker, devenit─â o emblem─â a emisiunilor de acest gen ╚Öi un idol al gospodinelor de peste Ocean. Pu╚Ťin─â lume ╚Ötia c─â Betty nu exista cu adev─ârat, ci era doar o pl─âsmuire a min╚Ťilor creatoare ale postului de radio.
image
ÔÇ×UverturaÔÇŁ r─âzboiului austro-turc din 1715-1718
R─âzboiul turco-vene╚Ťiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut ╚Öi drept R─âzboiul Austro-Turc din 1715-1718, sau ÔÇ×R─âzboiul lui Eugeniu de SavoiaÔÇŁ, este primul din seria r─âzboaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol ├«i scria Elisabetei c─â otomanii ├«ncercaser─â pe data de 28 s─â ias─â din Plevna lupt├ónd ╚Öi construind un pod peste r├óul Vid, ├«n zon─â desf─â╚Öur├óndu-se b─ât─âlii cumplite. Carol s-a ├«ndreptat imediat ├«n acea direc╚Ťie, ├«n timp ce ├«mp─âratul se dusese ├«n centrul dispozitivului.