Un creştin: Justin Bieber

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Cum am trăit Păltinișul jpeg

Am citit cu mare încîntare eseul lui Vargas Llosa despre „civilizația spectacolului“ (Humanitas, 2015): o elegie la mormîntul culturii înalte, dar și un manifest elitist, asumat cu umor (adesea negru). M-a mirat cînd am citit pe Facebook postarea unei tinere jurnaliste care îl trata pe Llosa ca pe un bunic retrograd, gata s-o certe că a stat în club după miezul nopții. Există în multe capete mai necoapte prejudecata că tot ce e elitist e nu doar anacronic, dar și antiliberal. Or, nu e deloc așa, cel puțin în cazul romancierului peruan, care ne-a obișnuit cu franchețea sa adesea iconoclastă, cu scenele sale fierbinți, ba chiar cu erotismul său străbătut de irizări incestuoase. Llosa deplînge doar ce mi se pare și mie de plîns: dispariția gîndirii complexe și a studiilor aprofundate, care au fost, laolaltă, exilate într-o nișă academică, fără dreptul de a mai locui în cetate. Ocuparea spațiului public de către discursul tabloid, senzaționalist, care ratează sistematic adevărul și deformează percepția colectivă asupra lumii (cu tot cu valorile sale de căpătîi). Din palatul ducal au ieșit aristocrații mecenați și au intrat exponenții culturii pop. În locul lui Lorenzo Magnificul s-a instalat Justin Bieber. Care e și guru civilizațional, model spiritual, teolog. Nu ați citit greșit. Am găsit pe un site de informații creștine ample extrase din gîndirea religioasă a starului canadian. Un ins care, la 22 de ani, are mai multă influență asupra tineretului global decît orice autoritate „tradițională“, cu excepția probabilă a Papei de la Roma. Să ne bucurăm, cei care mai credem în viitorul civilizației iudeo-creștine, că Justin Bieber este credincios. Iată cîteva mostre: „Mă rog cînd mă duc la culcare, dar și ziua, cînd am vreo problemă, mă rog Lui atunci cînd vreau să-i mulțumesc pentru ce mi-a hărăzit. Fără Dumnezeu, n-aș fi unde sînt. M-a binecuvîntat cu talent și oportunități. Chiar există o rațiune a faptului că mă aflu unde sînt azi.“ (Radio Times, februarie 2016). Iată și latura anselmiană a lui Justin: „Mă simt de neînvins, pentru că nu există cineva mai mare decît Dumnezeu. Dacă Dumnezeu e cu mine, cine va fi împotriva mea? (Complex, septembrie 2015). Și nu ne oprim aici: „Dezvoltarea unei relații personale cu Dumnezeu e chestia cea mai cool pe care am trăit-o. Știu că nu sînt singur și că n-am motive de teamă. Nu vă imaginați că vreau să vă impun ceva: vreau pur și simplu să vă împărtășesc ce se petrece în viața mea. “ (Instagram, mai 2015) 

Iată, în cîteva rînduri, credo-ul supraconfesional pietist a unei vedete care planează inofensiv peste cupola de ceață a spiritualității „postmoderne“. Un soi de „personal Jesus“, facultativ, dar sentimentalmente operațional, mai ales în lupta cu angoasa, depresia sau supralicitarea egoistă. Nu fac nici un proces de intenție (de pildă refuz să cred că aceste postări sunt doar semnate Justin Bieber, fiind în realitate concepute de PR-iști abili, care știu că eroul nu trebuie să apară fără credință, dar nici încadrat într-o confesiune cu reputație sectară). Mă interesează fenomenul: cînd cineva a cucerit You­Tube, el devine locul unei epifanii. Ales divin. Mesager al transcendenței uitate. Tot ce e – vorba lui Weber – „rutinizare carismatică“ redevine în cazul acestor semizei pop o sursă de prospețime simplă, umană, accesibilă, vie. Era media redefinește tradiția profetismului, redimensionează audiența oricărui „ales“ și face din vocea unui popstar „glasul celui care strigă în pustie: pregătiți calea Domnului!“ Mi se pare uluitor să constat că un tînăr abia ieșit din adolescență poate întoarce, pe o rețea de socializare, sau printr-un interviu în Rolling Stone, acele de pe ceasornicul religios al generației sale. Asta-mi amintește, mutatis mutandis, de precocitatea „rabinică“ a lui Iisus, Cel care învăța în Templul de la Ierusalim pe cînd abia împlinise 12 ani. E o victorie în forța imbatabilă a tinereții care crede că lumea nu se reduce la structura ei materială și face loc altor dimensiuni.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.