Un capitol tainic de Filocalie siriacă

Publicat în Dilema Veche nr. 962 din 15 septembrie – 21 septembrie 2022
Theodor Pallady jpeg

„După roadele lor îi veți cunoaște” (Matei 7,16). La capătul a șapte ani de trudă filologică, ieromonahul Agapie Corbu, stareț al schitului arădean Almașu, ne dăruiește, în ediție bilingvă, primul volum (I-XXX) din opera sfîntului Isaac Sirul, Cuvintele ascetice. Somptuosul tom apare la Editura Sfîntul Nectarie (2022), în colecția „Philocalica Syriaca“, pe temeiul textului critic grec stabilit de Marcel Picard (Universitatea din Louvain). Însă doctul, discretul și harnicul Avva Agapie Corbu și-a asumat celelalte dimensiuni editoriale – introducerea, traducerea (prin confruntarea versiunii eline cu textul siriac), notele și comentariile. Un detaliat și nuanțat glosar de termeni isaachieni completează acest polimatic efort, ajutîndu-ne să detectăm diferențele dintre sensibilitatea rațională a limbii grecești și poezia mistică de matrice semitică.  

Acelora ce tind să descopere Atlantida spiritualității siro-orientale (întinsă pînă în China, dar aproape stinsă, după veacuri de vicisitudine geopolitică) le recomand, cu titlu propedeutic, sinteza lui Raymond Le Coz, Istoria Bisericii Siro-Orientale. Creștinii din Irak, Iran și Turcia, apărută la aceeași editură, în 2021. Diverse trăsături frapează și generează melancolii atunci cînd ne familiarizăm cu pomenitele ramuri creștine acum ignorate, deși apostolice și implantate în cultura/limba originară a Domnului Iisus Hristos: vechimea, bogăția teologică, literară, exegetică & liturgică, succesul misionar inspirat de Apostolul Toma, imensa răspîndire geografică și nedreapta lor încadrare heterodoxă, meritînd o evaluare mai atentă a ingratului context în care asemenea etichete au fost odinioară aplicate. 

Vîrsta de aur a literaturii mistice siriace e cuprinsă între veacurile VI-VIII, cînd experiența filocalică a monahismului paterical, organizat deja în lavrele egiptene & palestiniene, s-a difuzat spre Răsărit, incluzînd – printr-o rețea de mînăstiri, centre episcopale și școli teologice – vechea Mesopotamia, Asia Centrală, sudul Indiei și fruntariile tibetane ale Chinei. Întrucît „gnoza” isihastă pretindea transmiterea inițiatică a regulilor de la un maestru către ucenicii săi, nu ne miră prezența sfîntului Isaac Sirul într-o constelație de autori – veritabilă dinastie spirituală – formată din Avraam de Kașkar, Sahdona, Dadișo Qatraya, Simon Taybuteh, Ioan Dalyatha, Iosif Hazzaya și alții, pe care erudiția modernă îi restituie progresiv, grație unui vast șantier de arheologie textuală. 

Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici. Important e că putem citi Cuvintele ascetice într-o tălmăcire de riguroasă finețe semantică, în care fiecare termen-cheie ne este tîlcuit cu migală, astfel încît facem priză intelectuală cu subtilitatea altminteri inaccesibilă a acestui dascăl al desăvîrșirii. Desigur, scrierile isaachiene se adresau unui public monahal, de „specialiști” ai ascezei, rugăciunii și iluminării, fără ca asta să le facă mai puțin folositoare duhovnicește pentru cititorul laic de azi, cucerit de parfumul inefabil al acestei psihologii abisale. 

Niciodată „sistematic”, la modul aristotelic, scrisul lui Isaac Sirul nu-i însă lipsit de coerența lăuntrică a unor noțiuni precum acelea de contemplație, cuget/cugetare, făptuire, înțeles, limpezime, meditație, minte, minunare/uimire, imbold, osteneală, simțire și viețuire, pe care glosele Părintelui Agapie Corbu ni le explică precis și dinamic, insistînd asupra detentei lor practice. Cele 30 de „Cuvinte” nu sînt aforistice, adică n-au tonul succint al „apoftegmelor” cu care ne-au obișnuit Părinții Pustiei, căci ocupă pagini întregi – atent lămuritoare la nivel tematic – și solicită o lectură răbdătoare, care alină sufletește și îți face periculos de antipatic zgomotul van al lumii profane. Pînă la urmă, Sf. Isaac Sirul rămîne episcopul care lasă fastul monden pentru a se adînci în experiența liniștirii (sublim „egoism” cu miză soteriologică!), dar și „victima” coliziunii dintre trei imperii rivale – cel sasanid, în declin, cel bizantin, deja matur, și cel arabo-musulman, in statu nascendi. Un om aflat sub vremuri și totuși deasupra lor, prin atemporala transparență a Duhului Sfînt.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

image
Andreea Antonescu, supărare mare înainte de naștere. Totul are legătură cu fiica sa: „E foarte greu pentru mine“ | adevarul.ro
Deși așteaptă cu nerăbdarea aducerea pe lume a celui de-al doilea copil, Andreea Antonescu are o amărăciune în suflet. Fiica ei a ales să locuiască în SUA, alături de tatăl său, după ce s-a pronuntat divorțul dintre părinții săi.
image
Halep jubilează: Victorie mare în cazul de dopaj. Explicațiile venite pe filiera TAS | adevarul.ro
Simona Halep (31 de ani) poate răsufla ușurată după mult timp.

HIstoria.ro

image
Katiușa, „orga lui Stalin“: O revoluție în materie de artilerie autopropulsată
Adevărata revoluție în materie de artilerie autopropulsată a venit de la ruși: teribilele lansatoare multiple de rachete Katiușa.
image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.