Un An Nou, din nou, iarăşi...

Publicat în Dilema Veche nr. 725 din 11-17 ianuarie 2018
Un An Nou, din nou, iarăşi    jpeg

Sărbătorile s-au sfîrșit. Timpul și-a reluat cursul obişnuit, cu programul de lucru şi repausurile lui, cu agenda, problemele, consumul de fiecare zi. Cu încercarea PSD de a vicia legile Justiţiei, cu protestele străzii, ale magistraţilor, ale liderilor de opinie liberal democratică. Cu îngrijorarea în faţa unor ţări central-europene care se îndepărtează de democraţie şi de Uniunea Europeană. Cu ştiri TV ambalate strident, chiar dacă sînt minore, cu limbajul dezarticulat care infestează spaţiul public, cu averse cacofonice de talk-show. Ne vom reinstala în timpul curent, după acalmia binevoitoare a sărbătorilor, după momentul luminos al omagierii regelui care s-a dus. Ne vom vedea din nou de treburi… Cum e firesc să fie. Pînă şi sărbătorile revin în fiecare an, petrecute ca o celebrare religioasă, ca o reuniune de familie sau vacanţă. Pînă şi ele par să intre în timpul rotitor care aduce un an nou nu prea deosebit de cel vechi.

Dar sărbătorile nici nu-şi propun să desfiinţeze mersul curent al anului, al societăţii, al istoriei. Îşi propun ca – în conştiinţa credincioasă – să articuleze mersul lor cu verticala Realităţii tari. Interiorităţii umane i se adresează Logosul care se coboară pînă în trup de om. Ei i se adresează verticala pe care – la Epifanie – se revarsă glasul Tatălui şi prezenţa Duhului Sfînt asupra lui Christos cufundat în apele Botezului. Celebrarea sărbătorilor e momentul vizibil, liturgic, comunitar al unui timp menit să coboare în interioritatea umană, să crească acolo, să raporteze la verticala lui dimensiunile curente, „plane“ ale existenţei credinciosului. Să le organizeze în orizontul – deschis – al transcendenţei. Înţelegerii, receptivităţii cercetătoare, capacităţii noastre de atenţie polară i se adresează în primul rînd sărbătoarea. Timpul sărbătorilor e un timp hermeneutic, de atenţie faţă de semnificaţiile divine care izbucnesc în timpul curent, ancorîndu-l pe acesta, cu toată curgerea lui, de realul tare. E un timp de „schimbare a minţii“, menit să pulseze mereu înăuntrul conştiinţei şi, prin ea, să iradieze şi în timpul exterior, comun, social.

Spre acest rost al sărbătorii ne conduce Efrem Sirul, celebru poet liturgic din secolul IV, într-un imn dedicat Naşterii lui Christos. „Laudă Celui… care a amestecat sarea Sa în gîndirea noastră, cheagul Său în sufletele noastre.“

Gîndirea noastră de astăzi, de acum şi de tot anul primeşte grăuntele mobilizator al savorii divine. Gîndirea noastră de astăzi şi de tot anul poate fi atinsă, dacă e receptivă, dacă e atentă, poate fi pătrunsă de simţul atemporalului, de sensibilitatea faţă de aroma Logosului transcendent şi întrupat. Prin naşterea Lui, El retrezeşte gustul divinului înăuntrul fiinţei, se inserează intim în fibrele ei. O îndeamnă să evalueze, să „guste“ lucrurile după criteriul calităţii lor spirituale. O transformă potrivit fermentului pe care l-a activat înăuntrul omului. Mesajul Logosului, răspîndit în lume, are aceeaşi natură de „sare“ luminoasă, iar ea îi impregnează şi pe purtătorii mesajului. „Voi sîn-teţi sarea pămîntului; dacă sarea se va strica, cu ce se va săra?“ (Matei, 5, 13), le spune Christos ucenicilor săi.

Metafora sării nu se referă doar la cristalul Logosului care îşi răspîndeşte „pigmentul“ în viaţa interioară şi în intelectul uman. Fiinţa însăşi e chemată să se limpezească, să „cristalizeze“ sub acţiunea sării divine, să capete o structură înrudită cu ea. Ea însăşi e menită să capete gustul tare, luminos, viu al sării, să-i stîrnească lui Dumnezeu pofta de a o consuma, de a şi-o integra. S-ar spune aşadar că îndrăzneala cercetătoare, tensiunea întrebării, curajul hermeneutic şi existenţial, nu ele par să displacă divinului degustător. Ci searbădul conformism, dulcegăria religioasă, clişeul slujit pe post de alese bucate spirituale. „Fiindcă eşti căldicel − nici fierbinte, nici rece − am să te vărs din gura Mea“ (Apocalips, 3, 16), declară El. Raportul credinciosului cu Dumnezeu este de o intimitate senzual-spirituală în simbolica lui. E o reciprocă gustare. Dumnezeu doreşte să se hrănească cu gîndirea noastră, să ne încerce savoarea.

Efrem (306-373) aparţine creştinătăţii siriene, spiritualitate care mizează pe o cunoaştere liturgică şi imnică, unde simbolurile biblice sînt înflăcărate, exaltate, unde sensurile lor sînt desfăşurate în mari acorduri poetice care le fac să consune şi să se potenţeze pentru a cuprinde persoana în elanul lor ascensional. Datorăm traducerea şi editarea Imnelor lui Efrem Sirul într un şir de volume (1998, 1999, 2000, 2010, Sibiu, Deisis) lui Ioan I. Ică jr., care le-a însoţit de studii şi introduceri preţioase privind specificul şi istoria imnografiei siriace. Întreprinderea lui se sprijină pe cercetările şi studiile profesorului Sebastian Brock, de la Oxford, specialist în literatură siriacă, mai cu seamă în opera şi figura celui care, în cuvintele lui Ioan I. Ică jr., nu este doar „cel mai fascinant şi fabulos poet creştin“, ci şi „unul dintre teologii cei mai profunzi ai tradiţiei creştine“.

Într-adevăr, potrivit termenului sirian, imnele lui Efrem sînt madrash (învăţătură, echivalent al ebraicului midrash). Sînt cercetare, interpretare, meditaţie orantă şi poetică privind sărbătorile. Sînt pătrundere în „depozitul“ lor de sensuri, în „vistieria“ lor, spune Efrem. Iar unul dintre sensurile pe care el le desfăşoară în Imnele Naşterii lui Christos se referă tocmai la articularea timpului curent cu momentul vertical al venirii Logosului.

Pe de o parte, momentul Naşterii consună cu un vechi şi pretutindeni prezent simbolism cosmologic, cu mersul evident, „natural“ al timpului. E legat de solstiţiul de iarnă, cînd soarele începe să-şi crească prezenţa. „El a ieşit din pîntec în luna cînd biruie lumina… Biruie Lumina noastră odată cu soarele“ (V, 14-15). Christos îşi potriveşte aşadar venirea după ritmul timpului nostru comun. Îşi revelează semnificaţia în vocabularul simbolic al cronologiei mundane. Dar, totodată, venirea Lui face o ruptură în pînza timpului plan. Logica acestui timp e contrazisă, e „despicată“ de sosirea Lui. În ciclurile timpului comun, Logosul inserează o altă dimensiune, un alt tip de sens, de logică, de fertilitate, menit să pătrundă în înţelegerea şi în inima umană. „Iarna, cînd întreaga făptură e pustiită, s-a ivit frumuseţea care a veselit toate făpturile. Iarna, care face pămîntul neroditor, a învăţat [s.m.] să nască Fecioara“ (IV, 119-120). Simbolismul cosmologic se încucişează astfel cu simbolismul metafizic.

În iarna timpului curent, în anotimpurile lui, e de învăţat gustul timpului vertical. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: Efrem Sirul, wikimedia commons

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Semnul că ai putea fi alcoolic funcțional care te dă de gol în cârciumă: „Vei găsi inevitabil o scuză”
Un expert în dependență a dezvăluit care este semnul că cineva ar putea fi un alcoolic funcțional și poate fi observat cu ușurință.
image
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună. Avertismentul specialiștilor
Un nou „medicament-minune” pare să fi intrat în atenția oamenilor care vor să slăbească. Este vorba de un produs de mai puțin cinci euro care ar putea provoace o scădere în greutate de aproape 14 kilograme într-o lună.
image
Nou cutremur în industria IT. Gameloft a concediat toți angajații din Cluj-Napoca
Gameloft, unul dintre cei mai mari producători de jocuri video din lume, a anunțat că renunță la filiala din Cluj. Criza internațională din domeniul IT se simte din ce în ce mai mult și în România. în contextul în care lunile trecute, NTT Data a fost nevoită să recurgă la concedieri.

HIstoria.ro

image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi
image
Căsătoria lui Caragiale cu gentila domnişoară Alexandrina Burelly
Ajuns director la Teatrul Naţional, funcţie care nu l-a bucurat atât de tare precum credea, Ion Luca Caragiale a avut în schimb o mare şi frumoasă împlinire: a cunoscut-o pe viitoarea doamnă Caragiale.
image
Bătălia de pe frontul invizibil al celui de-al Doilea Război Mondial
La izbucnirea războiului, în 1939, în Marea Britanie exista pericolul formării unei puternice coloane a cincea. Agenții Serviciului britanic de securitate (MI-5) au reușit să neutralizeze rețele importante de simpatizați pro-germani din Regatul Unit.