Tînguire pentru o cetate zdrobită

Publicat în Dilema Veche nr. 985 din 23 februarie – 1 martie 2023
Antakya ©wikimedia commons
Antakya ©wikimedia commons

Printre oraşele cele mai lovite de seismul din Turcia şi Siria se află Antakya. Centrul istoric e în ruine, cea mai veche moschee din Turcia (638) e distrusă. Locuitorii fie că au fugit din oraş, fie sînt acoperiţi de dărămături, unde încă se mai caută, între speranţă şi teribile tragedii, victimele. Doar echipe de salvare şi patrule de soldaţi se mişcă printre resturile haotice ale oraşului. „Poliţişti şi jandarmi iau urma jefuitorilor. O psihoză i-a cuprins pe supravieţuitori. Conducătorul comunităţii ortodoxe e îngrijorat din pricina obiectelor preţioase şi a icoanelor îngropate sub surpăturile bisericii lui. «Se pare că locuinţele sînt jefuite, că se taie degetele morţilor ca să li se ia inelele.» Zvonuri fără îndoială exagerate, care îi înspăimîntă pe cei puţini rămaşi locului” (Les Échos, 12.02.2023). Aceeaşi panică i-a cuprins pe locuitori după uriaşul cutremur din 526, cînd 250.000 de persoane au pierit şi cînd, spune cronicarul bizantin Ioan Malalas, autorităţile buimăcite de dezastru n-au fost în stare să readucă ordinea în cetate şi să pună capăt jafurilor.

Căci Antakya din Turcia de astăzi stă pe locul strălucitoarei, bimilenarei cetăţi a Antiohiei: elenistică, romană, bizantină, arabă, iarăşi bizantină, selgiukidă, cruciată, ayyubidă, mamelukă, otomană. Splendoare exultînd de vitalitate, zguduită adesea de seisme, cetatea antică era vestită pentru diversitatea ei turbulentă, pentru cultivatele ei elite („aici se zămislesc cei mai civilizaţi oameni din toată lumea”, putea spune Sf. Ioan Gură de Aur, antiohian de origine). Urma ei dăinuie pînă astăzi, aşezată la îmbinarea civilizaţiilor şi a trei plăci tectonice: africană, arabică şi anatoliană. Acum cîteva zile, o tînără aştepta să poată intra în vechiul bazar, unde are o prăvălie. Voia să vadă ce s-a ales de ea, înainte să părăsească oraşul. „Toţi prietenii noştri au plecat. Nu mai e un loc unde se poate trăi. Nu mai avem nimic aici. Tot ce e material nu are pînă la urmă importanţă. Dar era un oraş atît de frumos, toată lumea se înţelegea atît de bine: sunniţii, alauiţii, creştinii, evreii.”

Întemeiată în 300 î.Chr. de Seleucos, general al lui Alexandru cel Mare şi creator al Imperiului seleucid, Antiohia a fost menită să fie o metropolă. Capitală a noului stat, rivală a Alexandriei, Antiohia pe Oronte e o cetate forfotitoare, deschisă spre spaţiul elen al Mediteranei şi spre adîncimea asiatică a cuceririlor lui Alexandru. Alături de greci, sirieni și perşi, evreii au aici, notează Iosephus Flavius, drepturi de cetăţenie egale cu ale elenilor. Splendida cetate, focar iradiant de elenism, va rămîne elenistică, adică cosmopolit rafinată şi sub stăpînirea romană. Va continua să se întindă, să fie împodobită cu amenajări somptuoase sub Tiberiu. Ajunsă la 500.000 de locuitori, îşi păstrează vechiul titlu de „Coroană a Orientului”. După seismul din 37, oraşul e reconstruit sub Caligula. Titus, Domiţian şi Traian o înzestrează la rîndul lor.

Pentru noua credinţă, Antiohia e de asemenea o cetate aparte: „în Antiohia, întîia oară, ucenicii s-au numit creştini” (Faptele Aposolilor, 11, 26). Aici, în cetatea deschisă spre toate zările elenismului, diversitatea şi libertatea creştină s-au manifestat şi ele în ciocnirea între Petru şi Pavel privind apartenenţa neîngrădită la Christos: „iar cînd Chefa a venit în Antiohia, pe faţă i-am stat împotrivă, căci era vrednic de înfruntare. Căci înainte de a veni unii de la Iacov, el mînca cu cei dintre neamuri; dar cînd au venit ei, se ferea şi se osebea, temîndu-se de cei din tăierea împrejur” (Galateni, 2, 12).

În ceea ce priveşte teribilul cutremur (estimat la 7,5 pe scara Richter) care, în iarna anului 115, a zdrobit oraşul, interpretările vor fi şi ele diverse, perspectivele diferite. Împăratul Traian se afla aici, pregătind o campanie împotriva perşilor. Potrivit lui Dio Cassius, „Traian scăpă pe o fereastră a casei, călăuzit de un om cu o înălţime mai mare decît cea obişnuită pentru oameni, care s-a apropiat de el, şi astfel nu se alese decît cu răni uşoare”. Dar, adaugă Dio, optimus princeps a întors relele prevestiri în beneficiul lui: a dat de ştire că a fost ajutat de Jupiter să scape nevătămat şi a construit un templu lui Jupiter Salvator. Într-un articol (în Persée, 2004), cercetătorul Étienne Decrept confruntă interpretarea imperială şi cea creştină a cataclismului. 

În acea vreme de persecuţie, Ignatie, episcopul Antiohiei, e pornit spre Roma ca să fie dat pradă fiarelor circului. De-a lungul drumului, el trimite scrisori comunităţilor creştine în care îşi arată dorul de fi sfărmat asemenea grăunţelor din care se plămădeşte pîinea eucharistică, de a se uni prin moarte de martir cu Christos. Secole mai tîrziu, antiohianul Ioan Malalas (491-578) va opune cele două figuri: „Împăratul Traian se afla în cetate cînd a izbucnit mînia divină: în acel moment, sub domnia lui Traian, Sfîntul Ignatie şi-a adus mărturia”. Protecţie divină de o parte, mînie dumnezeiască de alta. Malalas notează că ziua seismului este o joi (13 decembrie 115), zi jupiteriană. Zi a fulgerului pedepsitor aşadar? Sau tutelă providenţială a zeului asupra împăratului? Oricum, semn al unei ordini care include lumea elementelor şi lumea oamenilor.

După cataclismul din 115, Traian şi Adrian ridică din nou cetatea, mai splendidă decît înainte. În 363, împăratul Iulian porneşte din Antiohia în campanie împotriva perşilor şi e ucis în luptă. Libanios, vestitul retor, campion al elenismului, şi Grigore de Nazianz, vestitul teolog şi retor creştin, stau, desigur, pe poziţii potrivnice în ceea ce priveşte cutremurele din anii 362-365. Libanios vede zbaterile pămîntului drept „mesaje ale tulburărilor şi dezordinilor ce aveau să vină” după dispariţia lui Iulian. Împăratul care încercase să readucă imperiul la vechea religie greco-romană e jelit cosmic: seismele sînt răspunsul pămîntului în doliu la moartea sa. Cît despre Grigore, el vorbeşte despre un cutremur care, la înmormîntarea lui Iulian, ar fi arătat dezgustul   pămîntului de a primi trupul principelui apostat.

Deşi, în secolul al IV-lea, creştinismul devine religie de stat, formele antice de unitate civică nu dispar, nici spaţiile şi spectacolele care pun în scenă mîndra identitate a cetăţii. Dacă nu mai există un împărat păgîn pe care să-l ia drept ţintă, autorii creştini pun următoarele cutremure pe seama vieţii profane care continuă în cetate, a atracţiei faţă de hipodrom, teatru, lux, spectacole îndrăzneţe. Şi „materie didactică” e destulă. După uriaşul cutremur din 526, Justinian reîntemeiază cetatea, schimbîndu-i numele în Theopolis, ca să conjure dezastrele. Dar ele revin, aşa că oraşul îşi reia vechiul nume. Va îndura seisme în 713, 859, 972, 1110. Şi va dăinui, chiar dacă diminuat.

Ca pentru a-i sublinia capacitatea de a renaşte, Malalas susţine prea miraculosul fapt că pînă şi după treizeci de zile de la dezastrul din 526 au fost scoase nevătămate, de sub ruine, femei însărcinate. Între recentele ştiri din Antakya se număra cea privind salvarea unei copile de un an la şapte zile după cutremur.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.

Parteneri

Gabriela Ruse (EPA) jpg
Gabriela Ruse defilează la Australian Open. Românca a învins-o pe Irina Begu
Gabriela Ruse s-a calificat în turul doi de la turneul de Grand Slam.
Protest politisti Parlament 23 decembrie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Polițiștii reiau protestele. Sunt nemulțumiți de pierderea sporurilor pentru weekend și sărbători legale
Polițiștii din mai multe județe ale țării au început din nou protestele, cerând revenirea plății pentru orele suplimentare efectuate în weekend și de sărbătorile legale, după ce ordonanța austerității le-a redus veniturile cu aproximativ 20%.
tazz by eMAG livrare jpg
eMag a vândut Tazz unei platforme de comerț finlandeze. Ce trebuie să știe abonații Genius
eMag a vândut Tazz unei platforme de comerț cu sediul în Helsinki - Wolt -, care a anunțat cum va funcționa în continuare platforma românească de livrare rapidă.
Nicusor Dan isi anunta candidatura la presedentia Romaniei, decembrie 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (4) jpg
Reforma administrativ-teritorială nu poate să se întâmple mai devreme de 2028
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este de părere că reforma administrativ-teritorială, repusă pe masa discuțiilor de PSD, nu poate fi făcută mai devreme de 2028. Potrivit edilului, astfel ar fi timp pentru realizarea studiilor necesare.
ger romania jpg
Gerul pune stăpânire pe România! Sunt anunțate temperaturi chiar și de -20 de grade
Temperaturile din țara noastră continuă să scadă, iar meteorologii ne spun că ne putem aștepta chiar și la valori de până la -20 de grade Celsius! Însă, specialiștii ne informează că perioada de ger va fi una scurtă, iar în scurt timp vom reveni la temperaturi mai blânde.
Maia Sandu Armata Rep Moldova FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu convoacă o ședință CSAT la Chișinău, pentru a discuta despre energie. Sistarea gazului a dat peste cap afacerele transnistriene
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat o ședință a Consiliului Suprem de Securitate al Țării, pentru a discuta despre energie. Atât Moldova, cât şi Transnistria au instituit starea de urgenţă.
Călin Georgescu la Curtea de Apel București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu susține că a fost invitat la învestirea lui Donald Trump, dar a refuzat: „Nu am de ce să mă duc”
Fostul candidat independent la prezidențiale, Călin Georgescu, a declarat că a primit invitația la învestirea lui Donald Trump, dar a ales să o refuze, afirmând că nu are niciun motiv să participe și că reprezentația României trebuie să fie făcută cu demnitate.
Brooke Shields  foto   Shutterstock jpg
Amintiri triste din copilărie. Actrița Brooke Shields: „Așa se trăiește cu un alcoolic!”
Celebra actriță americană povestește despre relația complicată pe care a avut-o cu mama ei de-a lungul anilor.
dan ursa survivor romania 2023 8 jpg