„Spiritul Crăciunului“

Publicat în Dilema Veche nr. 670 din 22-28 decembrie 2016
„Spiritul Crăciunului“ jpeg

Acum cîţiva ani, în decembrie, am petrecut o săptămînă într-un spital de ortopedie. La un moment dat a fost adusă în rezervă o doamnă care trebuia să suporte o operaţie urgentă la genunchi. Nu foarte gravă, de vreme ce a rămas internată doar două-trei zile. Dar ele au fost prea de ajuns ca să-şi exprime temperamentul, personalitatea. Venise însoţită de două prietene şi două telefoane mobile. Unul sobru, de afaceri (avea o firmă de producţie şi comercializare de murături), celălalt roz metalizat, presărat cu floricele şi abţibilduri, rezervat familiei şi apropiaţilor. Doamna era amabilă, dar foarte vocală. Avea două registre. Către prietene sau prin telefonul roz se jeluia pe tonuri absolute. „Am să mor!“, „Nu mai pot suporta!“ „N am să mai fiu în stare să merg niciodată!“ „Nu ştie mama cînd o să vă mai vadă, fiţi cuminţi, copii!“ Surorile medicale şi prietenele încercau în zadar să-i calmeze panica, în al cărei vîrtej se cufundase. Eram impresionată. Dar în mijlocul zbaterilor sale, doamna a dat şi un telefon pe mobilul sobru. Către o angajată care trebuia să-i decoreze casa de sărbători. Glasul era, de astă dată, metalic, imperios. „Cînd vin înapoi vreau să văd peste tot spiritul Crăciunului! Nu părăsiţi locuinţa pînă nu mi-l asiguraţi!“ Compasiunii mele i s-a adăugat amuzamentul. Şi admiraţia. Pradă unui afect scăpat spre extrem, doamna îşi putea păstra totodată rigoarea clientului hiperexigent. Avea aceeaşi energie în expresia spaimei şi a clişeului festiv.

Trăia cu fervoare şi trauma, şi cultura şablonului care comandă din ce în ce mai larg mentalul şi comportamentul sărbătorii. Asigurate prin spectacole şi povestiri duioase, prin filme, reclame, prin apariţiile figurilor din showbiz şi ale oamenilor politici, prin Internet, resursele acestei „culturi“ sînt cantitativ uriaşe, ca şi inventivitatea ei repetitivă. Cînd cauţi pe Google sintagma respectivă, e de ajuns să parcurgi o pagină sau două ca să dai peste distractive gogomănii. Proferate de firme comerciale, de industria spectacolului, de ziare ori pe blog-uri… De pildă, „Test: ai spiritul Crăciunului?“ în zece întrebări. Materialul interogativ e încadrat de două reclame (cu poze) : una de „Ghete ortopedice medicale“ (iarăşi!), alta pentru „Dedurizator Aquasana“. Sau, pe 10 decembrie 2014: „Vedete cuprinse de spiritul Crăciunului (galerie foto)“ pe www.ziare.com, ca şi cum personajele ar fi contractat o febră. Ni se anunţă de asemenea că „15 decembrie [?] e ziua în care în mod oficial începem să simţim spiritul Crăciunului, cel puţin aşa reiese dintr-un studiu. Află explicaţia!“ (www.kanald.ro). Şi încă „Spiritul Crăciunului trebuie să respire prin toţi porii casei… 10 idei simple şi de efect să aduci Spiritul Crăciunului în casa ta“ (pe www.casadex.ro). Pare că „spiritul“ respectiv ar fi un fel de produs gazos care poate fi achiziţionat prin mijloace „simple şi de efect“ sau care se răspîndeşte de la sine în aer de la o anumită dată. O sănătoasă concepţie despre spiritual.

Cînd colega mea de rezervă s-a mai calmat un pic a început să povestească abundent. A vorbit despre copii, despre soţul ei turc. Aşadar, „spiritul Crăciunului“ era cerut cu impetuozitate într-o familie mixtă religios. Asta mi-a stîrnit curiozitatea pentru modul de „întîlnire a religiilor“ într-un spaţiu atît de intim cum e cel al unei familii. N-am apucat să întreb ce apartenenţă religioasă aveau copiii. Dar reieşea că, din punct de vedere cultural, erau învăţaţi cu ambele tradiţii. „Vreau ca copiii mei să cunoască amîndouă religiile“, a spus ea. Dumnezeu ne cheamă pe diferite căi şi ele nu se bat cap în cap. Asta nu mai avea deloc de-a face cu conformismul. Vădea o neaşteptată deschidere religioasă, un ecumenism de zi cu zi. Am încercat să întreb mai multe… Dar doamna vorbea tare şi se făcuse unu noaptea. O soră a intrat în rezervă şi ne-a cerut să încetăm cu zgomotul care deranja somnul celorlalţi pacienţi. Peste uimirea mea s-a făcut linişte.

Supunerea la clişee şi mode de consum se poate combina, aşadar, în materie de religie, cu originalitatea. Atracţia faţă de reţeta uniformizantă cu atitudinea care iese din rînd. Recuzita conformistă a sărbătorii cu libertatea faţă de graniţele bine apărate între religii. Cazul de care aflasem nu decurgea din relativism ori din înclinaţia către sincretism religios. Exprima o aşezată, domestică învoială ecumenică, trăită cotidian. Era o aplicaţie discretă, privată a sensibilităţii pentru universalul lui Dumnezeu.

***

În fond, fiecare dintre noi sîntem un amestec între tipare, condiţionări, mode impuse socio-cultural şi libertate, îndrăzneală, alegere care ne aparţine numai nouă. Combinăm confortul regulii cu irepetabila tăietură personală, respectul faţă de datul comun cu sentimentul propriei unicităţi.

Întrupîndu-se, Christos a adoptat şi el condiţia specifică unui anumit moment istoric şi unui spaţiu religios. A făcut-o tocmai pentru a retrezi în om acel element adînc, unanim, de prospeţime, de curaj, de libertate spirituală. Luînd chip într un context precis, cu tradiţiile, regulile, convenţiile lui, El rosteşte lecţia vie a universalului spiritual. E Universalul întrupat, e calea către el. Respectînd normele venerabile ale unei religii, El face prezentă noutatea trans-temporală a Duhului. Ne pune în faţa creativităţii ei fără graniţe. Şi cheamă fiecare persoană către propria creativitate.

În primele veacuri creştine, tema noutăţii revelaţiei christice are tonuri exaltante. În Pedagogul, Clement Alexandrinul (secolele II-III) vorbeşte despre „tinerii“, néoi, care sînt creştinii. Ei constituie un popor nou, participant în Christos la un veşnic anotimp primăvăratic, care dăinuie înnoindu-se, fără a îmbătrîni nicicînd. În prefaţa la text, Henri-Irénée Marrou arată în ce măsură tema noutăţii se însoţeşte aici cu tema universalului divin. Clement nu poate crede, spune el, că iubirea de oameni a lui Dumnezeu e supusă timpului, istoriei, geografiei, că ea a fost absentă pentru umanitatea precreştină. „Homer profetizează fără să o ştie“, susţine Clement; „Platon se exprimă ca discipol al Logosului“. „Poezia este şi ea inspirată.“

Timpul şi convenţiile pe care epocile lui le prefiră nu pot scădea nimic din noutatea christică. Sîntem, astăzi ca şi altădată, un amestec de supunere la datul socio-cultural şi de latentă prospeţime spirituală. Coborînd într-un context religios specific, Christos trezeşte în om această prospeţime, această universală noutate. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

viscol la ranca   captura drdp craiova jpeg
Viscol în stațiunea Rânca. Apelul drumarilor către șoferi: „Nu va deplasați dacă nu este necesar”
Drumarii acționează cu utilaje de desăpezire pe drumul DN 67 C, în zona stațiunii Rânca, unde ninge viscolit. O alertă de vânt sever a intrat în vigoare la ora 14:18.
Gabriel Cotabita pe scena de la Mamaia
Întâmplarea care l-a făcut pe Gabriel Cotabiță vedetă în România. Cânta prin localurile din Craiova și primise o interdicție misterioasă
Gabriel Cotabiță s-a identificat total cu celebrul Festival de la Mamaia, emblematic pentru muzica românească.
gabi cotabita fiice  jpg
Drama lui Gabi Cotabiță. Fetele lui i-au interzis să aibă copii cu Alina, a doua lui soție. Povestea spusă chiar de el
Moartea lui Gabriel Cotabiță este o undă de șoc pentru lumea artistică și pentru toți românii care i-au ascultat piesele mai ales în anii 80-90. Gabi Cotabiță se retrăsese din lumina reflectoarelor de câțiva ani și ducea o viață liniștită alături de soția lui, Alina,
Marina Voica Pagina Artist FB jpg
Marina Voica, după moartea lui Gabriel Cotabiță: „Nu-mi vine să mai trăiesc. Sunt dărâmată!”
Moartea lui Gabriel Cotabiță i-a tulburat, sâmbătă, pe artiștii care i-au fost cântărețului nu doar colegi, ci și prieteni. Printre marile nume din lumea muzicii românești care îl deplâng se numără și Marina Voica.
alcohol cheers 2 jpg
„Moartea lichidă”. Un chirurg cardiolog împărtășește cele patru alimente și băuturi „absolut toxice” pentru inimă
Un chirurg cardiac a dezvăluit în mediul online care sunt cele patru alimente și băuturi comune care ar putea fi dăunătoare pentru inimă. Este vorba de alimentele fast-food, băuturile răcoritoare, produsele lactate și alcool.
banner dani de la insula iubirii png
Dany Boy de la Insula Iubirii, cel mai sincer interviu! Cum erau sărbătorile din copilărie, cum arată femeia ideală și cum l-a schimbat emisiunea de la Antena 1: „Nu tot ce zboară se mănâncă”
Dany Boy, unul dintre cei mai simpatici concurenți de la Insula Iubirii, din sezonul 8, și-a deschis sufletul și a vorbit despre tot ceea ce a însemnat, pentru el, experiența din Thailanda, dar și despre multe aspecte din viața lui de după participarea la emisiunea de la Antena 1.
Ionel Tudor di Cotabita FB ionel Tudor jpg
Reacții la moartea lui Gabriel Cotabiță. Marcel Ciolacu: „O voce senzațională și unul dintre cei mai îndrăgiți artiști români”
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta 69 de ani, în urma unui accident vascular cerebral. Deși artistul a avut, în ultima perioadă, probleme mari de sănătate, vestea a șocat lumea muzicală și publicul. Pe rețelele sociale curg mesajele de condoleanțe.
Banner Marina Voica
banner cotabiță 1 2 2 2 png
Ce spunea Alina, soția lui Gabriel Cotabiță, în vara acestui an, despre starea de sănătate a artistului: „Nu ne-am putut descurca cu...”
Gabriel Cotabiță era internat la Spitalul Universitar București, iar sâmbătă dimineață, 23 noiembrie 2024, ar fi suferit un accident cerebral, potrivit unor informații venite din partea cunoscuților artistului. În vara acestui an, în luna iunie, Alina Munteanu, soția artistului, spunea care este, de