„Societatea, în sine, este întotdeauna necreștină“ – interviu cu Jean-Luc MARION

Solène TADIÉ
Publicat în Dilema Veche nr. 871 din 17 - 23 decembrie 2020
„Societatea, în sine, este întotdeauna necreștină“  – interviu cu Jean Luc MARION jpeg

În cartea dvs. recent publicată, Scurtă apologie pentru un moment catolic (Brève apologie pour un moment catholique), atrageți atenția asupra importanței religiei ca piatră de temelie a societăților și a comunităților. Această lucrare se remarcă față de restul lucrărilor dvs. prin accentele sale mai angajate. Ce v-a determinat să o scrieți?

A fost un text ocazional, motivat de dezbaterile din jurul a ce înseamnă laïcité, secularismul, cu ocazia ultimelor alegeri prezidențiale din Franța, din anul 2017. Ceea ce am fost dispus să spun este că nici o societate nu poate exista fără un principiu al comunității. Este exact ceea ce lipsește în toate societățile, atît în SUA, cît și în Europa. Există un deficit de comunitate. Iar rolul creștinilor este de a crea o comuniune dintr-o comunitate aflată în cadrul societăților. (...)

O parte dintre dificultățile cu care ne confruntăm provin din ignoranța și negarea originilor de către societățile care, totuși, au fost constituite pe temelia creștinismului. Este o slăbiciune politică. Negarea rădăcinilor creștine ale societății noastre nu este doar o simplă și slabă opinie, o ideologie, ci este și o greșeală din punct de vedere politic. Înseamnă că nu înțelegem punctele forte care stau la baza societăților noastre. Iată de ce politicienii contemporani sînt atît de proști: nu sînt educați și nu sînt conștienți de natura istorică reală a societăților pe care ar trebui să le conducă.

Problema separării dintre Biserică și stat este, de asemenea, foarte prezentă în toată lucrarea dvs. Ce considerați că este într-atît de problematic la laïcité? De ce preferați conceptul de separare?

Ar trebui să distingem două aspecte distincte. Separarea este un lucru foarte bun, deoarece oferă separarea dintre puterea politică și autoritatea religioasă. Această separare este o descoperire biblică. Israelul antic a fost prima și singura națiune în care a existat o astfel de separare, în timp ce peste tot a existat confuzie între puterea politică (împărat, faraon etc.) și autoritatea spirituală. În cazul lui Israel, regele nu era marele preot. Amîndoi erau supravegheați de profet. Deci separarea este un concept biblic. Iar Biserica trebuie să păstreze pentru totdeauna acest principiu, deoarece de fiecare dată cînd există o alianță a tronului și a altarului, aceasta dăunează Bisericii. Prin urmare, creștinii nu pot fi decît favorabili separării.

Cu toate acestea, acest lucru are puțin sau aproape nimic de-a face cu conceptul francez de laïcité, care vizează combaterea Bisericii Catolice. În Franța s-a folosit acest cuvînt, în timp ce în Germania se spunea Kulturkampf. Aceste concepte au apărut în secolul al XVIII-lea, au traversat întregul secol al XIX-lea, precum și o parte a secolului al XX-lea. Deci laïcité înseamnă opoziția și lupta împotriva Bisericii. Trebuie să fim foarte atenți în a distinge aceste două lucruri. Acum, în Franța, conceptul de laïcité este folosit ca o modalitate de a aborda problemele cauzate de islam, fără însă a se spune cuvîntului pe nume. Este foarte ciudat și nu are nici un sens; este mai mult un slogan politic.

Conceptul de „separatism” apare acum în Franța în noul proiect de lege care vizează problema răspîndirii islamului radical „separatist”. Dar proiectul de lege prevede, de asemenea, o extindere a domeniului laicității, care va avea consecințe grele asupra întregii societăți, inclusiv asupra multor familii catolice, deoarece educația la domiciliu (homeschooling), ca urmare a legislației, va fi interzisă în întreaga țară începînd cu anul viitor. Ce părere aveți despre aceasta?

Conceptul de separatism nu înseamnă nimic. Trebuie spus că există forțe comunitare centrifuge în cadrul societății franceze, ceea ce este adevărat. Dar conceptul de separatism a avut un anumit sens la un moment dat al istoriei, însă aici cu siguranță nu este un concept adecvat. Ceea ce numim separatism în Franța este faptul că există bastioane de comunități musulmane care nu doresc să respecte legile Republicii. Există situații similare și în SUA. Dar, din nou, „separatismul” nu este cuvîntul potrivit pentru a descrie un astfel de fenomen. În ceea ce privește interzicerea educației la domiciliu, este problematic a nu trimite copiii la școală atunci cînd acest lucru este făcut de oameni care refuză să respecte legea Republicii. Evident, catolicii care fac cu copiii lor educație la domiciliu nu se încadrează în această categorie. Deci trebuie identificat cu claritate cui îi este adresată această problemă – adică oamenilor de credință musulmană care refuză să meargă la școală pentru că refuză să accepte însăși Republica. Putem lua măsuri administrative pentru a aborda această problemă, însă nu există nici un motiv pentru a-i include aici și pe catolici, care din principiu nu se opun Republicii. Conceptele imprecise duc la excese inutile. (...)

Am intrat într-o eră post-creștină? Putem ajunge la o secularizare totală în Occident? Sau, întrucît natura urăște pustiirea, există riscul ca noile forme de religiozitate pe care le-am văzut înălțîndu-se în secolul trecut să fie revitalizate și să ajungă să cîștige hegemonia?

Noile religiozități întruchipate de diverse ideologii, precum bolșevismul, nazismul și toate ideologiile totalitare, au fost, încă de la început, mereu substitute ale creștinismului. Dar, într-o perioadă de nihilism, acest fapt devine și mai vizibil.

Societatea, în sine, este întotdeauna necreștină. Sfîntul Augustin a explicat foarte bine acest lucru în Cetatea lui Dumnezeu, pe care ar trebui să o recitim. Problema constă în faptul că există o prăpastie între Biserică și societate. Acest lucru este destul de normal, deoarece Biserica vine de la Dumnezeu, iar societatea nu vrea să se întoarcă la Dumnezeu. Întotdeauna a fost așa și nu este deloc surprinzător. Ceea ce este de fapt surprinzător este că creștinii pot fi surprinși.

O societate nu poate fi niciodată în întregime creștină, deoarece creștinii înșiși nu sînt pe deplin creștini. Atunci de ce ar fi societatea în întregime creștină? Este ridicol să visăm așa ceva. Dacă scopul lui Christos era să facă societatea în întregime creștină, atunci El ar fi făcut-o. Dacă El nu a făcut-o, atunci nu depinde de noi să o facem.

Joseph Ratzinger/Benedict al XVI-lea a prezis o erodare continuă a credinței și a puterii Bisericii Catolice, iar supraviețuirea acesteia a pus-o pe seama dezvoltării unor minorități creative împrăștiate prin Occident. Credeți că creștinismul ar putea dispărea din Occident?

Nu cred deloc că creștinismul dispare din Occident. Creștinătatea a fost întotdeauna minoritară și în conflict. Nu este astăzi situația altfel decît a fost și în trecut. Trecem într-adevăr printr-o perioadă de nihilism radical, dar situația actuală a Bisericii nu este fără precedent. Biserica a fost întotdeauna în opoziție cu ceea ce îl refuză pe Dumnezeu în cadrul societăților, ceea ce este normal.

Dacă credem că o societate poate fi pe deplin creștină, atunci ne înșelăm mereu. Este o iluzie. Evul Mediu, în cele din urmă, a fost o iluzie, așa cum marea perioadă a regilor creștini a fost o iluzie. Acest lucru nu este adevărat – de fapt, ei nu prea erau creștini. Proiectul de structurare a societăților civile conform viziunii ecleziastice a fost răspîndit pe scară largă, dar, în cele din urmă, nu a durat niciodată. Nu sînt critic spunînd asta. Nu este altceva decît o observație.

Atunci cînd a existat o alianță între Biserică și o puternică putere politică, precum în Spania din vremea generalului Franco, acest creștinism s-a dovedit a fi o iluzie. Nu ar trebui să visăm la  așa ceva. Este un lucru bun pentru Biserică să știe că este o minoritate. (...)

Jean-Luc Marion este unul dintre cei mai importanți filozofi în viață, membru al Academiei Franceze, profesor la Divinity School – University of Chicago, laureat al premiului Ratzinger în anul 2020.

interviu de Solène TADIÉ

traducere de Dan SISERMAN

(interviul poate fi citit integral pe https://dansiserman.wordpress.com)

Foto: Jean-Luc Marion 

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.