Religia ca masacru? Ca fraternitate?

Publicat în Dilema Veche nr. 650 din 4-10 august 2016
Religia ca masacru? Ca fraternitate? jpeg

Atacurile teroriste din Franţa şi Germania mizează pe o spectaculoasă, imprevizibilă oroare. Lovesc, încărcate de un simbolism al urii, în ţesutul vieţii aşezate, în oameni care îşi celebrează sărbătoarea naţională sau credinţa, care merg la lucru, la cumpărături, la un concert. Atracţia terorismului Daesh nu mai produce doar fanatici înregimentaţi. Dezechilibraţi psihic şi-au găsit prin el un rol, şi l-au pus drept cocardă pe mintea şi instinctele rătăcite. 

Religia răsturnată în ură, în bestialitate programată, dă spectacole în ţările cele mai civilizate ale Europei. Atentatele de stil Daesh nu sînt îndreptate doar împotriva valorilor occidentale, nu numai pe ele vor să le distrugă. Atrocitatea lor intenţionată e îndreptată împotriva umanismului de pretutindeni. S-a spus că ele încearcă să trezească în „adversar“ aceeaşi pulsiune a urii care îi posedă pe atacatori, să năclăiască raţiunea şi civilitatea în zeama fricii, a furiei, a violenţei, a instinctului orb. Creşterea extremei drepte, xenofobe în Europa răspunde, din nefericire, intenţiilor Daesh. 

Ce se poate face împotriva ideologiei Daesh? Ce poate face lumea europeană unde libertatea gîndirii şi a expresiei, inclusiv religioase, unde pluralismul, dialogul opiniilor, demnitatea individului sînt definitorii, sînt aerul în care dorim să trăim? Ce poate face credinţa? 

După uciderea părintelui Jacques Hamel la Saint-Étienne-du-Rouvray, arhiepiscopul de Rouen a adresat un mesaj de la Cracovia, unde două milioane de tineri erau aşteptaţi să se adune pentru Zilele Mondiale ale Tineretului. El îi îndemna să fie purtătorii unei „civilizaţii a iubirii“. Să opună forţa rugăciunii împotriva agresiunii, fie ea teroristă sau totalitară, căci amintea reculegerea participanţilor la mormîntul părintelui Popieluszko, asasinat de regimul comunist polonez. Îşi lua, spunea el, îndrăzneala de a-i invita şi pe cei fără credinţă religioasă să participe la „strigătul către Dumnezeu“ pentru purificarea de ură. Vorbind astfel, credinţa nu rămîne doar fidelă propriilor principii spirituale. Capătă un glas exemplar, de importanţă publică largă, căci se opune pulsiunilor de frică, închidere, duşmănie ce se pot naşte în europeni împotriva islamului şi a refugiaţilor. 

Tot un gest exemplar, îndemnînd la ospitalitate europeană, a fost vizita Papei în Lesbos (aprilie 2016). Într-un ecumenism al carităţii, el a vizitat, împreună cu Patriarhul de Constantinopol şi Arhiepiscopul Atenei, o tabără de refugiaţi. De acolo a luat în grija Vaticanului trei familii de musulmani sirieni. Simbolic vorbind, gestul are o însemnată greutate. Concret vorbind, el nu împovărează peste măsură posibilităţile Vaticanului şi ale comunităţii Sant’ Egidio, care se va ocupa de oaspeţi. 

Uniunea Europeană, însă, e pusă în faţa a sute de mii/milioane de refugiaţi, mulţi neînregistraţi, mulţi de o cultură neînvăţată cu democraţia. Iar în comunităţile musulmane din Europa apar de o vreme, ici şi colo, focare de extremism, moschei unde se predică distrugerea Occidentului. Toleranţa faţă de asemenea „libertate de expresie“, ca şi ospitalitatea faţă de masa imigranţilor, riscă să pună în criză valorile gazdei, modul ei de viaţă, calitatea, însăşi fiinţa ei. De asta se tem tot mai mulţi europeni. 

Civilizaţie a iubirii, ospitalitate pentru refugiaţii războiului şi ai foamei. Îndemn plin de generozitate. Dar e Europa pregătită să-i primească, să-i familiarizeze cu regulile şi cu cotidianul democraţiei liberale? Sînt autorităţile pregătite să stăpînească terorismul cu etichetă religioasă? 

Monseniorul Pascal Gollnisch conduce organizaţia catolică L’Oeuvre d’Orient, dedicată asistenţei comunităţilor creştine din Levant. Intervievat după atacul de lîngă Rouen, el vorbea despre prea puţina eficacitate dovedită de UE şi de comunitatea internaţională în combaterea Daesh. Spera într-o acţiune militară care să lichideze în teren organizaţia şi suportul ei economic, slăbindu-i astfel posibilităţile de predicaţie şi recrutare. Caritate, aşadar, dar şi forţă, fermitate în faţa islamismului criminal. Rectorul moscheii din Lyon, Kamel Kaptane, afirma (cf. France Info) că musulmanii trebuie să asume, ei înşişi în primul rînd, combaterea lucrurilor inacceptabile care se fac în numele islamului. 

Ce poate face lumea europeană unde libertatea gîndirii şi a expresiei, unde pluralismul, dialogul opiniilor, demnitatea individului sînt definitorii, sînt aerul în care dorim să trăim? Nu prea ştim deocamdată. Autorităţile nu par dumirite cum să gestioneze primejdia teroristă de pe teritoriul Europei şi din preajma ei. Cum să pună frîu predicaţiei şi actelor urii. 

Ceea ce face preţul democraţiei liberale face şi fragilitatea ei. Ea nu se poate menţine prin mijloace autoritare, dictatoriale. Refuză omogenitatea impusă a deciziilor, a convingerilor, a comportamentelor. Nu e democraţie „populară“, nici de stil Erdogan sau Putin. Chiar principiile ei se limitează şi se reglează reciproc într-un echilibru ce trebuie mereu îngrijit. Dreptul la liberă circulaţie sau la manifestaţie publică, desigur. Dar şi dreptul la securitate a persoanelor. Dreptul la libertate de expresie, desigur. Dar şi datoria de a nu produce, nici tolera discursul urii, instigarea la violenţă. Dreptul la libertate religioasă şi de convingere. Dar şi datoria ca libertatea unuia să nu vizeze excluderea/distrugerea celuilalt, anularea diferenţei. 

Nu există, pentru gestionarea crizei, soluţii imediate, uşoare, limpezi. Închiderea moscheilor cu discurs extremist, de pildă, nu va determina oare diseminarea clandestină a influenţei lor? Susţinerea de către guverne a imamilor şi moschelilor cu discurs moderat, participant la democraţie, nu va fi interpretată ca amestec al statului laic în treburile religiei? 

Confruntaţi cu crimele Daesh, cu criza refugiaţilor, cu două dictaturi la marginea Europei, cu o UE indecisă şi fragilizată, ne putem da seama mai acut cît de preţioase sînt principiile, valorile europene, modul de viaţă european, cu imperfecţiunile lui amendabile. Cît e de important ca el să fie apărat. Voci ale credinţei au amintit că asta înseamnă generozitate, dar şi grijă pentru propria identitate, „civilizaţie a iubirii“, dar şi a fermităţii. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.