Recunoştinţa

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Recunoştinţa jpeg

Iată una dintre cele mai delectabile atitudini umane, mi se pare. Delectabilă nu pentru destinatar. Ci pentru cel care o resimte, fiind în stare să identifice darul care i s-a făcut, să-i răspundă. De asemenea, pentru cel care asistă la manifestarea ei. Am spus şi altădată: sînt teribil de emoţionată cînd, în faţa unei muzici mari, publicul izbucneşte în aplauze torenţiale, strigă dezlănţuit, cînd lasă în urmă orice rezervă pentru a se preda entuziasmului, recunoştinţei faţă de ceea ce a ascultat într-o adîncă linişte. Mi se pare atunci că reacţia frenetică a publicului e o parte importantă a evenimentului, că fără ea excelenţa acelui eveniment nu s-ar fi rotunjit. E unul dintre momentele cînd poţi „simţi“ recunoştinţa densă, pură, promptă.

Căci recunoştinţa e destul de rară. Şi e grea. Poţi să nu ai sensibilitate faţă de calitatea a ceea ce ai primit. Poţi să nu-i dai atenţie. Ori îl micşorezi, îl judeci la o măsură prea strîmtă faţă de substanţa lui. Te poţi simţi chiar stînjenit de binefacerea primită, împovărat de „obligaţia“ unui răspuns de care nu prea ai chef. Recunoştinţa îţi cere, în fond, strădania de a ieşi din tine, de a judeca, de a admira un altceva care te îmbogăţeşte. Există în recunoştinţă o putere expansivă. Şi adesea ne e greu să trecem dincolo de limitele noastre confortabile, să facem faţă expansiunii fiinţei noastre, cerute de recunoştinţă.

Pe urmă, recunoştinţa se bazează pe recunoaştere, pe cunoaştere. Nu poţi răspunde adecvat dacă nu eşti în stare să iei măsura darului, să-i înţelegi calitatea, nivelul, specificul, posibilităţile pe care el le poate stîrni în primitor. De pildă, cînd Horia Bernea configura Muzeul Ţăranului Român, ne întîlneam cu toţii, cei din preajma lui, în admiraţia faţă de ceea ce el crea, oferea. Era o bucurie să lucrezi acolo. Dar eu, personal, simţeam că admiraţia mea era adesea confuză, sub calitatea a ceea ce el căuta să exprime, că transpuneam într-un registru sec, banal poetica muzeală pe care o experimenta. De altfel, Horia Bernea era exigent în faţa admiraţiei. Îl iritau laudele neînţelegătoare, goale. Căuta să explice, să sugereze, să te facă să prinzi înţelesurile fine pe care le viza. Recunoştinţa de a lucra în atmosfera lui cerea efortul atenţiei, al priceperii.

În fond, recunoştinţa nu este decît expresia bună, potrivită, inventivă a unei cunoaşteri care te amplifică. Semnalezi celui care ţi-a oferit darul că ai prins ceva din calitatea lui aparte, că participi, că el lucrează în tine, rafinîndu-ţi gîndul şi modul de a fi. 

*

Tema recunoştinţei-recunoaştere e de aceea esenţială în credinţă, în raportul omului cu misteriosul Interlocutor care vrea să-l atragă dincolo de stătătoarea finitudine a condiţiei noastre obişnuite. Maria Magdalena trebuie să treacă printr-un fulgurant moment de înţelegere pentru a-l descoperi în grădinar pe Învăţător. Cei doi ucenici pe drumul Emausului trebuie să treacă printr-un fulgurant moment de înţelegere pentru ca – la frîngerea pîinii – să-l descopere în călătorul străin pe Iisus. Christos le arată un chip nou, necunoscut, de neconceput în termeni strict umani: chipul înviat, pe care omul, pe urmele Lui, îl poate asimila. Dar e nevoie de acel moment transformator care declanşează un drum al cunoaşterii. În noaptea Naşterii, cît de puţini, cît de discreţi, cît de singuratici sînt cei care recunosc calitatea Pruncului: cîţiva păstori şi trei regi-magi în jurul unei peşteri ori al unui staul, la marginea spaţiului comunitar, în centrul ascuns al lumii. Contrastul e puternic între mulţimile angelice, fremătătoare de cunoaştere exultantă şi puţinătatea participanţilor tereştri!

În fond, una dintre imaginile cele mai potrivite ale divinului este, în toate religiile, cea a străinului. Cînd divinul se manifestă în lume, el e perceput ca străin, străinul absolut. Nu încape în nici una dintre rubricile lumii. Nu are loc în vasta ei mărginire. Ruptura de nivel pe care o poartă în sine rămîne ireductibilă. El e de cunoscut, de recunoscut într-o alteritate care se oferă participării. Şi, în genere, felul în care îi răspundem e insuficient, inadecvat, nu face faţă noutăţii lui. „Întru ale sale a venit şi ale sale nu l au cunoscut.“ Omul are paradoxala condiţie de a fi legat intim de acest Străin. Şi i se cere o cunoaştere dificilă, plină de risc şi de speranţă, de-a lungul căreia poate deveni din ce în ce mai străin faţă de propriile trăsături stătătoare. Poate deveni mai lucid, mai cuprinzător, mai capabil de recunoştinţă. În asta constă, potrivit tradiţiilor spirituale, menirea, încercarea, încumetarea omului: în capacitatea recunoaşterii participative, a recunoştinţei.

Potrivit Coranului (XXXIII, 72), Dumnezeu declară: „Noi am înfăţişat cerurilor, pămîntului şi munţilor responsabilitatea credinţei, însă ei n-au primit-o, fiind cuprinşi de groază. Numai omul a luat asupra lui această povară, însă el este nedrept şi neştiutor“ (am redat, puţin modificată, traducerea lui George Grigore). Entităţile cosmice sînt în stare să recunoască străinătatea divinului. Recunosc fără greş în El acea majestate faţă de care finitudinea lor este nimic. Dar e o recunoaştere „negativă“, de separaţie. Dau înapoi, terifiate, în faţa unui infinit de care nu sînt în stare, care cere creşterea fără capăt a cunoaşterii. Omul – fiinţă dinamică, înzestrată cu posibilitatea transformării verticale – îşi ia riscul legămîntului cu Străinul. Îl ia din ignoranţă, din lipsă de responsabilitate? Din secreta încredere că există afinitate între el şi Străin? Din sensibilitate faţă de vocea străină care-l cheamă? Oricum, el e fiinţa unei cunoaşteri dificile, patetice, riscante, dar capabilă de mişcarea în care îl atrage divinul.

Omul religios ştie, de altfel, cît de rare sînt momentele cînd îl recunoaşte pe Străin, momente care se năpustesc transformator asupra lui. Dar poate reflecta la calitatea acestei cunoaşteri, o poate aştepta, pregăti. Se poate menţine în orizontul ei, se poate lăsa lucrat de străina Prezenţă care i se adresează. De asemenea, poate întrezări ceva din lumina Prezenţei oglindită pe chipul celor care au recunoscut-o.

La Florenţa, în Sala Crinilor din Palazzo Vecchio, se află un asemenea chip, sculptat de Benedetto da Maiano. E un Sfînt Ioan Botezătorul adolescentin, cu o prospeţime de floare, muiat în graţie, pe care veşmîntul aspru din păr de cămilă pare ciudat, nepotrivit. Priveşte cu o fermecată uimire undeva departe. E o privire prea intensă, prea extatică pentru a se pune pe lucrurile acestei lumi. Nu e o privire vagă, pierdută, difuză. E în acelaşi timp ieşită din sine şi concentrată. Ioan vede pe cineva în faţa lui, vede invizibilul Celui întrupat. Îl recunoaşte. „A doua zi a văzut Ioan pe Iisus venind către el…“ (Ioan 1, 29). Tinereţea plină de graţie a lui Ioan reflectă noutatea Celui pe care îl priveşte. În acel Ioan al lui Benedetto da Maiano avem imaginea recunoaşterii-recunoştinţă. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc
19 08 clinica stomatologica bucuresti (2) jpg
Vechea dilemă: cum să alegi o clinică stomatologică în București de încredere? Sfaturi utile!
Alegerea unei clinici stomatologice de încredere este o decizie crucială, care poate avea un impact semnificativ asupra sănătății tale dentare pe termen lung.
rochii lungi jpg
Vechea dilemă - purtăm rochii elegante lungi la evenimente speciale sau nu?
Rochia lungă a fost dintotdeauna apreciată; să fie vorba despre faptul că lungimea sa atrăgea atenția? Poate și pentru că, datorită acestui fapt, orice tip de croi sau model ieșea mai bine în evidență.
barbat vesel cu telefonul in mana jpg
6 obiceiuri pe care ar trebui să le ai dacă vrei să joci la păcănele responsabil
Jocurile de noroc, inclusiv cele tip păcănele, pot fi o formă de divertisment plăcută atunci când sunt practicate cu moderație și responsabilitate.
ce sa include i intr o scrisoare de inten ie puncte cheie i sfaturi jpg
Ce să includeți într-o scrisoare de intenție: Puncte cheie și sfaturi
Pe lângă Curriculum Vitae, dorința și disponibilitatea de a obține un job sau de a te alătura unei companii pot fi accentuate printr-o scrisoare de intenție.
bauturi alcoolice (1) jpg
Băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase, numai bune de savurat în serile de vară târzii
În serile calde de vară, când soarele coboară treptat sub orizont, iar cerul se îmbracă în nuanțe vibrante de portocaliu și roz, nimic nu se compară cu răsfățul unei băuturi alcoolice răcoritoare și gustoase.
jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.

Parteneri

Cel puțin 9 morți și aproape 3 000 de răniți în Liban, după ce mai multe pagere au explodat. Foto Captură video X
Atacul cu pagere-capcană al Mossad. General român: O lovitură de grație ce arată și vulnerabilitatea serviciilor de informații ale Hezbollah”
Cel puțin nouă oameni au fost uciși în Liban, iar alți peste 2.800 – inclusiv numeroși luptători ai grupării teroriste libaneze Hezbollah – au fost răniți marți, 17 septembrie, după ce pagerele pe care aceștia le aveau asupra lor pentru comunicații au explodat în același timp.
carne procesata
Alimentele care pot crește riscul de cancer. Dezvăluirile unui medic oncolog
Un dietetician oncolog extrem de cunoscut din Spania, cu sute de mii de urmăritori online, a dezvăluit recent pentru presa catalană tipul de aliment pe care refuză să-l consume, chiar dacă este prezent în dieta zilnică, inclusiv în România. Este vorba despre carnea procesată.
Eminescu crater EN0108828468M jpg
Uimitoarea Românie spațială. Carpații de pe Lună, valea dacică de pe Marte și planeta româncelor
Românii au cucerit și universul. Nu foarte multă lume știe că multe corpuri cerești sau forme de relief ale diferitelor planete din sistemul nostru solar poartă nume românești. Acestea variază de la nume de savanți și oameni de cultură, până la mărci de vinuri și denumiri haioase.
460127878 1077857343908753 6206338153082069014 n jpg
Unul dintre cele mai frumoase teatre din România renaște după un secol. Este o bijuterie arhitectonică cu ornamente cu foiță de aur
O bijuterie arhitectonică veche de un secol este reabilitată cu 15 milioane de euro. Este vorba despre clădirea Teatrului „Mihai Eminescu" din Botoșani, unul dintre cele mai frumoase teatre din România. Are inclusiv ornamente cu foiță din aur.
Anatomy of the Human Ear ro svg png
Bețișoarele de urechi sunt folosite greșit de majoritatea populației. Medicii spun că pot produce probleme serioase de sănătate
Medicii trag un semnal de alarmă și spun că bețișoarele de urechi sunt folosite incorect de majoritatea populației. Acestea pot cauza probleme grave de sănăte, precum spargerea timpanului, micoze, leziuni și chiar pierderea auzului.
Toamna in Fundătura Ponorului  Foto Lucian Ignat jpg
Locul numit „Palma lui Dumnezeu” de pe Via Transilvanica. Sătenii îl părăsesc toamna, dar turiștii fac orice pentru a-l vedea
La început de toamnă, localnicii care își păstoresc animalele în Fundătura Ponorului din Munții Șureanu se pregătesc să coboare cu ele în satele de la poalele munților, în schimb locul numit și „Palma lui Dumnezeu” este căutat de numeroși turiști.
Frankenstein a existat cu adevărat  foto   Shutterstock jpg
O nouă formă de viață după moarte? Cum se pot reactiva celulele și cum pot dobândi noi abilități pentru a supraviețui
Un nou studiu dezvăluie că celulele moarte prind viață în moduri neașteptate, dezvoltând funcții noi. Aceste descoperiri șocante sugerează că realitatea poate fi la fel de fascinantă ca ficțiunea.
liga campionilor manchester city inter milano facebook jpeg
Lucia Sturdza Bulandra, marea doamnă a teatrului românesc, respinsă de familie jpeg
19 septembrie: 63 de ani de la moartea Luciei Sturza Bulandra. Întâmplarea absurdă care i-a adus sfârșitul marii doamne a teatrului românesc
La 19 septembrie, în 1941, trupele naziste cucereau Kievul, iar în 1946 era fondat Consiliul Europei. Tot într-o zi de 19 septembrie, dar în 1961, se stingea Lucia Sturza Bulandra, „marea doamnă a teatrului românesc“, iar 1996, celebrul actor Ştefan Mihăilescu-Brăila.