Recunoştinţa

Publicat în Dilema Veche nr. 672 din 5-11 ianuarie 2017
Recunoştinţa jpeg

Iată una dintre cele mai delectabile atitudini umane, mi se pare. Delectabilă nu pentru destinatar. Ci pentru cel care o resimte, fiind în stare să identifice darul care i s-a făcut, să-i răspundă. De asemenea, pentru cel care asistă la manifestarea ei. Am spus şi altădată: sînt teribil de emoţionată cînd, în faţa unei muzici mari, publicul izbucneşte în aplauze torenţiale, strigă dezlănţuit, cînd lasă în urmă orice rezervă pentru a se preda entuziasmului, recunoştinţei faţă de ceea ce a ascultat într-o adîncă linişte. Mi se pare atunci că reacţia frenetică a publicului e o parte importantă a evenimentului, că fără ea excelenţa acelui eveniment nu s-ar fi rotunjit. E unul dintre momentele cînd poţi „simţi“ recunoştinţa densă, pură, promptă.

Căci recunoştinţa e destul de rară. Şi e grea. Poţi să nu ai sensibilitate faţă de calitatea a ceea ce ai primit. Poţi să nu-i dai atenţie. Ori îl micşorezi, îl judeci la o măsură prea strîmtă faţă de substanţa lui. Te poţi simţi chiar stînjenit de binefacerea primită, împovărat de „obligaţia“ unui răspuns de care nu prea ai chef. Recunoştinţa îţi cere, în fond, strădania de a ieşi din tine, de a judeca, de a admira un altceva care te îmbogăţeşte. Există în recunoştinţă o putere expansivă. Şi adesea ne e greu să trecem dincolo de limitele noastre confortabile, să facem faţă expansiunii fiinţei noastre, cerute de recunoştinţă.

Pe urmă, recunoştinţa se bazează pe recunoaştere, pe cunoaştere. Nu poţi răspunde adecvat dacă nu eşti în stare să iei măsura darului, să-i înţelegi calitatea, nivelul, specificul, posibilităţile pe care el le poate stîrni în primitor. De pildă, cînd Horia Bernea configura Muzeul Ţăranului Român, ne întîlneam cu toţii, cei din preajma lui, în admiraţia faţă de ceea ce el crea, oferea. Era o bucurie să lucrezi acolo. Dar eu, personal, simţeam că admiraţia mea era adesea confuză, sub calitatea a ceea ce el căuta să exprime, că transpuneam într-un registru sec, banal poetica muzeală pe care o experimenta. De altfel, Horia Bernea era exigent în faţa admiraţiei. Îl iritau laudele neînţelegătoare, goale. Căuta să explice, să sugereze, să te facă să prinzi înţelesurile fine pe care le viza. Recunoştinţa de a lucra în atmosfera lui cerea efortul atenţiei, al priceperii.

În fond, recunoştinţa nu este decît expresia bună, potrivită, inventivă a unei cunoaşteri care te amplifică. Semnalezi celui care ţi-a oferit darul că ai prins ceva din calitatea lui aparte, că participi, că el lucrează în tine, rafinîndu-ţi gîndul şi modul de a fi. 

*

Tema recunoştinţei-recunoaştere e de aceea esenţială în credinţă, în raportul omului cu misteriosul Interlocutor care vrea să-l atragă dincolo de stătătoarea finitudine a condiţiei noastre obişnuite. Maria Magdalena trebuie să treacă printr-un fulgurant moment de înţelegere pentru a-l descoperi în grădinar pe Învăţător. Cei doi ucenici pe drumul Emausului trebuie să treacă printr-un fulgurant moment de înţelegere pentru ca – la frîngerea pîinii – să-l descopere în călătorul străin pe Iisus. Christos le arată un chip nou, necunoscut, de neconceput în termeni strict umani: chipul înviat, pe care omul, pe urmele Lui, îl poate asimila. Dar e nevoie de acel moment transformator care declanşează un drum al cunoaşterii. În noaptea Naşterii, cît de puţini, cît de discreţi, cît de singuratici sînt cei care recunosc calitatea Pruncului: cîţiva păstori şi trei regi-magi în jurul unei peşteri ori al unui staul, la marginea spaţiului comunitar, în centrul ascuns al lumii. Contrastul e puternic între mulţimile angelice, fremătătoare de cunoaştere exultantă şi puţinătatea participanţilor tereştri!

În fond, una dintre imaginile cele mai potrivite ale divinului este, în toate religiile, cea a străinului. Cînd divinul se manifestă în lume, el e perceput ca străin, străinul absolut. Nu încape în nici una dintre rubricile lumii. Nu are loc în vasta ei mărginire. Ruptura de nivel pe care o poartă în sine rămîne ireductibilă. El e de cunoscut, de recunoscut într-o alteritate care se oferă participării. Şi, în genere, felul în care îi răspundem e insuficient, inadecvat, nu face faţă noutăţii lui. „Întru ale sale a venit şi ale sale nu l au cunoscut.“ Omul are paradoxala condiţie de a fi legat intim de acest Străin. Şi i se cere o cunoaştere dificilă, plină de risc şi de speranţă, de-a lungul căreia poate deveni din ce în ce mai străin faţă de propriile trăsături stătătoare. Poate deveni mai lucid, mai cuprinzător, mai capabil de recunoştinţă. În asta constă, potrivit tradiţiilor spirituale, menirea, încercarea, încumetarea omului: în capacitatea recunoaşterii participative, a recunoştinţei.

Potrivit Coranului (XXXIII, 72), Dumnezeu declară: „Noi am înfăţişat cerurilor, pămîntului şi munţilor responsabilitatea credinţei, însă ei n-au primit-o, fiind cuprinşi de groază. Numai omul a luat asupra lui această povară, însă el este nedrept şi neştiutor“ (am redat, puţin modificată, traducerea lui George Grigore). Entităţile cosmice sînt în stare să recunoască străinătatea divinului. Recunosc fără greş în El acea majestate faţă de care finitudinea lor este nimic. Dar e o recunoaştere „negativă“, de separaţie. Dau înapoi, terifiate, în faţa unui infinit de care nu sînt în stare, care cere creşterea fără capăt a cunoaşterii. Omul – fiinţă dinamică, înzestrată cu posibilitatea transformării verticale – îşi ia riscul legămîntului cu Străinul. Îl ia din ignoranţă, din lipsă de responsabilitate? Din secreta încredere că există afinitate între el şi Străin? Din sensibilitate faţă de vocea străină care-l cheamă? Oricum, el e fiinţa unei cunoaşteri dificile, patetice, riscante, dar capabilă de mişcarea în care îl atrage divinul.

Omul religios ştie, de altfel, cît de rare sînt momentele cînd îl recunoaşte pe Străin, momente care se năpustesc transformator asupra lui. Dar poate reflecta la calitatea acestei cunoaşteri, o poate aştepta, pregăti. Se poate menţine în orizontul ei, se poate lăsa lucrat de străina Prezenţă care i se adresează. De asemenea, poate întrezări ceva din lumina Prezenţei oglindită pe chipul celor care au recunoscut-o.

La Florenţa, în Sala Crinilor din Palazzo Vecchio, se află un asemenea chip, sculptat de Benedetto da Maiano. E un Sfînt Ioan Botezătorul adolescentin, cu o prospeţime de floare, muiat în graţie, pe care veşmîntul aspru din păr de cămilă pare ciudat, nepotrivit. Priveşte cu o fermecată uimire undeva departe. E o privire prea intensă, prea extatică pentru a se pune pe lucrurile acestei lumi. Nu e o privire vagă, pierdută, difuză. E în acelaşi timp ieşită din sine şi concentrată. Ioan vede pe cineva în faţa lui, vede invizibilul Celui întrupat. Îl recunoaşte. „A doua zi a văzut Ioan pe Iisus venind către el…“ (Ioan 1, 29). Tinereţea plină de graţie a lui Ioan reflectă noutatea Celui pe care îl priveşte. În acel Ioan al lui Benedetto da Maiano avem imaginea recunoaşterii-recunoştinţă. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

draghici jpg
Viral pe Internet. Cum a reușit un profesor să explice elevilor regimurile politice cu exemple inedite din viața de zi cu zi
O lecție de economie predată de un profesor de liceu a ajuns virală pe internet. S-a întâmplat după ce dascălul a povestit pe Facebook modul în care le-a explicat copiilor doctrinele și ideologiile politice dar și felul în care acestea se reflectă în activitatea economică a unei țări.
dinamo facebook jpg
Salome Zurabisvili FOTO AFP
AFP: Georgia se află într-o criză politică înaintea alegerilor prezidențiale
Georgia se află în frământări politice de la alegerile legislative de la 26 octombrie, câștigate de partidul pro-rus Visul Georgian, considerate fraudate de opoziția pro-europeană, relatează AFP.
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
restaurant foto unsplash jpg
Cum au reacționat 2 italieni, după ce au văzut prețurile restaurantelor din România: „Nu ne venea să credem”
Un cuplu italian a vizitat recent România pentru prima dată. Atracțiile din București i-au impresionat, dar în afară de asta, cuplul a observat ceva de care se plâng mulți străini. Prețurile de la terasele și restaurantele românești îi uimesc chiar și pe români.
dulciuri jpg
Un român a dat lovitura cu afacerea lui! Ce le vinde străinilor: „S-au folosit de rudele din țară ca să le poată savura”
Cu toții apreciem gustul delicios al dulciurilor tradiționale din țara noastră. Iar pentru unii români, acestea pot fi și o afacere de succes! Astfel de produse sunt apreciate, în mod special, de către cei care locuiesc dincolo de hotare și care își doresc să se bucure de gusturile de acasă.
Consiliul Europei blog unteanu
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția după ce CCR a anulat alegerile prezidențiale
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a sesizat Comisia de la Veneția pentru a dezbate standardele în interiorul cărora o curte constituțională poate invalida alegerile, după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale.
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
Tot mai mulți români pleacă din București și se mută în acest oraș! Aici îți poți cumpăra un apartament cu doar 40.000 de euro
Bucureștiul este cel mai mare oraș al României și este greu să negăm faptul că aici avem parte de cele mai multe oportunități economice din țară. Însă, dezavantajele sunt din ce în ce mai greu de ignroat.
denisa tanase instagram jpg
Câți bani face cu adevărat Denisa Tănase din afacerea cu parfumuri și „chinezării”. Și-a cumpărat mașini de lux și trăiește ca o prințesă
De la fosta solistă a trupei Bambi, la milionară! Denisa Tănase trăiește acum ca o regină și are o afacere care îi aduce sume enorme în conturi. După ce a renunțat la marea ei pasiune, s-a orientat către un alt domeniu, care a făcut-o să dea lovitura și să devină cunoscută în străinătate. Câți bani