Raiul înghețat

Eric G. WILSON
Publicat în Dilema Veche nr. 1020 din 26 octombrie – 2 noiembrie 2023
image

În Pseudodoxia Epidemica (1646), Sir Thomas Browne, un eseist drag lui Thoreau, scrie că autori de venerabilă autoritate, precum Pliniu, Seneca, Sf. Augustin și Grigorie cel Mare, credeau că cristalele sînt „nimic altceva decît gheață sau zăpadă solidificate și congelate de trecerea timpului pînă dincolo de posibilitatea de lichefiere”. Parte a acestei tradiții – afirmînd că etimologia cuvîntului „cristal” vine din verbul grecesc krustaimein, adică „a îngheța” și substantivul înrudit krustallos, adică „gheață” – este și Sf Ieronim, care, comentînd cartea biblică Iezekiel, a transpus evreiescul qerah („gheață”) în latinescul crystallus. Acest profet a avut viziunea unui car cu patru roți enorme și patru creaturi stranii pe cerul Babilonului, deasupra cărora se afla un cîmp de gheață (qerah, krustallos, crystallus)*. Creată de Dumnezeu cînd a despărțit apele de jos de partea de sus, conform Genezei, această rețea înghețată, acest prag ca de pietre prețioase (traducerea din Biblia King James spune „terrible crystal”) strălucește între aceste forme rotitoare și „ceva care semăna cu un tron” aflat deasupra. Separînd, dar și unind cerurile cu pămîntul, acest spațiu de graniță de gheață este un fel de canal transparent care unește pe Iezekiel cu Dumnezeul lui misterios. Moștenind cumva rolul și responsabilitatea lui Iezekiel, Ioan în Apocalipsa lui are de asemenea experiența unui cer înghețat. La începutul viziunii sale, el vede înaintea tronului cerurilor „o mare ca de sticlă, asemenea cu cristalul”, adică krustallos. Mai tîrziu, ajungînd să vadă Noul Ierusalim, Ioan compară splendoarea orașului cu piatra de jasp care strălucește precum cristalul de gheață.**

În aceste texte profetice, sensul cuvîntului „cristal”, fie că se referă la gheață, fie că se referă la piatră, este optic. Privind printr-o prismă strălucitoare, profetul, ca un fel de prezicător, sesizează destine ezoterice și misterii divine. Deloc surprinzător, Emanuel Swedenborg, văzătorul de îngeri și veritabil erou al clarvăzătorilor romantici, și-a început cariera ca un cristalograf interesat de citirea legilor universului în cristalele gheții. Înainte ca iadul și raiul să-i populeze viziunile, Swedenborg a scris în 1721 un tratat despre cristale intitulat Principiile chimiei. În această lucrare, Swedenborg a formulat o ipoteză care a preocupat oamenii de știință pe parcursul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea: minuscula geometrie interioară a cristalelor este un fel de poartă de intrare către monadele esențiale ale cosmosului constituind moduri în care aceste monade se combină. Luînd în serios această problemă (care a fost explorată științific de René-Just Haüy, Eilhardt Mitscherlich, Humphry Davy, John Herschel și Michael Faraday), pe tot parcursul anilor petrecuți la Concord (1837-1844, n. tr.), Thoreau credea că, în ciuda geometriei lor reci, cristalele sînt vii și cresc sub puterea unui principiu vital. Om de știință și profet, Thoreau înțelegea cristalele gheții ca pe un microcosmos revelator pentru reconfirmarea legilor naturii, dar și pentru mistere neliniștitoare. Contemplînd prisma înghețată a suprafețelor rectangulare, el vedea o regularitate confortabilă – lumea ca o structură geometrică. Și totuși, contemplînd mai adînc în interiorul cristalului, în reflecțiile și refracțiile lui jucăușe, vedea culori blurate și imagini care te șochează – universul straniu al viziunii sacre. El a înțeles despre cosmos că are o natură duală: legitate și enigmă, organizare și, totuși, abisal. Astfel, cristalografia lui Thoreau merge mult dincolo de înghețul de dimineață. Se deschide într-o teorie a previziunii, o istoriei opticii, a afinității electromagnetice și a arhetipurilor botanice – spre o poezie a naturii și, în același timp,  spre o natură poetică.

(fragment din The spiritual history of ice. Romanticism, science and the imagination de Eric G. Wilson, Palgrave Mcmillian, 2003, traducere de Sever Voinescu)

* În versiunea ortodoxă românească a Bibliei se spune să era „un fel de boltă, întinsă sus, deasupra capetelor lor, care semăna cu cristalul cel mai curat”. (n. tr.)

** În versiunea ortodoxă românească a Bibliei se spune că lumina cetății „era asemenea cu cea a pietrei de mare preţ, ca piatra de iaspis, limpede cum e cristalul”. (n. tr.)

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Cum arată inchisoarea unde este încarcerat Cherecheș, cea mai modernă din Bavaria. Nimeni nu poate evada FOTO
Cătălin Cherecheș a fost dus de către autoritățile germane într-un penitenciar de maximă siguranță, cel mai modern din Bavaria, cu tehnologie modernă anti evadare.
image
Primul tren electric cumpărat de România în ultimii 20 de ani va ajunge tractat la Curtici. Pe ce rute va circula
Primul tren electric nou, din cele 37 contractate de România cu producătorul Alstom, va ajunge în țara noastră pe 2 decembrie. Trenul se va opri la Curtici, apoi va pleca spre București.
image
„Crăciunul african” din Oltenia, pentru care s-au cheltuit sume aiuritoare. Explicația primarului: „S-o dăm pe partea de Europe Style”
O fotografie postată pe Facebook, în care, în parcul amenajat pentru Crăciun, alături de pomul de Crăciun se observă o girafă, un elefant și un tigru realizate din instalații luminoase, a stârnit mare interes. Primarul, chiar cel care a postat fotografia, a explicat cum s-a optat pentru acest decor.

HIstoria.ro

image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic
image
Muzica elitelor otomane
Muzica clasică otomană reprezintă o muzică orientală cultă, una a elitelor, practicată la Curtea sultanului otoman, cu diferite ocazii. Ea apare ca muzică de Curte a conducătorilor politici din Orientul Apropiat și Mijlociu, fiind o muzică echivalentă a muzicii simfonice din vestul Europei.
image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.