Provincia ca problemă

Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
Iași, foto: wikimedia commons
Iași, foto: wikimedia commons

Alexandru Dragomir face o celebră analiză metafizică a provinciei plecînd de la piesa lui Caragiale, O scrisoare pierdută: „centrul este Locul și provincia devine Localul” (Crase banalități metafizice, p. 7). Altfel spus, centrul (sau capitala, după caz) iradiază, se insinuează pînă în cele mai ascunse cotloane ale provinciei și o copleșește cu puterea lui. Provincia nu are influență, ea „nu face istorie” și își consumă existența doar în ea însăși. Ea poate, desigur, să mimeze centralitatea, iar O scrisoare pierdută arată cu prisosință aceasta. Alexandru Dragomir insistă, de altfel, asupra precizării geografice de la începutul piesei („În capitala (subl. mea) unui județ de munte, în zilele noastre”). Uzurparea centrului se produce însă cu prețul deformării, al anecdoticului și al insignifianței. Viețile care se consumă în localullor, în separația triumfătoare față de centru, își plătesc cutezanța, rămînînd simple vieți, fără destin și fără să își pună numele pe vreun colț de lume. „Astfel, într-o cultură provincială cultura nu se referă la realitate, ci se constituie într-un domeniu aparte și este cultivată de dragul ei sau, altminteri, este utilizată ca mijloc, slujind interese personale” (p. 10). Viața provincială este doar simplă viață, consumîndu-se în imanența ei; cea a centrului este viață și cultură deopotrivă, generatoare de istorie, politică și valori.

Revanșa provinciei se produce însă cînd aceasta ia chipul Moldovei: nu o provincie oarecare, ci una care subminează sistematic mecanismele istoriei, ale culturii înalte sau ale politicii. Disperarea tînărului Mircea Eliade este expusă abrupt într-una dintre scrisorile către un provincial din 1928: „Am urît acea Moldovă care ne infuzează, odată cu întîile cărți ale adolescenței, perversitatea predărilor, voluptatea tristeților dilatate în fantezie, voluptatea unui romantism atenuat și dulceag, crescut în umbra dealurilor Iașului, plămădit cu sînge slav și lecturi franceze, exaltat de atîtea suflete dăruite de Dumnezeu” (Profetism românesc I, p. 97). Moldova cea lipsită de eroism și de cultul înfăptuirii, nostalgică și feminină, îmbătată de miresme și nu de forme tăiate în piatră, ispitită de mediocritate și de renunțare, „prea frumoasa, prea căutata, prea talentata” Moldovă reacționează și iradiază, la rîndul ei, centrul: se insinuează în viața locuitorilor lui, sădind în ei neîncredere și tulburare. Nu i se poate opune nimic, nici o înfăptuire, se plînge în aceeași scrisoare Mircea Eliade. Disperarea lui Cioran în fața culturii naționale plină de „subistorie” s-ar putea datora și prezenței spectrale a Moldovei. De altfel, într-un articol despre Benjamin Fundoianu din Exerciții de admirație scrie: „Paradis al neurasteniei, Moldova e o provincie de un farmec trist, de-a dreptul insuportabil. La Iași, capitala ei, am petrecut în 1936 două săptămîni: în lipsa alcoolului, aș fi murit de urît, un urît ce te topea pe picioare”. În aceeași perioadă scrie Schimbarea la față a României

O formidabilă carte despre provincie și moldovenism este scrisă de Angelo Mitchievici și Ioan Stanomir: Teodoreanu reloaded (ART, 2011). Universul Medelenilor strivește prezentul sub povara trecutului și a nostalgiei. Încheierea sfîșietoare a cărții, cu vîntul care amestecă perdelele casei, pomii înfloriți și șuvițele din părul lui Dan și al Monicăi, transformă „localul” moșiei în infinit: „Olguța era un vînt de larguri...”. În acest punct, provincialismul și varianta lui radicală, moldovenismul, își iau o revanșă metafizică față de centru: Olguța cea plină de viață, în contrast cu melancolica și blînda Monica, pare gata să mute munții și să creeze universuri noi. Este un personaj care dă tîrcoale faptei. Dar energia ei și șotiile pe care le face nu rămîn în lume, ci se pierd în depărtări. Angelo Mitchievici dă, pe multe pagini, o posibilă explicație. Nici refuzul explicit al istoriei, nici vreo tară oblomoviană nu împiedică energia să se transforme în faptă, așa cum ar fi visat, probabil, Mircea Eliade. Este vorba mai degrabă despre o textură ontologică aparte a spațiului moldovenesc, așa cum îl citesc Teodoreanu sau Ibrăileanu: spectralitatea. Întrebat de Ibrăileanu ce mai face, Teodoreanu îi răspunde „Am stat la masa umbrelor”, iar Angelo Mitchievici comentează pe larg această replică, regăsind în ea o formulă a doliului: „Sînt umbrele acelui Iași care nu mai există, suportul material al lumii lor s-a dizolvat, făcînd din prezența lor tardivă una metafizică” (p. 99). Îndepărtarea de centru, astfel, nu înseamnă un refuz al modernității, ci o reluare a ei în răspăr (à rebours, după titlul cărții lui Huysmans), prin mecanismele memoriei și prin detașarea trecutului individual de cel colectiv. Este un modernism „retro”, scrie Angelo Mitchievici, iar Walter Benjamin, Proust sau Baudelaire oferă un întreg limbaj al inteligibilității lui. „Localul” provinciei descompune „locul” centrului pentru a-l face vizibil.

Olguța, spre deosebire de Dan, apără Bucureștiul, centrul: „(este) limbut ca și mine”. Or, destinul ei tragic dă „bucureștenismului” depărtările și „largurile” care îi lipseau: îl dislocă, pentru a-l oferi, ca fantasmă, lui Dan. Plecările, de fapt, sînt semnificative. Provincia este locul din care se pleacă mereu spre centru. Ionel Teodoreanu o face și el. Plecarea nu are însă sensul părăsirii „localului”. Ioan Stanomir scrie, plecînd de la cartea lui Ionel Teodoreanu, Întoarcerea în timp: „Despărțirea de Iași și venirea la București par să fie catalizatorul ce accelerează mutația interioară. Convocarea umbrelor încetează să mai fie doar o căutare personală și devine parte a unui parcurs de regăsire a unei Moldove magice, închise în adîncul acestei mări a memoriei pe care o evocă pagina de început” (p. 294). Prin urmare, plecarea spre centru transformă provincia în literatură, mai mult, într-una construită muzical, contrapunctic, după cum notează Ioan Stanomir. Moldova devine spectrală ea însăși și se insinuează în măruntaiele centrului, pentru a-l tulbura și a-i opri rostogolirea: „Și chiar cînd Moldova se depărtează, un fragment de amintire îl bîntuie pe Teodoreanu: geniul său este unul ce cultivă, în Bucureștiul modern, umbra, vagul, secundarul, melancolicul” (p. 316). 

Relația dintre centru și provincie își pierde tensiunea în momentul în care ea este privită doar prin ochii sociologiei. Devine mai degrabă o problemă politică, administrativă sau economică. Se pot avansa și „soluții” care să reducă „decalajul” dintre ele. Satira de caractere dizolvă întrucîtva această neutralitate sociologică și deschide o problemă. Se poate vorbi mult și bine despre avertismentul lui Kogălniceanu din Fizionomia provincialului în Iași (1844): „Cea mai mare nesocotinţă ce poate face un ţinutaş este să  sosească în capitalie, fără să ştie unde are să tragă”. Dar abia scriitura de felul Medelenilor face din îndepărtarea provinciei de centru un spațiu în care se nasc marile melancolii, nostalgiile și spectrele lumii. Sesizarea indeciziei ascunsă în inima lucrurilor și traseul ocolit al gîndirii care nu vrea să înghită realitatea devin posibile tocmai prin parcurgerea acestui spațiu. Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.  

Ioan Alexandru Tofan este profesor univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
Stalin, cel mai fidel cititor al ziaristului Vassili Grossman
La ora declanșării Războiului, Vassili Grossman era un scriitor de 36 de ani, gras, cu ochelari și declarat inapt pentru front.
child 7537716 1280 jpg
Cele mai frumoase 10 nume de fete din România. Tu ți-ai numi copilul așa?
Chiar înainte să vină bebelușul pe lume, părinții se confruntă cu una dintre cele mai grele și importante decizii: alegerea numelui. Acest proces poate fi o adevărată provocare, căci numele copilului va deveni o parte esențială a identității lui.
COD ROSU jpg
Cod roșu de viscol în șapte județe și cod portocaliu de ninsori. La cât va ajunge stratul de zăpadă
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, joi, o atenţionare Cod roşu de viscol puternic. Sunt vizate șapte județe din zona montană. Totodată, o altă atenționare de vreme
targul de Craciun craiova png
Orașul din România plin de turiști în această perioadă. Cazările sunt aproape imposibil de găsit
Craiova, un oraș din sudul României, a devenit în ultima perioadă o destinație turistică de top, în special datorită Târgului de Crăciun, care a reușit să atragă vizitatori din toată țara și chiar din afacerea granițelor.
femeie la piata 2454169785 jpg
Planta cu care legumicultorii câștigă bani chiar și iarna. Se cultivă în solarii, crește rapid și va fi foarte solicitată după Anul Nou
Deja ne apropiem cu pași repezi de începutul iernii, însă pentru legumicultorii din țara noastră, munca nu se oprește nici măcar acum!
test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.