Privirea magilor

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Privirea magilor jpeg

Ştim (e o banalitate) că omenirea constituie o „comunitate”, un întreg. Sîntem incluşi într-o ţesătură umană pe care actele noastre o pot afecta în chip mai evident ori mai imprevizibil, mai subtil. Comunicarea digitală, circulaţia informaţiei şi a persoanelor ne-au întărit conştiinţa acestui ţesut multicolor din care facem parte şi pe care, în orice punct ne-am afla, îl putem influenţa măcar infim. Dar ştim asta mai mult teoretic. Mulţi avem generozităţi abstracte, respect de principiu faţă de umanitate. Cel care îşi asurzeşte vecinii cu muzica duduind afară prin ferestre poate continua să se închipuie un „iubitor de oameni”. Doar că omite mărunta aplicare a principiului. Civilizaţia (practicată) e o formă – consistentă – a conştiinţei că aparţinem de întreg. E atenţia, intrată în obişnuinţă, faţă de aproapele de lîngă noi ori de departe. Cînd o practicăm, e firesc totuşi să nu avem neîncetat în minte imaginea populaţiei globului, reprezentarea concretă a întregului uman. În schimb, în cheie negativă şi brutală, pandemia ne-o impune. „Simţim” ţesătura umană din care facem parte, cutreierată de coronavirus. Ea ne poate afecta şi o putem afecta la rîndul nostru prin gesturi mărunte, cum sînt purtarea sau nepurtarea măştii, respectarea ori nerespectarea distanţei sanitare.

Cum te comporţi ştiind că de conduita ta depinde sănătatea celorlalţi, cunoscuţi ori necunoscuţi, de lîngă tine ori din alt loc, mediu, spaţiu geografic, cultural? Iată o întrebare foarte concretă, zilnică şi ea se pune fiecăruia.

Religiile, oamenii religioşi, cum şi-o pun? În genere, participă din plin la grija faţă de întreg. O fac cu sacrificii specifice (suspendarea temporară a cultului în spaţii închise, renunţarea temporară la anumite gesturi de veneraţie, la adunări largi), care nu sînt deloc uşoare. Dar, pe de o parte, restricţiile pot fi compensate prin adaptări temporare ale vieţii religioase, reflexivitate, interiorizare. Pot atrage atenţia asupra comuniunii „în cuget”, spirituale, chiar în lipsa adunărilor concrete. Pe de altă parte, tema celuilalt, a semenului care face parte din întreg, se pune în termeni mai vii.

Cînd ierarhi ortodocşi protestează împotriva interzicerii pelerinajelor, cînd unii preoţi nesocotesc restricţiile, ei susţin dreptul sufletului credincios de a-şi împlini lucrarea. Susţin că raportul cu Dumnezeu, exerciţiul comunitar al credinţei nu pot fi subordonate, necondiţionat, interdicţiilor sanitare. Că, pentru credincioşi, sînt o nevoie esenţială a sufletului, iar el are preeminenţă faţă de trup. Pe scurt, invocă motive spirituale. Motive spirituale ale propriei comunităţi. Au, poate, în privinţa propriei comunităţi, dreptate. Dacă anumiţi credincioşi decid că practicarea cultului în comunitate e, pentru ei, mai importantă decît sănătatea lor, îşi asumă un risc care îi priveşte, care poate fi eventual de admirat, care ţine de libertatea lor.

Dar cum rămîne cu ceilalţi oameni, pe care decizia celor dintîi îi poate afecta? Cum rămîne cu neparticipanţii la adunările în cauză, creştini ori necreştini, credincioşi sau nu? Virusul nu ţine seama de credinţă, de convingeri. Se răspîndeşte, malign, insesizabil, de la un om la mulţi alţii. Are credinciosul a se ocupa numai de propriile nevoi religioase? De ceilalţi oameni se dezinteresează? Ceilalţi sînt secundari, neînsemnaţi, într-o vagă nedeterminare? Pentru omul credincios, nu e şi grija faţă de întreg o datorie spirituală? (Las deoparte categoria celor care nu dau crezare existenţei pandemiei, declarînd-o conspiraţie – organizată de cine? slujită de medici de pe toată întinderea pămîntului? – pentru înstăpînirea nu se ştie cui asupra umanităţii.) De vreme ce vede în orice semen oglindirea chipului divin, grija faţă de întreg nu devine, mai ales pentru omul credincios, o chestiune de ordin spiritual?

Pornind de aici se poate pune, mai larg, întrebarea: ce înseamnă universalitatea unei religii? Înseamnă oare că religia în cauză – cu doctrina, ritualurile, modul ei de veneraţie – e singura validă, iar cei care nu aderă la ea sînt „rătăciţi” sau, în orice caz, neînsemnaţi? De un secol şi ceva încoace, creştinătatea a depăşit această concepţie, care îi impune lui Dumnezeu un singur mod de a se manifesta pe sine.

Tema universalităţii apare chiar dintru început în Evanghelii, în momentul naşterii lui Christos. Iar aşa cum apare în acel moment, universalitatea christică se sustrage unei concepţii de tip monopol.

Cine recunoaşte, cine celebrează, în Evanghelii, Naşterea lui Christos? Doar nişte localnici umili, păstorii (Luca, 2, 8-17) şi nişte străini somptuoşi, îmbelşugaţi în înţelepciune şi în daruri: magii (Matei, 2, 1-12). Ei, străinii veniţi din alte tradiţii spirituale, apar mai cunoscători, mai treji, mai pregătiţi să întîmpine venirea în trup a lui Mesia decît sînt autorităţile religioase ale locului. „Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui” (Matei, 2, 2). Ei, itineranţii, căutătorii, atenţi la un limbaj de sus, ei vin din depărtări ca să participe la evenimentul vertical. Dar după ce îi primesc lumina, ei nu rămîn locului. Călăuziţi în continuare de stea, se întorc în patria lor, în tradiţia lor, în alt spaţiu religios decît cel unde a avut loc evenimentul. Dumnezeu întrupat îşi iradiază lumina peste graniţe confesionale, se adresează în felurite chipuri „autohtonilor” unei religii şi „străinilor” de ea, membri ai altor tradiţii spirituale.

Sigur că, odată ce creştinătatea se dezvoltă, episodul regilor-magi va fi interpretat în cheia unei universalităţi de expansiune. Cei trei prefigurează neamuri pe care creştinătatea urmează să le cuprindă, spune un comentariu al Evangheliei după Matei din secolul al V-lea. Versiunea armeană a Protoevangheliei lui Iacob distribuie chiar fiecărui mag un ţinut: cel numit acolo Melkon e regele perşilor, Gaspar e regele hinduşilor, Balthazar e regele arabilor. În versiunea etiopiană a Protoevangheliei, episodul primeşte totuşi o nuanţă. Magii se întorc în patria lor răsăriteană şi sînt întrebaţi cu ce dar au venit de la naşterea Pruncului. Ei vorbesc despre o bucată din pînza cu care a fost înfăşat Iisus, pe care au ascuns-o. „Cînd săpau să o dezgroape, o flacără imensă ţîşni din locul acela. De aceea şi-n ziua de azi, magii se închină focului” (Evanghelii apocrife, traducere, studiu introductiv, note şi prezentări de Cristian Bădiliţă, Polirom, 1999). Aici, într-o interpretare simbolică a temei, celelalte tradiţii nu sînt desfiinţate. Primesc în chip diferit lumina lui Christos.

În secolul XX, teologi ai dialogului între religii au vorbit despre o prezenţă christică mai vastă decît cea din creştinismul istoric. Dar încă din primele secole creştine, în frămîntarea exegezelor conduse în limbaj de legendă, o atare prezenţă a fost sugerată.

Dumnezeu îşi semnifică universala prezenţă: explicită ori ascunsă. Sînt şi acolo unde voi nu m-aţi văzut, unde voi nu m-aţi căutat, spune Christos la Matei, 25, 31-46. Are cineva dreptul să-i pună limite, să hotărască în locul Lui? Nu e mai potrivit să luăm seama la privirea căutătoare a magilor?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.