Privirea magilor

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Privirea magilor jpeg

Ştim (e o banalitate) că omenirea constituie o „comunitate”, un întreg. Sîntem incluşi într-o ţesătură umană pe care actele noastre o pot afecta în chip mai evident ori mai imprevizibil, mai subtil. Comunicarea digitală, circulaţia informaţiei şi a persoanelor ne-au întărit conştiinţa acestui ţesut multicolor din care facem parte şi pe care, în orice punct ne-am afla, îl putem influenţa măcar infim. Dar ştim asta mai mult teoretic. Mulţi avem generozităţi abstracte, respect de principiu faţă de umanitate. Cel care îşi asurzeşte vecinii cu muzica duduind afară prin ferestre poate continua să se închipuie un „iubitor de oameni”. Doar că omite mărunta aplicare a principiului. Civilizaţia (practicată) e o formă – consistentă – a conştiinţei că aparţinem de întreg. E atenţia, intrată în obişnuinţă, faţă de aproapele de lîngă noi ori de departe. Cînd o practicăm, e firesc totuşi să nu avem neîncetat în minte imaginea populaţiei globului, reprezentarea concretă a întregului uman. În schimb, în cheie negativă şi brutală, pandemia ne-o impune. „Simţim” ţesătura umană din care facem parte, cutreierată de coronavirus. Ea ne poate afecta şi o putem afecta la rîndul nostru prin gesturi mărunte, cum sînt purtarea sau nepurtarea măştii, respectarea ori nerespectarea distanţei sanitare.

Cum te comporţi ştiind că de conduita ta depinde sănătatea celorlalţi, cunoscuţi ori necunoscuţi, de lîngă tine ori din alt loc, mediu, spaţiu geografic, cultural? Iată o întrebare foarte concretă, zilnică şi ea se pune fiecăruia.

Religiile, oamenii religioşi, cum şi-o pun? În genere, participă din plin la grija faţă de întreg. O fac cu sacrificii specifice (suspendarea temporară a cultului în spaţii închise, renunţarea temporară la anumite gesturi de veneraţie, la adunări largi), care nu sînt deloc uşoare. Dar, pe de o parte, restricţiile pot fi compensate prin adaptări temporare ale vieţii religioase, reflexivitate, interiorizare. Pot atrage atenţia asupra comuniunii „în cuget”, spirituale, chiar în lipsa adunărilor concrete. Pe de altă parte, tema celuilalt, a semenului care face parte din întreg, se pune în termeni mai vii.

Cînd ierarhi ortodocşi protestează împotriva interzicerii pelerinajelor, cînd unii preoţi nesocotesc restricţiile, ei susţin dreptul sufletului credincios de a-şi împlini lucrarea. Susţin că raportul cu Dumnezeu, exerciţiul comunitar al credinţei nu pot fi subordonate, necondiţionat, interdicţiilor sanitare. Că, pentru credincioşi, sînt o nevoie esenţială a sufletului, iar el are preeminenţă faţă de trup. Pe scurt, invocă motive spirituale. Motive spirituale ale propriei comunităţi. Au, poate, în privinţa propriei comunităţi, dreptate. Dacă anumiţi credincioşi decid că practicarea cultului în comunitate e, pentru ei, mai importantă decît sănătatea lor, îşi asumă un risc care îi priveşte, care poate fi eventual de admirat, care ţine de libertatea lor.

Dar cum rămîne cu ceilalţi oameni, pe care decizia celor dintîi îi poate afecta? Cum rămîne cu neparticipanţii la adunările în cauză, creştini ori necreştini, credincioşi sau nu? Virusul nu ţine seama de credinţă, de convingeri. Se răspîndeşte, malign, insesizabil, de la un om la mulţi alţii. Are credinciosul a se ocupa numai de propriile nevoi religioase? De ceilalţi oameni se dezinteresează? Ceilalţi sînt secundari, neînsemnaţi, într-o vagă nedeterminare? Pentru omul credincios, nu e şi grija faţă de întreg o datorie spirituală? (Las deoparte categoria celor care nu dau crezare existenţei pandemiei, declarînd-o conspiraţie – organizată de cine? slujită de medici de pe toată întinderea pămîntului? – pentru înstăpînirea nu se ştie cui asupra umanităţii.) De vreme ce vede în orice semen oglindirea chipului divin, grija faţă de întreg nu devine, mai ales pentru omul credincios, o chestiune de ordin spiritual?

Pornind de aici se poate pune, mai larg, întrebarea: ce înseamnă universalitatea unei religii? Înseamnă oare că religia în cauză – cu doctrina, ritualurile, modul ei de veneraţie – e singura validă, iar cei care nu aderă la ea sînt „rătăciţi” sau, în orice caz, neînsemnaţi? De un secol şi ceva încoace, creştinătatea a depăşit această concepţie, care îi impune lui Dumnezeu un singur mod de a se manifesta pe sine.

Tema universalităţii apare chiar dintru început în Evanghelii, în momentul naşterii lui Christos. Iar aşa cum apare în acel moment, universalitatea christică se sustrage unei concepţii de tip monopol.

Cine recunoaşte, cine celebrează, în Evanghelii, Naşterea lui Christos? Doar nişte localnici umili, păstorii (Luca, 2, 8-17) şi nişte străini somptuoşi, îmbelşugaţi în înţelepciune şi în daruri: magii (Matei, 2, 1-12). Ei, străinii veniţi din alte tradiţii spirituale, apar mai cunoscători, mai treji, mai pregătiţi să întîmpine venirea în trup a lui Mesia decît sînt autorităţile religioase ale locului. „Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui” (Matei, 2, 2). Ei, itineranţii, căutătorii, atenţi la un limbaj de sus, ei vin din depărtări ca să participe la evenimentul vertical. Dar după ce îi primesc lumina, ei nu rămîn locului. Călăuziţi în continuare de stea, se întorc în patria lor, în tradiţia lor, în alt spaţiu religios decît cel unde a avut loc evenimentul. Dumnezeu întrupat îşi iradiază lumina peste graniţe confesionale, se adresează în felurite chipuri „autohtonilor” unei religii şi „străinilor” de ea, membri ai altor tradiţii spirituale.

Sigur că, odată ce creştinătatea se dezvoltă, episodul regilor-magi va fi interpretat în cheia unei universalităţi de expansiune. Cei trei prefigurează neamuri pe care creştinătatea urmează să le cuprindă, spune un comentariu al Evangheliei după Matei din secolul al V-lea. Versiunea armeană a Protoevangheliei lui Iacob distribuie chiar fiecărui mag un ţinut: cel numit acolo Melkon e regele perşilor, Gaspar e regele hinduşilor, Balthazar e regele arabilor. În versiunea etiopiană a Protoevangheliei, episodul primeşte totuşi o nuanţă. Magii se întorc în patria lor răsăriteană şi sînt întrebaţi cu ce dar au venit de la naşterea Pruncului. Ei vorbesc despre o bucată din pînza cu care a fost înfăşat Iisus, pe care au ascuns-o. „Cînd săpau să o dezgroape, o flacără imensă ţîşni din locul acela. De aceea şi-n ziua de azi, magii se închină focului” (Evanghelii apocrife, traducere, studiu introductiv, note şi prezentări de Cristian Bădiliţă, Polirom, 1999). Aici, într-o interpretare simbolică a temei, celelalte tradiţii nu sînt desfiinţate. Primesc în chip diferit lumina lui Christos.

În secolul XX, teologi ai dialogului între religii au vorbit despre o prezenţă christică mai vastă decît cea din creştinismul istoric. Dar încă din primele secole creştine, în frămîntarea exegezelor conduse în limbaj de legendă, o atare prezenţă a fost sugerată.

Dumnezeu îşi semnifică universala prezenţă: explicită ori ascunsă. Sînt şi acolo unde voi nu m-aţi văzut, unde voi nu m-aţi căutat, spune Christos la Matei, 25, 31-46. Are cineva dreptul să-i pună limite, să hotărască în locul Lui? Nu e mai potrivit să luăm seama la privirea căutătoare a magilor?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Tom Cruise, foto Instagram jpg
Obiceiul bizar care îi oferă energie pe tot parcursul zilei lui Tom Cruise. Ce a exclus din meniu?
Tom Cruise are un obicei care ar putea să pară bizar pentru mulți…
Barbara Woodward  FOTO X jpeg
Cine este Barbara Woodward, favorita pentru conducerea MI6. Candidatura sa stârnește controverse
Pentru prima dată în istoria Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii (MI6), o femeie este favorită să preia conducerea. Barbara Woodward, fosta ambasadoare în China, este în centrul atenției, dar candidatura sa stârnește controverse.
image png
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colecţionari pentru a afla unde se află tezaurul dacic care a fost furat de la muzeul din Drents.
Corina Chiriac, Marina Florea, Stela Enache, foto Facebook jpg
Divele din Generația de Aur, lecție de eleganță pe scena Festivalului „George Grigoriu”. Corina Chiriac, Stela Enache și Marina Florea au oferit un adevărat spectacol de rafinament
Corina Chiriac (75 de ani), Marina Florea (63 de ani) și Stela Enache (75 de ani), cele trei voci de aur ale muzicii românești, au oferit sâmbătă, 10 mai, o seară memorabilă.
caruta distrusa neamt jpg
Un șofer beat și cu permisul anulat a spulberat o căruță în care erau zece persoane. Trei copii şi patru adulţi sunt răniți
Trei copii şi patru adulţi care se aflau într-o căruţă au fost răniţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un autoturism a acroşat atelajul în localitatea Topoliţa, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ. Șoferul era băut și avea permisul anulat.
cotet jpeg
Cum a reușit un bărbat să își transforme cotețul în casă de vacanță. Cât câștigă din închiriere?
Cu puțină imaginație și un minim de resurse financiare, vom putea transforma orice într-o oportunitate care să ne aducă succes.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Macron, despre oferta de negocieri propusă de Putin: „Este o primă mișcare, dar insuficientă”
Președintele francez Emmanuel Macron consideră că oferta lui Vladimir Putin de a începe negocieri directe cu Ucraina este un semnal, dar unul incomplet, menit mai degrabă să câștige timp decât să ducă la pace.
cartita istock jpg
Metodele ingenioase folosite de maghiari pentru alungarea cârtițelor din grădină
În Ungaria, unde agricultura și grădinăritul au o tradiție solidă, oamenii au dezvoltat metode ingenioase și naturale pentru a alunga aceste animale fără a le face rău.
Tom Cruise, foto Shutterstock jpg
Cum se menține Tom Cruise în formă la 62 de ani: 15 gustări pe zi, fără mese tradiționale
La 62 de ani, Tom Cruise continuă să impresioneze cu energia și forma sa fizică. Actorul a dezvăluit recent cum reușește să se mențină într-o condiție de invidiat, iar cheia pare să fie o dietă atipică și multă disciplină.