Privirea magilor

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Privirea magilor jpeg

Ştim (e o banalitate) că omenirea constituie o „comunitate”, un întreg. Sîntem incluşi într-o ţesătură umană pe care actele noastre o pot afecta în chip mai evident ori mai imprevizibil, mai subtil. Comunicarea digitală, circulaţia informaţiei şi a persoanelor ne-au întărit conştiinţa acestui ţesut multicolor din care facem parte şi pe care, în orice punct ne-am afla, îl putem influenţa măcar infim. Dar ştim asta mai mult teoretic. Mulţi avem generozităţi abstracte, respect de principiu faţă de umanitate. Cel care îşi asurzeşte vecinii cu muzica duduind afară prin ferestre poate continua să se închipuie un „iubitor de oameni”. Doar că omite mărunta aplicare a principiului. Civilizaţia (practicată) e o formă – consistentă – a conştiinţei că aparţinem de întreg. E atenţia, intrată în obişnuinţă, faţă de aproapele de lîngă noi ori de departe. Cînd o practicăm, e firesc totuşi să nu avem neîncetat în minte imaginea populaţiei globului, reprezentarea concretă a întregului uman. În schimb, în cheie negativă şi brutală, pandemia ne-o impune. „Simţim” ţesătura umană din care facem parte, cutreierată de coronavirus. Ea ne poate afecta şi o putem afecta la rîndul nostru prin gesturi mărunte, cum sînt purtarea sau nepurtarea măştii, respectarea ori nerespectarea distanţei sanitare.

Cum te comporţi ştiind că de conduita ta depinde sănătatea celorlalţi, cunoscuţi ori necunoscuţi, de lîngă tine ori din alt loc, mediu, spaţiu geografic, cultural? Iată o întrebare foarte concretă, zilnică şi ea se pune fiecăruia.

Religiile, oamenii religioşi, cum şi-o pun? În genere, participă din plin la grija faţă de întreg. O fac cu sacrificii specifice (suspendarea temporară a cultului în spaţii închise, renunţarea temporară la anumite gesturi de veneraţie, la adunări largi), care nu sînt deloc uşoare. Dar, pe de o parte, restricţiile pot fi compensate prin adaptări temporare ale vieţii religioase, reflexivitate, interiorizare. Pot atrage atenţia asupra comuniunii „în cuget”, spirituale, chiar în lipsa adunărilor concrete. Pe de altă parte, tema celuilalt, a semenului care face parte din întreg, se pune în termeni mai vii.

Cînd ierarhi ortodocşi protestează împotriva interzicerii pelerinajelor, cînd unii preoţi nesocotesc restricţiile, ei susţin dreptul sufletului credincios de a-şi împlini lucrarea. Susţin că raportul cu Dumnezeu, exerciţiul comunitar al credinţei nu pot fi subordonate, necondiţionat, interdicţiilor sanitare. Că, pentru credincioşi, sînt o nevoie esenţială a sufletului, iar el are preeminenţă faţă de trup. Pe scurt, invocă motive spirituale. Motive spirituale ale propriei comunităţi. Au, poate, în privinţa propriei comunităţi, dreptate. Dacă anumiţi credincioşi decid că practicarea cultului în comunitate e, pentru ei, mai importantă decît sănătatea lor, îşi asumă un risc care îi priveşte, care poate fi eventual de admirat, care ţine de libertatea lor.

Dar cum rămîne cu ceilalţi oameni, pe care decizia celor dintîi îi poate afecta? Cum rămîne cu neparticipanţii la adunările în cauză, creştini ori necreştini, credincioşi sau nu? Virusul nu ţine seama de credinţă, de convingeri. Se răspîndeşte, malign, insesizabil, de la un om la mulţi alţii. Are credinciosul a se ocupa numai de propriile nevoi religioase? De ceilalţi oameni se dezinteresează? Ceilalţi sînt secundari, neînsemnaţi, într-o vagă nedeterminare? Pentru omul credincios, nu e şi grija faţă de întreg o datorie spirituală? (Las deoparte categoria celor care nu dau crezare existenţei pandemiei, declarînd-o conspiraţie – organizată de cine? slujită de medici de pe toată întinderea pămîntului? – pentru înstăpînirea nu se ştie cui asupra umanităţii.) De vreme ce vede în orice semen oglindirea chipului divin, grija faţă de întreg nu devine, mai ales pentru omul credincios, o chestiune de ordin spiritual?

Pornind de aici se poate pune, mai larg, întrebarea: ce înseamnă universalitatea unei religii? Înseamnă oare că religia în cauză – cu doctrina, ritualurile, modul ei de veneraţie – e singura validă, iar cei care nu aderă la ea sînt „rătăciţi” sau, în orice caz, neînsemnaţi? De un secol şi ceva încoace, creştinătatea a depăşit această concepţie, care îi impune lui Dumnezeu un singur mod de a se manifesta pe sine.

Tema universalităţii apare chiar dintru început în Evanghelii, în momentul naşterii lui Christos. Iar aşa cum apare în acel moment, universalitatea christică se sustrage unei concepţii de tip monopol.

Cine recunoaşte, cine celebrează, în Evanghelii, Naşterea lui Christos? Doar nişte localnici umili, păstorii (Luca, 2, 8-17) şi nişte străini somptuoşi, îmbelşugaţi în înţelepciune şi în daruri: magii (Matei, 2, 1-12). Ei, străinii veniţi din alte tradiţii spirituale, apar mai cunoscători, mai treji, mai pregătiţi să întîmpine venirea în trup a lui Mesia decît sînt autorităţile religioase ale locului. „Unde este regele Iudeilor, Cel ce S-a născut? Căci am văzut la Răsărit steaua Lui şi am venit să ne închinăm Lui” (Matei, 2, 2). Ei, itineranţii, căutătorii, atenţi la un limbaj de sus, ei vin din depărtări ca să participe la evenimentul vertical. Dar după ce îi primesc lumina, ei nu rămîn locului. Călăuziţi în continuare de stea, se întorc în patria lor, în tradiţia lor, în alt spaţiu religios decît cel unde a avut loc evenimentul. Dumnezeu întrupat îşi iradiază lumina peste graniţe confesionale, se adresează în felurite chipuri „autohtonilor” unei religii şi „străinilor” de ea, membri ai altor tradiţii spirituale.

Sigur că, odată ce creştinătatea se dezvoltă, episodul regilor-magi va fi interpretat în cheia unei universalităţi de expansiune. Cei trei prefigurează neamuri pe care creştinătatea urmează să le cuprindă, spune un comentariu al Evangheliei după Matei din secolul al V-lea. Versiunea armeană a Protoevangheliei lui Iacob distribuie chiar fiecărui mag un ţinut: cel numit acolo Melkon e regele perşilor, Gaspar e regele hinduşilor, Balthazar e regele arabilor. În versiunea etiopiană a Protoevangheliei, episodul primeşte totuşi o nuanţă. Magii se întorc în patria lor răsăriteană şi sînt întrebaţi cu ce dar au venit de la naşterea Pruncului. Ei vorbesc despre o bucată din pînza cu care a fost înfăşat Iisus, pe care au ascuns-o. „Cînd săpau să o dezgroape, o flacără imensă ţîşni din locul acela. De aceea şi-n ziua de azi, magii se închină focului” (Evanghelii apocrife, traducere, studiu introductiv, note şi prezentări de Cristian Bădiliţă, Polirom, 1999). Aici, într-o interpretare simbolică a temei, celelalte tradiţii nu sînt desfiinţate. Primesc în chip diferit lumina lui Christos.

În secolul XX, teologi ai dialogului între religii au vorbit despre o prezenţă christică mai vastă decît cea din creştinismul istoric. Dar încă din primele secole creştine, în frămîntarea exegezelor conduse în limbaj de legendă, o atare prezenţă a fost sugerată.

Dumnezeu îşi semnifică universala prezenţă: explicită ori ascunsă. Sînt şi acolo unde voi nu m-aţi văzut, unde voi nu m-aţi căutat, spune Christos la Matei, 25, 31-46. Are cineva dreptul să-i pună limite, să hotărască în locul Lui? Nu e mai potrivit să luăm seama la privirea căutătoare a magilor?

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

supa kuzu jpg
Supă turcească Kuzu
Supă turcească Kuzu este o rețetă tradițională din Turcia, în care carnea de miel este combinată cu legume și condimente pentru a obține o supă bogată și plină de arome.
Biroul Electoral Central FOTO Mediafax Alexandra Pandrea
Candidatul la președinție care este obligat să șteargă toate materialele de promovare online. „Le este frică de noi. Am reușit ceva incredibil”
Un candidat independent este obligat de Biroul Electoral Central să șteargă de pe internet toate materialele de promovare electorală. Este o decizie fără precedent a BEC.
avion f 35 jpg
România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35
Guvernul României a confirmat astăzi intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA).
ninsori trafic jpg
Haos în trafic din cauza ninsorilor abundente: drumuri blocate, trenuri oprite, zboruri întârziate. Mii de case, fără curent
Ninsorile abundente și viscolul din centrul, nordul și estul țării au provocat numeroase probleme de trafic rutier, feroviar și aerian. În ciuda intervențiilor masive ale autorităților
Neymar facebook jpeg
Neymar a plătit 50 de milioane de euro și va fi vecin în Dubai cu români
Moda achiziționării de apartamente în Dubai, care face furori printre români, l-a prins și pe superstarul brazilian Neymar.
banner pensii png
Nu mai sunt bani pentru plata tuturor pensiilor în decembrie. Guvernul apelează la Fondul de Rezervă
Ministerul Muncii nu mai are suficienţi bani pentru a plăti toate pensiile în luna decembrie, aşa că joi urmează să fie aprobată scoaterea a 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru ca oamenii să-şi primească banii.
arestati talharie
Tâlhărit de zeci de mii de euro de o damă de companie și concubinul acesteia. Cum au acționat
Un bărbat a fost ademenit la o locuință de o femeie, cu care avea o relație. Acolo a fost ținut cu forța de concubinul ei și alți trei bărbați. Aceștia l-au bătut și nu i-au dat drumul până când acesta nu le-a dat 40.700 de lei. Polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților.
image png
Istoria impresionantă a căii ferate din Munții Hunedoarei: Ce a rămas din vechiul „drum al fierului“
Calea ferată industrială din Munţii Hunedoarei, cunoscută drept „drumul fierului”, este o pagină fascinantă din istoria industrială a României. Începând cu anul 1900, această linie ferată îngustă a legat Uzinele de Fier ale Hunedoarei cu minele din Ghelari
 THAAD
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale rușilor
Potrivit analiștilor, având în vedere că racheta RS-26 Rubej, folosită în premieră în Ucraina, este proiectată să transporte focoase nucleare, aceasta înseamnă că Rusia a vrut să demonstreze că nu exclude posibilitatea unei astfel de lovituri.