Petru și Pavel

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

Tradiția Bisericii îi asociază pe cei doi apostoli ale căror misiuni fondatoare constituie substanța însăși a Faptelor din Noul Testament. Petru și Pavel au fost receptați de timpuriu în complementaritatea lor care, în cele din urmă, a devenit o mărturie comună la Roma, unde Petru avea să fie răstignit cu capul în jos, inter duas metas, adică la mijlocul distanței dintre cele două borne ale circului lui Caligula de pe ager vaticanus, iar Pavel, ca cetățean roman, avea să fie decapitat în zona pe care se ridică actualmente abația cisterciană Tre fontane. Sărbătoarea din 29 iunie, de origine romană, este legată îndeobște de solidaritatea lor martirică, deși s-ar putea să fi fost, de fapt, aniversarea schimbării locului moaștelor lor (translatio) în timpul persecuțiilor din secolul al III-lea. Cu totul excepțională se dovedește a fi memoria vizuală despre cei doi „corifei”, ale căror trăsături fizice, ele însele complementare, au fost păstrate cu fidelitate din secolul al IV-lea și pînă astăzi. Chipul rotund, barba scurtă și statura robustă sînt constantele iconografiei lui Petru din catacombe pînă la splendida icoană în encaustică din tezaurul Mănăstirii Sfînta Ecaterina (Sinai) sau la frescele și statuile care au împînzit de-a lungul secolelor spațiul eclezial occidental. În cazul lui Pavel, fața prelungă, calviția frontală, barba lungă și ascuțită vor scanda istoria reprezentărilor sale în ambele tradiții, chiar și atunci cînd avem de-a face cu transfigurări iconice bizantine și post-bizantine.

Emblematică apare asocierea celor două chipuri pe o dală funerară a unui copil roman, pe numele său Asellus, dintr-un cimitir de pe Via Tiburtina: diferența dintre cei doi, în schematismul ei, construiește, de fapt, o convergență a intensității privirilor. Ochii larg deschiși sînt semnele mărturiei lor: cu ochii săi Petru l-a văzut pe Hristos făcînd minuni, schimbîndu-Se la față pe muntele Tabor, pătimind pe cruce și venind, după înviere, în mijlocul ucenicilor, în vreme ce Saul a fost întîi orbit pe drumul Damascului pentru a deveni apoi Pavel (Paulus), după ce privirea lăuntrică i-a fost purificată și înălțată de întîlnirea cu Hristos înviat (Fapte 22, 11). În viețile lor atît de deosebite, pescarul din Galileea și fariseul din Tars au trăit o radicală schimbare: primul i-a fost martor lui Hristos în tot ce a săvîrșit pe pămînt, avînd privilegiul de a contempla condiția Fiului lui Dumnezeu întrupat și înviat; cel de-al doilea a fost chemat, printr-o spectaculoasă și riscantă convertire, să-l cunoască pe Cel pe care nu-l văzuse înainte de învierea și înălțarea Sa.

Amîndoi învață să privească altfel și să accepte o chemare irevocabilă. Petru îl mărturisește pe Hristos, dezvăluind în fața celorlalți ucenici identitatea Sa divino-umană, dar tot el va cădea pradă fricii și-l va renega. Pavel însă îl prigonea pe Hristos prin urmărirea celor ce credeau în El, dar va fi ales să se alăture celor doisprezece și să propovăduiască „înțelepciunea de taină a lui Dumnezeu” (Gal. 2, 7), Evanghelia pe care, așa cum spune, nu o va primi de la oameni, ci de la Hristos însuși (Gal. 1, 12). Petru e și cel care – la antipozii disperării lui Iuda – a crezut în posibilitatea iertării, pe care a și primit-o, împreună cu misiunea de a-i întări în credință pe ceilalți (Luca 22, 32). Pavel li se adaugă pentru a face ca credința să iasă din limitele previzibile ad intra, extrăgînd din tradiția iudaică dimensiunea profetică universală pe care o va îmbrățișa creștinismul în istoria sa. Contraste au existat, după cum scrie însuși Pavel, în același timp cu respectul celui mai mic dintre apostoli față de ceilalți și cu echilibrul pe care Petru a încercat să-l mențină. Poate că cea mai potrivită înțelegere a misiunii lor ar fi relația de polaritate: între statornicie și itineranță, fidelitate și libertate, instituție și harismă, fără ca acești poli să fie asumați exclusiv de unul dintre ei. În Petru, căința s-a transformat în revelația iubirii care se revarsă înnoitor; în Pavel, convertirea a fost experiența inspiratoare a chemării la credință a celor care nu doar că nu-l știau, dar nici nu-l așteptau pe Mesia. Amîndoi, copleșiți de focul aceleiași iubiri, aveau să fie conduși în același loc pentru ca mărturiile lor să devină pentru totdeauna vocea polifonică a unicei tradiții.

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Iphone-ul care l-a băgat la închisoare pe Cherecheș. „Ți-ai vândut sufletul diavolului... Eu sunt ăla”
Una dintre probele principale ale acuzării în cazul lui Cătălin Cherecheș a fost seria de 47 de înregistrări audio realizate cu un Iphone S 5. Instanțele au analizat expertize și contra-expertize pentru a răspunde acuzațiilor primarului conform cărora înregistrările au fost trunchiate.
image
Dezvăluiri tulburătoare în cazul doctoriței de 31 de ani ucise în Franța. Cine este principalul suspect și ce spune logodnicul ei
Apar noi detalii în cazul Doinei Jurcă, tânăra doctoriță de 31 de ani din Galați, care a fost găsită înjunghiată într-un apartament din Franța. Logodnicul Doinei spune că principalul suspect este un francez, care ar fi fost reținut
image
Scenă de coșmar la Suceava. Un om de afaceri și-a ucis mama și apoi a început să strige cu o cruce în mână
O femeie în vârstă de 78 de ani, din comuna Dumbrăveni, județul Suceava, a fost găsită moartă, cu numeroase urme de agresiune pe corp, în locuința fiului ei. Anchetatorii au descoperit o scenă de groază la fața locului

HIstoria.ro

image
Cine este și de unde vine Moş Nicolae?
În noaptea de 5 spre 6 decembrie tradiţia spune că Moş Nicolae vine la geamuri şi vede copiii care sunt cuminţi, lăsându-le în cizmuliţe dulcuri şi alte daruri. Spre deosebire de Moş Crăciun, Moş Nicolae nu se arată niciodată iar copiii care au fost cuminţi vor găsi în ghetuţe diverse cadouri.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.