Persoana întîi

Publicat în Dilema Veche nr. 940 din 14 – 20 aprilie 2022
Persoana întîi jpeg

Cei care, în media, s-au referit la atrocităţile comise de armata rusă în Ucraina au insistat asupra unui lucru esenţial. E esenţial, au spus ei, ca instituţiile de investigaţie, ucrainene şi occidentale, să stabilească nu numai probele ororii, ci şi identitatea fiecărei victime. A determina numele, datele, condiţia fiecărui om ucis înseamnă a-l afirma, juridic şi uman, ca persoană. Înseamnă contrariul faţă de regimul voit de agresor care încearcă, prin teroare, să ucidă nu numai persoanele unui popor rezistent, ci chiar ideea de persoană.

Maia Sandu, preşedinta unui stat atît de mic, de vulnerabil, vecin cu zona agresată, a declarat o zi de doliu naţional pentru toate victimele din Ucraina. Făcînd astfel, ea a denunţat, prin contrast, josnicia agresorului care nu numai că a curmat viaţa civililor, ci a îndrăznit să le ofenseze, prin gesturi barbare, chiar moartea.

Sădită pretutindeni, în toate civilizaţiile, în adîncul umanităţii, stă reverenţa dinaintea morţii oricărui om. Fie că ne e apropiat sau nu, ne descoperim capetele, ne oprim cu deferenţă în faţa unui om aflat pe moarte sau a celui dus spre locul de odihnă. De ce este aşa? Desigur, percepem, mai limpede sau mai difuz, că el se află pe un prag absolut, care ne priveşte, a cărui încercare ne aşteaptă. Dar reverenţa se datorează, de asemenea, faptului că percepem preajma morţii ca pe un moment de intensitate a persoanei.

Pe de o parte, în apropierea sfîrşitului terestru – se spune – sufletul îşi recapitulează traseul, îl retrăieşte dens, îi întrezăreşte figura de destin. Chiar într-o atmosferă fără transcendenţă, „moartea limpezeşte retroactiv sensul vieţii” (Vladimir Jankélévitch). Religii, filozofii, literatură, mărturii susţin că, în preajma morţii, omul e înclinat spre revizitarea existenţei lui „aproape” trecute, spre examinarea tabloului ei cvasi-încheiat. În pasul morţii, el capătă imaginea „sinoptică” a propriului parcurs. Curînd după moarte, credinţele religioase şi cele populare aşază o judecată personală; fac sufletul abia destrupat să revină la locurile şi la actele vieţii lui, să le recunoască, să le judece, să le evalueze şi să fie evaluat. Toate acestea acumulează împrejurul morţii tema totalizării vieţii, pe care persoana o priveşte cu o conştiinţă înnoită, mai acută decît cea care lucrează pe fragmente, distrasă de succesiunea temporală.

Mai e ceva. Moartea înseamnă trecerea prin marea poartă a singurătăţii. Ştim că în pasul morţii nu putem fi însoţiţi de nimeni, că sîntem pe cont propriu, că „se moare singur” (Pascal), că moartea se adresează unicităţii mele. „Ştiinţa despre moarte” a comunităţii, oricît de amplă, de amănunţită, nu e decît un model anticipativ, care încearcă să „îmblînzească” acel dincolo care ne scapă. Între soarta unicităţii mele şi ştiinţa deţinută de colectiv nu există suprapunere asigurată. Strădania comunităţii de a-l asista pe „emigrant” are doar puterea auxiliară a simbolului, a ritualului, a intenţiei; pe frontieră, omul e pe propriul risc. Străin de ceea ce a lăsat în urmă, stă faţă în faţă cu ceva ce îi e perfect străin. Nu acesta e chipul presimţit al morţii, cînd dă tîrcoale celor vii?

Dar aşa fiind, sufletul e pus atunci în situaţia aparte a „celui singur în faţa Celui singur”, dacă împrumutăm expresia lui Plotin. Cu propria existenţă totalizată, dar deja lăsată în urmă, sufletul are în faţă riscul risipirii şi şansa unificării. E îndemnat să se lege cu intensitate de verticala Unului divin. În faţa morţii proprii, Iisus nu a eludat poarta singurătăţii. I-a afirmat tensiunea, a experimentat-o. A încredinţat-o tradiţiei creştine. În cuvintele Psalmului 21, 1, El – mult mai bine situat decît e sufletul nostru – îşi strigă izolarea, simţămîntul surpării. Se simte abandonat de Reperul absolut, de Cel care îl trimisese. „Dumnezeul meu, Dumnezeul meu pentru ce M-ai părăsit?” (Matei 27, 46; Marcu 15, 34). Şi în aceeaşi clipă, face evidentă legătura insecabilă cu Tatăl. „Părinte, în mîinile Tale încredinţez duhul Meu!” (Luca 23, 46). Christos străbate victorios vidul morţii, trece fiinţa umană dincolo el. O reaşază într-o legătură vivifiantă cu Polul realului. Iar, alături de Iisus, persoana umană face experienţa dublei posibilităţi, a prăbuşirii sau a ancorării în viaţa fără moarte.

Cît din fiinţă, ce aspecte ale ei străbat „dincolo”? Tradiţiile spirituale susţin că nu numai trupul, ci şi psihicul implicat în existenţa sensibilă, „lumească” face, mai curînd sau mai tîrziu, obiectul unei separări. Şi el aparţine perisabilului. Şi el se întoarce în „ţărîna” subtilă a lumii. Ceea ce străbate şi stăruie dincolo de moarte, spun tradiţiile, sînt aspectele din fiinţă afine transcendenţei: duhul, intelectul contemplativ, sufletul superior, sinele persoanei. Dacă o „pregătire pentru moarte” are sens, ea ar consta atunci în investigaţia: cît „eu” şi cît „sine” activ cuprinde fiinţa mea? Cît ego tenace rămîne insinuat prin ascunzişurile persoanei mele? Am izbutit, voi izbuti să reduc ceva din expansiunea lui, să-l reaşez cît de cît sub guvernarea sinelui? Din sinele latent, am izbutit, voi izbuti să trezesc o scînteiere? Am folosit ceva din puterea lui modelatoare asupra celorlalte registre ale fiinţei mele?

Or, a obţine luciditate în această privinţă, a îmbunătăţi raportul eu-sine fac parte oricum din viaţa spirituală. Nu grija morţii proprii este cea care, în primul rînd, îl îndeamnă pe om la cîntărire şi la strădania de a ameliora raportul. Ci faptul de a fi persoană, gustul persoanei pentru non-perisabilul divin. De aici preocuparea ei de a-şi trezi, de a-şi exersa facultăţile capabile de transcendent. S-a spus că filozofia şi chiar religia pot fi definite ca „pregătire pentru moarte”. Lucrurile stau mai degrabă pe dos. Reflecţia, pregătirea în această privinţă au rol de exerciţiu spiritual ajutător. De-a lungul vieţii de aici, eşti îndemnat să sondezi articulaţia între „eu” şi „sine” care îţi e specifică, să constaţi ce dozaj de latenţă şi actualitate are fiecare, cum lucrează în tine aceste dozaje. Ţi se cere să afli tot mai limpede cît „eu” ai de modelat şi cît „eu” ai de părăsit, cît „sine” orientat, legat de Polul vieţii ai de actualizat.

„Cine va voi să-şi scape sufletul îl va pierde, iar cine va pierde sufletul său pentru Mine şi pentru Vestea cea bună, acela îl va scăpa”, spune Christos (Matei 10,39; 16,25; Marcu 8,35; Luca 9,24; 17,33). Christos vorbeşte despre un execiţiu de practicat în viaţa de aici, în modesta noastră existenţă cotidiană. Ori de cîte ori eul achizitiv nu mai ocupă centrul scenei – cînd lucrezi cu intenţie generoasă, cînd gîndeşti fără a încerca să te înstăpîneşti asupra obiectului de studiu, cînd meditaţia şi ruga se lansează fără rest spre El –, trezeşti o fărîmă calitativă din sinele tău. Fie şi modest, incipient, te pregăteşti să-ţi pierzi sufletul în El fără „interesul” de a-l lua înapoi.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

Organizezi o cina cu prietenii la tine acasa  Iata ce sa nu ti lipseasca! jpg
Organizezi o cină cu prietenii la tine acasă? Iată ce să nu-ți lipsească!
Organizarea unei cine cu prietenii acasă este o experiență minunată, care îți permite să creezi o atmosferă relaxantă și prietenoasă, perfectă pentru socializare și momente de neuitat.
Banner Emily Burghelea
Ce și-a propus Emily Burghelea, de Sărbători?! „Crăciunul acesta, învăț să fac sarmale”
Emily Burghelea se apucă să facă în premieră sarmale, de Crăciun.
Bombardament israelian in Siria  FOTO IDF png
Atac violent al Israelului la Damasc. Împrejurimile capitalei siriene au fost bombardate
Avioane de luptă israeliene au bombardat joi împrejurimile capitalei siriene Damasc, aflată de duminică sub controlul insurgenţilor care l-au înlăturat de la putere pe preşedintele Bashar al-Assad.
ronaldinho reuters
aderare euro bce frankfurt foto 123RF
BCE a redus din nou dobânda cheie, deşi a înrăutățit previziunile de creștere a economică a zonei euro
BCE a redus dobânda cheie pentru a patra oară în acest an, în contextul în care economia zonei euro încetineşte iar turbulenţele politice din Franţa şi Germania creează îngrijorări.
trump time/ FOTO/Instagram Time
Donald Trump, desemnat pentru a doua oară „personalitatea anului” de revista Time
Pentru a doua oară, Donald Trump a fost desemnat „personalitatea anului” de revista Time, o distincție care subliniază impactul său imens asupra politicii americane și a scenei internaționale.
megan fox profimedia jpg
Megan Fox, gravidă și din nou singură! I-a dat papucii lui Machine Gun Kelly: „S-a săturat de comportamentul lui”
Actrița Megan Fox (38 de ani) a fost luată pe nepregătite de despărțirea de Machine Gun Kelly (34 de ani), survenită la finalul lunii noiembrie, la scurt timp după ce cei doi anunțaseră că așteaptă primul lor copil împreună.
gheorghe ursu dosar copy jpeg
Dosarul asasinării disidentului Gheorghe Ursu se rejudecă. Înalta Curte anulează decizia de achitare a torționarilor
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a anulat joi, 12 decembrie, decizia de achitare a foştilor ofiţeri de Securitate Marin Pîrvulescu şi Vasile Hodiş, cei care l-au torturat pe disidentul Gheorghe Ursu, urmând ca dosarul să fie rejudecat.
shutterstock 1681953553 jpg
Desertul zilei. Cornuleţe fragede cu marmeladă
Ţi-e dor de cornuleţele acelea din copilărie făcute în casă? Vezi cum le poţi face în propria bucătărie pentru a-i răsfăţa pe toţi cei dragi!