Paradisuri obligatorii

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Nu e de mirare că Iranul furnizează dronele cu care regimul Putin atacă civilii şi infrastructura din Ucraina. Dictaturile isterizate îşi simt afinitatea, se adună, se susţin una pe alta. Pînă şi discursurile lor religioase au sminteli comune. Patriarhul Kiril le promite mobilizaţilor ruşi că, dacă vor muri la „datorie”, participînd la barbaria invaziei, „vor fi spălaţi de toate păcatele”. Ayatollah-ii îi silesc pe iranieni să se supună unei legi penitenciar islamiste ca să aibă asigurată viaţa de veci. Propaganda totalitară nu are, nici de o parte, nici de alta, şovăieli să trateze discreţionar întregul real: cel de aici şi cel de dincolo. Dacă fantasmele dictaturii o cer – fie ea de vocabular ortodox ori musulman –, Dumnezeu trebuie să i se supună, să aloce raiul celor desemnaţi de putere. A numi un asemenea regim „teocraţie”, ca în cazul Iranului, e o glumă, o batjocură. Alături de populaţie, Dumnezeu e inclus în sistem, e socotit doar un executant la ordinele regimului. 

Tînărul Shervin Hajipour a înregistrat acum cîtăva vreme un cîntec care exprimă revolta izbucnită în Iran şi care a devenit unul dintre imnele ei (cf. Le Monde, 15.10.2022). Baraye“ („Pentru”, în persană) e titlul piesei. „Pentru ce” ne-am revoltat? „Pentru lozincile goale de sens, pentru paradisul obligatoriu” – sună versurile, inspirate de mesajele online ale tinerilor iranieni. Ele denunţă demagogia religioasă pusă în operă de „poliţia moravurilor” care reprimă sălbatic demonstraţiile, care omoară în bătaie adolescente contestatare. Cuvintele cîntecului indică bine microbii pe care fundamentalismul îi infuzează într-o credinţă, cei care, exacerbaţi în Iran, au ajuns o otravă nu numai pentru societate, ci şi pentru credinţa însăşi: religia scoborîtă la ideologie şi o credinţă căreia i se retează libertatea. Cu ei ameninţă fundamentalismul, fie el sîngeros extremist ori instalat/acceptat în societate, fibra vie a credinţei, metabolismul ei, înţelegerea ei creatoare. 

Sînt viruşi care pîndesc mereu, de-a lungul istoriei, orice tradiţie religioasă. Care au fost mereu criticaţi, combătuţi de cei dotaţi cu discernămînt, de oamenii experienţei spirituale. Formalismul, interpretarea literalistă, religia ca sistem închis de învăţături, ca lege comportamentală impusă, toate intră în sfera religiei ideologizate, private de fermentul decisiv al libertăţii.                        

Alături de alţi specialişti în materie, Annemarie Schimmel (Mystical Dimensions of Islam) amintea că, în secolul al X-lea deja, legea musulmană şi reflecţia asupra ei începeau să se sclerozeze. „Investigaţia liberă a surselor legii (ijtihad) în chestiuni deja decise nu a mai fost permisă”. Punctele care fuseseră lămurite prin discuţii între diferitele autorităţi şi şcoli ale islamului au fost, de atunci înainte, proclamate drept imuabile, transmise literal de-a lungul generaţiilor următoare într-o atmosferă anistorică, nerealistă. E o „fosilizare” care provoacă, printre alţi factori, dificultăţile gîndirii musulmane în faţa modernităţii, care legitimează scandalul minorării femeilor şi stîrneşte confruntările în jurul vălului, acum sîngeroase în zonele islamiste. Dar nu doar atît. E o scleroză care poate mina însăşi vitalitatea credinţei musulmane. O afirma, printre alţii, în secolul al XI-lea, Al-Ghazali, autoritate foarte respectată a tradiţiei. El declara: „Cei preaînvăţaţi în privinţa formelor rare de divorţ nu-ţi pot spune nimic despre cele mai simple lucruri ale vieţii spirituale”. Al-Ghazali a studiat şi a predat cu înalt prestigiu ştiinţele religiei. Dar la un moment dat a luat calea contemplativă a sufismului şi a judecat aceste ştiinţe din unghiul funcţiunii lor propriu-zis spirituale. Savant de renume şi mistic moderat, el nu a fost atacat din pricina criticilor sale. Dar alţi sufiţi, mai pasionaţi, au plătit cu preţul vieţii, al persecuţiilor, al exilului, protestele faţă de scleroza care mina islamul: concentrarea pe aspectele exteriorioare ale legii, conivenţa juriştilor cu puterea politică, înstăpînirea lor asupra vieţii credincioşilor.  

Prin propagandă ori represiune, ideologia vrea să instituie în societate şi în mentalul comun o pseudo-realitate, o „realitate-discurs”, fantasmă simplificatoare, mecanică, pretins perfectă. În cazul religiei scoborîte la ideologie, categoriile şi vocabularul religios slujesc cu prestigiul lor acestei realităţi-discurs impuse insidios ori brutal realităţii totale, de aici şi de dincolo.      

În interpretarea sa privind parabolele evanghelice, Andrei Pleşu dedică un capitol tocmai fapului că tipul de limbaj folosit acolo de Iisus dinamitează orice ispită de a trata simplist şi plat mesajul christic: „Parabola ca subminare a indeologicului”. Rostind – şi cuprinzînd El însuşi – realitatea densă a Împărăţiei, Iisus se adresează varietăţii umane, libertăţii omului, capacităţii lui de a-şi spori înţelegerea. Solicită participarea creatoare la mesajul său, fără a-l impune nimănui. Iisus nu oferă scheme explicative, reţete de credinţă. Dimpotrivă, spune Andrei Pleşu: parabolele Lui dislocă auditoriul din confortul accepţiunilor statice, îl porneşte pe drumul înţelegerii, complică temele credinţei, le indică tensiunea, adîncimea. Interpretarea pe care Andrei Pleşu o dă parabolelor ilustrează abundent şi rafinat tocmai itineranţa interioară pe care Iisus o propune persoanelor, preluate în nesfîrşita diversitate a profilurilor lor. Judecata lui Iisus „e întotdeauna adaptată la cazul individual, în dialog cu bogăţia lumii şi cu inepuizabilul condiţiei umane... Asistăm, credem, la cea mai radicală destructurare a «ideologicului» din zorii culturii şi civilizaţiei europene” (Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste).

Atent la stilul christic, comentariul său denunţă „căderile în ideologic” care nu încetează să ne pîndească, analizează cazurile unei credinţe reduse la activism nereflexiv, la stindard identitar, la instrument de luptă.

Aşa cum arată Andrei Pleşu, limbajul folosit de Iisus îmbină – cu graţia divinului – atenţia faţă de adevărul transcendent şi atenţia faţă de libertatea umană. Parabolele apar ca „văl” al adevărului ultim. Pentru cei aflaţi în căutare spirituală, vălul indică realitatea de dincolo de el, cheamă într-acolo. Pentru cei indiferenţi ori potrivnici, vălul e piedică, ecran, obstacol. Pentru cei nepregătiţi ori doar virtual disponibili, vălul se menţine ca o membrană care aşteaptă să fie solicitată. 

Din nefericire, asistăm astăzi la extreme „căderi în ideologic” ale religiilor. Cu discursuri smintite despre „paradisuri obligatorii”, ele provoacă sau susţin persecuţia, crimele, barbaria. Dar şi în Ucraina, şi în Iran, ele se izbesc de o rezistenţă eroică, de refuzul lor, pentru care e plătit cel mai mare preţ.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

Orașul Câmpeni din Alba  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (6) jpg
Căi ferate înguste salvate de dragul turiștilor. Ce a mai rămas din vasta rețea de mocănițe a României
Mai puțin de 100 de kilometri de cale ferată îngustă, folosită în scop turistic, s-a păstrat în România. În trecut, liniile ferate erau aglomerate de vagoanele de navetiști și de marfă, însă cele mai multe au ajuns la fier vechi.
rafas jpg
Olandezii l-au retras pe Nadal. Spania, eliminată în sferturile Cupei Davis
La Malaga, marți noapte, Olanda a eliminat Spania lui Nadal, aflat la ultimul bal în carieră, și va disputa semifinala cu învingătoarea partidei SUA-Germania.
sarmale istock jpg
Sarmale orientale! Reteța perfectă de post
Sarmale orientale! Reteța perfectă de post
Accident pe Valea Oltului în zona Boița Sibiu în urma coliziunii a două TIRuri încărcate cu mașini Foto IPJ Sibiu
Germania bulversează întreaga industrie auto europeană: livrările, afectate de întârzieri și amenzi uriașe
Transportatorii de mașini din Europa se confruntă cu costuri de sute de mii de euro și potențiale amenzi după introducerea standardelor germane privind modul în care sunt asigurate vehiculele în remorci.
Centrul istoric din Hunedoara  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (14) jpg
Un oraș din România și-a construit o stemă uriașă. Cum arată lucrarea de artă din centrul istoric
Centrul istoric al Hunedoarei a fost împodobit cu o stemă de peste 20 de metri, realizată din piatră și marmură. Lucrarea de artă de la poalele Castelului Corvinilor nu este încă finalizată, dar atrage deja privirile turiștilor.
Mihaela Plesa 08 foto Facebook jpg
Mihaela Pleșa, prima româncă în Camera Reprezentanților din Texas: „Am bătut la peste 80.000 de uși în campanie”
Aleasă pentru a doua oară în Camera Reprezentanților în statul Texas, Mihaela Pleșa a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, despre viitorul Americii, despre originile românești, ca și despre cum se face altfel politica peste Ocean.
Ion Antonescu, alături de Adolf Hitler, în 1941 (© Bundesarchiv Bild 183-B03212)
20 noiembrie: Ziua în care România a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial alături de puterile Axei
Pe 20 noiembrie 1940, România s-a alăturat Axei prin semnarea Pactului Tripartit, aliniindu-se Germaniei, Italiei și Japoniei. Decizia, luată sub regimul lui Ion Antonescu, a marcat implicarea țării în Al Doilea Război Mondial, cu scopul de a recupera teritoriile pierdute.
Martine  Gutierrez pirelli profimedia jpg
O brunetă celebră a venit îmbrăcată în celofan, pe covorul roșu. S-a văzut tot!
Culmea modei! Artista americană Martine Gutierrez (35 de ani) a întors toate privirile la lansarea calendarului Pirelli, în Londra. Ea a venit într-o ținută cel puțin bizară. În timp ce celelalte celebrități prezente la eveniment au avut haine de gală, vedeta a venit mai mult dezbrăcată decât îmbrăc
Bee gees 1967 jpg
Tragedie imensă în lumea muzicii! Doi toboșari ai aceleași formațiile legendare au murit la câteva zile distanță
Lumea muzicii este din nou îndoliată după dispariția tragică a toboșarului Colin Petersen, la doar 78 de ani. Vestea a șocat fanii Bee Gees, mai ales că decesul său survine la doar patru zile după moartea unui alt fost membru al trupei, Dennis Bryon.