Paradisuri obligatorii

Publicat în Dilema Veche nr. 968 din 27 octombrie – 2 noiembrie 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Nu e de mirare că Iranul furnizează dronele cu care regimul Putin atacă civilii şi infrastructura din Ucraina. Dictaturile isterizate îşi simt afinitatea, se adună, se susţin una pe alta. Pînă şi discursurile lor religioase au sminteli comune. Patriarhul Kiril le promite mobilizaţilor ruşi că, dacă vor muri la „datorie”, participînd la barbaria invaziei, „vor fi spălaţi de toate păcatele”. Ayatollah-ii îi silesc pe iranieni să se supună unei legi penitenciar islamiste ca să aibă asigurată viaţa de veci. Propaganda totalitară nu are, nici de o parte, nici de alta, şovăieli să trateze discreţionar întregul real: cel de aici şi cel de dincolo. Dacă fantasmele dictaturii o cer – fie ea de vocabular ortodox ori musulman –, Dumnezeu trebuie să i se supună, să aloce raiul celor desemnaţi de putere. A numi un asemenea regim „teocraţie”, ca în cazul Iranului, e o glumă, o batjocură. Alături de populaţie, Dumnezeu e inclus în sistem, e socotit doar un executant la ordinele regimului. 

Tînărul Shervin Hajipour a înregistrat acum cîtăva vreme un cîntec care exprimă revolta izbucnită în Iran şi care a devenit unul dintre imnele ei (cf. Le Monde, 15.10.2022). Baraye“ („Pentru”, în persană) e titlul piesei. „Pentru ce” ne-am revoltat? „Pentru lozincile goale de sens, pentru paradisul obligatoriu” – sună versurile, inspirate de mesajele online ale tinerilor iranieni. Ele denunţă demagogia religioasă pusă în operă de „poliţia moravurilor” care reprimă sălbatic demonstraţiile, care omoară în bătaie adolescente contestatare. Cuvintele cîntecului indică bine microbii pe care fundamentalismul îi infuzează într-o credinţă, cei care, exacerbaţi în Iran, au ajuns o otravă nu numai pentru societate, ci şi pentru credinţa însăşi: religia scoborîtă la ideologie şi o credinţă căreia i se retează libertatea. Cu ei ameninţă fundamentalismul, fie el sîngeros extremist ori instalat/acceptat în societate, fibra vie a credinţei, metabolismul ei, înţelegerea ei creatoare. 

Sînt viruşi care pîndesc mereu, de-a lungul istoriei, orice tradiţie religioasă. Care au fost mereu criticaţi, combătuţi de cei dotaţi cu discernămînt, de oamenii experienţei spirituale. Formalismul, interpretarea literalistă, religia ca sistem închis de învăţături, ca lege comportamentală impusă, toate intră în sfera religiei ideologizate, private de fermentul decisiv al libertăţii.                        

Alături de alţi specialişti în materie, Annemarie Schimmel (Mystical Dimensions of Islam) amintea că, în secolul al X-lea deja, legea musulmană şi reflecţia asupra ei începeau să se sclerozeze. „Investigaţia liberă a surselor legii (ijtihad) în chestiuni deja decise nu a mai fost permisă”. Punctele care fuseseră lămurite prin discuţii între diferitele autorităţi şi şcoli ale islamului au fost, de atunci înainte, proclamate drept imuabile, transmise literal de-a lungul generaţiilor următoare într-o atmosferă anistorică, nerealistă. E o „fosilizare” care provoacă, printre alţi factori, dificultăţile gîndirii musulmane în faţa modernităţii, care legitimează scandalul minorării femeilor şi stîrneşte confruntările în jurul vălului, acum sîngeroase în zonele islamiste. Dar nu doar atît. E o scleroză care poate mina însăşi vitalitatea credinţei musulmane. O afirma, printre alţii, în secolul al XI-lea, Al-Ghazali, autoritate foarte respectată a tradiţiei. El declara: „Cei preaînvăţaţi în privinţa formelor rare de divorţ nu-ţi pot spune nimic despre cele mai simple lucruri ale vieţii spirituale”. Al-Ghazali a studiat şi a predat cu înalt prestigiu ştiinţele religiei. Dar la un moment dat a luat calea contemplativă a sufismului şi a judecat aceste ştiinţe din unghiul funcţiunii lor propriu-zis spirituale. Savant de renume şi mistic moderat, el nu a fost atacat din pricina criticilor sale. Dar alţi sufiţi, mai pasionaţi, au plătit cu preţul vieţii, al persecuţiilor, al exilului, protestele faţă de scleroza care mina islamul: concentrarea pe aspectele exteriorioare ale legii, conivenţa juriştilor cu puterea politică, înstăpînirea lor asupra vieţii credincioşilor.  

Prin propagandă ori represiune, ideologia vrea să instituie în societate şi în mentalul comun o pseudo-realitate, o „realitate-discurs”, fantasmă simplificatoare, mecanică, pretins perfectă. În cazul religiei scoborîte la ideologie, categoriile şi vocabularul religios slujesc cu prestigiul lor acestei realităţi-discurs impuse insidios ori brutal realităţii totale, de aici şi de dincolo.      

În interpretarea sa privind parabolele evanghelice, Andrei Pleşu dedică un capitol tocmai fapului că tipul de limbaj folosit acolo de Iisus dinamitează orice ispită de a trata simplist şi plat mesajul christic: „Parabola ca subminare a indeologicului”. Rostind – şi cuprinzînd El însuşi – realitatea densă a Împărăţiei, Iisus se adresează varietăţii umane, libertăţii omului, capacităţii lui de a-şi spori înţelegerea. Solicită participarea creatoare la mesajul său, fără a-l impune nimănui. Iisus nu oferă scheme explicative, reţete de credinţă. Dimpotrivă, spune Andrei Pleşu: parabolele Lui dislocă auditoriul din confortul accepţiunilor statice, îl porneşte pe drumul înţelegerii, complică temele credinţei, le indică tensiunea, adîncimea. Interpretarea pe care Andrei Pleşu o dă parabolelor ilustrează abundent şi rafinat tocmai itineranţa interioară pe care Iisus o propune persoanelor, preluate în nesfîrşita diversitate a profilurilor lor. Judecata lui Iisus „e întotdeauna adaptată la cazul individual, în dialog cu bogăţia lumii şi cu inepuizabilul condiţiei umane... Asistăm, credem, la cea mai radicală destructurare a «ideologicului» din zorii culturii şi civilizaţiei europene” (Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste).

Atent la stilul christic, comentariul său denunţă „căderile în ideologic” care nu încetează să ne pîndească, analizează cazurile unei credinţe reduse la activism nereflexiv, la stindard identitar, la instrument de luptă.

Aşa cum arată Andrei Pleşu, limbajul folosit de Iisus îmbină – cu graţia divinului – atenţia faţă de adevărul transcendent şi atenţia faţă de libertatea umană. Parabolele apar ca „văl” al adevărului ultim. Pentru cei aflaţi în căutare spirituală, vălul indică realitatea de dincolo de el, cheamă într-acolo. Pentru cei indiferenţi ori potrivnici, vălul e piedică, ecran, obstacol. Pentru cei nepregătiţi ori doar virtual disponibili, vălul se menţine ca o membrană care aşteaptă să fie solicitată. 

Din nefericire, asistăm astăzi la extreme „căderi în ideologic” ale religiilor. Cu discursuri smintite despre „paradisuri obligatorii”, ele provoacă sau susţin persecuţia, crimele, barbaria. Dar şi în Ucraina, şi în Iran, ele se izbesc de o rezistenţă eroică, de refuzul lor, pentru care e plătit cel mai mare preţ.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

caine pixabay jpg
Îți pupi câinele? Recunosc gestul tău de dragoste? Răspunsul te-ar putea surprinde!
Sărutul este una dintre cele mai frecvente modalități prin care oamenii își exprimă iubirea, dar te-ai întrebat vreodată dacă și câinele tău percepe acest gest la fel?
teo trandafir colaj facebook jpg
Ce s-a ales de fostul soț a lui Teo Trandafir. Au divorțat după doar 6 luni de la nuntă: „Recunosc, am iubit un bou”
Teo Trandafir și Constantin Iosef s-au iubit nebunește, însă povestea lor de dragoste s-a încheiat în 2012. Viața celor doi s-a schimbat radical de atunci, iar cei care o îndrăgesc pe celebra prezentatoare Tv se întreabă ce s-a ales de fostul ei soț.
Textar Virtual Academy 3 jpg
Platforma de școlarizare Textar Virtual Academy dorește să combată numărul scăzut al tehnicienilor auto calificați
Textar Virtual Academy este o nouă platformă de școlarizare care are ca scop reducerea deficitului de competențe din industria pieselor de schimb pentru automobile.
descoperire pompeii spa jpg
Ingineria unică din spatele unui grandios „spa” descoperit sub metri de cenușă în Pompeii
Peste 2000 de ani a fost îngropată adânc sub metri de rocă vulcanică și cenușă până când o echipă de arheologi au ajuns la ceea ce până acum mai mult se intuia: spectaculosul lux în care trăiau bogătașii din Pompeii. Experții o numesc o descoperire „unică într-un secol”. Nu
image png
Șase morți și 31 de răniți în urma unui incendiu care a devastat un hotel dintr-o renumită stațiune de schi
Un incendiu a izbucnit la un hotel dintr-o stațiune de schi din nord-vestul Turciei. Șase persoane au murit și alte 31 sunt rănite.
FOTO Adrian Vestea Facebook jpg
Rută alternativă pentru DN1: un drum care trece prin Valea Doftanei și Brădet va fi reabilitat
Lucrările de construcţie a alternativei rutiere la DN 1 vor fi demarat în curând, a anunțat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Accident mortal în Timiș Foto Opinia Timișoarei jpg
Momentul impactului dintre două mașini, în care a murit o persoană. Două accidente au avut loc în cateva ore, în aceeași intersectie din Timiș
O femeie, în vârstă de 80 de ani, a murit, luni, iar alte două persoane au fost rănite în urma unui accident, între două maşini, produs în localitatea Giroc, din judeţul Timiş.
anastasia  jpg
Fetița care a murit la creșa ilegală din Medgidia a fost înmormântată. Ce arată primele date din anchetă
Anastasia, fetița de nici doi anișori care a murit vineri, în urma unui accident stupid, la o creșă ilegală din oraș, a fost înmormântată luni.
WhatsApp Video 2025 01 21 at 09 00 22 mp4 thumbnail png
Incendiu violent la o societate din Slatina. Flăcările au cuprins aproximativ 10.000 pătrați. Populația, avertizată prin Ro-Alert
Un incendiu violent a izbucnit, marți-dimineață, la o societate din municipiul Slatina, situată pe strada Pitești. Populația din zonă a fost avertizată prin mesaj Ro-Alert. Mai multe echipaje de pompieri sunt deja la fața locului.