Oboseala inimii

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Oboseala inimii jpeg

Hercule Poirot e un plictisit. Aşa apare, adesea, la începutul romanelor Agathei Christie. Retras din activitate, hiper-inteligentul detectiv încearcă să cultive dovleci. Îndeletnicire care îl exasperează. Urîtul e alungat, în cazul lui, de ivirea unei crime enigmatice a cărei investigare îi pune în mişcare alertă creierul, îl înviorează. Dar nu tot omul are la dispoziţie tratamentul lui Poirot. Iar în vreme de coronavirus, nu ne-ar strica ceva procedee care să ne susţină tonusul. Cînd mersul la magazin devine complicat, cînd spaţiile de convivialitate se închid, unele se întredeschid, dar se închid iarăşi, cînd nici noi, nici guvernanţii nu ştim cum va arăta săptămîna următoare, viaţa merge desigur înainte, dar coeficientul ei de vag, de apăsare creşte. Noroc cu Internetul, deocamdată neafectat de acest tip de virus. Navigarea pe reţele e, ne spun analiştii vremii noastre, remediul – nociv cînd devine automatism, cînd devine dependenţă – la care se recurge astăzi împotriva a tot soiul de rele ale secolului: singurătate, lipsă de identitate, plictis, monotonie, existenţă searbădă. Instrument benefic de informaţie şi comunicare, el are efect agravant asupra fiinţelor fără discernămînt şi fără contur propriu, le preface în saci de date colectate de-a valma, în confuzie.

Dar, în fond, vagul sufletului, lipsa de chef şi de rost, lîncezeala, lehamitea, suspensia (sau dispariţia) oricărui interes, toate astea fac parte din lotul omenesc al tuturor timpurilor. Orice profil şi orice nume ar fi avut ele în diferite vremuri şi spaţii culturale – melancolie, tristeţe neagră, spleen, mal du siècle, depresie –, pînă la urmă e vorba de un gol lăuntric care pîndeşte oriunde fiinţa se află în pierdere de sens. Nu de sens „prefabricat”, dat de convenţii, autorităţi, ideologii. Acesta poate să abunde, să aibă o largă piaţă de oferte, dar nu e suficient, nutritiv pentru individ. Gata făcut, livrat din afară, el apare ca un dat cu care omul nu prea are ce face, sec, faţă de care interioritatea nu are de ce să vibreze. Interioritate inertă: fără sprijin din afară, fără structură şi orientare în ea însăşi. Iată o posibilă descriere a ceea ce s-a numit „oboseala inimii” (taedium cordis). Nu mai există, pentru interioritate, un spaţiu de sens în care să-şi poată căuta, risca, tatona, crea, parcurge propriul drum. Totul îi pare „vînare de vînt”, cum spune Ecleziastul, poem sapienţial din Vechiul Testament. În Psalmi, în Iov, în Ecleziast, tradiţia ebraică nu ocoleşte deloc problema „oboselii inimii”.

În Grecia veche, haos însemna o stihie lipsită de direcţii, nedefinită, fără formă, fără margini. Înăuntrul ei rătăceai la nesfîrşit şi stăteai totodată „pe loc” fiindcă nu erau acolo axe calitative, ordine spaţială, puncte cardinale, orizonturi care să facă posibilă mişcarea. La limită, oboseala inimii e o stare de acest tip. Te afli într-un întuneric lipsit de repere. Eşti captiv în el fiindcă nu există acolo un póros, o cale / un sens care să-l străbată, să conducă în afara lui.

În cîmp creştin, această pierdere de sens se numeşte acedie. De-a lungul secolelor, fenomenul a fost observat, descris, analizat. De la Origen (secolul al III-lea), Evagrie (secolul al IV-lea) şi Ioan Cassian (secolele IV-V) la Petru Damian (secolul al XI-lea), Sfîntul Bernard (secolul al XII-lea), Toma din Aquino (secolul al XIII-lea), s-au căutat pricinile acediei, au fost avertismente împotriva ei, s-au propus remedii. Iată o bună dovadă că religiile nu sînt schemă triumfală, reţetă cu succes garantat, discurs facil edificator, că ele iau în seamă cu realism neliniştile, întrebările, crizele coextensive strădaniei spirituale. Ele fac loc nu doar înaintării solare către Dumnezeu, nu doar încrederii că eşti protejat sub lumina Lui. Fac loc şi situaţiilor de dezorientare a persoanei, de istovire, de secare a inimii, cînd ea pare să nu mai fie irigată de nădejdea unui sens.

Evagrie (354-399), intelectual retras în pustia egipteană a caracterizat, primul, acedia, ca stare periculoasă ce se poate ivi în viaţa de asceză a monahului. „Demonul acediei”, spune el, „numit şi «demonul amiezii», e cel mai apăsător dintre toţi”. Inspirată de Psalmul 90, 6, expresia „demonul amiezii” aduce aminte şi de „ceasul lui Pan”, zeul care răspîndeşte panica, cea care desfiinţează reperele, ia fiinţei sprijinul în real. Legenda spune că, pornit alături de Dionysos în cucerirea Indiei, Pan a stîrnit teroarea printre duşmani trezind ecoul pereţilor şi văgăunilor de stîncă din jur. Vacarmul fantomatic venit de nicăieri şi de pretutindeni, ca şi tăcerea păstoasă, halucinantă a amiezii sînt manifestările teribile ale lui Pan. Sub puterea lor, omul e înghiţit de un non-spaţiu, de un „haos”, unde nu mai găseşte structură de sens, de orientare, de inteligibilitate. Ceva analog spune Evagrie despre starea monahului cuprins de acedie. Percepţia curentă a realului – exterior şi interior – e înlocuită de o percepţie dezagregantă: omului i se pare că soarele stă în loc, că timpul se lungeşte la nesfîrşit; e biruit de plictis, nu-şi mai găseşte locul, i se pare că apropiaţii l-au uitat, îl cuprinde dorul de ducă, îşi pierde stabilitatea spirituală. Tot ce dă ritmul cunoscut al vieţii lui îi devine indiferent, străin.

Ce remedii propune Evagrie? Dar ne interesează ele şi pe noi, care nu avem un program spiritual atît de ascuţit, care sîntem amestecaţi cu secolul, care ne trăim credinţa în atmosfera modernităţii tîrzii? Da, spune Antoine Guillaumont (Un philosophe au désert: Évagre le Pontique), fiindcă „Evagrie analizează gîndurile în stare pură, în condiţii experimentale privilegiate, cele ale retragerii eremitice, acolo unde gîndurile lucrează independent de prezenţa obiectelor”. Or, această analiză e general valabilă de vreme ce gîndurile, nu obiectele de care ele se leagă, influenţează fiinţa. Atacul acediei se dă, desigur, asupra interiorităţii. Acolo se joacă înfruntarea. Ce spune aşadar Evagrie? Apariţia sau neapariţia „acediei” nu stau în puterea noastră. Oricine poate fi atins de lehamite, de plictis adînc, de criza sensului. Ceea ce depinde de noi e atitudinea faţă de instalarea lor. Le lăsăm să prindă rădăcini, să ne modeleze mintea şi sufletul? Sau rezistăm, nu ne lăsăm închişi în acedie? Evagrie recomandă, desigur, ca – dacă ne e dată – acedia să fie o stare prin care să trecem, din care să ieşim.

Dar ea, în sine, acedia, nu ne oferă, chiar ea, vreun „beneficiu”? Trecînd prin ea, nu rămînem şi cu ceva valabil de pe urma ei? În fond, ea ne reduce interior la un „pustiu”, în care obişnuitele interese, suporturi, trăsături ale vieţii noastre nu ne mai ajută. Ne aflăm într-o vidă străinătate faţă de fiinţa noastră curentă. Am putea avea răbdarea şi curajul să „gustăm” pe îndelete această vidă străinătate. Aşteptînd ca Altul să ne dea un semn în pustiul ei. Ne putem transforma în aşteptare: aşteptare ca ceva dinăuntrul nostru, pînă acum necunoscut, să se întîlnească cu ceva din „polul plus”. În „acedie” e de menţinut speranţa în întîlnirea cu acea Prezenţă, speranţa fără urmă de verosimilitate, speranţa în gol. E o speranţă pe care credinţa nu şi-o poate refuza, nu şi-o refuză.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

cutit shutterstock 768616762 jpeg
Momente de coșmar în Botoșani. Un bărbat s-a încuiat în casă și a amenințat că își ucide copilul
Un bărbat s-a închis în apartament său de unde amenința că își va ucide copilul și se va sinucide. Jandarmii au intervenit și l-au imobilizat. A fost dus la secția de psihiatrie.
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
Povestea tristă a statuii din Parcul Cișmigiu care a oferit apă trecătorilor timp de 100 ani. Sissi Ștefanidi a murit la numai 21 de ani
Parcul Cișmigiu, o oază de verdeață și liniște în inima Bucureștiului, ascunde în aleile sale o serie de povești marcante, legate de istoria, cultura și emoțiile capitalei.
canabis politia romana news ro png
„Operațiunea BLIZZARD”: Peste jumătate de tonă de droguri, confiscată de la începutul lui 2024. Câți traficanți au fost arestați
În cadrul operațiunii „Blizzard”, polițiștii și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au confiscat cantități uriașe de droguri, arme și muniții care erau transportate ilegal de firme de curierat.
dezbatere Lasconi Simion, zoutube, captura video jpg
Lasconi şi Simion, în direct la podcastul comediantului Cosmin „Micutzu” Nedelcu. Ceilalţi candidaţi au refuzat participarea
Doar Elena Lasconi şi George Simion au fost de acord să participe la o dezbatere în direct găzduită de comediantul Cosmin „Micutzu” Nedelcu în podcastul său de pe YouTube.
coada Registrul Auto Roman RAR  Foto RAR jpg
Toate sistemele IT ale RAR au picat: ITP-ul, imposibil de realizat
Toate sistemele IT ale Registrului Auto Român au picat joi, instituția fiind pusă în impozibilitatea de a mai lucra în vreun fel cu publicul sau de a efectua inspecțiile tehnice periodice (ITP).
galeta cu mazare jpg
Galetă cu varză și mazăre
Galeta cu varză și mazăre este o alegere minunată pentru o masă savuroasă, fiind ușor de preparat și foarte versatilă.
ardei capia umpluti cu maioneza si creveti jpg
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți
Ardei capia umpluți cu maioneză și creveți sunt un aperitiv elegant și delicios, perfect pentru o masă festivă sau o ocazie specială.
chiftelute de varza jpg
Chifteluțe de varză
Chifteluțele de varză sunt o variantă delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară sau ca aperitiv.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost acuzat de Trump că nu a reușit să gestioneze bine criza pandemiei de Covid 19 jpeg
Directorul general al OMS, spitalizat în Rio de Janeiro
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost internat în spitalul Samaritano Barra da Tijuca din Rio de Janeiro, a relatat joi publicaţia locală O Globo, citată de Reuters.