Oboseala inimii

Publicat în Dilema Veche nr. 862 din 15 - 21 octombrie 2020
Oboseala inimii jpeg

Hercule Poirot e un plictisit. Aşa apare, adesea, la începutul romanelor Agathei Christie. Retras din activitate, hiper-inteligentul detectiv încearcă să cultive dovleci. Îndeletnicire care îl exasperează. Urîtul e alungat, în cazul lui, de ivirea unei crime enigmatice a cărei investigare îi pune în mişcare alertă creierul, îl înviorează. Dar nu tot omul are la dispoziţie tratamentul lui Poirot. Iar în vreme de coronavirus, nu ne-ar strica ceva procedee care să ne susţină tonusul. Cînd mersul la magazin devine complicat, cînd spaţiile de convivialitate se închid, unele se întredeschid, dar se închid iarăşi, cînd nici noi, nici guvernanţii nu ştim cum va arăta săptămîna următoare, viaţa merge desigur înainte, dar coeficientul ei de vag, de apăsare creşte. Noroc cu Internetul, deocamdată neafectat de acest tip de virus. Navigarea pe reţele e, ne spun analiştii vremii noastre, remediul – nociv cînd devine automatism, cînd devine dependenţă – la care se recurge astăzi împotriva a tot soiul de rele ale secolului: singurătate, lipsă de identitate, plictis, monotonie, existenţă searbădă. Instrument benefic de informaţie şi comunicare, el are efect agravant asupra fiinţelor fără discernămînt şi fără contur propriu, le preface în saci de date colectate de-a valma, în confuzie.

Dar, în fond, vagul sufletului, lipsa de chef şi de rost, lîncezeala, lehamitea, suspensia (sau dispariţia) oricărui interes, toate astea fac parte din lotul omenesc al tuturor timpurilor. Orice profil şi orice nume ar fi avut ele în diferite vremuri şi spaţii culturale – melancolie, tristeţe neagră, spleen, mal du siècle, depresie –, pînă la urmă e vorba de un gol lăuntric care pîndeşte oriunde fiinţa se află în pierdere de sens. Nu de sens „prefabricat”, dat de convenţii, autorităţi, ideologii. Acesta poate să abunde, să aibă o largă piaţă de oferte, dar nu e suficient, nutritiv pentru individ. Gata făcut, livrat din afară, el apare ca un dat cu care omul nu prea are ce face, sec, faţă de care interioritatea nu are de ce să vibreze. Interioritate inertă: fără sprijin din afară, fără structură şi orientare în ea însăşi. Iată o posibilă descriere a ceea ce s-a numit „oboseala inimii” (taedium cordis). Nu mai există, pentru interioritate, un spaţiu de sens în care să-şi poată căuta, risca, tatona, crea, parcurge propriul drum. Totul îi pare „vînare de vînt”, cum spune Ecleziastul, poem sapienţial din Vechiul Testament. În Psalmi, în Iov, în Ecleziast, tradiţia ebraică nu ocoleşte deloc problema „oboselii inimii”.

În Grecia veche, haos însemna o stihie lipsită de direcţii, nedefinită, fără formă, fără margini. Înăuntrul ei rătăceai la nesfîrşit şi stăteai totodată „pe loc” fiindcă nu erau acolo axe calitative, ordine spaţială, puncte cardinale, orizonturi care să facă posibilă mişcarea. La limită, oboseala inimii e o stare de acest tip. Te afli într-un întuneric lipsit de repere. Eşti captiv în el fiindcă nu există acolo un póros, o cale / un sens care să-l străbată, să conducă în afara lui.

În cîmp creştin, această pierdere de sens se numeşte acedie. De-a lungul secolelor, fenomenul a fost observat, descris, analizat. De la Origen (secolul al III-lea), Evagrie (secolul al IV-lea) şi Ioan Cassian (secolele IV-V) la Petru Damian (secolul al XI-lea), Sfîntul Bernard (secolul al XII-lea), Toma din Aquino (secolul al XIII-lea), s-au căutat pricinile acediei, au fost avertismente împotriva ei, s-au propus remedii. Iată o bună dovadă că religiile nu sînt schemă triumfală, reţetă cu succes garantat, discurs facil edificator, că ele iau în seamă cu realism neliniştile, întrebările, crizele coextensive strădaniei spirituale. Ele fac loc nu doar înaintării solare către Dumnezeu, nu doar încrederii că eşti protejat sub lumina Lui. Fac loc şi situaţiilor de dezorientare a persoanei, de istovire, de secare a inimii, cînd ea pare să nu mai fie irigată de nădejdea unui sens.

Evagrie (354-399), intelectual retras în pustia egipteană a caracterizat, primul, acedia, ca stare periculoasă ce se poate ivi în viaţa de asceză a monahului. „Demonul acediei”, spune el, „numit şi «demonul amiezii», e cel mai apăsător dintre toţi”. Inspirată de Psalmul 90, 6, expresia „demonul amiezii” aduce aminte şi de „ceasul lui Pan”, zeul care răspîndeşte panica, cea care desfiinţează reperele, ia fiinţei sprijinul în real. Legenda spune că, pornit alături de Dionysos în cucerirea Indiei, Pan a stîrnit teroarea printre duşmani trezind ecoul pereţilor şi văgăunilor de stîncă din jur. Vacarmul fantomatic venit de nicăieri şi de pretutindeni, ca şi tăcerea păstoasă, halucinantă a amiezii sînt manifestările teribile ale lui Pan. Sub puterea lor, omul e înghiţit de un non-spaţiu, de un „haos”, unde nu mai găseşte structură de sens, de orientare, de inteligibilitate. Ceva analog spune Evagrie despre starea monahului cuprins de acedie. Percepţia curentă a realului – exterior şi interior – e înlocuită de o percepţie dezagregantă: omului i se pare că soarele stă în loc, că timpul se lungeşte la nesfîrşit; e biruit de plictis, nu-şi mai găseşte locul, i se pare că apropiaţii l-au uitat, îl cuprinde dorul de ducă, îşi pierde stabilitatea spirituală. Tot ce dă ritmul cunoscut al vieţii lui îi devine indiferent, străin.

Ce remedii propune Evagrie? Dar ne interesează ele şi pe noi, care nu avem un program spiritual atît de ascuţit, care sîntem amestecaţi cu secolul, care ne trăim credinţa în atmosfera modernităţii tîrzii? Da, spune Antoine Guillaumont (Un philosophe au désert: Évagre le Pontique), fiindcă „Evagrie analizează gîndurile în stare pură, în condiţii experimentale privilegiate, cele ale retragerii eremitice, acolo unde gîndurile lucrează independent de prezenţa obiectelor”. Or, această analiză e general valabilă de vreme ce gîndurile, nu obiectele de care ele se leagă, influenţează fiinţa. Atacul acediei se dă, desigur, asupra interiorităţii. Acolo se joacă înfruntarea. Ce spune aşadar Evagrie? Apariţia sau neapariţia „acediei” nu stau în puterea noastră. Oricine poate fi atins de lehamite, de plictis adînc, de criza sensului. Ceea ce depinde de noi e atitudinea faţă de instalarea lor. Le lăsăm să prindă rădăcini, să ne modeleze mintea şi sufletul? Sau rezistăm, nu ne lăsăm închişi în acedie? Evagrie recomandă, desigur, ca – dacă ne e dată – acedia să fie o stare prin care să trecem, din care să ieşim.

Dar ea, în sine, acedia, nu ne oferă, chiar ea, vreun „beneficiu”? Trecînd prin ea, nu rămînem şi cu ceva valabil de pe urma ei? În fond, ea ne reduce interior la un „pustiu”, în care obişnuitele interese, suporturi, trăsături ale vieţii noastre nu ne mai ajută. Ne aflăm într-o vidă străinătate faţă de fiinţa noastră curentă. Am putea avea răbdarea şi curajul să „gustăm” pe îndelete această vidă străinătate. Aşteptînd ca Altul să ne dea un semn în pustiul ei. Ne putem transforma în aşteptare: aşteptare ca ceva dinăuntrul nostru, pînă acum necunoscut, să se întîlnească cu ceva din „polul plus”. În „acedie” e de menţinut speranţa în întîlnirea cu acea Prezenţă, speranţa fără urmă de verosimilitate, speranţa în gol. E o speranţă pe care credinţa nu şi-o poate refuza, nu şi-o refuză.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Cabral si Andreea Ibacka, foto Instagram jpg
Superstiția cuplului Cabral și Andreea Ibacka: „Ne umplem de bani”. Actrița a dezvăluit ce le aduce prosperitate
Andreea Ibacka a dezvăluit recent ce anume le-ar putea aduce noroc financiar: „O să ne umplem de bani”, a spus vedeta într-un interviu.
Manfred Weber FOTO AFP
Popularii europeni, revoltați de decizia PSD de a nu susține candidatul pro-european: „Inaceptabil! Nu este loc pentru jocuri politice”
Manfred Weber, președintele grupului PPE, critică decizia PSD de a nu susține singurul candidat pro-european Nicușor Dan la turul doi al alegerilor prezidențiale din România.
banner majda png
Majda, dezvăluiri emoționante despre momentul în care și-a găsit tatăl biologic. Cum s-au reîntâlnit după 25 de ani: „Aflasem că el murise, dar...”
Deși viața ei ar putea fi cu ușurință subiectul unui film, Majda a demonstrat că determinarea poate învinge orice obstacol. Părăsită de tatăl biologic pe când avea doar un an, vedeta a crescut cu ajutorul mamei, care i-a fost mereu alături și a susținut-o pentru a-și găsi tatăl natural.
furtuna Bucuresti 2 jpg
România, sub ape. Sate distruse, acoperișuri smulse și gospodării înghițite de puhoaie. „E apocalipsa"
"Doamne, Dumnezeule! Ia uite ce e aici!" – exclamația unui localnic din Mehedinți rezumă perfect dezastrul care a lovit România în ultimele ore. Furtunile violente au măturat jumătate de țară, lăsând în urmă prăpăd, teamă și neputință.
apa india jpg
Război între două state nucleare. India închide robinetul. Apa nu va mai curge spre Pakistan. Premierul Modi anunță suspendarea tratatului vechi de peste șase decenii
Premierul indian Narendra Modi a declarat marți că apele Indiei vor servi de acum „doar intereselor Indiei”. Fără a menționa explicit Pakistanul, mesajul liderului de la New Delhi este limpede: India va opri scurgerea apei peste granițele internaționale.
image png
George Simion se laudă că a fost felicitat de Georgia Meloni, premierul Italiei. Un apropiat al acesteia neagă
În interviul de la Digi24, George Simion a spus că a primit un mesaj de felicitare de la Georgia Meloni, după scorul obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan are nevoie de o lovitură de imagine, potrivit unui economist: „liderii PSD de la vârf îl urăsc de moarte, nu au nicio străbatere să nu meargă la vot”
Un cunoscut economist din România susține că lovitura de imagine pe care trebuie să o aplice candidatul independent Nicușor Dan este afișarea lângă Ilie Bolojan și desemnarea acestuia premier, dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
Fundal Windows XP jpg
Cum arată azi priveliștea cea mai vizualizată din lume. „Îmi doream să fiu acolo... acum arată trist”
O pagină de Instagram a publicat o imagine cu celebra priveliște ce se regăsea pe fiecare calculator cu Windows XP. Cu toate acestea, internauții s-au arătat dezamăgiți de felul în care dealul arată în 2025.
Lacul Rosu  Sursa Parcul National Cheile Bicazului jpg
Secretul întunecat al unei stațiuni din România care este magnet pentru turiști. Blesteme, dispariții și fenomene inexplicabile
În inima Carpaților Orientali, acolo unde pădurile par să șoptească legende uitate și munții își păstrează tainele, se află unul dintre cele mai misterioase locuri din România: stațiunea Lacu Roșu.