O notă a părintelui Stăniloae

Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

De curînd a fost lansată, în seria de Opere complete de la Editura Basilica a Patriarhiei Române, traducerea Tîlcuirii la Psalmi a Sfîntului Chiril al Alexandriei (623 de pagini), datorată părintelui Dumitru Stăniloae, de la a cărui trecere la Domnul s-au împlinit trei decenii. Textul, printre ultimele traduse și publicate în foileton între 1989-1993, beneficiază în această nouă ediție de confruntarea cu manuscrisul olograf, aflat, alături de celelalte manuscrise, la Biblioteca Sfîntului Sinod, ca urmare a donației făcute de domnul Dumitru Horia Ionescu, nepotul părintelui. Acest amplu comentariu verset cu verset nu completează doar literatura patristică dedicată Psalmilor, ci confirmă centralitatea pe care hristologia și exegeza chiriliană au avut-o în teologia părintelui Stăniloae. E ceea ce putem observa, ca și în cazul foarte cunoscut al Filocaliei, parcurgînd notele sale, care se constituie ele însele într-o lectură cursivă, de adîncire teologico-spirituală, a textului tradus. 

O ilustrare cu totul specială a perspicacității hermeneutice a părintelui Stăniloae mi se pare că oferă o notă la tîlcuirea Psalmului 16, acolo unde Sfîntul Chiril vorbește despre rugăciunea lui Iisus către Tatăl „ca să fie păzit El, adică trupul Lui sau Biserica celor credincioși, de cei care Îl războiesc, asemeni unei pupile netulburate a ochiului, adică văzătoare a celor drepte” (p. 125). Interpretarea pasajului e remarcabilă, pentru că face apel la una dintre faimoasele cugetări ale lui Pascal: „Jésus sera en agonie jusqu’à la fin du monde“ („Iisus va fi în agonie pînă la sfîrșitul lumii“). E un exemplu pentru capacitatea părintelui Stăniloae de a actualiza tradiția patristică și de a o adînci prin stabilirea unor sinapse imprevizibile pentru un specialist, însă foarte sugestive teologic. 

Tema este cea a trupului mistic al lui Hristos, care este Biserica. Rugîndu-Se „pentru El”, Hristos, Dumnezeu și Om, se roagă pentru cei care sînt încorporați prin credință în propriul Său trup și aceștia, uniți fiind cu Hristos și între ei, se roagă pentru El. Dinamica acestei rugăciuni descrie, de fapt, „interioritatea reciprocă” dintre Hristos și membrii Bisericii. Părintele Stăniloae a simțit în accentul ecleziologic al comentariului Sfîntului Chiril ceea ce Pascal însuși a dorit să exprime într-o frază percepută adeseori ca enigmatică, dar care indică sensibilitatea sa eclezială. Căci nu e vorba, la Pascal, doar despre compasiunea pentru cei care suferă, ci despre starea permanentă de jertfă a lui Hristos, izvor de purificare a păcatelor și de viață pentru cei care participă prin credință la trupul Său. 

Faptul că părintele Stăniloae a găsit în formula pascaliană un reper spiritual de primă mărime este confirmat și de un fragment din Teologia dogmatică ortodoxă (vol. II, 2003): „Iar suferința pe cruce fiind și o compătimire pentru oameni – această compătimire rămînînd pînă la sfîrșitul lumii (subl. m.) –, Hristos a putut avea o suferință compătimitoare pentru acele suflete și în iad. Dar această suferință compătimitoare e în același timp putere mîntuitoare. Mila Îl însoțește oriunde și oricînd. De aceea s-o cerem tot timpul. Dar avînd-o proprie și ca om, ea nu poate fi lipsită de o notă de suferință” (p. 177). Pascal nu e invocat explicit aici, însă e prezent într-un mod mai mult decît evident, într-o țesătură teologică marcată de prezența Sfîntului Chiril al Alexandriei, căci părintele Stăniloae îl are pe marele autor alexandrin ca principală sursă de inspirație pentru a explica „sensul spiritual al expresiei: jertfă întru miros de bună mireasmă”. Hristos, înviat și înălțat, purtînd pe trupul Său pneumatizat semnele rănilor, face ca prin continua sa stare de dăruire sacrificială mirosul rău al păcatelor să fie curățat și ființa celor care cred și participă la jertfa și învierea Sa să devină, prin El, bună mireasmă: „Noi ne oferim prin Hristos lui Dumnezeu, scria Sfîntul Chiril, căci El este Cel ce curățește prin jertfa Sa pe păcătoși și spală spiritual pe cei ce se află în necurăție”. Astfel, părintele Stăniloae redă tradiției, cu acuitate deopotrivă spirituală și intelectuală, forța de a-și găsi semnele unei convergențe edificatoare. 

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.