O misiune bizantină la București

Publicat în Dilema Veche nr. 742 din 10-16 mai 2018
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg

La 8 mai 1938 se deschidea la București Institutul Francez de Studii Bizantine, în imobilul din Christian Tell 18, care avea să devină unul dintre reperele europene pentru cercetarea istoriei Bizanțului. O echipă de augustinieni asumpționiști, condusă de părintele Vitalien Laurent și formată din Venance Grumel, Raymond Janin, Jean Gouillard, cărora li se va adăuga, pentru cîteva luni, în 1947, Jean Darrouzès, convinsese autoritățile catolice și pe cele române, cu sprijinul marilor istorici Gh. I. Brătianu și, decisiv, N. Iorga, pe atunci consilier regal, să se mute de pe malul asiatic al Bosforului, unde condițiile deveniseră impracticabile, la București, unde găseau mijloacele unui „apostolat intelectual imediat și fecund“. Aduceau cu ei o faimoasă bibliotecă, alcătuită cu multă trudă la Kadikoy (fostul Calcedon), și o deja prestigioasă revistă: Échos d’Orient.

Mediile academice și culturale românești au primit cu entuziasm acest transplant savant, de la Academia Română, care avea să-l aleagă pe V. Laurent membru de onoare, la Universitatea din București. Este suficient să parcurgem lista savanților care au ținut să fie prezenți sau să adreseze mesaje la inaugurare pentru a avea dimensiunea europeană a evenimentului. Bucureștii vor deveni pentru comunitatea asumpționiștilor locul consolidării profilului academic al misiunii lor și al unei dezvoltări cu totul remarcabile a cercetărilor de istorie bizantină. La București va apărea primul volum din colecția Institutului, Archives de l’Orient chrétien, aici se va pregăti al treilea volum din Regestes des Actes du Patriarcat de Constantinople, tot aici institutul va edita colecția numismatică bizantină a lui Constantin Orghidan; membrii săi vor susține conferințe, directorul Institutului va deveni colaborator al Institutului de istorie universală, iar mediile ortodoxe aveau să fie, cu mici excepții, receptive la activitatea acestor catolici pasionați de Bizanț.

Istoria asumpționiștilor francezi, cuprinzînd deceniul românesc ca o tranziție fecundă dinspre apostolatul legat de strategiile misionare ale Romei pontificale în Orient, la Kadikoy, dar și în Bulgaria sau la Ierusalim, spre studiul academic al surselor istoriei bizantine la Paris, după 1947, este retrasată amplu și riguros de un volum coeditat de Marie-Hélène Blanchet și Ionuț-Alexandru Tudorie: L’apport des Assomptionistes français aux études byzantines. Une approche critique, apărut la Paris, în 2017, în colecția Institutului, fondată la București. Cartea este o reușită exemplară, fruct al unui colocviu ținut în 2014, la Colegiul „Noua Europă“, grație cercetărilor recente despre deceniul bucureștean al Institutului Francez de Studii Bizantine desfășurate de cîțiva ani de istoricul și teologul Ionuț-Alexandru Tudorie, autor, printre altele, al unei foarte apreciate contribuții despre împăratul Mihail al VIII-lea Paleologul. Volumul prezintă și evaluează critic evoluția acestei mici comunități în care „apostolii devin erudiți“, se apropie de Orientul creștin pentru a-l readuce la „matca“ romană și sfîrșesc prin a face din el obiect de studiu, restituindu-l astfel și celor care îi ignorau bogăția, memoria, moștenirea. Echipa părintelui Vitalien Laurent a putut, în condiții de multe ori vitrege, să refacă geografia și cronologia ecleziastică bizantină, să studieze sigilografia și numismatica, să reconstituie arhive și să aprofundeze ritualurile Bizanțului, să aducă la lumină legăturile dintre liturghie și artă, să editeze documente istorice și texte esențiale de teologie și spiritualitate.

Misiunea asumpționiștilor de la București a ilustrat un parcurs unic, în care vocația erudită și pasiunea intelectuală au înlocuit programatic o misiune apologetică și confesională. Coeditorii și coautorii volumului, G.-M. Croce, M. Cassin, A. Failler, D. Galadza, I. Jevtic, V. Kontouma, M.-H. Congourdeau, E. Mitsiou, P. Schreiner, V. Maladakis, V. Prigent, C. Morrisson, Ch. Gastgeber, evitînd, ca istorici, un panegiric, au oferit, de fapt, rațiunile profunde ale unui exercițiu de admirație. Ceea ce au prezentat ei este o moștenire inconturnabilă pentru noua generație de asumpționiști care clădește, din 2010, la Centrul „Sfinții Petru și Andrei“, un generos dialog fratern pe un astfel de soclu. 

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.