O materie care te scoate din fire

Publicat în Dilema Veche nr. 628 din 3-9 martie 2016
Anemierea creştinismului? jpeg

Pagina „…Din polul plus“ a făcut parte din programul iniţial al revistei. Şi-a avut locul ani la rînd în paginile 10 sau 11 ale publicaţiei. Şi pe bună dreptate. Dimensiunea religioasă rămîne un dat important al omului actual – fie că ea e prezentă pe linia credinţei, pe linia culturii  sau, uneori, a anamorfozelor agresiv politice. Pe urmă, trăim într-o civilizaţie europeană hrănită masiv de tradiţia creştină. În sfîrşit, e firesc ca în societatea românească temele spirituale să aibă glas public, spaţiu de dezbatere comunitară.

Am contribuit de la început la această pagină, atrasă de verva stilistică a Dilemei, de plăcuta ei aciditate, de gustul ei pentru argument şi nuanţă. Am fost recunoscătoare pentru faptul că îmi sînt primite aici textele, care cîteodată mi se păreau cam prea aeriene faţă de situaţia complicată din terenul românesc. Sigur că a lua seama la fenomenele, mutaţiile, tensiunile, crizele din viaţa socială a religiei e necesar. Sigur că a analiza chipul pe care îl ia religia în imediatul veacului – de la credinţă şi cultură pînă la tradiţionalism, utilizare identitară şi ideologie – e îndreptăţit. Dar merită, cred, atenţie şi ceea ce face specificul vertical al dimensiunii religioase.

În fond, asta mi se pare că indică versul emblematic sub care stă pagina: că materia de care se ocupă are, desigur, o faţă vizibilă, istorică, socială, dar că axa esenţială a tematicii religioase taie perpendicular planul imediatului, străbate către o realitate de alt tip, de altă densitate. Şi că acest „pol plus“ oferă repere tari, direcţie, orientare judecăţii asupra lumii în care trăim. Privind dinspre el, imediatul şi realul în genere pot căpăta proporţii mai juste, un chip mai adevărat, ierarhie valorică. Eşti îndemnat să‑ţi schimbi privirea curentă, lipită mereu de alte evenimente ale zilei, să renunţi la pasivitatea ori conformismul cu care le înghiţi. Eşti invitat să nu mai dai culoare de absolut mărginitului, să nu-ţi mai plasezi propriile interese (individuale ori colective) în centrul lumii, să nu mai faci din ceilalţi o neînsemnată periferie. Eşti îndemnat să iei distanţă faţă de geometria particularului, „să-ţi ieşi din firea“ cotidiană. Aşa cum o sursă de lumină îşi arată puterea prin spaţiul pe care îl luminează, spunea Simone Weil într-o notaţie din Caiete, tot aşa „valoarea unei forme de viaţă religioasă sau spirituală e de apreciat prin lumina pe care o proiectează asupra lucrurilor de aici de jos“.

„…Din polul plus“ trimite la modul cum arată existenţa personală şi cea comunitară sub lumina proiectată „de foarte sus“ de o Privire care situează lucrurile în (non)perspectiva totalităţii, a universalului. Şi a libertăţii. Fiindcă ea operează acolo unde există răspuns, participare, creativitate umană, „dialog al ochilor“ între privirea umană şi această Privire polară.   

A fi atent la tematica religioasă, a reflecta la ea, a o studia ar fi de dorit aşadar să se însoţească cu o anumită „simpatie“ faţă de verticala ei. Altfel, cercetătorul riscă să niveleze subiectul de care se ocupă, să-l cazeze în categorii improprii (strict socio-culturale, istorice, psihologice), să-i rateze specificitatea calitativă, la limită să facă din el un strigoi, cum observa Leszek Kolakowski.

Mă bucur că revista reia pagina „…Din polul plus“ şi că m-a invitat să particip la ea. Voi continua să propun mici eseuri pe temele dintotdeauna, interne, ale religiei/religiilor. Nu mă voi feri să le privesc în luminile încrucişate ale diferitelor tradiţii. Pe de o parte, sub această încrucişare, faptul religios îşi poate arată mai bine relieful, cutele subtile, implicitul bogat de sens. Pe de altă parte, a pune o credinţă în dialog cu celelalte nu îi contrazice statura, care se declară capabilă de Universalul viu. Asta nu înseamnă că nu voi face referire din cînd în cînd şi la imediat, unde problemele/crizele religiosului abundă.

E poate cazul să ne întrebăm ce îndreptăţire au oameni din afara profesiunii teologice să propună – public – o reflecţie pe teme religioase. Unii ar putea susţine că ea îşi are locul în Biserică sau că se cuvine să iasă în spaţiul public numai prin vocile autorizate ale instituţiei. Oare aşa să fie?

În primul rînd, textele credinţei însele te îndeamnă, îţi cer – ţie, ca persoană – să te situezi dinaintea lor în atitudinea cercetării. Sînt construite în aşa fel încît să stîrnească căutarea personală a sensului. Îţi pun în faţă elemente simbolice care nu se lasă închise într-un singur nivel de interpretare. Te confruntă cu versiuni concordant-diferite asupra aceluiaşi eveniment axial. Noul Testament proiectează patru priviri către actul christic. Actul creaţiei se desfăşoară în două mari versiuni, pe două mari versante. Michel Dousse, specialist în comparatismul tradiţiilor monoteiste, făcea observaţia că nimic nu e „simplu“ în revelaţiile divine. Omul e îndemnat să ia în piept „problemele“ pe care Dumnezeu i le prezintă, să cîştige tot mai mult înţeles prin munca interpretării. Scripturile, spune Origen în Despre principii, au fost puse în aşa fel în pagină încît să trezească pofta de cercetare, să atragă în straturile lor de înţeles pe cei îndrăgostiţi de înţelepciunea christică, „să le dea prilejul să se deprindă în cunoaştere“.

Marile texte ale tradiţiilor religioase cer ele însele tratament hermeneutic. E convingerea primilor gînditori creştini şi nu numai a lor, ci a spiritualilor de pretutindeni.

Pe urmă, textele şi tradiţiile acestea nu rămîn doar în grija comunităţilor religioase. Fac parte din patrimoniul universal. Fac parte din depozitul umanităţii de întrebări esenţiale, de înţelepciune, de confruntare cu transcendentul. Nu ne face rău, credincioşi sau nu, să luăm act de o materie care îi solicită umanului facultăţi înalte de judecată, de cunoaştere.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.
image png
Piața Romană
Fetele de 20 de ani de acum nu-și mai pierd vremea în astfel de bodegi.
image png
Zgomotul și furia
Drept urmare, există mai multe metode tradiționale de a riposta unui vecin zgomotos.
image png
Cîteva note despre agapa creștină
Evident că nimeni, mîncînd laolaltă, nu stătea să filosofeze. Eram însă alături de Domnul.
p 20 Arik Ascherman WC jpg
Traumă şi discernămînt
Dar, în ciuda singurătăţii şi a primejdiilor acum mult mai aspre, rabinul îşi continuă patrularea, nu părăseşte paza.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Într-un supermarket, la raionul de alimente exotice, am descoperit mămăliga ambalată în vid, „gata preparată”.
image png
Lumi fragile
Am perceput „schimbul de scrisori”, formulare care în curînd va trece și ea într-o arhivă a limbii, ca pe un fel de apel la memorie.
image png
Frig și acasă
Cert e că, în ciuda condițiilor aparent vitrege, m-am simțit acasă acolo.
image png

Adevarul.ro

image
Diferența dintre zahărul vanilat și zahărul vanilinat. Motivul pentru care au culori diferite
În pragul sărbătorilor căutăm cele mai bune arome pentru desertul special pe care vrem să îl pregătim. Iar atunci când mergem la cumpărături nu lipsește de pe listă zaharul vanilat. Ajunși acasă observăm, însă, că am achiziționat zahăr vanilinat.
image
În interiorul „celui mai scump superiaht din lume“, în valoare de 4,2 miliarde de euro. Este acoperit în aur și os de T-rex FOTO
Iahtul este de peste trei ori mai scump decât cel considerat al doilea ca valoare din lume.
image
Japoneza îndrăgostită de România: „Sunt o româncuță din Extremul Orient. Aici am învățat să fiu fericită” VIDEO
Povestea lui Ayako Funatsu, unul dintre expații din țara noastră, reprezintă una dintre cele mai frumoase declarații de dragoste pe care un străin o poate face României

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic