O lecție despre bunătate

Publicat în Dilema Veche nr. 1004 din 6 – 12 iulie 2023
Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Cărțile lui Rémi Brague pot fi citite cu o intenție terapeutică. Este vorba despre o terapie subtilă, inteligentă, în care pacientul (adică modernitatea) nu este certat pentru imprudențele sale, ci învățat să își regîndească excesele și să își primenească instinctele. Nu este totul pierdut, dar identificarea precisă a cauzei suferinței cere o interogație radicală care să scuture efectele acesteia.

În Istoria experienței umane a universului (TACT, 2012), diagnosticul este formulat succint: „Cosmosul modern este indiferent din punct de vedere etic. Imaginea lumii ivită din fizica de după Copernic, Galilei, Newton este aceea a unui joc de forțe oarbe, unde nu mai e loc pentru examinarea Binelui” (p. 279). Or, asta înseamnă că omul rămîne fără casă, fără un loc în care să se regăsească și să se gîndească la sine. Cu alte cuvinte, rămîne fără posibilitatea experienței, care este în mod esențial una situată, finită, dependentă de un loc și un timp anume, de o lume pe care o poartă cu sine și încearcă să o înțeleagă. Sărăcirea experienței, o temă pe care o regăsim și la Walter Benjamin, de exemplu, constituie trauma modernității; fără ea, omul rămîne suspendat între absoluturi inaccesibile și infernuri abstracte, avînd în sine doar gustul metalic al reflexivității și coșmarul obiectivității ca măsură a adevărului.

Regăsirea experienței, a posibilității de a pune problema sensului în contextul vieții constituie miza regîndirii „proiectului” modern și a limitelor sale. Cartea lui Rémi Brague la care vreau să mă refer, Lecuind adevăruri luate razna. Înțelepciune medievală pentru vremuri moderne (Ratio et Revelatio, 2022), este o frumoasă încercare de terapie a modernității. Dan Siserman, unul dintre traducătorii cărții (alături de Dan Radu), sintetizează ideea conferințelor adunate în carte sub semnul unei întrebări cum lumea de astăzi nu mai știe să pună: „De ce e bine ca omul să existe?”. Eșecul modernității constă în imposibilitatea de a (mai) răspunde, iar cauza acestui eșec, explică Brague, este relația strîmbă pe care și-a construit-o cu lumea din care s-a născut, creștinătatea Evului Mediu. Din momentul în care omul a considerat mai nimerit să se conceapă pe sine ca proiect și nu ca sarcină, lucrurile „au luat-o razna”, iar răspunsul la întrebarea de mai sus se întunecă: „Lumea modernă nu lasă nevătămat capitalul din care trăiește, ci îl corupe” (p. 15). Virtuțile creștine, transformate în simple imperative etice, își pierd, după cum observă Brague alături de Chesterton, coerența și respirația pe care Revelația le-o conferea. Rațiunea este ea însăși sfîșiată în momentul în care înțelege credința doar ca pe o formă imperfectă de cunoaștere. Și, mai mult, deși trăim într-o „cultură a vinovăției”, fără speranța în iertare aceasta devine un „sacrament pervers de spovedanie fără dezlegare” (p. 16).

Modernitatea ca proiect fără alt conținut decît satisfacția noutății și refuzul de a considera omul ca centru al lumii conduc, alături de cele de mai sus, la sufocante eșecuri ale înțelegerii și la imposibilitatea dialogului cu lumea. Reabilitarea acestui dialog trece, în concepția lui Brague, prin reevaluarea concepției platoniciene despre bine: „Platon a înțeles Binele nu atît ca pe o normă pe care subiecții activi trebuie să o respecte, cît mai degrabă ca pe un principiu creator” (p. 72). Este o idee pe care o regăsim în creștinism, în primele versete ale Genezei și apoi în toată teologia medievală. Teza acesteia din urmă, formulată ca ens et bonum convertuntur, devine de neînțeles pentru modern, care restrînge binele la sfera moralei, iar ființa la o semnificație abstractă, pe bună dreptate luată peste picior de atîția filosofi, în momentul în care metafizica părea că și-a epuizat definitiv forțele.

Prin urmare, la întrebarea „De ce e bine ca omul să existe?”, cei vechi aveau un răspuns limpede: pentru că existența este în sine bună, aflată în grija unei ordini sau a unui creator care nu lasă lucrurile „să o ia razna”. Iar scopul omului, în existența sa liturgică, este acela de a aduce laudă și de a cunoaște sensurile lumii. O a doua întrebare legată de prima este: „Mai sîntem capabili să lăudăm?”. Odată cu ea se deschide o a doua miză importantă a cărții, care privește ceea ce este în cea mai mare măsură uman: cultura. Un text formidabil invocat în carte este conferința ținută de Papa Benedict al XVI-lea în 2008 la Collège des Bernardins. Plecînd de la viața monahală medievală, este aici dezvăluit un sens al culturii ca simplă formă de îngrijire a ceea ce este primit, ca sarcină de a căuta un limbaj al laudei. Exemplul muzicii este cuceritor: „Această exigență intrinsecă de a vorbi cu Dumnezeu și de a cînta despre El cu cuvintele pe care El însuși le-a dat este cea care a dat naștere marii tradiții a muzicii occidentale. Ea nu a reprezentat o formă de creativitate privată, în care individul își înalță un monument pentru sine și face din autoreprezentarea sa criteriul său esențial. Este vorba mai degrabă de a recunoaște cu vigilență, cu urechile inimii, legile interioare ale muzicii creației, arhetipurile muzicii pe care Creatorul le-a clădit în lumea sa și în oameni, și de a descoperi astfel o muzică demnă de Dumnezeu și, în același timp, cu adevărat demnă de om, o muzică a cărei vrednicie să răsune puritate” (traducere Dan Siserman). Creștinismul, comentează Rémi Brague, nu se dorește a fi creator de cultură, ci păstrător. El reorientează, selectează și reinterpretează materialul simbolic primit de la antici pentru a-l face să vorbească despre o realitate nouă, aceea a Dumnezeului întrupat. Și o face cu conștiința că, astfel, însuși acest material este primenit și livrat unei noi vieți.

Din credința în Binele ca temelie a lumii se naște astfel un fel de a fi uman care se întemeiază pe capacitatea de a lăuda. În spiritul întregii cărți, se mai poate adăuga: pe capacitatea de a fi bun. Ultima conferință din cartea lui Rémi Brague, „Civilizația în calitate de conservare și conversație”, conține o reflecție despre relația dintre civilizație și barbarie. Concluziile ei pot fi însă citite cu o intenție mai largă. Specificul civilizației este conversația, afirmă Rémi Brague. Posibilitatea de a comunica asigură deopotrivă continuitatea (a unei tradiții, a unor valori, a unor apartenențe) și înnoirea lumii în care trăim. Barbarul, după definiția clasică, este cel care nu poate intra în conversație. Dar aceasta din urmă, la rîndul ei, are drept condiție de posibilitate bunătatea: manifestată fie ca simplă deschidere politicoasă fie, mai mult, ca o formă de căutare a partenerului de dialog, cu credința că are ceva să spună care ne privește pe toți pentru că adaugă o nuanță la felul în care este concepută lumea. Bunătatea devine un corolar al civilizației, în măsura în care ea este înțeleasă ca păstrare și apărare a umanității în mijlocul barbariei. Datoria de a menține lucrurile umane „în integralitatea lor”, de a le păstra, precum și responsabilitatea de a participa la binele care ne-a fost dat prin chiar existența noastră sînt mărcile umanității vindecate de excesul proiectului gol, modern. Rémi Brague numește acest fel de a fi conservatorism, fără a-l orienta în vreun fel ideologic: „de fapt, oamenii conservatori sînt pur și simplu conștienți de greutatea care se află pe umerii omului ca ființă liberă” (p. 165).      

Ioan Alexandru Tofan este prof. univ. dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi.

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

test IQ concentrare jpg
Alimentele care ne ajută creierul să se concentreze mai bine. Nu trebuie să ne lipsească din dieta zilnică
Alimentele pe care le consumăm ne vor afecta nu numai greutatea, ci și abilitatea de a ne concentra de-a lungul zilei.
miscare jpg
Cinci obiceiuri pe care le face un gastroenterolog în fiecare zi pentru o îmbătrânire sănătoasă
Plimbările zilnice, o dietă nutritivă, reducerea consumului de băuturi alcoolice și un somn mai bun sunt modalitățile prin care un gastroenterolog își menține sănătatea.
tarantula 1 jpg
Un bărbat a încercat să iasă din Peru cu sute de insecte lipite de corp. Câte specii au identificat polițiștii
Un bărbat aflat în Peru a fost oprit de polițiști în aeroport după ce a încercat să părăsească țara cu sute de insecte.
caine Foto Ilegis jpg
Cuvintele pe care un câine le înțelege. Singurele comenzi care îi atrag atenția
Cuvintele pe care un câine le înțelege și comenzi care îi atrag atenția sunt esențiale pentru o comunicare eficientă între stăpân și animalul de companie.
Racheta balistica FOTO Profimedia jpg
Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală asupra Ucrainei. Atacul a provocat pagube și întreruperi de curent
Rusia a lansat joi, 21 noiembrie, dimineața devreme, o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) asupra Ucrainei, marcând o escaladare semnificativă a atacului său în curs asupra țării, scrie Kyiv Post.
img 33 529 jpg
Pericolul din cartierele-dormitor din Capitală: O junglă urbană expusă catastrofelor
Cartierele-dormitor situate la periferia Bucureștiului, cum este celebrul Militari Residence, atrag tot mai mult atenția experților din cauza riscurilor majore care pândesc locuitorii.
actulde donatie
Donația posesiunii Hunedoara, prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor
Actul de donaţie din 1409 reprezintă prima atestare documentară a familiei Hunedoreștilor. Prin acest act, datat la 18 octombrie 1409, regele Sigismund de Luxemburg (1384-1437), donează posesiunea regală Hunedoara (lat. possessionem nostram regalem Hwnyadwar) lui Voicu şi familiei sale.
Adevarul (2) (7) (1) jpg
Fertilizarea in vitro – Șansa ta la fericirea de a fi părinte
În ultimii ani, a devenit foarte populară metoda de fertilizare in vitro (FIV), care oferă multor cupluri posibilitatea de a fi fericiți, de a-și ține propriul copil în brațe. Multe femei nu reușesc să devină mame prin metoda convențională.
marele hotel jpg
Ce fel de preparate existau în meniul unui restaurant, în 1855: „Se găsește în orice timp mâncări reci și calde” Cât costau ochiurile, borșul de pasăre și friptura?
În ianuarie 1885, Maria Zadic, proprietara unui restaurant situat în prestigiosul Hotel Moldavie din Iași, își invita clienții să descopere un meniu variat și accesibil.