O inimă curată

Publicat în Dilema Veche nr. 1008 din 3 august – 9 august 2023
foto BTC DV bis jpeg

Una dintre fericirile pe care Hristos le proclamă în Evanghelia după Matei privește legătura dintre puritatea inimii și vederea lui Dumnezeu. Dintre toate, această fericire pare a fi cea mai înaltă și, prin exigența ei, aproape inaccesibilă, căci cine are cu adevărat o inimă curată ca să-L poată vedea pe Dumnezeu? Dar întrebarea de mai înainte comportă o anumită ambivalență: pe de o parte, exprimă realismul condiției imperfecte și impure a omului, iar pe de altă parte, o resemnare vinovată: e ca și cum am accepta că există o frumusețe ideală pe care o contemplăm doar ca fiind cu neputință de atins. Or, această fericire atît de extra-ordinară, în sensul alterității față de regimul comun al vieții, este anunțată tocmai ca posibilă de însuși Cel care s-a arătat oamenilor ca „chip al Tatălui” (2 Cor 4, 4). Unii L-au văzut și L-au recunoscut, urmîndu-L pînă la capăt, alții L-au contestat, batjocorit și condamnat. Unora li s-a revelat în splendoarea Sa dumnezeiască, așa cum s-a petrecut pe Tabor, în momentul Schimbării la Față, altora li s-a făcut cunoscut prin efectele miraculoase ale puterii Sale. Au fost și orbi care, deși nu puteau să se bucure cu ochii trupești de prezența în mijlocul lor a Fiului lui Dumnezeu, i-au perceput identitatea cu o sensibilitate spirituală, ținînd de claritatea și curățenia inimii. 

În predica de pe munte, Hristos făgăduia astfel o fericire aflată între „deja” și „nu încă”, conducîndu-i pe cei ce îl ascultau pe calea profeților care nu de puține ori vorbiseră despre inima curată ca efect al înnoirii prin pocăință (Ps. 50, 11) sau ca o condiție a intrării în Templu: „Cine se va sui în muntele Domnului și cine va sta în locul cel sfînt al Lui? / Cel nevinovat cu mîinile și curat cu inima, care n-a luat în deșert sufletul său și nu s-a jurat cu vicleșug aproapelui său” (Ps. 23, 3-4). Inima este, în limbajul simbolic al Vechiului Testament și în antropologia spirituală biblică, interioritatea cea mai adîncă a omului, identitatea sa ființială, sediu al gîndirii și al deciziei și, prin urmare, loc al fidelității în relație cu Dumnezeu sau al impurității infidele. Iisus avertizează la un moment dat, în contrast față de ritualismul purității exterioare, că „nu ceea ce intră în gură îl spurcă pe om, ci ceea ce iese din gură”, adică necurăția inimii: „Gîndurile rele, ucideri, adultere, desfrînări, furtișaguri, mărturii mincinoase, hule” (Mt 15, 11 și 19). Cu alte cuvinte, relația cu Dumnezeu, pregătirea pentru întîlnirea cu El, pătrunderea în sfera sacralității absolute începe din interior și se decide în acest spațiu cvasi-insondabil al inimii, al centralității iradiante a făpturii umane. Faptele purificării și, implicit, ale respectului față de sacru sînt, de fapt, privite și primite de Dumnezeu dinspre ceea ce nu se vede, dar constituie miezul acestora: intenția, dragostea, non-duplicitatea, dăruirea de sine, blîndețea, smerenia, dorința și speranța de a-L cunoaște și a-L vedea pe Dumnezeu. Singura dată cînd Iisus a spus ceva despre inima Sa a fost atunci cînd a făgăduit odihnă celor „osteniți și împovărați”: „Învățați-vă de la mine, că sînt blînd și smerit cu inima” (Mt 11, 29). Iată, inimilor convertite, în „carnea” cărora Dumnezeu dorea, potrivit profetului Iezechiel (36, 26), să fie înscrisă Legea, Iisus le oferă modelul blîndeții și al smereniei, al iubirii de oameni pe care o întrupează, făcînd-o accesibilă, vindecătoare și restauratoare. 

Chiar și în asaltul sau bruiajul gîndurilor impure, despre care mărturisesc experiențele asceților, sau în împresurarea suferințelor și a motivelor de deznădejde, rămîne un spațiu rezervat unei alegeri de adîncime, cu neputință de alterat, în care vocea lăuntrică, uneori abia sesizabilă, a conștiinței e ascultată de Cel care cunoaște inimile și, văzîndu-le în aspirația lor după blîndețe și smerenie, în renunțarea la toată urîțenia și teribila deformare a umanității, în fragilitatea, dar și fidelitatea lor, le lasă să-L contemple ca pregătire a vederii „față către față” (1 Cor 13, 12). Inima curată nu e ceea ce poate obține omul de unul singur, ci efectul unei înnoiri pe care Dumnezeu însuși o împlinește în spațiul unei receptivități active. E ca o sămînță a vieții contemplative sădită în plin efort de purificare, reluat cu vigilență și încredere, sau ca o oglindă a luminii interioare în care se reflectă lumina lui Dumnezeu.  

Bogdan Tătaru-Cazaban este preot și cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu peste 2.000 de euro în România, dar nepopular printre tineri. „Ai și pauze de țigară și cafea, dar nu abuza”
Românii sunt cei mai săraci europeni, conform Eurostat, iar la salarii suntem penultimii. Există totuși și locuri de muncă bine remunerate, dar uneori oamenii nu se prea înghesuie din cauză că nu vor să facă munci grele.
image
Este considerată o delicatesă, însă te poate ucide. Cea mai periculoasă brânză din lume se fabrică în Europa
Sezonul vacanţelor se apropie şi, odată cu el, şi şansele de a călători şi de a experimenta cultura şi produsele culinare ale altor ţări în toată splendoarea lor.
image
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic și triatlonist în vârstă de 83 de ani, care la 40 de ani a luat decizia să-şi schimbe regimul de viaţă, a împărtășit principiile unei diete despre care crede că l-au ajutat să trăiască o viață lungă și sănătoasă.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.