Nebunia lui Dumnezeu, mai înțeleaptă decît înțelepciunea oamenilor (I Corinteni 1, 25)

Publicat în Dilema Veche nr. 817 din 17-23 octombrie 2019
Nebunia lui Dumnezeu, mai înțeleaptă decît înțelepciunea oamenilor (I Corinteni 1, 25) jpeg

În repetate rînduri, Apostolul Pavel numește credința în Iisus Hristos nebunie: „Hristos cel răstignit: pentru iudei, sminteală; pentru neamuri, nebunie“ (I Cor. 1, 23), „Cuvîntul Crucii, pentru cei pierduți, este nebunie“ (I Cor. 1, 18), „Omul biologic nu primeşte cele ale Duhului lui Dumnezeu, căci pentru el sînt nebunie“ (I Cor. 2, 14), și ajunge la concluzia că și reciproca este valabilă: „Înţelepciunea lumii acesteia este nebunie înaintea lui Dumnezeu“ (I Cor. 3, 19). Să fie oare disperarea unui om fără casă, pribegind din oraș în oraș, izgonit de ai săi și dat pe mîna judecătorilor străini pentru vina de a pretinde că un răstignit, a cărui moarte infamantă a fost văzută de întregul Ierusalim, ar fi înviat și că această moarte-înviere ar fi însăși taina cea din veac ascunsă?

Procuratorul Festus, ascultînd apologia lui Pavel în fața acuzațiilor pe care i le aduceau arhiereul din Ierusalim și căpeteniile templului, îi răspunde, exasperat de aberația acuzațiilor, cît și de insistența împricinatului de a vorbi de o înviere anunțată de la începutul istoriei: „Pavele, eşti nebun! Învăţătura ta cea multă te duce la nebunie“ (Fapte 26, 24). Dar Pavel, cetățean roman, fariseu odinioară bucurîndu-se de mare stimă între evrei ca ucenic al lui Gamaliel, dar poate și de protecția marii familii romane a Paulilor, preferă să-și urmeze propriul îndemn: „Dacă i se pare cuiva, între voi, că este înţelept în veacul acesta, să se facă nebun, ca să fie înţelept“ (I Cor. 3, 18).

Prigoanele anticreștine, care justifică identificarea creștinismului cu o nebunie în fazele violente, n-au fost totuși permanente nici în primele trei secole, dar mai ales după edictul de toleranță de la Milan (311), creștinismul se instalează în societatea romană ca un cult legitim, apoi, în ultima parte a domniei lui Constantin, ca un cult oficial al Imperiului, astfel încît a fi creștin nu mai comportă nici un risc, ci devine o notă favorizantă social. Creștinii intră la curtea imperială și participă la administrarea provinciilor. Înțelepciunea omenească pare să se fi împăcat cu înțelepciunea lui Dumnezeu, făcîndu-și casă împreună. Atunci, dacă a crede în cruce nu mai presupune nici un risc, iar profetul misterios executat de autoritățile romane devine principala, ulterior unica, divinitate a Imperiului Roman, unde mai rămîne nebunia? Sînt anulate cuvintele lui Pavel de schimbările vremurilor?

Monahismul s-a ridicat în acel secol al IV-lea ca o arzătoare dorință a multor creștini de a salva nebunia creștinismului. Însă monahismul, la rîndul său, s-a transformat într-o instituție socială, organizată prin canoane și reguli monastice, supusă autorității episcopale locale sau a împăratului sau a patriarhilor. În fața acestei inexorabile mișcări a corpului social de a înregimenta orice manifestare asocială, prezervarea „nebuniei lui Dumnezeu“ a devenit, spre surprinderea multora, cel mai prețios patrimoniu al creștinismului.

În aceste condiții s-a născut cel mai special gen literar al antichității tîrzii, hagiografia sfinților nebuni ai lui Dumnezeu: ho dia tou Theou sau ho dia tou Hristou salos. La propriu, nebunul lui Dumnezeu chiar așa apare societății, ca un bolnav mintal, care beneficiază, odată cu declasarea socială, de toleranță față de devierile sale de la regulile comunității. Nebunul se bucură de o libertate de cuvînt și de gestualitate ieșite din comun. El are voie să spună ceea ce nici un om înțelept nu ar vrea să spună celui bogat sau puternic.

Începutul narațiunilor despre nebunii lui Dumnezeu figurează în Pateric, unde ne este relatată viața lui Marcu nebunul care trăia în hipodromul Alexandriei. Aparent, nebunul lui Dumnezeu beneficiază de o deghizare perfectă. El trăiește nu numai într-o sărăcie desăvîrșită, ci și în anonimat, în rînd cu cerșetorii sau servitorimea cea mai de jos, de la grajduri sau din ogradă, a caselor mari din orașele antice. Aspectul său este repugnant și provoacă nu numai disprețul oamenilor normali, ci de-a dreptul repulsie, prin mimică, gestualitate excentrică sau chiar provocare, astfel încît se asigură că nimeni nu se va milostivi de el. Nebunul trezește însă în avva Daniil de la Schit, venit la sărbătoare în Alexandria, suspiciunea unei înțelepciuni dumnezeiești. Urmează, a doua zi, o scenă hilară și scandaloasă, avva Daniil cere binecuvîntare și se agață de nebun, care se zbate și se scălîmbăie, vrînd să-l ducă cu forța la patriarhul Alexandriei. Adus în fața patriarhului, nebunul își povestește viața de asceză și umilință extremă și moare peste noapte, fiind îngropat cu mare cinste de întreaga cetate și de monahi. Avva Marcu fugise din mînăstire pentru a face pe nebunul în oraș, pentru a-și petrece viața cu cerșetorii și cu cei mai disprețuiți oameni, cărora le împărțea tot ce primea pentru ghidușiile pe care le făcea la hipodrom. Un cerșetor distractiv este mai eficient! Nebunia pe care o mimează Marcu este numită chiar de Marcu o chemare la „slujirea lui Hristos“. În altă variantă a narațiunii, Marcu este numit „slujitorul ascuns al lui Hristos“.

O altă narațiune, circulînd în diverse culegeri de Apoftegme, dintre care cea mai cunoscută este varianta din Istoria Lausiacă a lui Palladie, prezintă o monahie din mînăstirea de femei de la Tebennesi din Egipt, socotită de celelalte monahii ca fiind deranjată la minte și pe care o pun să slujească la bucătărie și la muncile murdare. Umilința ei este răsplătită cu dispreț, ba chiar cu rele tratamente din partea celorlalte monahii. Sfințenia monahiei nebune (salé) este descoperită avvei Pitirim, care în pofida interdicției binecunoscute ca bărbații să intre în mînăstirea de fecioare de la Tabennisi, cere binecuvîntare să încalce regula pentru a o cunoaște pe cea care i-a fost revelată ca fiindu-i duhovnicește superioară. Scena intrării avvei Pitirim în mînăstire ne va trezi amintiri din copilărie. Avva cere să vadă fecioarele, iar stareța le aduce pe rînd, în ordinea vredniciei aparente, pe cele cîteva sute de monahii. După această inspecție îndelungată și fastidioasă, avva Pitirim contestă afirmația stareței că i-ar fi arătat toate fecioarele din mînăstire. Jenată, dar și indispusă, stareța admite că se mai află una sub ascultare la bucătărie, dar aceea este deranjată la minte și în nici un chip potrivită pentru virtuțile înalte pe care le căuta avva. În vedenie, avva văzuse monahia încoronată cu o coroană de mare preț. Or, dintre toate monahiile, care aveau capul frumos acoperit cu un culion curat și îngrijit, numai monahia cea nebună și-a acoperit capul cu o cîrpă de bucătărie. De îndată ce este adusă în fața avvei cu forța, pentru a sublinia sminteala, acesta cade la pămînt în fața ei cerîndu-i binecuvîntarea. Întîmplarea cu monahia nebună din Tabennisi circulă și în lumea latină, unde monahia capătă și un nume, Isidora, și se transformă în cele din urmă în Cenușăreasa căutată de moștenitorul împărăției. Tematica nunții, care domină povestea Cenușăresei, este în mod evident transferată din metafora evanghelică a așteptării mirelui de către fecioarele care se împart în înțelepte și nebune. În mînă-stirea de fecioare de la Tabennisi pregătirea pentru întîlnirea Mirelui, căruia Tatăl ceresc i-a dat o Împărăție veșnică, era principala temă ascetico-mistică. De altfel, modestia, răbdarea, seninătatea în față nedreptăților societății, pe care le găsim ca virtuți la Cenușăreasa, ne par total nerealiste, din punct de vedere al experienței comune în societate. Ele nu-și regăsesc cu adevărat sensul decît dacă sînt plasate în contextul mistic din care au descins, acela al efortului de a intra prin nebunia valorilor asociale în Împărăția cerească.

De altfel, în narațiunile mai tîrzii ale nebunilor întru Hristos, componenta vizionară este determinantă, cum vom vedea în Viețile Sfinților Simeon cel Nebun, Andrei cel Nebun și Vasile cel Nou.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Impresiile unei românce care a locuit 5 ani în SUA despre „visul american”: „După ce termini facultatea, devii imigrant și ești văzut mereu ca un imigrant” VIDEO
Întoarsă în România după cinci ani în care a locuit în Statele Unite, o tânără româncă a povestit pe TikTok ce a însemnat pentru ea personal visul american şi care sunt motivele pentru care a ales să revină acasă.
image
Problema cu avioanele de luptă F-16 este aceeași întâmpinată de Ucraina cu tancurile Abrams, spune Zelenski
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat livrarea primelor avioanelor de luptă F-16, așteptate să zboare în această vară în Ucraina, cu tancurile Abrams pe care Ucraina le-a primit de la SUA toamna trecută.
image
Un pilot al armatei ruse a divulgat informații clasificate Ucrainei după atacul asupra spitalului de copii din Kiev VIDEO FOTO
După atacul rusesc cu rachete asupra spitalului pediatric Ohmatdit din Kiev, în 8 iulie, un pilot al armatei ruse a luat legătura cu serviciile de informații ucrainene și a divulgat date clasificate cu privire la personalul diviziei sale, relatează Ukrainska Pravda.

HIstoria.ro

image
România anului 1944, văzută din exil: „Sfârșitul lumii noastre”
Ajuns în Elveția, Constantin Argetoianu se miră de calmul și liniștea care domnesc în rândul localnicilor și imediat ia pulsul celor câțiva români aflați aici.
image
Un cărturar francez justifică argumentat Comunismul lui Sadoveanu
„Războiul rece bîntuia și printre intelectuali. În acest context, Sadoveanu, care făcuse deja alegerea în 1944, în timpul răsturnării de situație prosovietice acționînd convins potrivit conștiinței sale umaniste, este pus în situația să aibă luări de poziție fără echivoc în favoarea noului regim”.
image
Războiului din Pacific: decriptarea codului japonez JN-25b
Un salt major pentru SUA în domeniul informațiilor a avut loc în februarie 1942, când criptanaliștii US Navy au început decriptarea mesajelor japoneze trimise cu ajutorul codului naval standard JN-25b.