Nașterea vămilor văzduhului

Publicat în Dilema Veche nr. 825 din 12–18 decembrie 2019
Nașterea vămilor văzduhului jpeg

Parafrazînd titlul celebrei lucrări a lui Jacques Le Goff, constat că originile și modul de propagare a „vămilor văzduhului“ nu au făcut încă obiectul unei cercetări de aceeași amploare. În dezbaterea despre vămile văzduhului, care continuă și azi, Viața Sfîntului Vasile cel Nou (secolul X) este permanent invocată ca o piesă majoră a dosarului. Vămile văzduhului fac parte din ansamblul de credințe despre viața de după moarte, iar în mod particular privitor la destinul sufletului imediat după moarte și pînă la învierea cea de obște. Fragmentul acesta se numește, în vocabularul teologiei istorice, „mica eshatologie“ sau „judecata particulară“. Este vorba de pronunțarea unei instanțe de judecată asupra sufletului despărțit de trup și, prin urmare, desemnarea unui loc sau a unei forme de existență provizorie de pînă la Judecata de Apoi. Vorbim generic de o instanță de judecată, pentru că aceasta poate fi identificată fie nemijlocit cu Iisus Hristos, căruia I s‑a dat „toată judecata“ (Ioan 5, 22), fie cu vameșii spațiilor intermediare, care exercită această putere de judecată în virtutea legăturii care s-a realizat încă în timpul vieții între duhurile necurate și sufletul celui decedat. Altfel spus, duhurile întunecate și-au achiziționat acele suflete și le reclamă acum ca pe o proprietate. Textele care ne înfățișează vămile văzduhului spun că, imediat după moarte, sufletul trece printr‑un proces de anamneză foarte detaliat sub forma unui interogatoriu condus de demoni specializați în diferite tentații sau patimi și care îl confruntă pe decedat cu instrumentul unei arhive amănunțite și incontestabile a tuturor crimelor, păcatelor, neregulilor sau abaterilor de la disciplina duhovnicească laică sau monahală. Caracterul incontestabil al probelor vine din faptul că fapta se înfățișează pîrîtului nu ca o acuzație exterioară, care poate fi respinsă, ci ca o dezvăluire interioară, în conștiință, a realității și consecințelor faptei.

Acest interogatoriu se împarte într-un număr variabil de stațiuni, adică birouri vamale instalate în văzduhul noetic, iar fiecare suflet trece mai ușor sau mai greu prin fiecare dintre ele în funcție de felul în care și-a trăit viața pe pămînt, dar mai ales în funcție de felul în care s-a pregătit pentru moarte, adică dacă a parcurs taina spovedaniei și a pocăinței. Interesul textului de față constă și în faptul că prezintă varianta cea mai completă a unei viziuni a vămilor văzduhului prin prisma mărturiei pe care i-o dă sufletul decedatei Teodora, slujnică în casa în care își găsise adăpost și Sf. Vasile. Fragmentul vizionar privitor la vămile văzduhului a fost foarte repede detașat de textul hagiografic și a circulat separat furnizînd temeiul unei dezvoltări tîrzii pe care o regăsim și în predicile populare ale lui Nicodim Măndiță. Textul integral din Viața Sf. Vasile cel Nou arată un număr de douăzeci și una de vămi.

Numărul vămilor are, de fapt, rolul de taxinomie a păcatelor, iar această taxinomie variază în funcție de statutul social al persoanei din care a plecat sufletul. Tocmai cazul slujinicei Teodora ne dă măsura în care vămile văzduhului constituie un imaginar social. Acele vămi, categorii de păcate, care nu îi erau accesibile din cauza condiției ei servile, cămătărie, plictiseală, mîndrie, magie, le trece Teodora fără să se oprească prin ele. Observație complementară, personalitatea formată în contextul social al individului îl acompaniază în lumea de dincolo. Pentru fiecare suflet în parte numărul vămilor se adaptează la ceea ce a fost viața sa și, pe cale de consecință, fiecare text despre vămi se adaptează la un mediu social al redactorului și al cititorilor/ascultătorilor presupuși.

Este o întrebare care îi preocupă totuși pe istorici: sînt vămile văzduhului databile istoric, deci produsul unui context? Tendințele cercetării istorice sînt divergente. Pentru G. Bartelink, tradiția este veche și bogată, pentru D. Krausmuller, dimpotrivă, este tîrzie și inconsistentă. Depinde, de fapt, de ceea ce căutăm. Dacă ne interesează o descriere amănunțită a stațiunilor vamale, fie și variabile ca număr, cu o mică scenetă implicînd demoni înfricoșători, un suflet îngrozit și îngeri mai timorați sau mai îndrăzneți în funcție de performanța terestră a sufletului, nu o vom găsi decît în puține texte databile din primul mileniu creștin, dintre care trecerea prin vămi a bătrînei slujnice Teodora este cel mai complet și impresionant. Înainte de mărturia Teodorei din Viața Sf. Vasile cel Nou, putem citi o descriere mai succintă a vămilor într-o omilie atribuită Sf. Chiril al Alexandriei, dar aici critica textuală ne arată că atribuirea s-a făcut tîrziu și că este vorba de un text care nu putea fi compus mai devreme de secolul al VII-lea. În același secol a fost scrisă Viața Sf. Ioan cel Milostiv de către Leontie din Neapolis (Cipru), în care iarăși apar menționate vămile văzduhului cu trimitere la omiliile Sfîntului Simeon Stîlpnicul din Muntele Minunat, care a trăit în secolul al VI-lea. Cuvîntul XXII al acestuia descrie faptul că, în drumul său spre înaltul cerului, sufletul omului este cercetat de demoni judecători și că fiecare păcat își are cîte un demon iscoditor. Dar tot din acest Cuvînt aflăm și că există suflete care sînt escortate de îngeri direct în ceruri, numai că numărul acestora din urmă a scăzut alarmant. Prin aceste referințe putem constata că viziunea vămilor era pe deplin formată deja din secolul al VI-lea cel tîrziu.

În schimb, dacă ne mulțumim să căutăm termeni precum vameș pentru un duh necurat, a vămui pentru acțiunea lor împotriva sufletelor sau vamă pentru un loc de trecere spre lumea de dincolo, atunci vom găsi evidențe din secolul al IV-lea, în Viața Sf. Antonie scrisă de Sf. Athanasie al Alexandriei, în care cuviosul Antonie vede un duh necurat care vînează sufletele care se urcă la ceruri, și chiar din secolele II-III, în Faptele Sf. Apostol Toma (compuse în limba siriacă), în care Apostolul se roagă înaintea morții sale ca vameșii să nu găsească nimic de vămuit de la sufletul său, sau în cîteva scrieri ale lui Origen. Demonii desemnați de Origen ca vameși sau vămuitori ai sufletelor se referă la dreptul achiziționat de Satana în rai de a lua în posesie sufletul lui Adam (temă pe care o regăsim ulterior ca zapis al lui Adam), dar și la referința din Ioan (14, 30), în care Hristos spune că stăpînitorul acestei lumi nu are nimic în El. Duhurile slujitoare ale stăpînitorului acestei lumi, care stau de veghe la granițele universului nostru (kosmos), cer de la sufletele care vor să traverseze granițele acestei lumi ceea ce este al lor. Imaginea aceasta a unui prim cerc spiritual care circumscrie creația materială reiese și din Epistola către Efeseni a Sf. Pavel în care este vorba de „stăpînitorul puterii văzduhului“ (Ef. 2, 2).

Din foarte rapida trecere în revistă a temei rezultă imaginea unei construcții treptate pornind din mai multe perspective. Pare evidentă ca sursă inițială imaginea negativă a vameșului sau perceptorului, cel care adună de la oameni pentru diferiții stăpînitori lumești, om al puterii și care își exercită cu putere sau chiar cu violență autoritatea. Vameșul este prototip al păcătosului în textele evanghelice. Valoarea lui ca imagine a pocăinței (Matei, Zaheu) vine tocmai din poziția extremă de antagonist al Împărăției lui Dumnezeu, întrucît e în slujba stăpînitorilor lumești. Ideea o regăsim tot la Origen.

A doua sursă de inspirație a viziunii vămilor este structura graduală a universului spiritual. Fie că vorbim de ceruri, cete îngerești, sfere concentrice, între divinitatea creatoare și creație se află un spațiu intermediar, descris în mai multe etape de inițiere. Traversarea acestui spațiu presupune un contact cu străjerii, stăpînitorii, arhonții sau vameșii care păzesc pragurile. Viziunea aceasta se regăsește în toate religiile inițiatice și de mistere din antichitate și este greu de indicat o filiație. Fapt este că nici spiritualitatea iudeo-creștină nu este lipsită de această viziune și este inconsistent a căuta influențe gnostice în această privință. Ideea unei progresii în cunoaștere, inclusiv cea spirituală, care necesită etape și contexte succesiv tot mai complexe, derivă din experiența comună a omenirii. Culoarea și intenția duhurilor care străjuiesc trecerile aparține contextului religios, dar și social al autorului. O concluzie parțială ar fi că vămile văzduhului sînt o imagine răsturnată a ierarhiilor angelice.

 Foto: wikimedia commons

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

incendii israel Captura FB png
Mai multe orașe din Israel, evacuate în urma unor incendii de pădure uriașe. Șoferii și-au abandonat mașinile în fața flăcărilor
Polița a evacuat mai multe orașe din centrul Israelului ca urmare a unor incendii de pădure uriașe, care s-au extins din cauza vântului și temperaturilor ridicate. Cel puțin nouă oameni sunt răniți răniți, dintre care șapte sunt pompieri.
image png
Ce planuri au autoritățile pentru biserica de lemn din Topla, făcută scrum în urma unui incendiu
După ce incendiul din martie 2025 a distrus complet biserica de lemn din Muzeul Satului Bănățean, autoritățile și Mitropolia au decis că lăcașul va fi restaurat, dar nu va mai găzdui slujbe. În schimb, se va construi o biserică nouă, din cărămidă.
Papa Francisc și Regina Elisabeta a II a (3) jpg
Ce mânca Regina Elisabeta la prânz zilnic? Ar fi împlinit 99 de ani exact în ziua când a plecat Papa
Ce mânca Regina Elisabeta aproape zilnic la prânz și cum acest obicei simplu, cu doar două ingrediente, ar putea deveni și secretul tău pentru o piele luminoasă și o sănătate excelentă.
ozn uri jpg
Legăturile secrete ale Vaticanului cu OZN-urile, dezvăluite: Succesorul Papei Francisc este îndemnat să spună „adevărul”
Unii cercetători cred că Sfântul Scaun ar putea deține cel mai mare secret dintre toate: dovada vieții extraterestre.
Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu
Perchezitii la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu și la alte câteva adrese, într-un dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual
Poliţiştii gorjeni au efectuat, miercuri, şase percheziţii, dintre care două la cabinetele de specialitate ale Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, într-un dosar de abuz în serviciu şi fals intelectual.
Peștera de gheață  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (15) JPG
A trăit 63 de zile izolat într-o peșteră. Experimentul care a schimbat știința somnului și a uimit NASA
În 1962, un geolog francez a petrecut peste două luni în izolare completă într-o peșteră glaciară, fără ceas, lumină sau contact uman. Când a ieșit, descoperirile sale au pus bazele unei noi științe, cronobiologia și au atras atenția NASA.
click ro luis quintero zp5swTZerb0 unsplash jpg
Frumusețe la tine acasă: 5 idei simple pentru o schimbare de look
Frumusețe la tine acasă: 5 idei simple pentru o schimbare de look.
V2 (5) png
Noua Casă 2025 – Când merită și când e mai bine să alegi altceva?
Programul Noua Casă 2025 a fost relansat și vine, ca în fiecare an, cu promisiunea de a ușura accesul la prima locuință pentru români.
tunsoarea anului 2025, foto Freepik jpg
Tunsoarea care va face furori în vara anului 2025. Se potrivește oricărei fizionomii și tip de păr: „Nu se demodează niciodată”
În vara anului 2025, în tendințe va fi o tunsoare extrem de versatilă, care se potrivește perfect oricărei fizionomii și tip de păr. Unul dintre cei mai apreciați hairstyliști din România a dezvăluit ce look va domina în sezonul cald.