Nașterea ideii ortodoxe

Publicat în Dilema Veche nr. 768 din 8-15 noiembrie 2018
Nașterea ideii ortodoxe jpeg

O caracteristică surprinzătoare a ideii ortodoxe, din punctul de vedere al unei teleologii hegeliene, este separarea sferei politicului de sfera spiritualului, care a condus la o precoce desacralizare a monarhiei. Această separare este un proces inițiat în ultimele două secole ale Bizanțului și continuat în perioada post-bizantină. Transformările sociale din structura de putere bizantină care au permis o scădere a autorității centrale în favoare unor elite locale, combinate cu expansiunea occidentală sub haină cruciată sau sub forma republicilor comerciale, au produs în cele din urmă fărîmițarea teritorială a Imperiului Bizantin. Astfel, în secolul al XIII-lea, singurul element de unitate pe ceea ce fusese încă teritoriul Imperiului în secolul al XII lea a fost Biserica. Prin coagularea ei instituțională în cursul deceniilor trei și patru ale secolului al XIII-lea, ea a căpătat un aspect pe care l-am putea numi pan-bizantin. Aceasta a trebuit însă să se adapteze noilor puteri teritoriale, fie cruciate, genoveze sau venețiene, fie musulmane. Biserica ortodoxă a supraviețuit în toate aceste teritorii, chiar și acolo unde uniatismul de primă generație a produs un puternic concurent. În a doua jumătate a secolului al ­XIII-lea se suie pe tronul patriarhal Grigore, un localnic din Ciprul ocupat deja de un secol de către familia cruciată Lusignan. Din acest exemplu și din traiectoria altor intelectuali bizantini provenind din fostele provincii bizantine înțelegem puterea de atracție pe care începe să o exercite Constantinopolul recucerit de către Imperiul de la Niceea, dar mai ales rolul de rețea socială și politică al Bisericii pan-bizantine, care reușește să mențină solidaritatea corpului social format de Biserică în teritoriile desprinse de imperiu.

Cauza cea mai puternică însă a despărțirii politico-ideologice dintre imperiul constantinopolitan și Biserica pan-bizantină o reprezintă tema uniatismului utilizată ca instrument politic de către împăratul Mihail al VIII-lea Paleologul. Utilizarea cinică a „schismei“ de către occidentali, papalitatea în conjuncție cu puterile cruciate, pentru a justifica acțiunile militare împotriva Imperiului Bizantin, apoi uniatismele fragmentare din teritoriile ocupate de cruciați sau desprinse din Imperiul Bizantin cu susținere cruciată, cum ar fi statul vlaho-bulgar al Asăneștilor, regatul armean al Ciliciei, regatul sîrbilor, au transformat prin reacție ideea reunirii Bisericilor occidentală și orientală într-un instrument politic și în mîna împăraților de la Constantinopol. Începînd cu sinodul de la Lyon din 1274, tema unirii Bisericilor a devenit principalul instrument al politicii externe bizantine, „unirea“ fiind prețul cu care împăratul bizantin intervenea în jocul dintre papalitate și puterile cruciate, obținînd succesul diplomatic denumit de Steven Runciman „vecerniile siciliene“, adică acțiunea papalității pentru delegitimarea cruciadelor antischismatice. Într-o fază ulterioară, unirea a devenit prețul pentru ajutorul militar al papalității și aliaților ei împotriva otomanilor. Consecința acestei politici externe este transformarea uniatismului în cel mai fierbinte subiect de politică internă. Totuși, simultan cu acest uniatism politic apare și o dezbatere teologică autentică despre cauzele schismei și modalitățile de depășire teologică a acesteia. Cel mai important pas din acest proces a fost contactul intelectual și cunoașterea reciprocă, formulată inițial prin așa numitele liste ale diferențelor dintre creștinismul oriental și cel occidental.

Distanța crescîndă dintre imperiu și Biserică capătă însă note tragice prin disputa isihastă. Susținerea pe care văduva împăratului Andronic al III-lea, Anna de Savoia (1341 1347 – regentă pentru fiul ei minor Ioan), a acordat-o Varlaamiților (discipoli și continuatori ai criticii anti-isihaste formulate de călugărul Varlaam din Calabria) în disputa isihastă, continuînd cu uniatismul politic practicat de Ioan al V-lea Paleologul, a produs de-a dreptul o ruptură între curtea imperială și instituția patriarhală. Această ruptură, care a atins cote maxime în perioada 1367 1380 prin ștergerea numelui împăratului din dipticele Marii Biserici de la Constantinopol, este la originea unei noi doctrine despre libertatea Bisericii, pe care o regăsim în actele patriarhale și sinodale din vremea patriarhului Filotei Kokkinos. Acesta redefinește canonic Biserica anulînd tradiția milenară a ceea ce istoricii contemporani au numit „simfonia bizantină“ și proclamînd că patriarhul de Constantiopol este de acum căpetenia creștinătății orientale. Imperiul îmbracă forma unei instituții subordonate obiectivelor Bisericii și legitimă numai în măsura în care vine în întîmpinarea acestora. Uniatismul politic este astfel păcatul de moarte al imperiului. Ioan al V-lea, constatînd că nu ar putea constrînge Biserica nici măcar cît străbunicul său Mihail al VIII-lea, recurge la convertirea personală la catolicism în 1369 la Roma. Aceasta însă nu a produs nici un beneficiu politic. Dimpotrivă, pentru a se putea întoarce la Constantinopol, se vede nevoit să-și amaneteze coroana imperială către Veneția în schimbul unei corabii și al altor cheltuieli. Ioan al V-lea se va despărți el însuși în mod tacit de acest uniatism atît de păgubos pe plan intern și ineficace în plan extern. Moartea patriarhului Filotei, apoi experiența amară a uzurpării tronului constantinopolitan de către fiul cel mare al lui Ioan al V-lea, Andronic al IV-lea (1376-1379), care și-a arestat întreaga familie, inclusiv pe bătrînul bunic imperial Ioan al VI-lea Cantacuzino, deschide o epocă nouă în relația dintre împărat și Biserică. Experiența tiraniei lui Andronic al IV-lea semnalează necesitatea unei colaborări între Biserică și imperiu, și astfel, printr-un document al sinodului permanent al patriarhiei ecumenice, este consfințită revenirea lui Ioan al V-lea pe tron ca împărat ortodox, și sînt definiți termenii colaborării. Rezultatul constă în reducerea rolului tradițional al împăratului în Biserică la cîteva prerogative ceremoniale și administrative. Astfel, limitele puterii imperiale sînt de acum dictate de Biserică.

Din acest context politic și ideologic își trage seva teoria celei de a treia Rome. Este expresia unui nou aranjament între Biserică și stat. Roma nu mai este simbolul unui centru al puterii lumești, ci este un principiu de fidelitate față de adevărata credință, ortodoxia. Episodul unirii eșuate de la Ferrara-Florența se înscrie și el pe această linie. Căderea celor două Rome se referă la căderea în schismă și erezie, nu la pierderea unor bătălii și cucerirea unor ziduri. Puterea lumească are doar misiunea de a sluji Bisericii. Această nouă teologie politică se exprimă și în scrisoarea patriarhului Antonie al IV-lea către marele cneaz al Moscovei Vasile I, din 1393. Imperiul există atîta timp cît este învestit de Biserică cu slujirea aceasteia. Neacceptarea acestui rol subaltern este în sine un act de erezie.

Pe această linie de interpretare se înscriu Relatarea lui Nestor Iskander despre căderea Constantinopolului, Scrierile lui Ivan Peresvetov și, în cele din urmă, Scrisorile lui Filotei din Pskov. Relatarea lui Nestor Iskander, care a circulat atît sub acest nume de autor poate imaginar, cît și ca o cronică anonimă, atașată și de Peresvetov Scrierilor sale, despre cucerirea Constantinopolului, în limba slavonă, iar de la mijlocul secolului al XVII-lea și într-o traducere românească, ne pune în fața unui paradox istoriografic din punctul de vedere al unui istoric creștin: cucerirea nu este văzută ca un dezastru, intrarea sultanului Mohamed în Constantinopol este triumfală, mărinimia sa este lăudată, rezultatul se datorează proniei divine. Pentru Nestor Iskander și pentru cititorii săi din secolul al XVI-lea, printre care se numără și voievodul moldovean Petru Rareș, Țarigradul este un ideal mistic, la care se ajunge prin credință, nu prin acțiuni militare. 

Petre Guran este dr. în istorie bizantină al École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, cercetător la Institutul de Studii Sud-Est European al Academiei Române.

Foto: Sf. Gheorghe, frecă Școala Bunești

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

apa india jpg
Război între două state nucleare. India închide robinetul. Apa nu va mai curge spre Pakistan. Premierul Modi anunță suspendarea tratatului vechi de peste șase decenii
Premierul indian Narendra Modi a declarat marți că apele Indiei vor servi de acum „doar intereselor Indiei”. Fără a menționa explicit Pakistanul, mesajul liderului de la New Delhi este limpede: India va opri scurgerea apei peste granițele internaționale.
image png
George Simion se laudă că a fost felicitat de Georgia Meloni, premierul Italiei. Un apropiat al acesteia neagă
În interviul de la Digi24, George Simion a spus că a primit un mesaj de felicitare de la Georgia Meloni, după scorul obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale.
Nicușor Dan FOTO Inquam / Octav Ganea
Nicușor Dan are nevoie de o lovitură de imagine, potrivit unui economist: „liderii PSD de la vârf îl urăsc de moarte, nu au nicio străbatere să nu meargă la vot”
Un cunoscut economist din România susține că lovitura de imagine pe care trebuie să o aplice candidatul independent Nicușor Dan este afișarea lângă Ilie Bolojan și desemnarea acestuia premier, dacă va câștiga alegerile prezidențiale.
Fundal Windows XP jpg
Cum arată azi priveliștea cea mai vizualizată din lume. „Îmi doream să fiu acolo... acum arată trist”
O pagină de Instagram a publicat o imagine cu celebra priveliște ce se regăsea pe fiecare calculator cu Windows XP. Cu toate acestea, internauții s-au arătat dezamăgiți de felul în care dealul arată în 2025.
Lacul Rosu  Sursa Parcul National Cheile Bicazului jpg
Secretul întunecat al unei stațiuni din România care este magnet pentru turiști. Blesteme, dispariții și fenomene inexplicabile
În inima Carpaților Orientali, acolo unde pădurile par să șoptească legende uitate și munții își păstrează tainele, se află unul dintre cele mai misterioase locuri din România: stațiunea Lacu Roșu.
Leonard si Monica Doroftei, foto Instagram jpg
Cel mai greu moment din căsnicia lui Leonard și Monica Doroftei. Fostul campion a recunoscut: „A fost un înger pentru mine”
Leonard Doroftei, fost campion mondial la box, și soția sa, Monica, formează unul dintre cele mai longevive și admirate cupluri din showbiz-ul romanesc. De peste trei decenii au rămas uniți, deși au trecut prin momente dificile, cel mai greu fiind chiar la începutul relației.
aspergillus fungus scanning electron microscopy 600nw 2558068481 webp
O ciupercă ucigașă, asemănătoare celei din filmul „The Last of Us”, amenință omenirea: „Realitatea este deja destul de înfricoșătoare”
Un tip de ciupercă care crește „uimitor de repede” și poate fi fatală pentru oameni riscă să se răspândească. Conform unei noi cercetări, temperaturile globale în creștere pot crește mediile în care ciuperca Aspergillus prosperă.
image png
Serul negru, făcut în casă, care stopează creșterea părului alb. Vei avea o podoabă capilară lungă, deasă și strălucitoare
Într-o lume plină de produse cosmetice scumpe și promisiuni de frumusețe de unică folosință, soluțiile naturale devin tot mai atractive
image png
O nava spațială eșuată, trimisă spre Venus în perioada sovietică, se va prăbuși în câteva zile pe Pământ
O navă spațială eșuată din era sovietică, care a rămas prinsă din greșeală pe orbita Pământului în urmă cu mai bine de 50 de ani, ar urma să se prăbușească din nou pe planetă în câteva zile, potrivit experților spațiali.