Multiculturalismul birocratic sau mimarea discernămîntului

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Multiculturalismul birocratic sau mimarea discernămîntului jpeg

Ce are a face martirajul cu terorismul? Ei bine, pentru cîţiva artişti danezi, ele au de-a face, ba chiar foarte strîns. Şi nu fiindcă s-ar afla în antagonism, primul − postură a victimei, al doilea − postură a ucigaşului. Nu. Nicidecum. Pentru grupul The Other Eye of the Tiger, ele sînt identice: jihadistul împuşcat de forţele de ordine, după ce a masacrat populaţia civilă, e martir. Aşa rezultă din expoziţia „Muzeul martirilor“, deschisă între 29 noiembrie şi 7 decembrie la Berlin, în cartierul Kreuzberg, fief al „artei alternative“, de stîngă radicală şi cartier cu o masivă populaţie turcă. Expunerea alătură figuri celebre care au murit pentru convingerile lor şi inşi care au ucis în masă din cauza convingerilor lor, sfîrşind prin a fi şi ei ucişi. Socrate, Jan Palach, Martin Luther King stau alături de Ismael Omar Mostafei, unul dintre ucigaşii de la Bataclan şi de Mohammed Atta, şef de comando în atentatele de la 11 septembrie. La rînd cu ei sînt puşi o martiră creştină din sec. III, Apolonia din Alexandria, Sfîntul Ştefan, primul martir creştin, preotul polonez Maximilien Kolbe, care s-a oferit să moară în locul unui alt deţinut, tată de familie, la Auschwitz, în 1941.

Desigur, expoziţia e grosolan provocatoare, ceea ce produce în primul rînd reclamă pentru autori. Căci, se spune, nimic nu-i mai răsunător ca publicitatea rea. Totuşi, lucrurile nu se rezumă la stîrnirea profitabilă a indignării.

Potrivit autorilor, martirul e un om care moare pentru convingerile lui. Atît. Nu contează ce fel de convingeri, ce calitate, ce nivel, ce criterii au ele. Nici metodele de a le „pune în practică“, nici efectul lor asupra societăţii. După această definiţie, birocratic manevrată de autori, Hitler e şi el un martir. Nu avea el ditamai convingeri: dominarea lumii de către Germania nazistă, genocidul altei rase? N-a murit din cauza lor? Ba chiar omul care, convins că i-a fost încălcat dreptul, sare la bătaie şi primeşte una în cap, şi el e un „martir“.

În faţa indignării stîrnite de expoziţie, autorii şi organizatorii se apără: nu am vrut decît să „lărgim“ perspectiva asupra martirajului, să arătăm ceea ce organizaţii din diverse culturi şi ideologii socotesc drept cazuri de „martir“. Cu referinţă la includerea ucigaşului de la Bataclan în listă, Ambasada Franţei la Berlin a protestat, afirmînd că libertatea de expresie nu trebuie totuşi să permită elogiul terorismului. Dar, departe de noi un asemenea elogiu, declară autorii şi organizatorii: noi sîntem împotriva violenţei, nu facem decît să prezentăm ceea ce alţii, de pe întinsul lumii, califică drept „martir“; nu ne permitem judecăţi de valoare.

O atare atitudine „artistică“ şi publică e desigur obscenă. Mimează cu cinism „obiectivitatea“, „neutralitatea“, iresponsabilitatea. A-l pune în acelaşi rînd pe Jan Palach şi pe Ismael Omar Mostafei e obscen. Unul, fără nici o apărare, şi-a dat foc ca protest împotriva maşinii totalitare. Celălalt, luîndu-l pe Dumnezeu complice, a deschis focul asupra unei mase de civili fără apărare. A-l pune în acelaşi rînd pe Socrate şi pe Mohammed Atta e obscen. Cel din urmă, făcînd religie din ura faţă de Occident, a încercat să obţină maximum de distrugere umană şi simbolică. Socrate, cu viaţa şi cu moartea lui, i-a îndemnat pe oameni să gîndească în funcţie de criteriile înalte, absolute, ale adevărului. Să trăiască cu discernămînt în raport cu ele. El e figura-simbol a opoziţiei faţă de gîndirea marionetă, faţă de pervertirea principiilor în instrumente de putere brută. În sfîrşit, în religii, martirul (mai e de amintit?) nu e cineva care ucide, ci care merge pînă la moarte ca mărturie pentru alipirea lui de Dumnezeu. El discerne printr-un gest extrem între ordinea mundană şi ordinea divină, între datul exteriorităţii şi exigenţele conştiinţei. Îşi dă viaţa ca dovadă de discernămînt.

Dar autorii expoziţiei – şi multiculturaliştii birocratici – tocmai asta vor să tulbure, să desfiinţeze: ierarhia calitativă, criteriile de valoare, discernămîntul. Ei practică, în mod programatic, adunătura de concepţii instalate pe acelaşi plan. Nu înţelegerea datelor contează, nu referirea lor la principii comune umanităţii, nu raporturile lor de sens. Ci inventarul unor etichete. Fie că emană de la grupări ideologice, de la organizaţii extremiste ori de la mari tradiţii universale, toate concepţiile primesc aceeaşi greutate. Nu se admite ierarhie în ce priveşte autoritatea surselor. Nici în ce priveşte nivelul acestor concepţii. Fie că sînt sociale, politice, religioase, fie că sînt propriu-zis spirituale ori brutal demagogice – toate sînt tratate la grămadă, sînt supuse unui proces de uniformizare şi, astfel, de viciere, de dezagregare a semnificaţiei.

Pentru multiculturalismul birocratic, diferenţierile sînt condamnabile. Amorful, relativismul, minarea ideii de principiu, de calitate, de ierarhie a sensurilor: iată care e idealul său. De altfel, autorii expoziţiei o spun de-a dreptul într-un comunicat: „Am vrut să arătăm incoerenţa termenului în funcţie de diferite contexte geografice şi istorice“. „Neutralitatea“ lor nu e aşadar atît de neutră. Ei nu-i raportează pe terorişti la logica religiei pe care o desfigurează cu actele lor. Nu. Îi afişează drept martiri fiindcă aşa îi socotesc grupările care le-au fost sursă. Dar, în Coran (V, 32), Dumnezeu declară că a ucide un om nevinovat înseamnă să ucizi omenirea întreagă.

În modernitatea tîrzie, multiculturalismul discernut, respectuos, chiar colegial se numără printre trăsăturile, larg împărtăşite, ale Occidentului. Însă el nu lipseşte nici din Coran, care îi dă formulare propriu-zis spirituală, de convergenţă a religiilor. „Noi am hotărît fiecăruia dintre voi o lege şi un drum. Dacă Dumnezeu ar fi vrut, ar fi făcut din voi o singură adunare, însă El a vrut să vă pună la încercare prin darul ce vi l-a făcut. Întreceţi-vă unii cu alţii în cele bune. Întoarcerea voastră, a tuturor, va fi la Dumnezeu, iar El vă va înştiinţa atunci de ce vă învrăjbeaţi“ (trad. George Grigore, Coranul, 2000). „Iar el vă va în­cu­noştiin­ţa atunci în ce priveşte divergenţele voastre“, sună traducerea lui Jacques Berque.

Martirul reprezintă un caz extrem de discernămînt existenţial. El se aduce pe sine dovadă că ordinea transcendentă are covîrşitor mai multă consistenţă, mai multă realitate decît ordinea mundană. Se face martor extrem al ierarhiei lor, al articulării şi al tensiunilor între cele două regimuri de fiinţă. Dar, în fond, religia instituie, pentru orice credincios, exigenţa aceluiaşi discernămînt. Viaţa credinţei se petrece în cuprinsul ierarhiei; înseamnă conştiinţă a îmbinării paradoxale între cele două niveluri. Înseamnă experienţă a calităţii lor radical diferite şi totodată a comunicării lor. 

***

Naşterea lui Christos face să răsară, cu suverană strălucire, în faţa conştiinţei însăşi Persoana-ierarhie, în care cele două condiţii se îmbină fără amestecare. În El „vine să se arate Prunc tînăr, Dumnezeu cel mai nainte de veci“, cum sună o cîntare a Naşterii, datorată unui admirabil imnograf bizantin, Roman Melodul (Constantinopol, sec. VI). Evenimentul cere un sărbătoresc discernămînt. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: wikipedia, Socrate

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Parteneri

Ruinele Mănăstirii Sfântul Ilarion din Palestina înscrise de urgență în patrimoniul UNESCO Foto Colaj UNESCO
Ruinele unei vechi mănăstiri din Palestina, incluse de urgență în patrimoniul UNESCO. A găzduit cea mai veche comunitate de călugări din Țara Sfântă
Pe fondul conflictului cu Gaza, Comitetul pentru Patrimoniul Mondial a decis vineri, 26 iulie 2024, să includă „Mănăstirea Sfântul Ilarion/Tell Umm Amer” din Palestina simultan în prestigioasa Listă a Patrimoniului Mondial UNESCO și în Lista Patrimoniului Mondial Aflat în Pericol.
JO 2024 Paris Franta (Getty Images) jpg
Jocurile Olimpice vor aduce câștiguri majore pe bursa din Franța. În trecut, țările gazdă au fost pe plus
La deschiderea de la Paris a JO 2024, în centrul atenției vor fi sportivii, însă așteptările sunt pe măsură și în ceea ce privește economia, dat fiind că bursele țărilor gazdă sunt influențate.
yamnaya female
Popoarele Europei de astăzi s-au născut în urma unui genocid continental. Suntem urmașii celor mai violente populații
Arheologii dar și specialiștii în genetică au scos la iveală adevăruri tulburătoare despre originea popoarelor europene. Acestea au la origine una dintre cele mai ucigașe triburi din istorie, iar la baza formării lor cel mai cumplit și sistematic genocid din istoria Europei.
fcsb otelul facebook jpg
Romania la ceremonia Jocurilor Olimpice (EPA) jpg
curent bani energie electrica
Familiile vulnerabile vor beneficia în continuare de subvenții, chiar și după eliminarea plafonării prețului la energie
Familiile cu venituri mici vor beneficia în continuare de subvenții de la stat pentru plata facturilor la energie, chiar și după data de 1 aprilie 2025, când va expira perioada de plafonare a prețurilor pentru electricitate, potrivit ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
9 Vincent Van Gogh jpg jpeg
27 iulie: ziua în care Vincent van Gogh s-a împușcat. Adevăratul motiv pentru care și-a tăiat urechea, apoi a recurs la gestul fatal
Pe 27 iulie, în 1824, venea pe lume Alexandre Dumas–fiul, iar în 1890, celebrul pictor Vincent van Gogh se împușca. În aceeași zi, dar în 1974, Richard Nixon era acuzat de obstrucționare justiției în Afacerea Watergate, iar în 1996 avea loc atentatul cu bombă de la Atlanta.
restaurant jpg
Realitatea unei vacanțe all inclusive, în Turcia. Experiență inedită trăită de 2 vloggeri români. „Asta este capcana..."
Sunt mulți cei care aleg să-și petreacă vacanțele în străinătate, iar Turcia rămâne o destinație preferată. Popularii vloggeri de călătorie de la „HaiHui în doi” au povestit, recent, despre experiența lor din Antalya, de la all-inclusive.
Marcel Ciolacu jpg
Ciolacu are un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale: „Nu puteți trăi într-o lume cu excepții”
Un nou plan pentru reducerea cheltuielilor fiscale va fi prezentat pe data de 1 septembrie, potrivit premierului Marcel Ciolacu. El susține că acest plan nu ar urma să conțină majorări de TVA sau creșterea contribuțiilor sociale.
image
Alex Bodi, adevărul lui despre Ema Uta: „Eu pun capăt relației, iar tu după trei săptămâni te culci cu alt bărbat. Te droghezi, umbli beată”
Alex Bodi a făcut declarații despre Ema Uta, după ce experta în domeniul frumuseții a lăsat să se înțeleagă faptul că milionarul s-a purtat urât cu ea, ba chiar că a lovit-o, după ce a spus că nu trece peste violențe. Afaceristul și-a luat inima în dinți și a vorbit deschis pe Instagram despre sentimentele sale, dar mai ales despre cum s-au vindecat după separare atât el, cât și Ema. Practic, fiecare și-a găsit alinare în brațele altcuiva.
image
Primii piloți români de F-16 instruiți în țară au absolvit programul
26 iulie 2024: Forțele Aeriene Române marchează o realizare semnificativă în apropierea Zilei Aviației, odată cu absolvirea primei serii de piloți români de F-16 instruiți în țară, la Centrul F-16 de la Borcea.
image
Intel are probleme: procesoarele din generațiile 13 și 14 suferă de probleme ireversibile
CPU-urile desktop din generațiile 13 și 14 de la Intel au întâmpinat probleme grave de instabilitate, care, dacă nu sunt rezolvate, duc la deteriorarea ireversibilă a procesoarelor.