Multiculturalismul birocratic sau mimarea discernămîntului

Publicat în Dilema Veche nr. 722 din 21-27 decembrie 2017
Multiculturalismul birocratic sau mimarea discernămîntului jpeg

Ce are a face martirajul cu terorismul? Ei bine, pentru cîţiva artişti danezi, ele au de-a face, ba chiar foarte strîns. Şi nu fiindcă s-ar afla în antagonism, primul − postură a victimei, al doilea − postură a ucigaşului. Nu. Nicidecum. Pentru grupul The Other Eye of the Tiger, ele sînt identice: jihadistul împuşcat de forţele de ordine, după ce a masacrat populaţia civilă, e martir. Aşa rezultă din expoziţia „Muzeul martirilor“, deschisă între 29 noiembrie şi 7 decembrie la Berlin, în cartierul Kreuzberg, fief al „artei alternative“, de stîngă radicală şi cartier cu o masivă populaţie turcă. Expunerea alătură figuri celebre care au murit pentru convingerile lor şi inşi care au ucis în masă din cauza convingerilor lor, sfîrşind prin a fi şi ei ucişi. Socrate, Jan Palach, Martin Luther King stau alături de Ismael Omar Mostafei, unul dintre ucigaşii de la Bataclan şi de Mohammed Atta, şef de comando în atentatele de la 11 septembrie. La rînd cu ei sînt puşi o martiră creştină din sec. III, Apolonia din Alexandria, Sfîntul Ştefan, primul martir creştin, preotul polonez Maximilien Kolbe, care s-a oferit să moară în locul unui alt deţinut, tată de familie, la Auschwitz, în 1941.

Desigur, expoziţia e grosolan provocatoare, ceea ce produce în primul rînd reclamă pentru autori. Căci, se spune, nimic nu-i mai răsunător ca publicitatea rea. Totuşi, lucrurile nu se rezumă la stîrnirea profitabilă a indignării.

Potrivit autorilor, martirul e un om care moare pentru convingerile lui. Atît. Nu contează ce fel de convingeri, ce calitate, ce nivel, ce criterii au ele. Nici metodele de a le „pune în practică“, nici efectul lor asupra societăţii. După această definiţie, birocratic manevrată de autori, Hitler e şi el un martir. Nu avea el ditamai convingeri: dominarea lumii de către Germania nazistă, genocidul altei rase? N-a murit din cauza lor? Ba chiar omul care, convins că i-a fost încălcat dreptul, sare la bătaie şi primeşte una în cap, şi el e un „martir“.

În faţa indignării stîrnite de expoziţie, autorii şi organizatorii se apără: nu am vrut decît să „lărgim“ perspectiva asupra martirajului, să arătăm ceea ce organizaţii din diverse culturi şi ideologii socotesc drept cazuri de „martir“. Cu referinţă la includerea ucigaşului de la Bataclan în listă, Ambasada Franţei la Berlin a protestat, afirmînd că libertatea de expresie nu trebuie totuşi să permită elogiul terorismului. Dar, departe de noi un asemenea elogiu, declară autorii şi organizatorii: noi sîntem împotriva violenţei, nu facem decît să prezentăm ceea ce alţii, de pe întinsul lumii, califică drept „martir“; nu ne permitem judecăţi de valoare.

O atare atitudine „artistică“ şi publică e desigur obscenă. Mimează cu cinism „obiectivitatea“, „neutralitatea“, iresponsabilitatea. A-l pune în acelaşi rînd pe Jan Palach şi pe Ismael Omar Mostafei e obscen. Unul, fără nici o apărare, şi-a dat foc ca protest împotriva maşinii totalitare. Celălalt, luîndu-l pe Dumnezeu complice, a deschis focul asupra unei mase de civili fără apărare. A-l pune în acelaşi rînd pe Socrate şi pe Mohammed Atta e obscen. Cel din urmă, făcînd religie din ura faţă de Occident, a încercat să obţină maximum de distrugere umană şi simbolică. Socrate, cu viaţa şi cu moartea lui, i-a îndemnat pe oameni să gîndească în funcţie de criteriile înalte, absolute, ale adevărului. Să trăiască cu discernămînt în raport cu ele. El e figura-simbol a opoziţiei faţă de gîndirea marionetă, faţă de pervertirea principiilor în instrumente de putere brută. În sfîrşit, în religii, martirul (mai e de amintit?) nu e cineva care ucide, ci care merge pînă la moarte ca mărturie pentru alipirea lui de Dumnezeu. El discerne printr-un gest extrem între ordinea mundană şi ordinea divină, între datul exteriorităţii şi exigenţele conştiinţei. Îşi dă viaţa ca dovadă de discernămînt.

Dar autorii expoziţiei – şi multiculturaliştii birocratici – tocmai asta vor să tulbure, să desfiinţeze: ierarhia calitativă, criteriile de valoare, discernămîntul. Ei practică, în mod programatic, adunătura de concepţii instalate pe acelaşi plan. Nu înţelegerea datelor contează, nu referirea lor la principii comune umanităţii, nu raporturile lor de sens. Ci inventarul unor etichete. Fie că emană de la grupări ideologice, de la organizaţii extremiste ori de la mari tradiţii universale, toate concepţiile primesc aceeaşi greutate. Nu se admite ierarhie în ce priveşte autoritatea surselor. Nici în ce priveşte nivelul acestor concepţii. Fie că sînt sociale, politice, religioase, fie că sînt propriu-zis spirituale ori brutal demagogice – toate sînt tratate la grămadă, sînt supuse unui proces de uniformizare şi, astfel, de viciere, de dezagregare a semnificaţiei.

Pentru multiculturalismul birocratic, diferenţierile sînt condamnabile. Amorful, relativismul, minarea ideii de principiu, de calitate, de ierarhie a sensurilor: iată care e idealul său. De altfel, autorii expoziţiei o spun de-a dreptul într-un comunicat: „Am vrut să arătăm incoerenţa termenului în funcţie de diferite contexte geografice şi istorice“. „Neutralitatea“ lor nu e aşadar atît de neutră. Ei nu-i raportează pe terorişti la logica religiei pe care o desfigurează cu actele lor. Nu. Îi afişează drept martiri fiindcă aşa îi socotesc grupările care le-au fost sursă. Dar, în Coran (V, 32), Dumnezeu declară că a ucide un om nevinovat înseamnă să ucizi omenirea întreagă.

În modernitatea tîrzie, multiculturalismul discernut, respectuos, chiar colegial se numără printre trăsăturile, larg împărtăşite, ale Occidentului. Însă el nu lipseşte nici din Coran, care îi dă formulare propriu-zis spirituală, de convergenţă a religiilor. „Noi am hotărît fiecăruia dintre voi o lege şi un drum. Dacă Dumnezeu ar fi vrut, ar fi făcut din voi o singură adunare, însă El a vrut să vă pună la încercare prin darul ce vi l-a făcut. Întreceţi-vă unii cu alţii în cele bune. Întoarcerea voastră, a tuturor, va fi la Dumnezeu, iar El vă va înştiinţa atunci de ce vă învrăjbeaţi“ (trad. George Grigore, Coranul, 2000). „Iar el vă va în­cu­noştiin­ţa atunci în ce priveşte divergenţele voastre“, sună traducerea lui Jacques Berque.

Martirul reprezintă un caz extrem de discernămînt existenţial. El se aduce pe sine dovadă că ordinea transcendentă are covîrşitor mai multă consistenţă, mai multă realitate decît ordinea mundană. Se face martor extrem al ierarhiei lor, al articulării şi al tensiunilor între cele două regimuri de fiinţă. Dar, în fond, religia instituie, pentru orice credincios, exigenţa aceluiaşi discernămînt. Viaţa credinţei se petrece în cuprinsul ierarhiei; înseamnă conştiinţă a îmbinării paradoxale între cele două niveluri. Înseamnă experienţă a calităţii lor radical diferite şi totodată a comunicării lor. 

***

Naşterea lui Christos face să răsară, cu suverană strălucire, în faţa conştiinţei însăşi Persoana-ierarhie, în care cele două condiţii se îmbină fără amestecare. În El „vine să se arate Prunc tînăr, Dumnezeu cel mai nainte de veci“, cum sună o cîntare a Naşterii, datorată unui admirabil imnograf bizantin, Roman Melodul (Constantinopol, sec. VI). Evenimentul cere un sărbătoresc discernămînt. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

Foto: wikipedia, Socrate

Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.

Parteneri

shutterstock 2379280039 jpg
Ce plante îţi ţin tiroida sănătoasă. Ceaiul pe care trebuie să-l consumi de două ori pe zi
Glanda tiroidă este extrem de importantă în creşterea şi dezvoltarea organismului uman şi este responsabilă de modul în care funcţionează fiecare celulă, fiecare organ, fiecare muşchi.
Taxe si impozite jpeg
Sistemul fiscal românesc în 2025. Cum se taxează munca și ce trebuie să știe antreprenorii
Anul 2025 aduce schimbări semnificative și o complexitate ridicată din perspectivă fiscală. Mediul de afaceri din România se află într-o perioadă de transformări majore, iar companiile trebuie să se adapteze rapid la noile realități.
daniel david ubb fb jpg
Cum ar putea arăta o zi de școală pentru liceeni. Daniel David: „Un program mai flexibil, ore comasate, accent pe cultură generală”
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat că noile planuri-cadru pentru liceu vor flexibiliza foarte mult orarul elevilor. Acesta a explicat că, în funcție de specificul materiei și de vârsta copiilor, unii profesori ar putea să predea modular.
manastirea corbii de piatra 01 foto arhiepiscopia argesului si muscelului jpg
Singurul lăcaş de cult din Romania cu două altare în acelaşi naos va fi reabilitat. De ce are o valoare excepțională
După mai bine de un deceniu în care a fost într-un stadiu avansat de degradare, Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, realizată în secolul al XIV-lea, ce găzduieşte şi cel mai vechi ansamblu de pictură, va fi reabilitată.
Pestera Meziad
Locul fabulous din România cu galerii spectaculoase care oferă senzația unui tunel natural impresionant. Trebuie să ajungi cel puțin o data în viață aici
În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri din România, Peștera Meziad. Situată în județul Bihor, în Valea Meziadului, această comoară subterană este o vizită obligatorie pentru pasionații de natură, is
Ciorba de pui a la grec jpeg
Ce să pui în ciorba de pui a la grec, pentru a ieși ca la restaurant. Trucuri și ingrediente care fac diferența
Ciorba de pui a la grec este un preparat savuros, cu o textură catifelată și un echilibru perfect între cremozitate și aciditate.
donald trump discurs învestire FOTO profimedia 0955734309 jpg
Donația pentru participarea la învestirea lui Trump - 50.000 de dolari. „Oricine dă bani are acces la masă și face poză cu oricine”
Publicații din SUA au dezvăluit că pentru o donație de minimum 50.000 de dolari oricine putea participa la evenimentele ocazionate de învestirea lui Donald Trump. „La ei lobby-ul e reglementat și acceptat”, a explicat Andrei Caramitru.
arme nucleare
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
Profesorul universitar Cătălin Avramescu, care și-a anunțat recent candidatura la prezidențiale, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” că România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia.
trump jpg
Războiul lui Trump cu emigranții poate aduce și oportunități. Sociolog: „probabil numărul românilor care s-ar califica e mic”
Tabăra republicană care vrea politici restrictive de imigrație a obținut o victorie prin decizia lui Trump de a elimina obținerea cetățeniei de către copiii născuți în SUA. O altă tabără are șanse să obțină condiții mai ușoare de acordare a cetățeniei pentru persoanele cu abilități tehnologice.