Motive de post

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
Motive de post jpeg

Acum cîteva zile, în magazinul Shop&Go din preajma casei, vînzătorul enumera produsele de post care intraseră în rafturi. Şi erau o mulţime. Fiindcă se cer. Canalele TV culinare îşi adaptează şi ele oferta de reţete. Bucătăriile tradiţionale, inventivitatea gospodinelor-vedete şi a unor chefs sînt convocate pentru a propune, pe platou, delicii fără interdicţie. Multă lume ţine postul, se pregăteşte astfel pentru sărbătoare. O face doar în aşteptarea Crăciunului? Din anchete europene, ca şi din observaţii de fiecare zi rezultă că lucrurile nu stau chiar aşa. Da, rînduiala religioasă, perioada bine definită a celor patruzeci de zile, înţelesul postului ca ieşire din regimul curent, ca disciplină/purificare înaintea sărbătorii sînt importante. Dar ele dau cadrul în care se acumulează şi alte motivaţii, aşteptări, dorinţe, nelinişti. Personale ori planetare.

Postul e bun pentru sănătate, desigur. Mai slăbeşti. Mai scazi din calorii. Nu e problema obezităţii o nelinişte occidentală? Or, îţi cureţi organismul de consumul prea multor grăsimi, prea multor conservanţi, prea multor E-uri. Mănînci mai sănătos, cu mai multe salate, legume, vitamine. Cu mai mult verde. Vegetarienii şi veganii nu pot decît să aprobe.

Pe urmă, eşti mai sobru în poftele tale culinare. Căci nu te năpusteşti asupra pilafului cu praz precum asupra fripturii fumegînde. Devii mai stăpînit, mai calm, mai uşor. Postul ţine de lifestyle, mi-a spus o doamnă coafeză, pentru care religiosul, modul de viaţă şi grija pentru siluetă se îmbinau. E bun pentru dezvoltarea personală…

Există şi motive economice. Un domn mai în vîrstă îmi atrăgea atenţia că, în prima parte a secolului XX, interdicţiile alimentare întinse pe şase-şapte săptămîni înaintea Paştelui şi a Crăciunului aduceau, în gospodărie, o perioadă cu mai puţine cheltuieli şi griji. Se reechilibra bugetul familial. Se puteau strînge bani pentru bogatele pregătiri ale meselor de sărbătoare. Astăzi, cultura consumului ne absoarbe, dar ne şi nelinişteşte. Postul e un prilej să o privim critic, să ne distanţăm puţin faţă de ea. Deşi nici ea nu se lasă. Există cîrnaţi de post şi cozonaci de post… Cei atenţi la inegalităţile sociale au şi ei ceva de aprobat: bogaţii nu se mai înfruptă din cărnuri şi delicateţuri complicate în vreme ce săracii abia de au o coajă de pîine. E bine, e drept…

Postul nu înseamnă, desigur, doar disciplină alimentară. Restricţiile pe care le impune caută să ducă la îmbunătăţirea persoanei, să-i crească atenţia faţă de ceilalţi, chiar grija pentru sănătatea mediului. A apărut, de pildă, „postul tehnologic“, cu subdiviziunea „postul carbon“. Episcopii anglicani îl recomandau acum cîţiva ani compatrioţilor lor. Îi sfătuiau să contribuie, în cele patruzeci de zile, la micşorarea emisiilor de carbon pentru a lupta împotriva încălzirii globale. ONG-uri creştine le ofereau britanicilor liste de sfaturi, proceduri, metode ecologice. Să nu mai accelereze brutal automobilul, să-şi cîrpească şosetele în loc să le arunce pe cele vechi şi să-şi cumpere altele, să-şi cultive singuri legumele. Să renunţe o zi (cel puţin) la utilizarea telefonului, televizorului, calculatorului, iPod-ului. Cam greu! Chiar sfaturile bisericeşti se transmit astăzi celor „cît mai mulţi“ prin Internet, SMS şi media.

În motivaţiile enumerate, spiritualul nu lipseşte. Chiar dacă e difuz, chiar dacă e pigmentat cu măsuri prozaice, interese personale ori ideologii la modă, el, spiritualul, dă prestigiu şi caracter de normă perioadei de abstinenţă. Omul adoptă de bunăvoie un comportament care îl scoate din confortul, tabieturile, dependenţele vieţii curente. Se „depăşeşte“ puţin pe el însuşi. Avînd la orizont un eveniment „de dincolo“, bucuria solară a Naşterii Domnului. A ţine post înseamnă un mod de a intra în ritmul după care sacrul se manifestă în curgerea timpului. A te alătura alternanţei de gol şi plin, de aşteptare-întîlnire, de pregătire-irumpere a divinului în lume.

Pe reţelele de socializare nu lipsesc, evident, comentatorii postului, ca şi oponenţii lui. Cei din urmă îşi fac sarcina uşoară referindu se, „extremist“, la postul negru, cu pîine şi apă. Întins pe toată vremea, cum e cel al asceţilor din pustie. Da, te simţi mai uşor, mai fluid, spune unul, dar te ia cu ameţeală, pe urmă cu leşinuri, rişti să te îmbolnăveşti. Postul în general e o practică demodată, crede altul, pe care doar creştinii integrişti o mai respectă, religia a evoluat. Ţine de „mituri populare“, i se alătură altcineva. Ideea e să mănînci cît şi cum trebuie, sănătos, sobru, după criteriile nutriţionismului. Altuia i se pare, dimpotrivă, că ritmul post-dulce nu e de nici un folos. Ce realizezi dacă te abţii o vreme de la mîncare bogată, de la vorbe, purtări şi gînduri rele, după care te întorci la cele vechi, fiind mai acaparat de ele?

Pe de o parte, postul înţeles drept mortificare, drept performanţă (contra naturii?) a corpului. Pe de altă parte, postul înţeles – tot maximalist – ca „salt“ brusc în idealul „omului perfect“. Pe cînd alternanţa abstinenţă-belşug dă suport persoanei în efortul, mereu reluat, de a se îmbunătăţi, de a mai şlefui cîte ceva în interiorul ei, sugerează lenta maturare a unei ordini, totodată lăuntrice şi practice. Există internauţi care îl înţeleg aşa, format din mici gesturi de renunţare la ceea ce a devenit o servitute. N-am să mai fumez în cele patruzeci de zile, spune unul. Sper să reuşesc. (Am izbutit şi eu o dată, dar numai cîteva zile. Totuşi am avut o surprinzătoare senzaţie de libertate, de eliberare…)

În toate aceste păreri, recomandări, dezbateri rămîne nespus pînă la urmă – subînţeles? uitat? nedeclarat din pudoare? – rostul propriu-zis religios al postului. Desigur, el priveşte persoana, diminuarea apetiturilor ei „lumeşti“, fie ele fizice, psihice, mentale. Pe toate aceste niveluri, postul e recomandabil să lucreze pentru ca, de-a lungul şi la capătul lui, persoana să fie ceva mai „limpezită“. Dar nu persoana în sine e, în fond, ţinta tuturor strădaniilor. Ci pregătirea ei pentru întîlnirea cu Cel care, coborînd cu plinul lui nelumesc, se naşte, se întrupează. Postul slăbeşte legăturile banalului, ajută persoana să intre în „atmosfera“ Celui care se coboară, care vine…

Cea mai frumoasă motivaţie a postului mi s-a părut cea formulată de Peter Brown, istoric al Antichităţii tîrzii, în cartea sa Corpul şi societatea. El se referea acolo la înţelesul/utilitatea pe care i-o dădeau pustnicii egipteni. Dar chiar cînd e mutată din chiliile ascetismului radical în viaţa obişnuită a credinţei, observaţia lui Peter Brown rămîne expresivă. Postul nu însemna acolo mortificarea trupului, suspendarea, negarea lui brutală. Dimpotrivă, era încercarea de a l prelua cît mai departe în aventura spirituală. Era strădania de a integra corpul în regimul întîlnirii, în care energiile esenţiale sînt infuzate de sus în fiinţă şi o hrănesc din interiorul ei. Departe de a fi socotit un element potrivnic spiritualului, corpul era tratat ca aspect al omului întreg, de transformat împreună cu întregul. Postul pregătitor de sărbătoare e un timp similar calificat. În el apare mai limpede, mai practic, tema întregului de transformat. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase. Cea mai recentă carte publicată e Modelul Antim, modelul Păltiniş. Cercuri de studiu şi prietenie spirituală, Humanitas, 2015.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

profimedia 0946992606 jpg
Principalii actori geopolitici care vor face jocurile în Siria după căderea lui Assad, potrivit experților
Sirienii vor dori cu siguranță să-și traseze propriul curs politic, fără interferențe din exterior, după înlăturarea președintelui Bashar al-Assad, însă sunt șanse ca planurile lor să fie zădărnicite de ambițiile geopolitice ale țărilor vecine lor, care au deja un punct de sprijin în țară.
farul fcsb jpg
dresaj caini   foto pixabay jpg
Câinii pot comunica prin apăsarea butoanelor? Ce au descoperit cercetătorii care au urmărit comportamentul a mii de exemplare
Comportamentul câtorva mii de câini, ale căror apăsări de butoane au fost înregistrate folosind o aplicație, a fost urmărit de cercetători, ajungându-se la concluzia că animalele înțeleg semnificația cuvintelor utilizate mai frecvent pe aceste plăci de sunet, scrie The Washington Post.
image png
Igor Cuciuc a primit un semn din „lumea de dincolo”. Crede că vine din partea fiicei sale decedate, Andreea
Igor Cuciuc nu-și poate reveni în urma morții fiicei sale, Andreea. Tânăra în vârstă de 17 ani s-a stins vulgerător din viață în timp ce se afla la petrecerea de la Balul Bobocilor. Părinții ei încă nu pot accepta moartea sa și zilnic postează diverse mesaje pe rețelele de socializare.
Fly Project  photo credit Ramona Murgu(1) jpg
INTERVIU Tudor Ionescu – Fly Project: „Al doilea album l-am înregistrat într-o garsonieră plină de mucegai“ FOTO
Muzica nu a lipsit niciodată din viața lui Tudor Ionescu, însă, când era mic, fiecare membru al familiei îi vedea un alt viitor decât cel de artist.
irinel columbeanu jpg
Orgiile pe care le organiza Irinel Columbeanu la vila de la Izvorani, povestite de o vedetă TV: „Era Hugh Hefner de România!”
Acesta a vorbit de perioada de glorie a lui Irinel, când acesta o avea iubită pe Anna Lesko.
erotica 4512433 1280 jpg
Planul elaborat pe care un bărbat l-a pus la cale pentru a fugi cu amanta. Și-a înscenat moartea, dar a avut parte de o surpriză
Un bărbat din Statele Unite a pus la cale un plan care ar putea părea demn de un scenariu de film: și-a înscenat moartea pentru a fugi cu amanta, lăsând în urma sa o operațiune de căutare masivă și o întreagă familie îngrijorată.
FOTO IPJ Alba
Jandarmii au intervenit pentru deblocarea unei mașini din nămeți. În vehicul se afla și un copil
Jandarmii din Alba au deblocat din nămeţi, duminică seara, o maşină în care se aflau doi adulţi şi un copil în vârstă de doi ani. Ei au povestit jandarmilor că se întorceau de la ski şi s-au rătăcit, iar apoi au rămas blocaţi în stratul gros de zăpadă din zonă.
Schengen shutterstock 8 jpg
Cu cât ar putea să crească PIB-ul României după aderarea la spațiul Schengen. Principalii beneficiari în următorul deceniu
Aderarea României la spaţiul Schengen poate genera o creştere cu până la 2% a PIB-ului României anul viitor, cu beneficii ce se vor resimti pe parcursul următorilor 10 ani, arată un comunciat al asociaţiei patronale RESTO Constanţa.