Mihai Șora: o amintire

Publicat în Dilema Veche nr. 986 din 2 martie – 8 martie 2023
image

În adolescență descoperisem în biblioteca de acasă o carte stranie, Sarea pămîntului. Cantată pe două voci despre rostul poetic, un dialog între un Mai Știutor (MS) și un Tînăr Prieten (TP), presărat cu formule din care nu pricepeam nimic, dar și cu pasaje poetice care aveau să-și păstreze asupra mea magnetismul multă vreme de atunci încolo. Răsfoiam, citeam cîteva pagini, dar de fiecare dată mă dădeam bătut, cu promisiunea că voi relua lectura cînd voi fi ceva mai pregătit. Așa am și făcut. La începutul cursurilor de la Filosofie, după apariția în 1995 a traducerii primei cărți a lui Mihai Șora, Du dialogue intérieurFragments d’une anthropologie métaphysique (1947). Știam deja cine e autorul, devenit între timp o figură publică, însă ca gînditor aveam să-l descopăr cu adevărat abia odată cu această reintegrare în cultura noastră a debutului său prestigios. Căci Mihai Șora, pregătindu-și, după cum se știe, în anii războiului, teza despre Pascal, reușise să publice imediat după, într-o nouă colecție a editurii Gallimard, o carte care avea să fie remarcată de lumea filosofică franceză, recenzată și citată de cîteva ori de Jacques Maritain însuși. De atunci, de cînd am parcurs Dialogul interior,Mihai Șora a devenit parte din grădina lăuntrică a spiritelor care mă însoțeau pe cale: Gabriel Marcel, Maritain, Martin Buber și, întîi de toate, Pascal. Iar mai tîrziu, cînd am încercat să alcătuiesc o microistorie a receptării lui Toma din Aquino în filosofia și teologia românească, am realizat că partea cea mai creativă a acesteia e tocmai cartea pe care Mihai Șora o publicase în Franța.

Citirea acelei cărți de tinerețe ne-a oferit mai multora – dacă mă refer doar la colegii de generație – cheia spre o operă care se lăsa asimilată mai greu, cu stilul său arborescent, cu remarci uneori criptice, cu concepte pentru care era nevoie să știi și Husserl, dar și Toma, Cusanus, Marcel etc. Dar ne-a oferit mai mult decît atît. Împreună cu unii dintre colegi, între care i-aș aminti pe Cristian Ciocan și Gabriel Cercel, formam un grup de studiu care își propusese și a și reușit să-l invite pe Mihai Șora să țină informal un seminar de fenomenologie la Facultate. Îmi amintesc emoția pregătirii lor și, mai ales, a telefoanelor, pentru că vocea și tăcerile interlocutorului nostru ne solicitau toate resursele de domolire a tracului. Domnul Șora a acceptat asaltul nostru juvenil și a venit să ne întîlnească. Atunci, în sala de seminar, așezați în jurul lui, punîndu-i întrebările care ne frămîntau, am avut parte de epifania pe care o căutam. El, care nu avusese privilegiul catedrei, se lăsa iscodit cu o enormă răbdare, amuzîndu-se cîteodată de cît de în serios luam lucrurile. Ceea ce noi doream era să vedem cum gîndește un filosof, dincolo de pagina scrisă, de studiul în tăcere, de lupta corp la corp cu marea filosofie. Voiam să avem în fața noastră un filosof, nu un profesor, și Mihai Șora ne-a oferit această prezență, așa cum o oferise celor mai mari ca noi și care îi fuseseră interlocutori privilegiați sau discipoli. Și mai era ceva ce ne-a transmis firesc și aș putea numi, folosind cuvintele lui Alexandru Paleologu: „modestia ca metodă de lucru”. Cred că eram cu toții conștienți că aveam parte de un dar prețios, care va avea în viețile noastre o altă continuitate decît cea a frecventării cărților. 

Mihai Șora a fost neîndoios un astfel de dăruitor, ajungînd în ultima parte a vieții la inima foarte multor oameni, pentru care, probabil, nucleul tare al existenței sale ar fi rămas altminteri complet străin. Or, frumusețea bătrîneții pe care a întrupat-o a stat și în puterea de a transforma stranietatea filosofiei în familiaritatea unei prezențe încurajatoare, care-și păstra intact misterul. Acea proximitate pe care am simțit-o în sala de seminar și apoi, unii dintre noi, la umbra bibliotecii sale a putut fi comunicată, în alte împrejurări, dintre cele mai grave ale societății noastre, altor și altor tineri și mai puțin tineri, ca într-un spontan „dialog generalizat”. Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.   

Bogdan Tătaru-Cazaban este cercetător în istoria religiilor. A publicat recent Inteligența inimii. Schițe pentru un portret al virtuții (Editura Spandugino, 2021).

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

simona gherghe colaj facebook jpg
Cine este mama Simonei Gherghe. Vedeta TV îi seamănă leit! FOTO
Simona Gherghe, una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV, a postat mai multe imagini cu familia sa. Vedeta a lăsat să se vadă liniștea și bucuria din preajma sărbătorilor, dar nu a putut fi trecută cu vederea asemănarea puternică dintre ea și mama sa. Cum arată cea care i-a dat viață?
image png
Orez cu spanac, verdețuri și ciuperci, un deliciu care îți aduce primăvara la tine în farfurie
Pe măsură ce primăvara își intră în drepturi și piețele se umplu de verdețuri proaspete, ne vine din ce în ce mai mult pofta de mâncăruri ușoare, hrănitoare și pline de savoare. Orezul cu spanac, verdețuri și ciuperci este una dintre acele rețete care nu doar că bucură papilele gustative
regina sonja a norvegiei foto flickr png
Regina Sonja a Norvegiei, internată din cauza dificultăţilor de respiraţie
Regina Sonja a Norvegiei, în vârstă de 87 de ani, a fost internată luni seară la Spitalul Naţional pentru a fi supusă unor examinări din cauza dificultăţilor de respiraţie.
Kristi Noem FOTO Profimedia
Secretarul american pentru Securitate Internă, jefuit într-un restaurant din Washington. Ce avea în geantă
Kristi Noem, secretarul Departamentului de Securitate Internă din SUA, a fost victima unui hoț, duminică seara, în timp ce lua cina la un restaurant din centrul Washingtonului. Cazul e investigat de Serviciul Secret.
trotineta adevarul png
O adolescentă și-a pierdut viața după ce a picat de pe o trotinetă electrică, condusă de un băiat de 16 ani
O adolescentă de 15 ani și-a pierdut viața, luni seară, 21 aprilie, în urma unui accident petrecut în comuna Călinești, județul Argeș.
David Popovici (Sportpictures) jpg
image png
Cadoul otrăvit. Un copil a murit după ce a mâncat ouă de ciocolată primite anonim: ce scria pe bilet
Un băiat de 7 ani din Brazilia a murit, iar alți membri ai familiei sale sunt în stare gravă, după ce au consumat ouă de ciocolată otrăvite, primite drept cadou de Paște.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Elimină energiile negative din jurul tău cu un ingredient simplu din bucătărie
În multe culturi din întreaga lume, se crede că anumite locuri sau persoane pot acumula tensiune, stres și „energii negative”. Când simți că atmosfera din casă sau de la birou devine apăsătoare, lipsită de liniște sau inexplicabil de agitată, s-ar putea ca ceea ce ai nevoie să fie o curățare energet
Rugăciuni pentru Papa Francisc în Catedrala Notre Dame FOTO Profimedia
Ultimele zile ale Papei Francisc. Suveranul Pontif a ignorat sfatul medicilor pentru a fi alături de oameni
Deși medicii care l-au tratat pe Papa Francisc i-au recomandat acestuia să țină un regim de odihnă completă, acesta precizase deja că dorea să se întoarcă la Vatican până de Paște.