Mereu de la zero

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 23 - 29 aprilie 2020
Theodor Pallady jpeg

Tihna anxioasă a carantinei m-a readus spre Izvoadele unui Lucian Blaga (reeditate la Humanitas, 2011). Am redescoperit farmecul expresiv al celui care a introdus noțiunea „matricei stilistice” în dezbaterea filozofică dedicată oricărei morfologii a culturii. Totodată, am realizat că îmbătrînesc și revin, instinctiv, către „clasicii interbelici”, puși – mai multe decenii – între parantezele unor elanuri cosmopolite. Așa – cosmopolit – se declară cel ce se simte mai degrabă „cetățean al lumii” decît parte dintr-o tradiție locală, subminată de puținul prestigiu al periferiei. În volumul blagian de care pomeneam, există și un răspuns al poetului ardelean la primirea în Academie a lui Nichifor Crainic. Acolo, Blaga apără autonomia filozofiei față de dogmatismul teologiei. El reia, pe un plan mai amical, polemica întreținută cu Părintele Dumitru Stăniloae și amintește „consternarea simplilor filozofi care, vrînd-nevrînd, mai trăiesc și astăzi în credința iremediabilă că mintea li s-a dat din partea lui Dumnezeu ca să și gîndească cu ea și nu să fie numai receptaculul unui adevăr gata făcut. A unui adevăr depus pentru totdeauna în arhivele îngerești ale trecutului răsăritean” (op. cit., p. 47). Pe scurt, dacă Nichifor Crainic, directorul Gîndirii și exponent iconic al gîndirismului, pune majoratul culturii autohtone în legătură cu titanii sistematici al gîndirii patristice (Ps. Dionisie Areopagitul, Maxim Mărturisitorul și Ioan Damaschin), poetul-filozof de La curțile dorului compune mai degrabă cu teologia dialectică, pe filiera Kierkegaard-Barth-Gogarten, recuperînd totodată „eresurile” populare, cripto-bogomile și fantastic-cosmogonice de care se împărtășise, cel dintîi, Eminescu. Crainic vedea cultura umană ca pe un simulacru menit să aline nostalgia paradisului, pe cînd Blaga, niciodată „rasist” și deschis către universal, preferă să-și inspire gîndirea din „stratul mumelor”, adică dintr-un soi de ancestralitate ecumenică.

În generația din care fac parte, formată intelectual în anii ʼ80, lectura marilor interbelici se împărțea egal cu descoperirea producțiilor culturale ale Occidentului. Prin Noica, ajungeam inevitabil la Heidegger. Ne separam rușinați de semănătorism și poporanism, adică de acea idealizare atemporală a unui sat mitologic, plasat într-o istorie veșnic boicotată, căci vedeam în ele prototipul (pervers recuperat) al folclorului propagandei național-comuniste, dar continuam formula încarnată de Mircea Eliade: simțul originilor și studierea arhetipurilor, ca temelie a unei culturi românești care și-ar putea da, prin creații singular-majore, examenul de maturitate (și corolarul său, validarea „internațională”). Azi, cînd mă simt atras spre o nouă lectură a interbelicilor, îmi dau seama că Noica a fost ultimul lor reprezentant și supraviețuitor, căci, după dînsul, elita creatoare din România nu și-a mai pus (cu excepția, poate, a lui Adrian Marino) tema creației monumentale. Ultimele cinci decenii au stat aproape exclusiv sub o dihotomie sterilă: pe de o parte, epigonii ruralist-etnocentrici ai viziunii semănătoriste, pe de alta, neo-lovinescienii mărunți ai unor cuminți „sincronizări” cu feluritele școli, metode, doctrine și ideologii ale Apusului postbelic. Blaga a fost ultimul creator simultan branșat la izvoarele arhaice și la modernitatea filozofică occidentală. Noica opunea ontologia românească a lui „întru” și „Germania untului”... Bref, putem spune că Războiul Rece a distrus, la noi, tensiunea dintre gîndirea majoră și definirea identității. Această tensiune a mai rezistat doar în domeniul deloc metafizic al sintezelor de istorie a literaturii române, la care s-au înhămat criticii de ascendență călinesciană.

Recapitularea analitică pe care am schițat-o mai sus deplînge implicit faptul că noile generații intelectuale (post-1989) au început să neglijeze, cu excepția filologică a ucenicilor unor N. Manolescu, Ion Rotaru, Petru Creția, Eugen Negrici sau Alex. Ștefănescu, patrimoniul cultural interbelic. Invazia culturii pop și cea de traduceri au ocupat toată scena, exilîndu-i pe marii interbelici „național-universali” în sălile unui Muzeu pustiu. Am repornit iarăși de la zero, confirmînd plasticitatea mimetică a elitelor noastre, dar și ceea ce Mircea Martin numea „complexul începutului continuu”, fatidic încifrat în balada Meșterului Manole.

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și oameni VIDEO
Cinci cai ai Household Cavalry au rămas liberi în centrul Londrei după ce și-au aruncat călăreții militari în timpul exercițiului de miercuri dimineață, potrivit Daily Mail Online.
image
8 obiceiuri care te fac să îmbătrânești mai repede. Ai putea trăi cu 20 de ani mai mult
Experții în longevitate avertizează asupra comportamentelor care provoacă „daune celulare”. Chiar dacă nu putem încetini timpul, îi putem încetini efectele asupra noastră, potrivit experților. Cheia este să facem alegeri mai sănătoase și să ne dezicem de câteva obiceiuri.
image
Amănuntul care l-a scăpat de nouă ani de puşcărie pe un şofer fără permis, care a ucis trei femei
Un şofer iresponsabil, care a comis un grav accident rutier în apropiere de oraşul Târgu Neamţ, a fost aspru condamnat în primă instanţă, dar magistraţii de la instanţa superioară au decis altceva.

HIstoria.ro

image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.