Maria Magdalena și spiritul epocii

Publicat în Dilema Veche nr. 751 din 12-18 iulie 2018
Maria Magdalena și spiritul epocii jpeg

La picioarele Crucii, îmbrățișînd-o cu trupul topit de durere, învăluită de pletele aurii sau într-un maforion roșu, purtînd vasul cu aromate, Maria Magdalena ne apare în arta occidentală, mai ales, dar și în cea bizantină tîrzie, ca un personaj excepțional. Evangheliile au indicat ele însele cu sobrietate locul aparte al Mariei din Magdala în comunitatea ucenicilor lui Iisus. Toate o menționează în momentele Pătimirilor și în grupul femeilor mironosițe, iar Evanghelia după Ioan (cap. 20) redă scena întîlnirii cu Hristos înviat, care îi încredințează mesajul către apostoli. Maria Magdalena este cea care le-a adus vestea; ei i s-a arătat pentru prima dată Învățătorul, chemînd-o pe nume și deschizîndu-i astfel privirea spirituală; ea este „apostola apostolorum“, o femeie din care, potrivit mărturiei lui Luca, Iisus scosese „șapte demoni“!

Faptul că este singurul personaj pe care Evangheliile îl menționează constant are de ce să atragă atenția. Faptul că vestea Învierii a fost transmisă prin femeile mironosițe a avut de ce să intrige de la bun început. Faptul că, dintre femeile mironosițe, Maria din Magdala a fost primul martor al Învierii constituie nucleul tuturor interpretărilor date de-a lungul secolelor: de la tradiția patristică la textele apocrife și gnostice, pînă la studiile biblice de factură feministă, care văd în ea pe „ucenicul iubit“, la Codul lui Da Vinci sau la filmele lui Martin Scorsese și Garth Davis. Biblistul Régis Burnet a scris despre acest polimorfism labirintic o carte care rămîne de referință.

Care sînt însă datele tradiției? Calendarele ortodox și catolic îi dedică aceeași zi: 22 iulie. Semn al unei comune devoțiuni străvechi sau transfer al unei tradiții în spațiul celeilalte? În secolul al VIII-lea, Beda Venerabilul menționează această dată în martirologiul său. Maria Magdalena era cinstită la Exeter sau la Halberstadt, dar cultul său dobîndește amploare abia începînd cu secolul al XI-lea, combinînd tradiții diverse, de la papa Grigore cel Mare la Legenda aurea, și avînd să fie asumat de spiritualitatea franciscanilor și a dominicanilor. Chipul Mariei Magdalena se conturează treptat în Occident, plecînd de la hermeneutica papei Grigore cel Mare, care unește într-un singur personaj exemplar pe Maria din Magdala, pe Maria, sora lui Lazăr, și pe femeia păcătoasă din Evanghelia după Luca. O mărturie a episcopului Grigore de Tours vorbește despre cultul Mariei Magdalena de la Efes. Se pare că în Orient exista această devoțiune, legată de comunitatea apostolului Ioan și de tradiția sa, în care Maria Magdalena are „privilegiul pascal“ (F. Bovon). Dar este oare venerat același personaj în Orient și în Occident?

Pentru partea răsăriteană, avem mărturia din secolul al X-lea a Sinaxarului din Constantinopol, care menționează data de 22 iulie și îngroparea la Efes, în peștera celor șapte tineri. De asemenea, este evocată și mutarea moaștelor sale la Constantinopol, în biserica dedicată Sfîntului Lazăr din Betania. Însă nimic din sursele istorice nu indică, pînă în secolul al -XIII-lea, un relief aparte al acestui cult în Bizanț, unde, spre deosebire de interpretarea occidentală, nu a fost operată nici o suprapunere între personajele biblice. Potrivit unui excelent studiu semnat de Vassiliki A. Foskolou, momentul de cotitură s-a petrecut sub influența prezenței occidentale, în mod special franciscane, pe teritoriile bizantine, în iconografie și, ca reacție, în omiletica lui Nichifor Kallist Xanthopoulos.

Dacă occidentalii venerau chipul păcătoasei pocăite, așa cum apărea, de pildă, în splendida icoană din 1280 (aflată acum la Galleria dell’Accademia) sau în frescele din capela dedicată sfintei în Bazilica din Assisi, crezînd în existența moaștelor sale la Vézelay, răsăritenii erau convinși că au, pe baza unei tradiții mai vechi, trupul celei care l-a văzut pentru prima dată pe Hristos înviat. Contrapunerea tradițiilor, studiate remarcabil de Victor Saxer, este dublată de un fenomen de osmoză iconografică, figura „bizantină“ a Mariei Magdalena detașîndu-se din ce în ce mai mult și dobîndind expresivitatea ușor recognoscibilă din arta occidentală. Revendicată în sensuri diferite, Maria din Magdala își manifesta încă de atunci capacitatea sa de a deveni simbol al spiritului epocilor. Totuși, dincolo de toate, rămîne neatins misterul alegerii sale ca prim martor al Învierii…

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
România a intrat în Cartea Recordurilor cu cea mai mare paradă moto din lume. Nu mai puțin de 3.722 motocicliști au participat la parada de pe ruta Pitești-Mioveni FOTO VIDEO
Nu mai puțin de 3.766 de motocicliști din toată România au luat parte sâmbătă 15 iunie la Pitești la cea mai mare paradă moto din lume, ce a doborât precedentul record, stabilit acum aproape cinci ani în Statele Unite ale Americii.
image
Imagini greu de privit filmate pe o șosea din Marea Britanie. Un polițist lovește intenționat cu mașina un vițel scăpat pe străzi: „Ce fel de monstru...?” VIDEO
Momente îngrozitoare petrecute pe o stradă din Marea Britanie, acolo unde un echipaj de poliție a lovit un vițel scăpat liber. Bietul animal a fost lovit de două ori cu autospeciala, iar martorii au catalogat intervenția drept una brutală, potrivit Daily Mail.
image
Românii, cei mai puțin educați cetățeni ai Europei. O nouă statistică arată că tinerii noștri nu aleg să continue studiile după liceu
Proporția populației cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, femeile fiind, în general, cele mai educate.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.