Marguerite Harl sau Biblia revenită în Sorbona

Publicat în Dilema Veche nr. 858 din 17 - 23 septembrie 2020
Marguerite Harl sau Biblia revenită în Sorbona jpeg

A murit, la vîrsta de 101 ani, Marguerite Harl, elenistă de rang înalt: o „instituţie” a studiilor privind literatura creştină din Antichitatea tîrzie. Pe urmele istoricului Henri-Irénée Marrou, ea a izbutit să introducă în bastionul laic al Universităţii franceze cercetarea unor texte fondatoare ale culturii europene. Lăsate, pînă la mijlocul secolului XX, doar în grija facultăţilor de teologie, scrierile patristice fuseseră socotite un teritoriu confesional pe care interesele savante laice nu aveau de ce să-l viziteze. Or, Marguerite Harl a făcut – prin bogatele ei studii, prin specialiştii pe care i-a format, prin profesoratul de treizeci de ani la Sorbona – ca cercetarea literaturii creştine greceşti tardo-antice să devină o disciplină cu statut bine definit, foarte productivă.

Studiul întreprins de ea şi de mediul savant pe care l-a creat nu concurează perspectiva teologică. Textele creştine sînt privite ca parte a culturii policrome, comunicante, proprii Antichităţii tîrzii. Sînt resituate în mediul poros, hrănitor, unde devotamentul pentru revelaţia christică căuta sensurile apelînd şi la tradiţia/literatura ebraică, la paideia elenistică, la filozofie, mai cu seamă la platonism. Greaca intelectualilor creştini – a lui Clement Alexandrinul, Origen, Grigore de Nyssa – purta în ea referinţe fireşti la marii poeţi şi gînditori antici, la ceea ce era un limbaj intelectual şi simbolic larg împărtăşit. A depista felul cum termenii şi înţelesurile se comunică de la un cîmp cultural la altul, cum sînt revalorizate, cum devin vocabular pentru reflecţia creştină, iată care e scopul studiului. A înţelege limbajul şi sensurile textului – cu istoria, aluviunile, aluziile depuse acolo –, iată în ce constă cercetarea, care e cea a unui exeget neconfesional.

De la autorii creştini, Marguerite Harl s-a îndreptat către o figură de răscruce şi de întîlnire – Philon din Alexandria, cel care a interpretat Biblia ebraică ca „filozofie sacră”, folosind vocabularul medio-platonismului. Şi care, aşa făcînd, a formulat teme contemplative pe care creştinismul le-a asimilat din plin. În sfîrşit, Marguerite Harl a coordonat din 1986 marea întreprindere de traducere în franceză – cu aparat critic – a Septuagintei. Traducerea Bibliei ebraice în greacă, în Alexandria Ptolemeilor, a însemnat o dublă translatio a Textului sacru. Pe de o parte, ea răspundea nevoii religioase a comunităţilor iudaice elenizate, care nu mai înţelegeau ebraica. Pe de altă parte, traducerea celor 70 de învăţaţi deschidea Textul ebraic către lumea culturală elenă. Iar creştinismul primelor secole pe acest text al Vechiului Testament a lucrat. Pe acesta l-a scrutat, l-a comentat, l-a folosit liturgic, aşa cum îl foloseşte pînă astăzi creştinismul răsăritean.

A intra în intimitatea Septuagintei, a-i „pipăi” traseele şi straturile de înţeles, interpretările inerente unei traduceri, a urmări dezvoltarea temelor ei în comentariile creştine, iată ce oferă proiectul francez Septuagina. El a creat specialişti, un mediu de cercetare. Marguerite Harl a numit volumul unde îşi evocă experienţa de studiu Biblia în Sorbona sau revanşa lui Erasmus. Căci umanistul pledase fără izbîndă pentru studiul „Bibliei greceşti” în Universitatea secolului său. Dar acum Cartea greacă a pătruns acolo, ca obiect de studiu bine acceptat. Mai mult, proiectul francez a iradiat. Cristian Bădiliţă a iniţiat şi coordonat un proiect românesc Septuaginta, realizat sub egida Colegiului Noua Europă. Reunind tineri filologi, întreprinderea a produs șase volume publicate la Polirom (2004-2008), coorodonatori: Cristian Bădiliţă, Francisca Băltăceanu, Monica Broşteanu, Dan Sluşanschi. Introducerile şi notele abundente se sprijină pe colaborarea echipei române cu cea franceză care şi-a oferit cu generozitate rezultatele cercetării.

Ca să simţim ce calitate şi ce beneficiu are proiectul Septuaginta, rezum aici studiul lui Marguerite Harl pe Geneză 22, 4-14, episodul în care Avraam se îndreaptă spre muntele Moria pentru a-l sacrifica pe Isaac (cf. La Bible d’Alexandrie, vol. I, Cerf, 1986, 1994).

Marguerite Harl arată cît de insistent a fost înţeles muntele Moria ca „loc al viziunii”, pornindu-se de la versetul 22, 4: „Ridicîndu-şi ochii, Avraam a văzut locul de departe”. În principalele interpretări ale pasajului, spune ea, „expresia «a vedea pe Dumnezeu de departe», va fi folosită pentru a afirma dificultatea de a-l vedea pe Dumnezeu, identificat de către Philon cu «locul» suprem, idee reluată de Clement din Alexandria”, ceea ce implică, pentru amîndoi, adaptarea temei platoniciene a divinului ca „loc” al ideilor. Hermeneuţii descoperă în episod o dinamică a viziunii. Drumul lui Avraam spre locul sacrificiului e o itineranţă noetică, o adaptare treptată a intelectului uman la teofanie. E înaintare într-o viziune care îşi atinge ţinta fără a o epuiza. Aspectele afirmative ale divinului pot fi abordate şi atinse prin parcurs; însă Dumnezeu în sine rămîne mereu „departe”; transcendenţa se exprimă prin distanţa care îl cheamă pe călătorul vizionar. „Philon”, spune M. Harl, „distinge două «locuri»: cel la care Avraam ajunge (cf. 22, 3) este Cuvîntul lui Dumnezeu. Cel pe care Avraam îl vede doar «de departe» este Dumnezeu însuşi. Origen împarte şi el itinerarul în două etape: Avraam ajunge «a treia zi» la locul pe care îl rînduise Domnul, apoi «vede locul de departe»”.

În versetul 22, 8, perspectiva se schimbă: Dumnezeu e cel ce vede, cu sensul de „va purta de grijă”, va rîndui economia sacrificiului („Dumnezeu va vedea el însuşi de mielul pentru jertfă”). Versetul 12 ebraic revine la „punctul de vedere” uman şi utilizează asonanţa între „a avea frică de Iahve” (yéré) şi „va vedea” (yire’èh), numind astfel atitudinea adecvată contemplaţiei. În sfîrşit, versetul 14 sintetizează tema: „Avraam a numit locul acela Yahve-ire, adică «Dumnezeu-a-văzut» («Dumnezeu poartă de grijă») şi de aceea se zice astăzi: «În munte Domnul s-a arătat»”. „Traducerea greacă”, spune M. Harl, „corespunde celor două elemente ale frazei din Textul masoretic, cu cele două forme ale verbului «a vedea», una activă şi una pasivă… Traducerea lui Symmachos anunţase jocul de cuvinte legat de numele locului, traducînd Moriyyah prin (pămînt) «al viziunii», tês optasías (Vulgata: terram visionis). Acest munte ori loc, unde Dumnezeu «vede» şi «se face văzut», este identificat cu Ierusalimul de către toate tradiţiile ebraice (e locul de cult prin excelenţă) şi creştine (e locul patimilor şi al morţii lui Christos). Pentru Targumul ierusalimitan, el e locul altarului lui Adam, nimicit de potop şi reconstruit de Noe, distrus în momentul «răspîndirii» şi reconstruit de Avraam.”

Descoperim, iată, asonanţele ebraice care fac din Moria cifru pentru locul viziunii. Percepem transportul semnificaţiilor de la textul sursă la cel grec. Vedem cum pe text se sprijină o „istorie sacră” a Locului, cum se formează straturile identităţii Ierusalimului. Mai larg, proiectul Septuaginta, cel francez, condus de Marguerite Harl, şi cel românesc ne oferă ceva din pulsaţia unui moment fondator pentru civilizaţia europeană.

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

Foto: Marguerite Harl

DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale jpg
Servicii care pot sa asigure succesul afacerii tale
Succesul unei afaceri depinde de integrarea unor servicii strategice care să optimizeze procesele, să crească vizibilitatea și să personalizeze experiența clienților.
Cu sau fara alarmare incendiu pentru spatiile industriale Ce spune legea jpg
Cu sau fără alarmare incendiu pentru spațiile industriale? Ce spune legea?
Siguranța în spațiile industriale este o prioritate majoră, iar prevenirea incendiilor joacă un rol esențial în protejarea angajaților, a bunurilor și a mediului înconjurător.
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulti  La ce rezultate te poti astepta jpg
Beneficiile tratamentului cu aparat dentar la adulți. La ce rezultate te poți aștepta?
Tratamentul ortodontic cu aparat dentar nu mai este considerat o soluție exclusiv pentru copii și adolescenți, fiind din ce în ce mai frecvent întâlnit și în rândul adulților.
pexels tima miroshnichenko 6474471 jpg
Tot ce ai nevoie pentru construcții rezistente și încălzire sustenabilă
Construirea sau renovarea unei case reprezintă o investiție majoră, care necesită materiale de calitate și soluții sustenabile.
Vechea dilema sa alegem un sejur in Palma de Mallorca relaxant sau aventuros jpg
Vechea dilemă: să alegem un sejur în Palma de Mallorca relaxant sau aventuros?
Palma de Mallorca, o destinație idilică în inima Insulelor Baleare, este cunoscută pentru peisajele sale spectaculoase, cultura vibrantă și oportunitățile nesfârșite de distracție. Indiferent dacă îți dorești o vacanță „relaxantă” sau „aventuroasă”, Palma de Mallorca are ceva special pentru toți tur
featured image jpg
Jocul responsabil în cazinouri online: cum protejează operatorii experiențele pasionaților de gambling
Prin natura lor, jocurile de noroc se bazează pe modul aleatoriu în care poate decurge o acțiune.
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport jpg
Importanța consumului de apă înainte, în timpul și după sport
Lichidele pierdute în timp ce faci sport trebuie înlocuite în organism, pentru a preveni deshidratarea și riscurile asociate acesteia.
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică jpg
Tot ce trebuie să știi înainte de a cumpăra o mașină electrică
Ți-ai propus să cumperi o mașină electrică? Cel mai probabil ai în minte și câteva întrebări legitime, la care cauți un răspuns. În acest articol vei găsi răspunsuri la cele mai importante preocupări pe care le poți avea atunci când vrei să faci o astfel de achiziție.
tapet premium png
De la banal la extraordinar: Cum poate impacta un tapet premium designul de interior?
Când vine vorba de transformarea unei locuințe, puține elemente au un impact atât de spectaculos și versatil precum tapetul premium. Crezi că tapetul este ceva demodat sau prea pretențios?
sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.

Parteneri

Gazprom FOTO shutterstock
Kremlinul nu a făcut rezervările pentru transportarea gazelor în februarie către regiunea separatistă Transnistria
Gazprom, companie controlată de Kremlin, nu a făcut rezervări de capacitate pentru luna februarie pe gazoductul transbalcanic pentru a transporta gaze în regiunea transnistreană, anunță Ministerul moldovean al Energiei.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
PSD a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale „La baza deciziei noastre stau și aceste sondaje de opinie”
Liderii PSD, reuniți în ședința Consiliului Național Politic, l-au validat, marți, pe Crin Antonescu drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale din această primăvară.
Kelemen Hunor   seful UDMRFOTO Facebook Kelemen Hunor jpg
Kelemen Hunor, după instalarea administrației Trump: „Dacă UE nu este pregătită vom pierde fiecare”
Kelemen Hunor avertizează că Uniunea Europeană riscă să piardă teren în fața SUA dacă nu își adaptează politica externă la administrația Trump, care pune interesele Americii pe primul loc.
horoscop jpg
Zodii care vor avea parte de un miracol la începutul lunii februarie. Au parte de protecție Divină și urmează 6 luni de noroc pe toate planurile
Astrologia anunță vești fantastice pentru trei zodii care vor începe luna februarie sub o stea norocoasă. Aceste semne zodiacale vor beneficia de o protecție Divină, iar următoarele șase luni vor aduce realizări impresionante pe toate planurile
COVID 19/ Trump suspendă călătoriile din Europa către SUA jpeg
Discursul lui Trump reprezintă „un puternic şut în fund” pentru Europa. Declarația ministrului francez al Apărării
Discursul rostit luni de Donald Trump la învestirea sa în calitate de preşedinte al SUA constituie "un puternic şut în fund pentru capitalele europene", a declarat marți ministrul francez al Apărării, Sebastien Lecornu.
Banner Bella Santiago
La ce emisiune vor să mai participe Bella Santiago și Nicu Grigore, cuplul de la Power Couple: „Aș vrea să mergem și la...”
Bella Santiago și Nicu Grigore, concurenți la „Power Couple” sezonul 2, sunt căsătoriți din 2017, cu toate că au făcut nunta abia în 2023. Cântăreața și soțul ei au mărturisit că probele din cadrul show-ului găzduit de Dani Oțil au fost grele, însă, recent, au dezvăluit că ar mai accepta o mică prov
sauna jpg
10 secrete ale scandinavilor pentru o viață sănătoasă! Află-le și tu!
Stilul de viață scandivan este sănătos și ascunde secrete care te pot inspira și pe tine.
Djokovici Alcaraz jpg
LIVE / Meciul începutul de an: Djokovici - Alcaraz, în sferturi la Australian Open
Între Djokovici și Alcaraz este o distanță de 16 ani.
anglia png
Motivul pentru care o româncă stabilită în Anglia dorește să revină în țară. „Eu sunt de patru ani jumătate aici”
Nenumărați români aleg să plece dincolo de hotare în căutarea unui trai mai bun, însă, câteodată, se lovesc de probleme la care nici nu s-ar fi gândit.