„Maniheism“

Publicat în Dilema Veche nr. 786 din 14-20 martie 2019
„Maniheism“ jpeg

Cînd dăm de o gîndire care împarte, scurt, lucrurile în alb şi negru, spunem că e „maniheistă“. Cînd dăm de o concepţie care distribuie, atotştiutoare, oamenii în „buni“ şi „răi“, tratîndu-i în consecinţă, o numim la fel. Termenul e peiorativ. Indică simplismul, nerealist, al judecăţii, în măsura în care ea mai poate fi numită judecată. Cînd o persoană, un grup, o ideologie rostuiesc aşa de perfect lumea în două tabere, fiecare dintre ele omogenă, gîndirea aţipeşte în aşternuturile siguranţei. Nu mai e solicitată, nu se mai oboseşte. Persoana sau grupul în cauză pot trece la un comportament de justiţiar, pot da drumul pulsiunilor de putere, pot să-şi drapeze în cauză absolută pornirile cele mai brutale: suspiciunea, resentimentul, ura, violenţa. „Celălalt“, fiind răul, trebuie să dispară: prin marginalizare, excluziune, la limită anihilare. După aceea, totul va fi bine…

Slavă actualităţii, nu ducem lipsă de „maniheisme“. Populismele, meştere în materie, prosperă. În Franţa, grădină a democraţiei liberale, „vestele galbene“ dau cel mai uluitor exemplu. Nu afişează doar „Macron, demisia!“, ci emit valuri de violenţă grasă care merg pînă la „Macron, HARA KIRI“ şi la o efigie a preşedintelui decapitată (cf. Le -Point, 22.12.2018). „Sionist împuţit!… ai să mori, o să mergi în iad!… cară-te!… Noi sîntem poporul!… Franţa e a noastră!“, i-au aruncat lui Alain Finkielkraut – în miezul Parisului, în cartierul Montparnasse – unii dintre manifestanţii galbeni. Izbucnirea antisemită a stîrnit imediat, în Franţa, o vastă reacţie de condamnare şi respingere (politicieni, intelectuali, media, opinie publică). Fenomenul „vestelor galbene“, dincolo de revendicări socio-economice îndreptăţite, pune în faţa ochilor francezi scenariul maniheist al urii. Arată ce barbarie poate aduce el cu sine.

Dar „maniheismul“ are mulţi adepţi. Fundamentalismele religioase, ideologiile totalitare, naţionalismele brute dau, din belşug, exemple. În ţesătura încîlcită a imediatului, în diversitatea confuză a lumii, toate pretind că pot tranşa cu o clarviziune transcendentă, cu un discernămînt de-a dreptul divin, cu sentinţe absolute. Autorul/adeptul scenariului maniheist se proclamă, dacă nu Dumnezeu însuşi, măcar reprezentantul lui autorizat, portavocea Lui. (În cazul totalitarismelor atee, înlocuitorul Lui.)

„Occidentul e Satana“, clamează radicalismele musulmane, ostaşe ale unui „război sfînt“. Pentru mişcarea evreiască Gush Emunim, „marea ţară a Israelului“, făgăduită evreilor în Biblie, e destinată să devină „pămîntul Mîntuirii“. În 1995, Iţhak Rabin va fi asasinat fiindcă, retrocedînd teritorii palestinienilor, a contrariat acest „absolut mesianic“ (vezi Alain Dieckhoff, „Les visages du fondamentalisme juif en Israël“, Cahiers d’études sur la Méditerranée orientale, nr. 28, 1999). În România interbelică, Mişcarea lui Zelea Codreanu se intitula Legiunea Arhanghelul Mihail. Nici mai mult, nici mai puţin.

Nu mai e nevoie aşadar de un tărîm de sus, de unde principiile, arhetipurile, îngerii să orienteze conştiinţele, să le susţină libertatea. Nu mai e nevoie de un Acolo spre care să tindem. Nu. Realităţile ultime stau la îndemîna inginerilor sociali şi a fundamentaliştilor. Ei construiesc „cerul pe pămînt“: un cer nu numai plicticos prin finitudine, ci respingător prin ura şi violenţa cu care e impus.

Termenul „maniheism“ indică astăzi simplismul brutal, care împarte lumea în „buni“ şi „răi“, în „drepţi“ şi „carenţi/vinovaţi“. Asta fiindu-i accepţiunea, are termenul vreo afinitate cu sursa lui? Se potriveşte el cu trăsăturile religiei propovăduite de Mani în secolul al III lea, ale acelui mesaj care, din Persia, s a întins la răsărit pînă în China şi la apus pînă în Africa lui Augustin, adept, iar apoi critic acerb al maniheismului? E drept că Mani, în mitul lui spiritual, pune două principii – Tatăl Măreţiei şi Prinţul întunericului – la începuturile devenirii universale, iar cele două principii se află în tensiune de-a lungul aventurii lumii. E drept că dualismul lui Mani este unul exacerbat, cvasi-sistematic. Totuşi, el nu postulează un Bine agresiv, care să-şi atace şi să-şi năruie vrăjmaşul. Nici nu propune un dualism orizontal, în care cei doi termeni sînt simetrici, „gemeni“, de acelaşi tip. Nicidecum.

În preambulul creaţiei, cele două principii, cu cele două „tărîmuri“ ale lor, se află într-o verticală vecinătate, dar şi în separaţie: primul se ridică spre „nord“ şi înălţimi, al doilea se întinde „la sud“, „împlîntat ca un cot“ la graniţa celuilalt. În tumultul orb, neistovit care dă natura regatului său, Prinţul întunericului ajunge să la un moment dat la limita celeilale lumi. Atras de Lumină, o atacă pentru a şi-o supune. Însă Tatăl Măreţiei nu are pe cine să trimită împotriva agresorului, căci fiii lui „sînt zămisliţi numai pentru pace“. Cel creat pentru a înfrunta pericolul, „Omul Primordial“, coboară spre agresor, este învins şi făcut captiv. Aşa apare amestecul. Iată unul dintre episoadele care prefigurează destinul lumii şi al umanului, spune Simone Pétrement într-o foarte frumoasă carte, Eseu asupra dualismului la Platon, la gnostici şi la maniheeni (1947), excelent tradusă de Ioana Munteanu şi Daria Octavia Murgu, publicată la Editura Symposion (1996): „printr-un dezastru al spiritului şi o înfrîngere a binelui în faţa răului“. Tot destinul ulterior al lumii – care se joacă pe o scenă verticală – constă în actele prin care Tatăl Măreţiei extrage umanul şi fărîmele de lumină din puterea întunericului, pînă cînd, la încheierea operei, cele două tărîmuri vor reveni la separaţie. Acestei universale alchimii i se dedicau, înăuntrul lor, adepţii maniheeni – care păzeau riguros lecţia non-violenţei primordiale, care păstrau totodată conştiinţa că separaţia e eschatologică, iar lumea/condiţia umană e amestec.

Simone Pétrement, cunoscută pentru studiul dualismelor din Antichitatea tîrzie, în special al gnosticismului (Le Dieu séparé, Cerf, 1984), revine de cîteva ori la accepţiunea deformată, improprie în care e folosit în mod curent astăzi termenul „maniheism“. În primul rînd, spune ea, Mani şi maniheenii, avînd conştiinţa condiţiei umane ca „amestec“, plasau efortul separaţiei în interioritatea umană, nu îl obiectivau în segregaţii exterioare. „Dualismul maniheean e în primul rînd distincţie în om, nu între oameni“. Pe urmă, e un dualism vertical, nu orizontal. Nu e tensiune între doi termeni de acelaşi grad, de aceeaşi natură; e raport între niveluri de calitate diferită, nesimetrice, e afirmare a unei transcendenţe, încordare către ea. Fie el platonician, maniheean sau creştin, dualismul spiritual e vertical. Apocalipsa nu vorbeşte, şi ea, despre o finală separaţie: Prinţul întunericului încarcerat în abis, umanul repatriat în lumina Ierusalimului de sus? Orientarea către separare, efortul decantării interioare revin umanului, deplina separaţie însă îl depăşeşte, revine Polului divin la încheierea lumii. Aşa spune şi parabola grîului şi a neghinei (Matei, 13, 24-30), expresiv comentată de Andrei Pleşu în „Despre problema răului“ (Despre inimă şi alte eseuri, Humanitas, 2017).

Merită, cred, să păstrăm în minte sensul originar al termenului „maniheism“, adresa lui către interioritate, răbdarea lui luminoasă. 

Anca Manolescu este cercetător în domeniul antropologiei religioase.

jackpot jpg
Păcănelele de iarnă de la Winner Casino - Ce slot-uri să NU ratezi la sfârșitul acestui an!
Sezonul rece a venit cu multe oportunități pentru persoanele pasionate de gambling.
implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.

Adevarul.ro

image
Campania de recrutare a Kievului capătă ritm. Noile metode prin care sunt atrași voluntari pentru armata ucraineană
Campaniile menite să intensifice recrutarea voluntară, inclusiv campanii de relații publice au pus pe roate efortul de mobilizare a noi recruți pentru armata ucraineană, pe fondul entuziasmului scăzut al ucrainenilor de a se înrola, relatează Reuters și The Guardian.
image
Cum să folosești corect aerul condiționat de la mașină. Sfaturi pentru economia de combustibil: „nu mori, va fi rece mașina” VIDEO
Vara aceasta, temperaturile ridicate ne fac să apelăm din ce în ce mai des la aerul condiționat al mașinii. Însă, o utilizare incorectă a acestuia poate duce la un consum crescut de combustibil și chiar la probleme tehnice.
image
Seceta lovește România. Sute de localități rămân fără apă. Se face apel la rațiune
România se confruntă cu o criză acută a apei, zeci de localități rămânând fără această resursă vitală. Seceta prelungită a dus la scăderea semnificativă a nivelului în lacurile de acumulare, iar debitele râurilor sunt sub media multianuală.

HIstoria.ro

image
Destinul unui general uitat, în „Historia” de iulie
„Rareori un simț mai înalt al datoriei și al dreptății s-a împerecheat cu o mai desăvârșită simplicitate, cu o mai prietenească modestie,” spunea istoricul Gheorghe Brătianu despre Nicolae Dăscălescu – general decorat, apoi deținut politic și țăran sărac. Descoperiți un destin excepțional.
image
Pe vremea când nu exista cod roșu și aer condiționat: în 1911 canicula a făcut prăpad în Europa și SUA
Chiar dacă valurile de căldură devin din ce în ce mai intense și mai frecvente ca urmare a încălzirii globale, acestea nu reprezintă un fenomen nou în istorie. Un exemplu tragic este vara anului 1911, când Franța a fost lovită de un val de căldură devastator. În acea perioadă, peste 40.000 de oameni
image
De ce mergeau bogătașii ruși la Nisa?
Citirea romanului Fum, de Turgheniev, dar și reluarea prozei mele despre Rușii de la Baden Baden, au făcut să mă întreb: De ce mergeau rușii din lumea înaltă în Occident în proporție de masă? De ce nu dădeau năvală occidentalii în Rusia țaristă?