Locuri nesupuse

Publicat în Dilema Veche nr. 612 din 5-11 noiembrie 2015
Locuri nesupuse jpeg

Invitat de o prietenă din Germania, Ruth Heynen, revin, la sfîrşit de vară, în vechile uzine din bazinul metalurgic al Ruhr-ului, azi dezafectate şi convertite în spaţii de teatru. Bisericile fără credincioşi şi fabricile fără muncitori şi-au găsit un nou rost şi, mai seducătoare decît sălile tradiţionale, ele reunesc azi public şi artişti care se precipită pentru a le umple. Uzina e echivalentul ruinelor, dar nu îndepărtate şi mitologice, ci ruina imediată, recuperată, integrată acum într-un circuit cultural. La Bienala de la Ruhr, arhitecţii designeri nu cultivă melancolia prafului şi a ruginei, dimpotrivă, arama străluceşte, fierul e intact, totul pare să fie nou, gata de funcţionare… dar funcţia s-a schimbat. Cărbunele e absent, oţelul inexistent, spectacolele le-au înlocuit şi, pînă la urmă, au salvat aceste vestigii industriale. Aici, Luk Perceval începe un ciclu de trei ani consacrat romanelor lui Zola care – intuiţie admirabilă – sînt contemporane uzinelor ce se construiau în zorii capitalismului: operele şi locurile comunică. Inspirate de o civilizaţie comună, azi sacrificată, ele renasc şi suscită rememorarea lucidă a unor timpuri recente, ai căror urmaşi sîntem şi de care ne amintim. Străini şi totuşi contemporani lor, ne reunim în spaţiile familiare transmise de străbunici… şi nu de regi luminaţi sau de călugări transfiguraţi.

Locurile, locurile rare, unice, mă atrag azi, cînd mă îndepărtez de mu¬zee. Locurile au o identitate memorabilă, ele permit o experienţă spaţială, o confruntare cu datele concrete ale arhitecturii sau ale naturii, ele sînt a¬nonime. De aceea, cînd Ruth mi-a propus să aleg, am optat pentru expediţia pe teritoriul conservat, lîngă Düsseldorf, de către un sculptor recunoscut, Anatol, ca¬re şi-a petrecut viaţa acolo. Totul atestă aici refuzul de a se supune logicii economice care domină regiunea, rentabilităţii industriale, căci lacurile mlăştinoase şi arborii neîngrijiţi cultivă un fel de stare naturală, liberă, rebelă. Locul pare dominat de spiritul lui Robinson Crusoe. Ne rătăcim şi ne bucurăm aruncînd un ochi la blocurile de beton din jur care, ca nişte inamici de pradă, sînt gata să atace. O oază, o insulă salvată. Ea ne consolează.

În acest spaţiu refractar eficacităţii sînt dispuse pavilioane moderne, ca nişte adăposturi pure destinate artei. Unei arte care se expune fără principiu cronologic sau autoritate pedagogică. În acelaşi pavilion sînt reunite sculpturi orientale şi pînze de Yves Klein sau George Grosz şi, neaşteptat, ele comunică. Dialog între o lume veche şi un spirit nou, iată ce ni se oferă. Discurs refractar la vechile concepţii marxiste istoricizante, discurs despre aptitudinea omului de a crea şi despre şansa de a-i fi martorii lipsiţi de orice constrîngeri sistematice. Poate pentru că eu însumi, străin coerenţei cu orice preţ, mă recunosc în aceste comunităţi de opere savant disparate, rafinat puse în scenă. Şi astfel, context unic, libertăţii acordate peisajului îi corespunde libertatea expoziţiei. Ele îşi sînt complementare. Un loc de neuitat!

Cîteva săptămîni mai tîrziu, regăseam la Petersburg o altă prietenă, Elena Kuzina. Acum cinci ani ea mă condusese pe urmele lui Dostoievski şi ale lui Raskolnikov în acel cartier burghez şi murdar denumit, cu un termen împrumutat de la Zola, „burta oraşului“. Graţie Elenei am ajuns la casa lui Alexandr Blok şi m‑am oprit lîngă Hôtel d’Angleterre, unde Esenin, ca şi colegul său, s-a sinucis. Sau am privit obeliscul ce marchează locul unde Puşkin a murit în acel duel murdar, perfid organizat. Iar la muzeul literaturii am atins pistolul care i-a fost fatal lui Lermontov. Cîte gloanţe, cîte asasinate politice machiate în accidente biografice! Rusia şi-a ucis poeţii. Iar Maiakovski li se alătură.

Elena, de astă dată, mi-a propus să ne aventurăm altundeva decît la Ermitaj sau la palatul Yusupov. Şi astfel, tot atît de departe ca la Düsseldorf, am intrat în zona protejată a clădirilor de pres¬tigiu construite de businessmeni şi fotbalişti, un fel de Snagov la nivelul Rusiei. Ici şi colo, rare, cîteva vechi case din lemn, pierdute şi izolate. Interesul acestei mici expediţii îmi scapă. Ce căutăm aici? Pînă cînd Elena intervine şi maşina se opreşte pentru a ne lăsa să intrăm într-o curte unde o tînără fată sculptează în piatră cu o maşină modernă, iar un bărbat, cam la cincizeci de ani, ne deschide ospitalier poarta. Ajunseserăm. O

din lemn pe trei etaje, făcută în 1908, statui dispersate şi copaci în jur. O lume imprevizibilă, o lume dintru început străină construcţiilor din jur, o lume salvată. Valeri Bîtca – numele gazdei – îmi explică ritualul care cere ca, înaintea vizitei, totul să înceapă prin aprinderea unui foc în sobă. Intrăm în casa unde se îngrămădesc sculpturi şi fotografii, cărţi şi lemne de ars. Dezordine ce confirmă o activitate şi o existenţă în acest loc ce reuneşte, de cîţiva ani, patru plasticieni, ca nişte indieni într-o rezervaţie ameninţată. Pe masă, cîteva provizii frugale ne aşteaptă, o sticlă de vin georgian, parc-am fi într-un roman. Valeri e un „moldovean“ de la Chişinău cu care vorbesc româneşte – cîtă emoţie! –, ce va juca apoi, pentru noi, un

utilizînd fragmente de sculpturi şi evocări istorice pariziene. Aici, în acest loc, respirăm departe de lume, dar aproape de viaţă. În curte mă opresc în faţa unei sculpturi de Dimitri Verdianu ce îi asociază, în acelaşi bloc de piatră, pe Eminescu şi pe Creangă – tocmai ascultasem la Paris un minunat recital dat de Constantin Chiriac ce îmbina scrisori şi versuri ale celor doi prieteni. Mă opresc în faţa unei sculpturi ce pare a fi o poetică piatră de mormînt adusă din Moldova, rusă sau română. Urc pînă în podul asfixiat de busturi şi corpuri, rătăcesc prin grădină, peste tot aceleaşi repere depuse aici ca însemne ale unui refugiu ce nu se predă. Dincolo de opere, forţa locului atrage, dar ceea ce în Germania era oficial prezervat, aici artiştii s-au aliat pentru a salva această oază de rezistenţă. Prezenţa pietrei reconfortează, căci ea pare să confirme obstinaţia ireductibilă a acestor militanţi ai artei ce nu capitulează în faţa capitalului.

Apoi, etapă succesivă, pătrundem într‑un spaţiu similar, unde o doamnă sculptor, Marina Spivak, domneşte şi trăieşte în mijlocul granitului căruia întreaga familie, de la tată la soţ, i s-a dăruit complet. Ne plimbăm printre opere şi pietre poetic dispuse, în timp ce Marina îmi expune admirativ creaţiile tatălui – cîtă dăruire! –, iar eu, în secret, admir o scul¬ptură a sa ce reuneşte, una lîngă alta,

Mărturie a doliului recent care i-a marcat viaţa, dar nu i-a anulat surîsul. Cîtă umanitate, în ciuda dispariţiilor şi a pericolelor, căci recent i-a luat casa foc! O strategie flagrantă pentru a-i decide pe aceşti artişti să-şi trădeze locul şi să capituleze în faţa agenţilor imobiliari. Ei rămîn însă de „piatră“. Privesc piatra lui Anatol, a lui Valeri şi Dimitri, a Marinei şi o asimilez unei rezistenţe ce refuză uzajul acestor materiale comode care s-au impus majoritar, plasticul şi imaginile video; ea e simbolul unei arte şi al unei demnităţi neînfrînte. Piatra e, în sculptură, echivalentul tragediei antice în teatru. Ele sînt de aceeaşi natură, materiale nesupuse. Ele sînt proprii acestor locuri nesupuse.

O imagine le leagă direct. Să o descopăr, m-a emoţionat. Ea e agăţată pe pereţii atelierului lui Anatol ca şi pe aceia ai casei lui Valeri: imaginea lui Brâncuşi. Brâncuşi tînăr, Brâncuşi bătrîn, dar mereu Brâncuşi. El le e aliat şi referinţă. Privind aceste fotografii, în colţuri opuse ale globului, mă bucur să-l descopăr aici pe Brâncuşi, maestru artistic şi spiritual. Rege recunoscut al unor locuri nesupuse.

Printr-un hazard fericit, un prieten, Pierre Delmas, m-a condus recent în inima Normandiei, într-un alt loc nesupus: la o moară cu apă din vremuri vechi, unde un sculptor şi-a construit un atelier, ca un ermit în mijlocul civilzaţiei. Nimeni şi nimic în jur, doar piatră, apă şi arbori. În acest labirint unde a acumulat resturi de marmură din alte vremuri şi a sculptat, a pictat fără încetare, am resimţit emoţia produsă de un artist însingurat ce nu se predă: Henri Thomas. Refugiat şi retras, ca şi ceilalţi, într-un loc fără compromis, propice doar dialogului cu sine însuşi.

George Banu este critic de teatru.

sculptor jpg
„Mademoiselle Pogany”, sculptura care redă esența feminității, discreției și senzualității
Simbolul artei moderne românești, „Mademoiselle Pogany”, reprezintă iubirea „nemuritoare a lui Brâncuși”, căreia artistul i-a dedicat nouăsprezece sculpturi.
barbat cu ochelari la laptop jpg
Curiozități despre jocurile de noroc de care nu ai auzit
Jocurile de noroc au o istorie veche de mii de ani și, de-a lungul timpului, au devenit o parte semnificativă a culturilor din întreaga lume.
Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:

Parteneri

AA1vAzLr jpg
Un chatbot i-a sugerat unui adolescent să-și ucidă părinții pentru că îi restricționau timpul pe telefon
Părinții a doi adolescenți din Texas au intentat proces companiei Character.AI, susținute de Google, acuzând faptul că boții, ce pot lua chipul unor personaje sau persoane reale, le-au abuzat copii, relatează presa americană.
horoscop jpeg
Horoscop joi, 12 decembrie. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă
Horoscopul zilei de joi, 12 decembrie, anunță o zi importantă pentru cele 12 semne zodiacale. Nativii unei zodii primesc oportunități noi pentru venituri extra, în timp ce alții au nevoie de odihnă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare semn zodiacal.
Pierdere in greutate FOTO Shutterstock jpg
Cum se pot pierde 10 kilograme în 9 săptămâni cu ajutorul tehnologiei, fără diete drastice
Tehnologia joacă un rol tot mai important în sănătate, iar integrarea unor dispozitive inteligente poate fi un aliat eficient în procesul de pierdere în greutate.
amza Pellea Caotura TVR jpg
12 decembrie, ziua în care a murit Amza Pellea. Controversa legată de cauza decesului marelui actor
La 12 decembrie 1983 a murit celebrul actor Amza Pellea, iar în 2021 poetul şi publicistul Lucian Avramescu. Tot într-o zi de 12 decembrie s-au născut Frank Sinatra și Monica Bîrlădeanu.
Banner Annes
Ce vedete au defilat pe podium în prima seară de Bucharest Fashion Week. Annes, preferata designerilor
Prima seară de Bucharest Fashion Week a avut loc aseară, în prezența a numeroase vedete și creatori de modă dar și fotbaliști, pentru că a avut loc totodată și Gala Fotbalului Românesc.
inchisoare medievala jpg
De ce erau temnițele medievale comparate cu Iadul. Ce secrete macabre ascundeau
În inima cetăților medievale, în spatele zidurilor groase și întunecate, temnițele serveau drept martori tăcuți ai cruzimii și disperării. Aceste încăperi, destinate celor condamnați, au fost comparate adesea cu Iadul însuși, datorită condițiilor de detenție infernale și pedepselor de o brutalitate
62504790 jpg
Georgiana Ene, marea câștigătoare MasterChef România! I-a învins în finală pe Sebi și Gabriel și pleacă acasă cu 75.000 de euro
Finala „MasterChef România” 2024 a fost un spectacol culinar remarcabil, care a atras milioane de telespectatori. Evenimentul, difuzat în direct, a fost un amalgam de stres, emoții și bucurie pentru cei 3 concurenți rămași în marea luptă: Gabi, Georgiana și Sebi.
Herbert Kickl
Parlamentul din Austria a ridicat imunitatea liderului extremei drepte Herbert Kickl. Este acuzat pentru o presupusă mărturie falsă
Parlamentul austriac a aprobat miercuri, 11 noiembrie, ridicarea imunităţii liderului Partidului Libertăţii (FPO), Herbert Kickl, la cererea Parchetului, care doreşte să-l ancheteze pentru o presupusă mărturie falsă.
image png
Ispita Larisa de la Insula Iubirii a aflat sexul bebelușului! Ce nume inedit a ales: „Nu îmi mai puteam controla lacrimile”
Una dintre cele mai cunoscute ispite ale sezonului 8 Insula Iubirii se pregătește să devină mamă. Larisa Mârtan, cunoscută publicului drept Lala, a dezvăluit sexul copilului prin intermediul unei postări emoționante pe Instagram.